IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - ВМРО-десница
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВМРО-десница

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
Автор
Порака
дуле Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 09:34
Мисирков и ТМОРО :

...Мен малко ме интересува оръжието като такова и упражненията с него: аз се радвам само на обстоятелството, че ангажиментът на организацията с оръжие ми даде възможност по-правилно да погледна на самата организация, както и на нейните ръководители, отвори ми очите и за отношението на организацията към мене. Говориха, че днес в гимназията ще дойде майстор, но той не дойде. Впрочем той неведнъж не идва. А това, както личи, мирише на лъжа. Яранов и Димитраков са в постоянна връзка е организацията, но щателно избягват да ходят заедно с мен при нейните ръководители; веднъж само ми се случи да ходя заедно с тях в централното училище, където съвсем случайно беше Лозанчев. Тогава впрочем аз узнах много важна новина, че Лука Джеров се е отказал да учителствува и само в очите на полицията е все още учител. Той си има свой заместник, струва ми се, училищният слуга. За това знаят само неговите колеги и никой от страничните, нито неговото началство, т. е. митрополията. Тогава той искрено говореше за своята оставка. Но никакви разговори повече за развоя на събитията. На масата се валяха формуляри на комитета, които аз поради разсеяност не прочетох. Между мен и Лозанчев, както и с Аце Дорев и Лука Джеров нито дума не стана за движението, може би и заради това, че аз не ги питах; макар че, ако ги бях попитал, те едва ли щяха да бъдат искрени. А може би и няма какво да кажат: това което говорят, обикновено е известно или пък много просто. Говорят например за някое сражение, за падналите в него, за покупка на оръжие и патрони, за разполагане на четниците и т. н. или за някои формуляри. Повече от това нищо. А и за всичко това се говореше в мое присъствие, но не само заради мен. Аз не съм присъствувал на нито едно тяхно събрание. Струва ми се, че те гледат на мен като ненадежден и като на неопасен за организацията човек. Недоверието към мен преобладава (макар и) до крайност...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 09:46
Мисирков го е страх од ТМОРО:

...Тогава ние започнахме искрен и много зажен разговор за въстанието. В този разговор А. А. ме съветваше не като руски консул, а като частно лице, като човек. Независимо от неговата заинтересованост за уроците на децата му, да не вземам участие в движението. По-нататък той каза, че участието на учители и гимназисти във въстанието ще предизвика затваряне на гимназиите, обявяване на военно положение в града, арести и бесилки за останалите ученици и учители и пр. По негово мнение движението в Македония само ще попречи на усилията на Русия да принуди Турция да въведе поне някои реформи. Той признава, че тези реформи няма да бъдат Бог знае какви, но все пак, те ще бъдат нещо отколкото нищо. После каза, че турците ще усетят за въстанието, тъй като имат огромна тайна полиция в България. В България, каза той дрънкат и се хвалят в кафенетата, където има много турски шпиони, за всичко и с всички, неподозиращи. че всичко, за което си говорят, след няколко дни се знае и в Турция. Турски търговски агент във Варна, мисля, съобщил за дейността на Дамян Груев [12] и въз основа на неговия донос той е бил арестуван. А между другото за брат му Н. Груев, когото искат да командироват при мен, уж за да направи място за пушки. Това е човек, казаха ми, който нощем е водач на четите от едно село в друго и се сражава заедно с всички, а денем работи своята работа. Да имаш такъв „майстор” вкъщи, при това насаме, неволно си мислиш, действително ли Груев от Смилево е дошел, за да направи място за пушки, или за да довърши по указание на комитета, ненавистно за комитета лице. Неволно мисляш за своята смърт...
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 09:47
Да, да да да имаме слушано доста бугарски верзии а и некако ме мрзи да те читам зошто сепак си имаме потешкотии со јазикот на праблгарите(татарите).А и да ти постирам милион слики џабе е ви нема лек....само бан за вас!

Изменето од Vladimir88 - 11.Јануари.2008 во 09:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 09:56
Влади, извинявай, ама това е оригиналният език на Мисирков... Значи езикът на Мисирков е език на праблъгарите (татарите)? Все пак той е писал изключително на български литературен език. На руски пише когато живее в Русия. А "За макенцките работи" го е писал на негов си език, който тъй и тъй не се е състоял. Даже има негова статия в началото на 20-те години на ХХ-ти век с предложение в Македония да се приеме за официален език изкуствения международен език "Есперанто" (или пък май беше "Идо"?)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 09:59
Он пишувал на тој јазик зошто погоди каде ја издавал книгата За Македонцките Работи кога беа запалени сите примероци од прабугарите.......

И во книгата го објаснува македонскиот јазик кој за интересите туѓи неможеше да се зборува во родната татковина а мораше да се зборуваат други јазици ама сепак си се осеќал во душата како македонец и го бранел македонскиот идентитет заедно со Чуповски.
Кон врв
tanas3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 233
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 10:02
Ти откъде си сигурен какъв е бил в душата си мисирков?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 10:03
П.С.
И што ако пишувал пример на бугарски јазик????

Дали тоа значи дека е бугар.Не битно е како ти се осеќаш во душата ,знаеш ли ти колку македонци има кои завршиле училишта надвор од државата, и мислите дека било само Софија центар, а што да кажеме за другите центри, Русија и.т.н.

Само пази што ќе одговориш зошто сепак дали ти знаеш дека Софија бил центар на албанската култура..

Дали тоа значи дека шиптарите се блгари од првото качество??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај дуле Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 10:16
Со дневникот од Битола саках да ти покажам каков е бил Мисирков в чисто личностен план. Той е бил лутаешта се душа - типичен интелигент-романтик. Видно е што е бил настрана од револуционното дело. Вистинските комити са странели од него. Изобшто - неговиот принос во Илинденското дело е с една дума: никаков...
П.П.: Дневникот е писан на руски език и е преведен. (моя грешка што не прочетох редакционната белешка во началото на дневникот).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 10:17
Кои шиптъри? Има едни в източна албания дето са първо качество българи.
А шиптърите ни имат страха-по пет на нож!(Всъщност командата била напред на нож но очите на страха са големи и на албанците им се чувало по пет на нож и бегали от българите през глава)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 10:41
Дали ти знаеш дека Софија покрај тоа што е центар на македонската култура, он беше центар и на шиптарската култура..

И сега шиптарите се блгари од првото качество???

Абе знам колку бегале шиптарите, исто како што бегаат турците од вас...

Изменето од Vladimir88 - 11.Јануари.2008 во 10:42
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 11:06
А турците бегат още по бързо през първата балканска война! Спират чак на Чаталджа!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 11:10
Znaeme kolku begaat zatoa vi fufka ako vleze Turcija vo EU..

I jas bi se plasel sepak 77 miliona se :)

toa ti e sekoj se plasi od muslimot pa i ja....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tanas3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 11:44
Отдавна нямаме проблеми с турците! Може би защото по принцип сме толерантни като народ! Виж в Бивша югославия проблеми колокото искаш!
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2008 во 11:47
Ай, Влади, като не си запознат с отношенията между българи и турци, не се мешай. намигнување

Тя и историята ти куца. Ама ай...

Изменето од pagane - 11.Јануари.2008 во 11:47
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,098 секунди.