![]() |
|
Занимливости околу исхраната |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 20> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Предрасуди за храната
1. Тостот слабее Неточно. Исто е калоричен како и обичниот леб. 2. Се што е "лајт" има малку калории Неточно. Повеќето од тие производи имаат само поинаков состав. Проверете во таблицата за калории на амбалажата. 3. Портокалите ја ублажуваат настинката Неточно. Тие ја јакнат телесната одбрана, но не ја ублажуваат болеста. 4. Маслинките дебелат Неточно. Зависно од зачините, 100 грама маслинки содржат само 135-200 килокалории. 5. Интегралните бисквити имаат помалку калории Неточно. Единствената разлика е во тоа што кај интегралните бисквити брашното содржи повеќе влакна. 6. Еден орев за појадок го регулира холестеролот во крвта Неточно. За тој ефект би требало да се изедат 50-100 грама ореви. 7. Младото кравјо сирење не содржи масти Неточно. Содржи од 15 до 20 отсто масти. 8. Компирот е многу калоричен Неточно. 100 грама компири имаат само 85 килокалории. Компирите содржат многу вода. Варете го или печете го во рерна. 9. Црвениот кромид е добар за циркулацијата Неточно. Научно е докажано дека кромидот не ја подобрува циркулацијата на крвта во телото. 10. Рафинираното маслиново масло е полошо од нерафинираното Неточно. Двата вида масло содржат материи кои се добри за здравјето. |
|
![]() |
|
BellaGrandma ![]() Сениор ![]() Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Тревките спаѓаат во занимливости
![]() ![]()
Тревки кои ќе ви го зајакнат имуниот систем
Нането е богато со калциум, магнезиум, калиум и е добар извор на енергија. Калиумот што се наоѓа во нането е многу добар за одржување на балансот во гастроинтестиналниот систем и има голема улога во регулирањето на срцевите импулси. Магнезиумот е есенцијален за сите клетки во организмот и за нивното правилно функционирање. Како други состојки во нането можат да се најдат цинк, бакар манган, витамин Ц ниацин, и фолна киселина. Камилица Камилицата содржи многу нутритиенти кои се корисни за човечкото тело, а тие се калциум, калиум, содиум и флуориди. Чајот од камилица се користи за лекување на многу здравствени проблеми, најчесто како дезинфекционо средство на рани во усната празнина. Ехинацеа Ехинацеата нуди многу различни витамини, минерали и нутритиенти кои имаат супоративна улога во здравјето. Растението е одличен извор на витамин А, Е и Ц, јод, бакар и калиум. Скоро сите делови од растението се користат но не за јадење туку е достапна како прашак, капсули таблети и гелови. Мајчина душица Мајчината душица е растение кое се користи како за медицински така и за кулинарски цели. Содржи многу витамини, минерали, и состојки кои се корисни за човековото тело. Најмногу содржи витамин К, потоа манган, целулозни влакна и железо. За да се зачуваат виталните нутритиенти најдобро е да се сервира свежо растението како додаток на салати, јадења со риба, или во супи и сосови. Рузмарин Свежиот рузмарин е одличен извор на диетални протеини, комплексни јаглехидрати, калциум и магнезиум. Има и траги од манган, ниацин и витамин Б6. Најдобро е да се сервира свеж како додаток во супи и салати или пак во јадења со свинско месо. Зелен чај Има многу различни витамини и минерали во зелениот чај како и голем број на антиоксиданси и фотонутритиенти. Најзастапени витамини се витамин А, Б1, Б2 и витамин Ц. Најдобар начин за да се искористат корисните состојки е да се приготви зелениот чај. Зелениот чај е достапен и во капсули или прашак како диетален суплемент. Ѓумбир Ѓумбирот содржи многу витамини, минерали и нутритиенти кои се многу корисни за човекот. Да ги наброиме само калциумот, Витаминот Ц, тиаминот, селенот и фолататите. Најдобро е да се служи како суров корен кој се остава да се исуши за да се зачуваат корисните состојки и да се направи чај. Некои експерти препорачуваат цицање на корен од ѓумбир за да се остстранат симптомите од настинка. Коњски опаш Има неколку витамини и минерали кои би можеле да му користат на човековото тело, тоа се калциум, магнезиум, витамин Ц и селен. Може да се употреби како додаток во сендвичи, супи и салати со што ќе добијат посебен и интензивен вкус. Исто така е и дел од диетите кои ја подобруваат циркулацијата во телото. Лук Лукот содржи витамини и минерали како што се калциумот, фосфорот, селенот и витаминот Ц како и траги од бета каротен, пантотенска киселина бакар и цинк. Се користи низ целиот свет за дополнување на вкус на некои јадења, најчесто на месото но и на салати од свеж зеленчук. |
|
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пилешко бело месо Има многу причини зошто нутриционистите со задоволство го препорачуваат пилешкото бело месо - богато е со белковини, а сиромашно со масти. За разлика од другите видови на месо, има мошне мала содржина на холестерол. Исто така, содржи и витамини, особено од групата Б и многу минерали. Лесно се вари и не го оптоварува желудникот. И најважно, пилешкото бело месо има мал број на калории, а голема заситувачка моќ. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сочни плескавици
Кога во мешаното мелено месо (половина свинско и половина јунешко) ќе ги додадете другите состојки и зачини по желба, повторно сомелете го на машина за мелење месо. Со повторното мелење ќе добиете покомпактна смеса. Така подготвените плескавици испржете ги. Ќе откриете дека по пржењето, плескавиците ќе имаат посебен вкус и, едноставно, ќе се топат во уста. |
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14571 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Во денешно време многу луѓе имаат проблеми со варење на храната. Некои од нив вешто се справуваат со овој проблем, додека други се измачуваат, користејќи ригорозни диети или апчиња. Време е за домашни начини! Тие ќе ви помогнат во подобрување на работата на дигестивниот систем, а најважно е тоа што тоа ќе го направат на природен начин.
Варењето на храна се состои од многу процеси, кои се одвиваат веќе во текот на оброкот. За сето тоа да се одвива правилно, потребно е да се стимулира лачењето на ензими одговорни за варење на белковините, мастите и јаглехидратите. Ако сакате да го подобрите варењето во вашиот организам можете да се обидете на неколку природни начини. Некои видови на зеленчук, овошје, семиња и зачини го забрзуваат лачењето на ензими, истовремено подобрувајќи го варењето на храна. Јаболков оцет Благодарение на многуте минерали и пектин (желатинозна материја во овошјето), кои ги содржи овој оцет, позитивно влијае на дигестивниот систем. Ја забрзува неговата работа, поттикнувајќи го лачењето на желудечните сокови. Може да се користи како сос за салати или да се пие растворен во вода - две лажички оцет во една чаша вода. Горчлив црн чај Обичниот чај исто така има стимулирачки својства, и не само на дигестивниот систем. Теинот (хем. супстанција слична на кофеинот), кој може да се најде во чаевите, го поттикнува лачењето на желудечни сокови. Исто така благодарение на оваа супстанција може да се ублажи дијареата. Билки и зачини кои ја подобруваат работата на дигестивниот систем: - Мелиса - ја регулира работата на цревата - Воден екстракт од Алое Вера - делува силно прочистувачки - Камилица - ги спречува прекумерните процеси на ферментација во стомакот - Црн пипер - ја намалува подуеноста и го подобрува апетитот - Чили - го забрзува метаболизмот - Ѓумбир - ја забрзува детоксикацијата на телото - Мајчина душичка - го смирува воспалението на дигестивниот тракт - Оригано - ја ублажува подуеноста |
|
![]() |
|
BiBi_G ![]() Сениор ![]() ![]() СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Шолја
обичен јогурт и 2 лажици мелени ореви го поттикнуваат телото да се
релаксира, ги смируваат нервите и ја забавуваат работата на мозокот.
Јогуртот е еден од најдобрите извори на лизин, додека оревите се богати
|
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
![]() |
|
BiBi_G ![]() Сениор ![]() ![]() СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Научниците од Универзитетот во Алабама извршиле испитувања со стаорци,
|
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
![]() |
|
BiBi_G ![]() Сениор ![]() ![]() СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сусамот е еден од најдобрите природни извори на триптофан, аминокиселина која поттикнува на спиење. Но, не претерувајте со него, бидејќи
|
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Индискиот орев е одличен афродизијак и витаминска бомба
Дали сте знаеле дека индиските ореви содржат пет пати повеќе Витамин Ц од портокалите. Индискиот орев изобилува со полизаштитени масни киселини, протеини, целулоза, витамини Е, К и B1, магнезиум и калиум, кои го штитат кардиоваскуларниот систем. Освен тоа, тие го намалуваат нивото на шеќерот во крвта, го регулираат притисокот, ги чистат цревата и делуваат како благ афродизијак. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Сода бикарбона - совети * Предметите од сребро добро ќе заблескаат ако ги истриете со крпа навлажнета со сода бикарбона. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
sneska_v ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Кајсии - за помирни нерви![]()
Заради специфичниот пријатен вкус, касиите се вбројуваат во најквалитетното овошје.
Во свежите кајсии најмногу има:
Кајсиите ги смируваат нервите, го поттикнуваат излачувањето на жолчката, го закрепнуваат црниот дроб, го надразнуваат и го освежуваат желудникот, а корисни се и во лекувањето на анемија. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Како да ја сварите пченката
1. На клавчињата отстранете им ги надворешните зелени листови и исчистете ги од пченкарната свила. Врвовите од клавчињата без зрна може да ги отстраните. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Печење пченка на скара
1. Исчистените клавчиња исечете ги на еднакви делови, а потоа боцнете ги на дрвени стапчиња. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |