![]() |
|
landscape photography |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 9> |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Epa, ovoj bratko saka da imitira nekakov Jackson Pollock ili Philip Glass vo fotografskata umetnost. Od niv e daleku svetlosni godini. Tie lugje ZNAELE sto pravat, ovoj samiot si se chudi gledajki gi slikite sto samiot gi napravil. No ke vi kazham sto ke se sluchi. Amerikancive se doktori za biznis i reklama. Koga ke prisobere edno 30-40 kakvi-takvi fotografii, ke otide do nekoja galerija , ke napravat kampanja "America, the Beautiful" vo koja pompezno ke gi reklamiraat neobichnite, nikogash do sega videni, unikatni fotografii od edinstvenata vo svet super-duper mega kamera. Za mega zemjata - mega fotografii! Nemojte da ja propush*te ovaa edinstvena shansa!!! I ke soberat raja, umetnici, kritichari, vesnici, magazini, televizijski ekipi i nekolku zvezdi od dzhet-set drushtvoto na New York. Taka se pravi biznis vo Amerika prijateli moi. Povazhno e da si razlichen od drugite, otkolku da si dobar vo toa sto go pravish. I kolku sto si porazlichen, tolku podobro za biznisot. Ako si epten razlichen, ima shansi da stanesh mnogu poznat, pochituvan i nafatiran so dolari. ![]() Изменето од Zoran K - 09.Октомври.2008 во 02:49 |
|
![]() |
|
branko_k ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
moze da ne ti se dopagja negovata rabota (iskreno, ni mene ne mi se dopagjaat fotografiite, no mene ne mi se dopagja ni van gog - toa ne znaci deka ne go pochituvam). ona sto e krajno pretenciozno i neseriozno e da se kaze za magister po fine arts deka ne e dobar za fotografija. "fine arts" ne znaci samo ucenje istorija na umetnost, toa znaci i selekcija vrz osnova na talent. na krajot na kraistata, tolku e pretenciozno ona sto go kazuvas, sto moram da se zamislam dali voopsto nekakva edukacija vo oblasta na fotografijata e potrebna, ili e dovolno samo da imas "oko" za kompozicija, pa demek ostanatoto samo ke si dojde... umetnosta ne se degradira so likovi kako shovekov, tuku so likovi sto mislat deka megapikselite, barel distorziite, hromatskite aberacii se klucni za toa dali fotografijata e umetnost ili ne. idividi e preplaven so "instant-umetnici-so digitalci" koi ne mozat da napravat razlika megju art fotografija i fotografija za ucebnik po biologija, pa ne vi smetaat. naednas, magister po fine arts vi zasmeta...wtf?
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Izgleda deka ne se razbirame. Jas velam toa sto ima fine arts diploma ne znachi deka e dobar vo fotografskata umetnost.
Diplomata ne go pravi chovekot avtomatski artist. Go pravi istoricar na umetnost. Nekoi od niv se i artisti. Ovoj za mene ne. P.S. Ne me razbiraj pogreshno, no ti si chovek, koj lichno go poznavam, sto zavrshil shkolo i e vistinski artist. Изменето од Zoran K - 09.Октомври.2008 во 02:55 |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
ok, ajde vaka da go postavime prasanjeto. dali mislis deka vo povisokite obrazovni institucii od vakov karakter (fine arts) primaat netalentirani lugje?
kako i da e, na krajot na kraistata ne e nisto od ova vazno, barem mene ne mi e... diskusijava zabega vo trivijalnosti... back to new cameras... ![]() |
|
![]() |
|
Branko,
Dali e chovekot talentiran ili ne za neshto, ne znam. Gledam deka ne e mnogu talentiran za fotogrtafija. Mislam deka tuka i ti se slozhuvash. Skoloto ne go pravi chovekot talentiran, tuku mu dava kvantum na teoretsko i neshto praktichno znaenje, no so toa ne se stanuva po nekoj avtomatizam i artist. Ima iljadnici (da ne kazham milioni) lugje vo svetov koi zavrshile skoli i ne se artisti, neli? Chovekov ne go vrednuvam spored zavrshenoto skolo, tuku spored pokazhaniot rezultat vo fotografijata (za toa zboruvame tuka). Na krjot, site ednoglasno se slozhuvame deka kamerata mu e najdobrata strana vo celata rabota. ![]() Изменето од Zoran K - 09.Октомври.2008 во 04:20 |
|
![]() |
|
Janus ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Branko, vo mojata konstatacija, kazav deka sovremenata umetnost odi vo pravec na... pm... ili fino kazano, vizuelno, i, voopsto senzitivno kompulsivni, ili barem ne osobeno privlecni formi i oblici. Ne se soglasuvam ni so toa deka krutata forma na fotografija i predispozicija za umetnost: vozenje taksi i vozenje formula se vozecka vestina, ama ne e bas isto. Sepak, "sovremenata umetnost", vo oblikot koj e tolku slaven i eksploatiran, ne mi se dopagja. Iskreno, ne ja ni pocituvam.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Fontaine_Duchamp.jpg POgorniov link vodi do fotografija na deloto sto go proglasija kako najdobar egzemlar na umetnosta na XX vek. Mozebi e najdobar egzemplar, ama ich ne go kontam. Kako sto ne gi kontam ni onie sto se sakatat i mackaat so gomna za vreme na "performansi", ili pak sovrsenata forma: zavetuvanje na teloto na umetnosta, pa mu go setaat na likot mrtoveckiot sandak po svetot... Znam deka zvucam konfuzno, no konfuzna mi e celata nova estetika. Apsolutno pocituvam skoluvani lugje, i smetam deka skolata im pomaga da go razvijat svojot afinitet i talent, ako go imaat. No ne pred se i nad se. Regularnoto obrazovanie e samo fragment od zivotot, neli? |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Janus, kako sto rekov, ni mene ovie fotografii na tipov ne mi se dopagjaat. no toa ne mi dava za pravo da kazam deka tipot e drvo za fotografija bez da vidam drugi negovi dela. so samoto toa sto ima viskoko obrazovanie treba da se ima malku oset da ne se izbrzuva so paushalni konstatacii, koi uste poveke mu chudat koga chitam od kade doagjaat. sekoj artist ima fazi na eksperimentiranje. ne prifakjam apsolutisticki izjavi od tipot:
zatoa sto mislam deka se krajno neseriozni i tuka e mojot najgolem problem vo celava diskusija. inaku koga se raboti za sovremenata kich-umetnost, apsolutno se slozuvam so tebe i tuka nema dvoumenje. ponekogas duri i prezestoko gi kritikuvam site tie postmodernisticki nesfateni sranja... ednostavno se iznenadiv od frontalniot napad, ocekuvav za nijansa poveke otvoren um, ako ne za kvalitetot na fotografiite, barem za pristapot i trudot koj eden chovek go vlozuva za nesto sto navistina se gleda deka go saka... Изменето од branko_k - 09.Октомври.2008 во 11:33 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Nikogas ne mi bil biten "patot" kako e sozdadeno nekoe delo, tuku samoto toa, taka da mene mi se bendisvaat fotkite, ama gledano od ne-fotografska gledna tocka, no tehnikata noooou tenks.
Se ova moze da se izvede vo PS, a veruvam i vo temna komora... vo sekoj slucaj covekot sam si kaza (na kraj na klipot) deka sakal da napravi nesto svoe nesto novo...zaebano e koga ke trgnes po toj pat, mora postojano da izmisluvas novi nacini na prezentacija/privlekuvanje vnimanie... |
|
![]() |
|
сашо ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
e
mene mi e mnogu biten "patot" i toa e samo edno, moe, gledishte na nestata. karikirano, i od moja perspektiva toa bi se reklo deka ima luge koi pravat nesto poradi nekakvo "duhovno" ispolnuvanje a ima i takvi koi pravat nesto za 5ki na IV . (naglasuvam-karikirano) za mene covekot (ovoj, sto go ogovarame) e totalen "umetnik", i ako e toa potrebno da se dokazuva, veguva vo definicijata barem po nekolku teorii na umetnosta, anticka, post-modernna, eksperimentalna...itn, jas bi rekol i klasicna. mislam deka ovde najrazbirliva ke bide antickata "ars tehne" ili majstor na svojot zanaet ili ako sakate umeshen (umetnik) vo ona sto go pravi, mnogu vesht, originalen zanaetcija. covekov mnoogu dobro go znae, sekoj cekor od procesot, go kontrolira, daleku poveke otkolku koga bi koristel holga, (vidovte li samo kako pravi dodge?, kolku luge od IV znaat sto e dodge? kolku luge na IV koi znaat sto e dodge, znaat od kade doagja imeto na alatkata? ). pokraj toa sto go vladee procesot, za razlika od mnogumina i go razbira, pa i go modificira zatoa shto go razbra, i ima kreativni resenija (bojler, kamerata sama po sebe)... jas licno, mnogu poveke uzivam vo procesot otkolkuvo produktot ( i toa ne samo vo fotografiranjeto). vo krajna linija mozebi zatoa shto veruvam deka ni edno delo, makar i knizevno ne moze da bide "do kraj" razbrano od citatelite, pa kamo li fotografija, sto ne ja namaluva vrednosta na deloto-naprotiv. no zatoa fotkam za sebe. del od toa go obznanuvam del ostanuva za mene. spored mene "umetnosta" e mnogu sebicno nesto, odnosno cesto e nagon, poriv, strast, urge koe ednostavno te tera da pravis nesto, da se iskazes. dokolku psihologiziram toa bi bilo deka taa osoba nashla konstruktiven nacin da ja kanalizira i transformira em crpi svojata energija preku takvata ekspresija...ili impresija. i se ostvaruva na toa pole-umetnik. ako primetuvate razlikata od zanaetcija vo duhovnjak vo mojata teorija-lesno se prebrodi ![]() od druga strana jas GLEDAM deka tipov e daleku od drvo za fotografija. i deka moze nie shtrakacite i meracite na pikseli da mu se fatime za pinholot. i dobro naglasi Branko, sushtinata e vo toa, citiranoto... forumov/sajtot e zastranet vo senka na ona sto na drugo mesto go tretirav ... da ne se povtoruvam ili da ja vlecam diskusijata za tipov/umetnosta na druga strana. licno smetam deka vo najgolema merka poradi toa sto oficijalnite i neoficijalnite avtoriteti na sajtot/forumot vlecat kon taa strana. Janus, te razbiram (mislam deka ) koga zboruvas za Duchamp, i cesto sum imal slicni porivi, ama poprilicno sum ubeden deka i sam ja znaes i drugata strana na nestata. odnosno i ti imas odnos kon toa delo i nemu "slicnite". ona sto ponekogas i mene me porazuva a ponekogas k*razi e - smetam deka umetnosta ja iskonzumira pop-fazata, i sega povtorno katalizirano i zabrzano se vrakja kon elitizam...odnosno targetira epten probrana raja... kicot e tuka za turbofolkerite ... neli :-) . mozda sum i jas konfuzen ama veruvam deka ke me razberes.... zoran-ne bite narekol konzervativen... m_p - aferin za linkot koj provocirashe vakva diskusija, denovive pak gledav deka sum poprilizno zgrozen od tehnikaliite na forumov i barav tema/post koj bi ne nasocil na sushtinata na nestata. mnogu me zanima kako ke se razviva diskusijava |
|
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|
![]() |
|
GJoe ![]() Нов член ![]() Регистриран: 23.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 21 |
Go izgledav videvcevo maltene na motanje, i coekov si tera rabota, no ona sto go napravil osven kako prosecno dobar performans slabo bi proslo kaj mene.
Nastrana od site artisticko-kreativni vrednosti koj gi ima celava negova izvedba, spored nekoi moi ubeduvanja 'fotografija' mnogu poveke se odnesuva na krajniot produkt, otkolku na procesot pri koj nastanal istiot. Dokolku negoviot produkt bese nesto revolucionerno vo ovoj pogled, so zadovolstvo bi go prifatil, no svesnoto zatvaranje na ocite poradi faktot sto celata pozadina na negovite dela izgleda taka pompezno a negovata istorija - atraktivna, samo ke ne ostavi so 'prazen stomak' i polna glava prasalnici sto li e toa sto ne go razbirame kaj negovata umetnost. |
|
![]() |
|
Amin!
![]() Tochno toa sakav da go kazham. Koga "umetnosta" se sveduva samo na proces na proizveduvanje, forma na prezentiranje i nachin na izrazuvanje, a ne i na kvalitetot na krajniot rezultat, togash za mene toa ne e umetnost. Toa mozhebi e konteplacija okolu i za umentosta vo nejzinite oddelni fazi i elementi, no toa ne e UMETNOST. Goleminata na chetkite, proizvodstvoto na boite, principot na zategnuvanje na platnoto i visinata na zavrshenoto uchilishte na slikarot ne go pravat negovoto likovnoto delo umetnichko. ![]() Изменето од Zoran K - 09.Октомври.2008 во 15:51 |
|
![]() |
|
сашо ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
taka e zoran
isto kako i procitanoto/znaenjeto na algoritmite, procentite i rezoluciite.... a za da se kaze deka nesto ne e umetnost - edna od nestata koi trba da se imaat e da se ima barem kvalitetno UMETNICKO portfolio... ova e bezobrazno izvadeno od konteskt- kako i moeto mislenje pogore aj sea da se vratime na sustinata se soglasuvam deka ne e samo proces... procesot treba da vodi kon nesto, kon nekakov produkt... mislev deka toa se podrazbira - zatoa ne e napishano, mnogu me interesiraat komentari na "posushtinskite" aspekti od moeto pishuvanje pogore... Изменето од сашо - 09.Октомври.2008 во 16:04 |
|
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
NE MOZAM DA TVRDAM DALI E DOBAR ILI LOS FOTOGRAF, bidejki sigurno ne se zanimava samo so ovaa kamera za idioti.
Ova nema vrska so umetnost, ova ima vrska so "videte me kolku sum razlicen". Demek nekakva filozofija, metafizika, drn drn jarinja.... Ne mozel da prosperira kako fotograf, pa kako da bide popularen? Kje smisli nesto sto skoro nikoj ne go pravi. OK e toa, ama fotografiite navistina da ja opravduvaa tehnikata koristena. Vaka? Najobicno gjubre. Duri i prvata primitivna Dagerotipija e vistinska fotografija vo odnos na ova gjubre. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Boulevard_du_Temple.jpg E, bas poradi toa mi se prdi od vakvi tipovi. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
Se izvinuvam sasho ako pomisli deka odgovarav na tvojot komentar, jas samo replicirav na GJoe i gi dofokusirav moite prethodni komentari. Inaku ne znam shto podrazbirash pod "posushtinskite' aspekti od tvoeto pogorno pishuvanje... Mozham da kazham deka se ushte vazhi starata maksima krajniot rezultat go krasi (ili gnasi) deloto. Inaku pop-konsumacija, kicheraj, "umetnost' za pari, nerazbrani i "nerazbrani" umetnici, "pumpanje" i "izdishuvanje' na umetnosta imalo, ima i ke ima se dodeka postoi chovekot. Ednostavno toa e fakt na nasheto zhiveenje. P.S. Milo mi e sto se slozhuvame vo nekoi raboti. P.P.S. Interesot na lugjeto za fotografskata tehnika (procenti, megapikseli, liniii/mm, rezolucii, filtri, algoritmi...) ne gi pravi ovie tehnichki afisionadosi nitu pogolemi, nitu pomali umetnici, a posledovatelno so toa ne ja zgolemuva nitu namaluva fotografskata umetnost. Za mene, povlekuvanjeto na paralela pomegju ljubovta kon tehnikata i umetnosta e meshanje babi i zhabi i tokmu toa e eden od elementite na mojot kriticizam kon navedeniot amerikanski fotograf. Koristenjeto na taa negova tehnika, proces na rabotenje, diplomi i filozofiranja nemaat apsolutno nishto so negoviot kraen rezultat, a so toa i so umetnosta kako takva. ![]() Изменето од Zoran K - 09.Октомври.2008 во 20:21 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |