![]() |
|
Македонски дијалекти |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9101112> |
Автор | |
marco_antony ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
vo anticko vreme se zboruvalo na jazikot KOINE, a toa znacelo koj ne go znae... normalno i toj jazik si go prisvoile grcite... a vo Bitola se zboruva (zborva) najliteraturno... jas imam mijachko poteklo i mesto: - kade odis? bi bilo: - kode odis? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Ana_bt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 84 |
Bitolskiot dijalekt e najblisku do literaturniot govor. No ima i nekoi isklucoci.Primer vo Bitola i za masko i za zensko velime "mu rece" a za zensko treba da se reci "i rece".. Ama to e navika. Aj nesto bitolski da kazam; So prajs le arna si? Eve arna doma si om.
|
|
![]() |
|
la fille ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 21.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 42032 |
eh da si beh u Kocani s ke si zboreh kocanski, ama ja morrah da se prilagodam na skopskio
|
Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
|
![]() |
|
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14599 |
ne znam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
R-C-F ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 368 |
a koj dijalekt pretstavuva edno se zboruva a na drugo se misli
|
|
M O J O T I Z B O R E I S L A M N E K A E I V A S
|
|
![]() |
|
plamenko ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
ajmo braca po krv da pobiemo svi :)
|
|
![]() |
|
olgica ![]() Нов член ![]() Регистриран: 12.Ноември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 15 |
skopski
a interesen mi e kumanovski
mnogu se smesni
![]() |
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
kumanovcite isto se interesni:)_
|
|
![]() |
|
Queen Bitch ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Април.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1041 |
Jas sum od Ohrid i ko so kaza Joki, mnogu tersene luge sme, ama so da se recit, TAKA TREBIT.A z's, ne prasvite.
![]() |
|
Don't wory be happy :)
|
|
![]() |
|
Kroki ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 169 |
Прилепски, разбира се........
![]() ![]() ![]() Изменување на глаголот "ОДИ" во некои времиња ![]() ![]() ![]() Сегашно време: Јас ОМ Ти ОЈШ Тој/Таа/Тоа ОЈ Ние ОЈМЕ Вие ОЈТЕ Тие ООО... Идно време: Јас Ч' ОМ Ти Ч' ОЈШ Тој/Таа/Тоа Ч' OJ Ние Ч' ОЈМЕ Вие Ч' ОЈТЕ Тие Ч' ООО... / Ч' ОДА Минато време: Јас ОЕВ Ти ОЕШЕ Тој/Таа/Тоа ОЕШЕ Ние ОЕВМЕ Вие ОЕВТЕ Тие ОЕА Го избрав како најкарактеристичен глагол за изменување................ ![]() ![]() ![]() Изменето од Kroki - 18.Октомври.2006 во 19:56 |
|
"Quod me nutrit, me destruit!" - Latin quote
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
mala sala:)so golema razonada:)
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
sco praes be-da go poraves be
dobar dobar podobar zdravej
kiceo-da mi pies od cesmiceo:)
|
|
![]() |
|
natalija ![]() Сениор ![]() ![]() Министерка за гушкање Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 13319 |
Сите ми со познати, за еден ден два ги говорам.. доколку сум таму присутна се разбира
|
|
![]() |
|
![]() |
|
silvija ![]() Група ![]() Регистриран: 18.Септември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 48 |
aj kazi nesto na tvojot specijalen dijalekt
![]() ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9101112> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |