|
Колку често си го контролирате здравјето |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
докторката ми фатила прашина
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
еднаш годишно ...комплетен преглед...
и тоа ќе биде нареднава недела...
а на забар ,на секои два три месеци ,си правам контрола...
|
|
topsexy
Сениор 10-K-H-HOT Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3022 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NE GO KONTROLIRAM....EPTEN SUM...NEZDRAVA |
|
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobro e ,stom nema pajazina
|
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
BidiFit
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 454 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тој треба да ве контролира а не вие него...хаххахах
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
немам страв од лекари навикнав веке но утре ке биде интересно
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
само докторе немој инјекција.....
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
bond....james b
Сениор Регистриран: 10.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Операција на слепо црево низ уста
Хирурзите од Универзитетот во Калифорнија пред неколку дена успале низ уста да отстранат слепо црево кај 42-годишен пациент. Сличен зафат, со користење на различна технологија во 2005 година е направен во Индија. За сега се покажало дека новата метода е сигурна, а и на пациентите им е од корист на овој начин да им се отстранува слепото црево, бидејќи на овој начин нема потреба од надворешни резови. Се очекува ваквите зафати во лапароскопската хирургија рутински да се изведуваат дури за неколку години. Минимално инвазивната постапка се темели на користење на минијатурни камери и хируршки инструменти кои се вметнуваат во организмот низ устата на пациентот. Истата група на хирурзи претходно на една пациентка и го оперирале жолчниот меур со помош на лапароскопските инструменти вметнати низ вагина. |
|
You live only ONCE!
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БОЛЕСТА ЗЕМА ЗАМАВ ОКОЛУ 125.000 ЛУЃЕ ВО МАКЕДОНИЈА БОЛЕДУВААТ ОД ОСТЕОПОРОЗА Остеопорозата зема се поголем замав и претставува значаен јавно здравствен проблем. Во Македонија неофицијално 125.000 лица страдаат од ова сериозно заболување на коските. Алармантно е што кај голем број на болни не е дијагностицирана. Ги зафаќа и двата пола, но најчесто се јавува кај жени над 50 годишна возраст, по менопауза. - Тоа се значи неофицијални податоци. Ако ги земеме во предвид фактите дека секоја трета жена и секој петти маж на возраст над 50 години има ризик од остеопороза, а во Македонија оваа старосна групација е околу 520.000, значи некаде околу 120.000 - 125.000 луѓе боледуваат од остеопороза. Бројка која што навистина не е за занемарување. Остеопорозата се карактеризира со намалена густина на коските поради што и при најмал удар луѓето се здобиваат со скршеници на коските проследени со силна болка. Во земјава дури 80 проценти од скршениците на колкот се резултат на остеопороза. Симптомите ретко се забележуваат. Според лекарите, за да се постави дијагноза потребна е ренгенографија на коските и посебни тестови за одредување на густината на коските, по што се одредува терапијата. Лекувањето трае 3 до 5 години за да дојде до надокнадување на загубената коскена густина. Во светот околу 200 милиони луѓе боледуваат од остеопороза. |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ova poraka si ja preprakjaat zenite edni na drugi, pa stasa i do mene. Iako malku kje gi prekrsham pravilata za stavanje tekstovi isklucivo na makedonski jazik ja stavam onaka kako shto ja dobiv bidejki se plasham niz prevodot da ne se izgubi sushtinata, a na nekoi zborovi i ne im najdov soodveten izraz na makedonski. Ako moderatorkata smeta poinaku moze slobodno da ja izbrishe ili prevede na makedonski jazik...
Molim te proslijedi je svim ženama u tvom životu. Majkama, kćerkama, sestrama, tetkama , prijateljicama. U studenom je pronađen jako rijetka vrsta raka dojke. Razvija se jako brzo, a izgleda slično kao kad mlada majka doji. Mamograf koji sam radila nije pokazao ništa, stoga su doktori preporučili antibiotike jer su mislili da je infekcija. Nakon dvije runde postalo je gore i doktor me je poslao na mamografiju ponovo i ovaj put je pronađena oteklina. Biopsija je pokazala da se radi o galopirajućem raku. Počela je kemoterapija koja bi usporila rast. Onda su odstranili dojku, pa runda kemoterapije; onda zračenje; Poslije 9 mjeseci intenzivnih tretmana dali su mi jasnu sliku zdravstvenog stanja. Godina dana života. Rak se proširio na područje jetre. 4 tretmana i odluka da želim kvalitetno živjeti, a ne da primam kemoterapiju. Imala je 5 sjajnih mjeseci i planirala je u detalje svoje zadnje dane. Nakon nekoliko dana na morfiju je umrla i ostavila ovu poruku da se proslijedi ženama svuda: Žene, MOLIM VAS budite oprezne sa svim što nije uobičajeno, i budite ustrajne u dobivanju pomoći što prije. Pagetina bolest : Ovo je rijetka forma raka dojke, na vanjskoj strani je dojke - na bradavici i aureoli. Pojavljuje se kao osip, koji kasnije postaje ozljeda sa krastama oko ruba. Nikada nisam pomislila da je to rak - a bio je. Moje bradavice nikada nisu izgledale drugačije, ali su me ubrzo uznemirile pa sam otišla liječniku. Ponekad svrbež i otvorene rane, nisu me uzne mira vali. Izgledalo je ružno i nije se moglo očistiti ni svim kremama koje mi je propisao liječnik i dermatolog. Izgledali su malo zabrinuto ali me nisu upozorili da bi moglo biti kancerogeno. Sada pretpostavljam da mnoge žene ne znaju da ranice ili svrbež na bradavici i aureoli mogu biti RAK DOJKE. Moje je počelo kao jedna mala crvena bubuljica na aureoli. Najveći problem sa Pagetinom dijagnozom je da su simptomi izgledali bezazleni. Najčešće se misli da je upala ili infekcija kože, koja na žalost dovodi do odgađanja u otkrivanju i zaštiti. Koji su simptomi ? 1. Trajno crvenilo, curenje i kraste na bradavici koji dovode do osipa i žarenja (Kad je kod mene krenulo nisam imala osip niti me je puno žarilo, nisam imala iscjedak, ali sam imala krastice duž ruba aureole na jednoj strani). 2. Rana na bradavici ne prolazi. (Moja je bila na aureoli sa bjeličastim područjem u centru bradavice). 3. Obično je pogođena samo jedna bradavica. Kako to dijagnosticirati ? Vas doktor će fizički to provjeriti i predložiti da napravite mamografiju odmah na obje dojke. Čak iako crvenilo, iscjedak i krastice više liče dermatitisu (upala kože), vaš doktor mora posumnjati na rak. I ako je samo na jednoj dojci krasta. Vaš doktor mora naručiti biopsiju da bi provjerili sta se događa. SVIM ČITATELJICAMA Žene nisu svjesne Pagetine bolesti |
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ногата ми е отечена една недела, не можам да одам коо што треба... и уште не сум отидена на доктор.... па видете и самите колку си го контролирам здравјето...
|
|
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Морам да одам на секои 4-5 месеци........ |
|
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
морам да признаам...не сум баш редовна во контролите...море не се ни контролирам...се’ додека не ми зашкрипи некој дел
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КОГА СЕ МОРА, МОРА СЕ
|
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |