IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СМЕЕ ЛИ МУСЛИМАН ДА СЕ ОТКАЖЕ ОД ИСЛАМ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СМЕЕ ЛИ МУСЛИМАН ДА СЕ ОТКАЖЕ ОД ИСЛАМ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
Автор
Порака Обратен редослед
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:31
О ти посветенику на Евангелието и изворното христијанство!

Зарем не гледаш дека со ваквите прашања ја фрлаш под вода целата твоја религија!

Викаш,како можел Аллах да ги изгуби претходните објави а да го сочува само к*р,анот?

Вака пријателе, на истиот тој начин како што ти толкуваш и проповедаш дека Исус го исполнил Стариот Завет и го донел Новиот, само со таа додавка дека к*р,анот е последната и дефинитивна корекција и исполнување на претходните Божји Објави.

Контај малце, не попусто реков јас,дека има надеж и светла иднина во тебе.

А сега дозволи да се повлечам, ми се соспа...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:26
Originally posted by BUGS BUGS напиша:

Pa zashto mislish deka ne sum ja procitala.Zaradi toa i go imam prifateno Islamot,spored mene ima mnogu nepravilnosti i kontradiktornosti.
A jas veruvam deka e objava dadena od Allah,no preinacena,sekoj po eden zbor sekoj si izmenil po neshto i da veruvam vo neshto shto e napishano od covek a,ne od sevishniot Allah?

Мислам дека не си ја прочитала затоа што на неколку места те фатив како ги мешаш работите во Библијата.
Интересно е тоа што единствен аргумент дека секој си додавал и изменувал зборови во Библијата е крајно субјективниот аргумент на муслиманите. Објективни историски докази за таков заговор на христијаните нема.
Ајде да те прашај јас тебе нешто друго?
1. Како тоа оној истиот Аллах кој (според вашето убедување) го сочувал Кyранот неизменет, не можел да го направи истот и за предодните негови објави? И првите и вторите се збор Аллахов така? Тогаш како тоа Аллах (според вашето убедување) бил моќен да го зачува Кyранот, а не бил моќен да ги зачува предходните свои објави?
2. Можел ли да кажеш барем од прилика кој, каде и кога ја изменил Библијата?
3. Ако христијаните го измениле Инџилот, тогаш зошто Аллах во Кyранот им заповедува на следбениците на Книгата да се придржуваат до него?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
BUGS Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Февруари.2008
Локација: India
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:15
E ova beshe dobro
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

k*ranot e Bozja,Allahova,Gospodova kako sakash narecija objava.So ovoj stih ne saka da kaze ako se odaleci od svojata vera da bide usmrten tuku ako se odaleci od patot Allahov gospodine,i Biblijata i site drugi ostanati objavi se dela Allahovi,Gospodovi.Pocni da go citash k*ranot od pocetok ne trcaj po nego iako ne veruvam deka ke go razberesh,k*ranot e zbir na site prirodni,opshtestveni nauki a,ne mi se veruva deka si nekoj jak analiticar i ekspert .

Јас сум Христијанин и за мене Библијата е Божја објава, а Кyранот не е. Ако ти веруваш дека и Библијата е дело на Аллах, тогаш зошто не ја прочиташ и неа?

Ти изгледа дека уште не сконта дека токму нејзиното читање на Библијата ја однесло кај Исламот.Ама нејсе,во тебе посебно имам силна верба дека еден ден ќе застанеме во ист сафф,т.е. во исти редови.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:13
Pa zashto mislish deka ne sum ja procitala.Zaradi toa i go imam prifateno Islamot,spored mene ima mnogu nepravilnosti i kontradiktornosti.
A jas veruvam deka e objava dadena od Allah,no preinacena,sekoj po eden zbor sekoj si izmenil po neshto i da veruvam vo neshto shto e napishano od covek a,ne od sevishniot Allah?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:11
Веќе кажавме дека во верата нема присилба.

Само да не го зафрлуваме еден битен фактор тука,а тој е фактор на вистинското осознавање на Бога и верата преку срцето и разумот,а не преку разно разни организации и здруженија кои верата ја шират со пакетчиња нешто слично како новогодишните кои Дедо Мраз им ги дава на дечињата и на тој начин ефтино ги залажува.

Значи,нека верува секој како што мисли дека е најдобро за него,ама камо среќа кога тоа ќе го направи по пат на вистинско осознавање.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:09

k*ranot e Bozja,Allahova,Gospodova kako sakash narecija objava.So ovoj stih ne saka da kaze ako se odaleci od svojata vera da bide usmrten tuku ako se odaleci od patot Allahov gospodine,i Biblijata i site drugi ostanati objavi se dela Allahovi,Gospodovi.Pocni da go citash k*ranot od pocetok ne trcaj po nego iako ne veruvam deka ke go razberesh,k*ranot e zbir na site prirodni,opshtestveni nauki a,ne mi se veruva deka si nekoj jak analiticar i ekspert .

Јас сум Христијанин и за мене Библијата е Божја објава, а Кyранот не е. Ако ти веруваш дека и Библијата е дело на Аллах, тогаш зошто не ја прочиташ и неа?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:04
Nie site sto sme tuka na ovoj forum, (bar onie jasno deklariranite vernici) veruvame deka samo NIE ke odime vo vecen zivot, Raj, a sve ostalo ide vo pekol. I mene da me prasas i ja ke ti kazam deka spored ona vo koe jas veruvam samo onie koi go priznavaat Isus za Bog ke se spasat a ostanatite ke odat vo Pekol. Ama, nekako ne mi paga lesno toa, zatoa sto znam mnogu, mnogu luge koi se premnogu dobri, moralni, cesni, milosrdni, nemaat poroci a sepak NE veruvaat vo Isus, a nekoi duri ni vo bilo kakov Bog. I iskreno se cudam kako i takov covek ke se najde vo pekol. No temava e druga. I mojot stav go kazav- se e mozno-moze, mozno e musliman da se otkaze od islam, od nekoja si pricina..kako i bilo koj drug od negovata vera. Sekoj si ima pricina zasto go pravi toa...eve, da receme deka veke ne  e ubeden vo toa sto veruva, shto ke pravi? 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 02:01

Taka e be bratce,jas go prifativ Islamot ,a drugi se otkazuvaat.

Важно е дека ти во твојата потрага си го нашла твоето смирение.Аллах нека е задоволен со тебе.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 01:59
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Zasto odma go isprakate so cestitki za sreken pat vo pekolot? тага Mislam deka ne e na nas da odreduvame koj kade ke zavrsi posle smrtta. Ona sto e za mene vistinski pat, za drug ne e. Bar denes vo 21 vek slobodno mozam da kazam deka sekoj pismen ako saka, moze da se educira i vo pogled na verata- da se interesira vo shto i zosto veruva, da gi preispita svoite ubeduvanja, da vidi drugite vo sto veruvaat...da sporedi, da istrazi. Sekoj nadaren so zdrav razum moze (ako mu stalo do toa) da odvoi vreme od negoviot zivot i da posveti vnimanie na svoite verski cuvstva, ubeduvanja ili nedoumici. Mislam deka sme povikani da istrazime, nikoj ne bara od nas slepa vera vo bilo sto! I sekoj e sloboden da napravi svoj izbor, a normalno eden den ke gi iskusi posledicite na svojot izbor, ama sudot e samo i samo na Bog. Iskreno, mene ne mi e mnogu gajle koj ke napusti ili prifati vera, niti se `zamaram` da privlecam nekogo niti da ubeduvam..ima knigi, ima uceni luge, internet..bujrum. Sekoj so svoja glava

Слушај момче, јас ретко некому симнувам капа,ама после ова што го прочитав од тебе,изгледа ќе морам. Точно така, патоказите се тука, и секој што има здрав разум и кој вистински и без предрасуди а не слепо верува,нека трага по вистината.Верувам дека со таков пристап брзо ќе ја најде.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 01:58
Originally posted by Azrael Azrael напиша:

Zasto odma go isprakate so cestitki za sreken pat vo pekolot? тага Mislam deka ne e na nas da odreduvame koj kade ke zavrsi posle smrtta. Ona sto e za mene vistinski pat, za drug ne e. Bar denes vo 21 vek slobodno mozam da kazam deka sekoj pismen ako saka, moze da se educira i vo pogled na verata- da se interesira vo shto i zosto veruva, da gi preispita svoite ubeduvanja, da vidi drugite vo sto veruvaat...da sporedi, da istrazi. Sekoj nadaren so zdrav razum moze (ako mu stalo do toa) da odvoi vreme od negoviot zivot i da posveti vnimanie na svoite verski cuvstva, ubeduvanja ili nedoumici. Mislam deka sme povikani da istrazime, nikoj ne bara od nas slepa vera vo bilo sto! I sekoj e sloboden da napravi svoj izbor, a normalno eden den ke gi iskusi posledicite na svojot izbor, ama sudot e samo i samo na Bog. Iskreno, mene ne mi e mnogu gajle koj ke napusti ili prifati vera, niti se `zamaram` da privlecam nekogo niti da ubeduvam..ima knigi, ima uceni luge, internet..bujrum. Sekoj so svoja glava

Pa ne go isprativme nie toa go ocekuva takvi se zakonite i pravilata,ako napravish krivicno delo odish vo zatvor neli epa i tuka ima nekoj zakoni koj treba da se pocituvaat.A najmalku nekogo povikuvame na otkazuvanje ili prifakanje a necija vera.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BUGS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 01:56
Taka e be bratce,jas go prifativ Islamot ,a drugi se otkazuvaat.
Кон врв
Azrael Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Поени: 382
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Azrael Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 01:55
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2008 во 01:32
Точно така, значи појдовната точка е ДЕКА ВО ВЕРАТА НЕМА ПРИСИЛБА, ВИСТИНСКИОТ ПАТ ЈАСНО СЕ РАЗЛИКУВА ОД ЗАБЛУДАТА.Е сега ако некој мисли поинаку СРЕЌЕН МУ ПАТ во Пеколот.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.