![]() |
|
Mamiya 6 |
Внеси реплика ![]() |
Автор | |
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 17.Февруари.2008 во 21:13 |
Se prodava Mamiya 6 medijum format kamera (kako onaa sto ja ima Tegla) vo odlichna sostojba (5-). Kamerata so objektiv 75mm/3.5 (isto vo odlichan sostojba) se prodava za samo 699 evra (1000 kanadski dolari).
Kamerata koristi 120 i 220 format filmovi, ima sinhronizacija na blicot na site brzini, zatvorachot e centralen / elektronski, sinhronizira so bilo kakov blic, ima vgraden svetlomer i avtomatska ekspozicija. Kamerata e range-finder i fokusira perfektno i bez greshka i vo najtremni uslovi. Ekvivalent vo digitalnata tehnologija bi bilo kamera so okolu 20Mp i ovozmozhuva profesionalni golemini na pechateni fotografii so metarski dimenzii. Изменето од Zoran K - 17.Февруари.2008 во 21:13 |
|
![]() |
|
jblagoja ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ah Zoran, mnogu brzo ke mi dojde ova...
Znam sto znaci ovoj fotoaparat, mi kaza neshto i Tegla, ama nemozam da si dozvolam tolku brzo da teram vo fotografskiov svet... Si zamisluvam posteri od planinata Korab... ![]() Se nadevam deka i ova ke stigne vo Makedonija ![]() Pozdrav |
|
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Idejata ti e odlichna. Za toa ke ti treba i shirokoagolnikot od 50mm. Koga odish po planini nema da imash shansa da se vrakjash 2-3 kilometri za da dobiesh poshirok agol na gledanje dokolku ti treba toa. So taa kombinacija ke dobiesh najmala, najlesna i najpodatna kamera za takvi fotografiranja. Nekoj koj se zanimava so planinarstvo samo so slikanje na Makedonskite planini i prodavanje na imigi i pechatenje posteri od niv, ke gi vrati parite od ovaa kombinacija za edna godina.
Da ne zboruvam za onie fotografi koi se vo biznis na slikanje produkti, enterieri, reklami od sekakov vid i t.n. |
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Koj saka da ja vidi vo zivo neka mi pise LP kje se dogovorime da ja vidi i pipne
![]() Spored mene e mozebi najvozbudliva MF kamera zaradi: 1. Neverojatno ostri lekji, najostri voopsto napraveni za Medium Format (ne mozam sega da go baram sajtot so testovite, no po ostrina brishe pod so Zeiss na Hasselblad) 2. Kompaktna, koristi pomala torbicka odkolku DSLR so Zoom lekja. 3. Rangefinder. Fokusira precizno i na potpolna temnica. Mnogu poednostavno i poprecizno fokusiranje odkolku na SLR. 4. Tivka, najtivka deka ima leaf shutter. 5. Vibracija - Nula. Moznost za od raka duri od 1/15 bez problem. Ja teram i 1/8 bez da se plasam za ostrinata. 5. Kulten status. Kako Leica vo 35mm, taka e i Mamiya 6 za medium Format. 6. Na rangefinder kamerite im se nepoznati terminite: aberacija, distorzija, vinjeta. Probano na Kiev, a Mamiyava e Star Trek - Next Generation za Kievot i Leica Nedostatoci - Nula vo odnos na kamerata tuku na samiot rangefinder sistem. Nieden rangefinder osven Leica ne fokusira poblisku od 1m i nema moznost za close up i makro fotografiranje. No zatoa probajte shetajte se niz grad so Mamiya RB ![]() Изменето од Tegla - 18.Февруари.2008 во 18:10 |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
itan14 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
A cisto informativno, kolku bi cinel digital back za Mamiyata znae nekoj?
|
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Itan za ovaa Mamiya ne se pravi digitalen grb. Zaradi toa sto e rangefinder camera. Digitalni grbovi ima za site SLR medium format kameri. Mamiya 645, RB, RZ, Hasselblad i Bronica. Mozes da vidis na sajtot na Kodak koj pravi senzori za Leaf.
Inaku najpopularna za digitalen grb e mamiya 645 zaradi toa sto digitalnite grbovi se so 6x4.5 golemina na senzorot. Lekjite na taa Mamiya se dosta eftini na novo i na staro i ja ima najbrzata lekja za MF - 80mm/1.9 koja ima DOF kako 1.0 na 35mm ![]() Aj da ne go spamirame oglasov, otvorete novatema za ova ako sakate da praime muabet ![]() Изменето од Tegla - 18.Февруари.2008 во 23:21 |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
Zaboraviv, kamerava doagja vo originalnata kutija.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
|
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |