![]() |
|
Пилешки специјалитети |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101112 |
Автор | ||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
ТАВА СО ПИЛЕШКО
Потребно: 1,5 кг. пилешко месо (три грба и два пилешки копана), две тегли со сечкани печурки, една главица кромид, 1/2 кг. рендан кашкавал ајдамер, две павлаки, масло, брашно, млеко, сол, вегета и магдонос Најпрвин се вари пилешкото месо, се чисти од коските и се сече на поголеми парчиња. Главицата кромид ситно се сечка и се пропржува во загреано масло заедно со печурките. Во земјена тава најпрвин се реди пилешкото месо, потоа печурките, малку вегета и магдонос. Врз сето тоа се ренда кашкавал и се премачкува со павлака. Уште еднаш се повторува редењето. Потоа на масло се пропржуваат две лажици брашно и се додава 2,5 дц. млеко. Оваа смеса се истура преку целата тава. Последниот слој се реди со преостанатото месо. Се пече околу 40 минути на 200 степени. Откако ќе се извади тавата од рерна, треба да подистине и се премачкува со остатокот од павлаката. Се служи со гарнир од компири и со сезонска салата. |
||||
![]() |
||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
![]() |
||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Крцкави пилешки крилца![]() Потребни состојки:
Подготвување:За маринадата измешајте ги соја сос, коњакот и зачинската сол и полијте ги измиените и исчистени пилешки крилца. Оставете ги да се маринираат барем 2 часа. Крилцата извадете ги од маринадата, валкајте ги во нишесте и пржете во масло. |
||||
![]() |
||||
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Крокети од пилешко месо
______________________________________________________
300 грама печено или варено пилешко месо _________________________________________________________
Печеното или вареното пилешко месо се сече ситно или се меле на машина за мелење месо. Мартаделата се сецка на ситни парчиња. Се мешаат заедно и се додаваат жолчките, мајонезот, киселата павлака, сол по вкус, бибер. Од оваа смеса се прават мали топчиња големина на орев. Секое топче се валка во белка, трошки од леб и сусам. Се пржат во врело масло да поруменат |
||||
![]() |
||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Пиле во сос од домати
1 пиле
500гр. домати или 4 лажици доматена салца 1 лажица маст 2 лажици брашно 1 бабура 1 главица кромид магданос керевис сол шеќер Измијте го пилето, исечете го на парчиња и сварете го. Доматите исечете ги на парчиња, ставете ги во тенџере со многу малку вода. Во доматите ставете го кромидот, црниот пипер, ситно исецкан магданос и керевис. Откако ќе се свари, пропасирајте го. На маст запржете го брашното и налејте го со пропасираниот домат и додајте ја супата во која се варело пилето на многу тивок оган. На половина час пред јадење во сосот од домати ставете го пилето. Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:47 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
![]() |
||||
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Полнета кокошка
· 1 кокошка · 200 г мелено месо · 200 г свинско месо · 200 г кашкавал со Знак за квалитет · 200 г шунка со Знак за квалитет · 200 г морков · 1 јајце · 2 парчиња сув леб · 2 суви пиперки · 1 чаша зејтин · 1 чаша бело вино Начин на приготвување: Најпрвин се вадат коските од кокошката. Потоа се сечкаат свинското месо, кашкавалот, шунката, морковите претходно малку обарени, и пиперките. Се додаваат лебот, претходно потопен во млеко, меленото месо и 1 јајце. Сето тоа се меша и со подготвената смеса се полни кокошката. Откако ќе се наполни, се шие и се става во подлабоко тенџере, се посипува со 1 чаша зејтин, 1 чаша бело вино и со малку сечкан лук. Се пече околу 3 часа на 150оС. Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 15:46 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 101112 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |