IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Религија - ДА или НЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Религија - ДА или НЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 22:21
NE
negledam nikakva pricina taa da me smeni
na dobro a nitu na lose
sum si so sum si i so neja i bez neja
veruvam deka ova vazi za site
osim
za fundamentalisti i fanatici
koi radi religija se otrule na edna  hacienda pred 15 tina godini
nim im donese samo smrt a toj glavnot propovedac nemal dupe da otide vo rajov
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 22:30
[QUOTE=anakin] NE
negledam nikakva pricina taa da me smeni
na dobro a nitu na lose
sum si so sum si i so neja i bez neja
veruvam deka ova vazi za site
osim
koi radi religija se otrule na edna  hacienda pred 15 tina godini
nim im donese samo smrt a toj glavnot propovedac nemal dupe da otide vo rajov

тоа се секташи - не верници. Секташите ги води фанатик со оболем ум, а членовите слепо му веруваат, па се чести случаите на колективни самоубиства.

БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 22:32
.........osim
koi radi religija se otrule....................

Изменето од anakin - 06.Јануари.2008 во 22:33
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
badredboy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јануари.2008
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај badredboy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јануари.2008 во 23:41
Супер што овој пост што го поставив донесе толку коментари кои во многу нешта беа и различни и заеднички!
Значи сите се согласуваме дека религијата ја измислил човекот, сите се согласуваме дека човекот без религија може да опстане а таа (религијата) без него не може!
Јас сега после еден куп коментари ке си кажам за мене:
Јас си почитувам свои етички и морални стандарди кои воопшто не се поврзани со било која религија ,јас се трудам кога имам пари кои можам да ги подарам- да НЕ го правам тоа на Црквата ,туку да им ги дадам на тие гладни пред црквата....па мојот апел е тоа дека што побрзо осознаеме дека црквата само ја заглупува народната маса толку побргу ке успееме да разјасниме дека и религијата е една идеологија која за брзо ке биде безначајна- па така заедно да си направиме подобар свет-без луѓе кои самите се убиваат,или убиваат илјадници во името не овој или оној бог !!
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 11:12
Religiozen nesum voopshto - a vo Boga veruvam apsolutno.
Ne verevuvam deka idejata na Gospod bila da posotjat religii ili ako sakata ushte povekje da postoi crkva so organizacija i hirearhija identichna na Rimskata imperija.
A sto se odnesuva do Adam i Eva jabolkoto i slichno -
da vi kazam mene seriozno mi nedostasuva moeto rebro.
Osobeno koga odam vo krevet sam - togas najmnogu mi nedostiga rebroto.
Eh Gospodi, zoshto, zoshto mi go odzema moeto rebro???
Znam deka Tvoite patishta se tajni, pa sepak, shto ti trebashe?
Kade da go najdam sega moeto rebro?
Vo oblik na nekoja super privlechna ubavica so angelski lik velish??? Vo red odam da ja pobaram
A zoshto taa taka gjavolesto mi se smeshka???
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 12:16
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зависи што подразбираш под религија. Според мене и атеизмот е еден вид на религија и зависно на која деноминиација на атеизам и припаѓаш, во една гранка од неа богот може да ти бидат парите, богатството, во друга гранка тоа може да ти биде славата, моќта..во трета убавината на своето тело, во четврта твоите сетила, во петта твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Јас сметам дека Бог е Тој што создал религиозен потенцијал во нас. Ако нашето тело има потреба од храна, облека и сл. нашиот дух има потреба од религиозност. По мое убедување, тоа е знак дека нешто внатре во нас има потреба да комуницира со Создателот. Нешто во нас што копнее по својот духовен Создател, по Својот Небесен Татко.

Религиозноста ја нема кај животните (Богомолката не се моли). Религиозноста е типична за човекот како битие создадено по образот Божји (според Библијата).

Не можеше дури ни на оваа тема да не ги спомнеш атеистите и да плеснеш 300 глупости за нив. Што си толку опседнат? Да не си ти некој прикриен Атеист?? Уште еден волк во јагнешка кожа.

BTW не познавам верник, посебно од твојата секта (која ти ја нарекуваш вера) кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно. Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 12:47
se povekje i povekje napreduvame vo soznanieto za nas
za civilizacijata
za opstanok
se povekje se nadevam lugjeto koi ja imat taa nokj da napravat neso so damnesnite lugje sonuvaa i napisaa za toa
RAJ NA ZEMJATA
no rastot na civilizacijata go potisnuva toa- tesko se pravi RAJ so prenetrupana Planeta- so se pogolema potreba za hrana ii voda
doagja denot koga religijata kje ja zameni informacijata
lugjeto se gladni za znaenje
sakat se da znaat i se pomalku da veruvaat
strasni sme- vladeeme so planetava
bogovi sme tuka
no dali sme pametni bogovi koi kje se grizat za novite bogovi koi kje dojdat
toa e prasanjeto
vojnite
nuklearkite
zagaduvanjeto
toa e pogolem problem so koj treba da se zanimavame
a religijata- nikako ne pomaga
zatoa sto covekot e iznad sekoja religija
covecnosta moze da ne donese na malku podobro a ne religijata

Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 12:52
Originally posted by badredboy badredboy напиша:

Човекот е тој што ја создал религијата зар не !?
Па колку е правилно тоа што во денешно време тој е подреден на неа? Тоа е прашањето на оваа тема?

СИГУРНО ПОСТОИ НЕКОЈА БОЖЈА СИЛА ИЛИ Е ВОЉА НА МОЌНИ ДА ГО СТАВАТ НАРОДОТ ВО ПОД ОДРЕДЕНА ПОЛОЖБА- ДА МУ ВЛЕАТ ЗАВИСТ.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 12:54
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

BTW не познавам верник,... кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Во право си. И јас познавам доста верници, независно дали се теисти или атеисти, кои имаат повеќе од еден бог.
Познавам теисти кои се поклонуваат на Создателот и парите.
Познавам атеисти кои се поклонуваат на парите и телото.
Познавам теисти кои се поклонуваат на кариерата и Создателот
Познавам атеисти кои се поклонуваат на Сексот и Егото.
Итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно.

Да да, му рекол часовникот на Часовничарот: "Јас те создадов тебе" газење%20од%20смеење

Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.

Ајде, кога веќе спомна, биди фраер до крај и наведи ми неколку штетни последици кои ми ги предизвикува мојата вера во Христос.
hmm
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 12:59

BTW не познавам верник,... кој покрај вашиот бог немаат барем уште еден бог како парите, богатството, славата, моќта.. убавината на своето тело, твоите сетила, твојот прекрасен интелигентен ум итн.

Во право си. И јас познавам доста верници, независно дали се теисти или атеисти, кои имаат повеќе од еден бог.
Познавам теисти кои се поклонуваат на Создателот и парите.
Познавам атеисти кои се поклонуваат на парите и телото.
Познавам теисти кои се поклонуваат на кариерата и Создателот
Познавам атеисти кои се поклонуваат на Сексот и Егото.
Итн.

Факт е дека Бог е творба на човекот а не обратно.

Да да, му рекол часовникот на Часовничарот: "Јас те создадов тебе" газење%20од%20смеење

Некој се опива од алкохол, некој од дрога, а некој со религија. Значи стоп за пороците, штетни се по здравје и за себе и за околината.

Ајде, кога веќе спомна, биди фраер до крај и наведи ми неколку штетни последици кои ми ги предизвикува мојата вера во Христос.
hmm

Нема потреба да не се верува дека е така.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 13:03

Ev postojano me iznenaduvas so svojata lucidnost

da umrev vcera nemase da go doznam ovoj produhoven odgovor-
eh logicnosta da ti e na ramniste so matematikata bi bilo super za tebe i SUPER ZA CELIOT GRAD

Изменето од anakin - 07.Јануари.2008 во 15:34

Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 15:28

ДА ДА ДА му рече господ на својот создател, човекот, ако не беше ти ќе беше некој друг

hmm

Јас ете ќе бидам фраер до крај и ќе ти кажам неколку.
Целосна ваша заслепеност, пијаност од вера, ниедна одлука без да се консултирате со вашиот бог, зависност (како наркоманине, навлечени сте на бог) ширење верска омраза..... да не набројувам повеќе
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 16:17

Јас ете ќе бидам фраер до крај и ќе ти кажам неколку.
Целосна ваша заслепеност, пијаност од вера, ниедна одлука без да се консултирате со вашиот бог, зависност (како наркоманине, навлечени сте на бог) ширење верска омраза..... да не набројувам повеќе

И што кажа сега? Се читаш ли ти пред да постираш?
Ти реков да ми наброиш штетни последици од мојата вера во Христос, а ти ми велиш "пијаност од вера"? Што сакаш да кажеш со тоа? Дека така "пијан" од вера не можам да возам кола? Ќе ми ја земат возачката? Или пак дека мојата вера ме учи да не се опивам и да бидам претпазлив во сообраќајот?
За каква заслепеност зборуваш? За тоа што не гледам на светот чисто материјалистички и кратковидо? Затоа што гледам и кон духовните вредности и кон вечната перспектива? Затоа што за мене смртта не претставува точка, туку запирка?

Да те поправам малку за тоа последното. Верските конфликти и војни под капата на христијанството секогаш биле предводени токму од "атеистите во одора", оние кои се декларираат како верници, а всушност се атеисти во црни мантили кои сакаат економски да профитираат или политички да дејствуваат за свои интереси.

Да почнам јас да набројувам штетни последици од твојата религија или да ти дадам уште една шанса тебе да пробаш да ми најдеш некоја реална штетност од мојата христијанска вера?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јануари.2008 во 19:30
Da , sekoj ima neprikosnoveno pravo da mu se moli na svojot Gospod - ili da ne veruva vo nego. Se slozuvam so Ev
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.