IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Среќата може да се синтетизира
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Среќата може да се синтетизира

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
praxis Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 16.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 16
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај praxis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Среќата може да се синтетизира
    Испратена: 04.Октомври.2007 во 14:38

Синтеза на СРЕЌАТА

Еднаш годишно, најчесто во Monterey, California, се одржува TED конференцијата. TED е акроним од Technology, Entertainment, Design. TED настана 1984 година со учесници од категориите содржани во името, но денес, опфатени се далеку поголем број на бизнис категории. Тоа, како и фактот што на таа конференција земаат учество најголемите умови на денешницата од речиси секој аспект на модерниот живот, бизнис и наука, ја прават TED конференцијата настан од планетарно значење.

За овој пост, се одлучив да ви пренесам дел од излагањето на професорот по Психологија на Харвард, Др. Тед Гилберт на TED конференцијата од 2004 година. Патем, секој излагач на TED е ограничен на 18 минути и презентациите се одвиваат во крајно релаксирана атмосфера.

Тезата која Тед Гилберт ја постави и ја поткрепи со резултатите од неколку испитувања е дека човекот има способност да ја синтетизира среќата.

Еден од главните столбови врз кои се потпира оваа способност е всушност способноста на човекот, единствена во живиот свет, да ја симулира иднината. Имено, за разлика од било кој од нашите предци од животинскиот свет, ние имаме способност да ја живееме иднината во нашата имагинација и да доживуваме „верзија“ на настани кои се уште не се случиле.

Тед Гилберт, на присутниот аудиториум им поставува прашање, за кое воопшто не е потребно размислување: Која иднина попрво би ја одбрал, да добиеш 340.000.000 долари на лотарија или да станеш параплегичар и остатокот на животот да го поминеш во инвалидска количка. Откако се смирува џагорот и смеењето во публиката, Тед Гилберт нуди вчудоневидувачки податоци од испитувања кои кажуваат дека само една година после настанот, добитниците на лотарија и параплегичарите во просек се еднакво среќни. Се разбира, среќата е нешто што не може квалификувано да се измери, па истражувањето мора да се потпира на субјективните искази на испитаниците. Но, тие покажуваат дека голем број на луѓе дури и после големи животни трауми, после само 3-4 месеци се со „ниво“ на среќа како и пред настанот.

Зошто? Тед Гилберт вели дека тоа е заради способноста на човекот да ја синтетизира среќата.

„Јас сум најсреќниот човек на земјата. Го поседувам она што е потребно да ја претвори сиромаштијата во богатство, несреќата во просперитет и имам помалку ранливи места од Ахил. “

- Томас Браун, Religio Medici, 1642

Дали таа „опрема“ ја поседувал само Томас Браун во 17. век? Не, тоа го поседува секој од нас. Човекот поседува нешто што се нарекува психолошки имунолошки систем. Тој систем, составен од когнитивни процеси, претежно несвесни, ни помага да го промениме начинот на кој гледаме на работите и да се чувствуваме подобро во врска со истите.

Но, човекот е скептично суштество и многумина би помислиле дека и покрај се, квалитетот на среќата на оние со негативни животни искуства и оние со пријатни, после извесно време не е ист дека среќата на вторите е по природна од оние кои имале трауматични животни искуства.

Но, Тед Гилберт нуди резултати од испитувања кои не одат во прилог на таа претпоставка. Првите се базираат на модел на испитување познато во Бихејвиоризмот како Free Choice Paradigm.

Во тоа испитување, од испитаникот се бара да подреди од најубава до најмалку убава 6 слики-репродукции од Claude Monet. Откако ќе го стори тоа, му се кажува дека од резервите на репродукции ќе му биде дадена како подарок една и дека „случајно“ може да избере една од двете рангирано како трета, односно четврта. Нормално, ако веќе не може да ја одбере онаа под бр. 1, испитаникот тежнее да ја одбере онаа рангирана како трета.

После извесно време, не е важно дали 15 минути или 15 дена, од испитаникот се повторно да изврши рангирање на сликите. Во најголем број случаи изборот не е ист и повторно, во најголем број случаи, претходниот избор бр. 3 оди на место бр. 2, а претходниот избор бр. 4 си го заменува местото со бр. 5. Рангирањето на бр. 1 и бр. 6 останува непроменето. Што ни зборува тоа? На испитаникот сега уште повеќе му се допаѓа неговиот избор, а уште помалку му се допаѓа изборот кој не го сторил. Тој почнува да ја синтетизира среќата во новите, променети околности.

Истиот овој експеримент со кој Тед Гилберт ја поткрепува тезата човековата способност за синтеза на среќата е направен и со група на хоспитализирани субјекти кои страдале од амнезија од различно потекло, но сите со неспособност за сеќавање подолго од неколку минути. На пациентите им било кажувано дека изборот (бр. 3) ќе им биде испратен по пошта.

Кога после само 30-на минути испитувачите влегувале да го повторат испитувањето, испитаниците, се разбира, воопшто не се сеќавале на првиот круг на испитување.

Кога на „нормален“ човек ќе му се даде повторен избор, тој, како што видовме, најчесто ќе го фаворизира претходниот избор, но оние кои страдаат од амнезија ја немаат таа можност. Тие можат само да погодуваат кој бил нивниот претходен избор. Во такви случаи, процентот на успех би бил некаде околу 50-на %. Но, истражувањето покажало поинакви резултати, дека % на совпаѓање на резултатите од испитувањето на „нормални“ и „заборавни“ е огромен, односно, добиени се слични резултати. Заборавните иако „не знаат“ дека поседуваат конкретна слика и иако со евидентен хендикеп, ја претпоставуваа не само својата мината реакција, туку се проектираат во иднината и почнуваат да синтетизираат среќа СЕГА и ОВДЕ и со таа своја (ре)акција, тие влијаат на идни настани, во случајов илустрирани преку резултатите од испитувањето.

Замислете, ако постои ваква способност на човековиот ум несвесно да влијае на нивото на сопствена среќа, каде би била границата ако стекнеме способност СВЕСНО да креираме ментални и пред се, емоционални состојби? По мое скромно убедување, граници не постојат, човекот во таков случај се препознава како она што е, безгранично, креативно битие кое е ко-креатор на животот, а никако негов производ.

Патем ја забележувате ли поврзаноста на Набљудувачот влијае врз набљудуваното (види тука), напис кој се однесување на Квантната Механика, илустриран преку познатиот Double Slit Experiment и оваа теза на Др. Тед Гилберт?

Патем, своето излагање на TED конференцијата, Др. Гилберт го поткрепи со уште неколку експерименти кои не се тука опфатени.

Заклучок: Човекот отсекогаш поседувал алатки и способности за прилагодување, унапредување не само на своите ментално-емоционални состојби, туку и за промена на животните околности, преку едноставна промена на перспективата, која пак, овозможува ослободување на голем квантум на ментална енергија која за жал, пречесто останува врзана за настани од минатото врз кои не може да се влијае. Ако не можеме да го промениме тоа што се случило, не постои никакво оправдување да не го промениме начинот на кој гледаме на тоа!

„Разликата помеѓу големите луѓе и другите што големите го креираат својот живот активно, додека другите се креирани од сопствениот живот и пасивно исчекуваат што тој следно ќе им приреди. Разликата помеѓу нив е разликата во квалитетот на полн живот и просто егзистирање.“
- Michael E. Gerber

На овој линк (http://praxis.interconn-ubs.net/Newsletter/2007.10.04.html), покрај online верзија на Newsletter-от PRAXIS, можете да прочитате уште еден дел од книгата (се уште не објавена) Петта Димензија, Нова Парадигма за Животот. Во него е прикажана фасцинантната животна приказна на W. Mitchel, приказна поучна за сите оние кои сметаат дека во животот недостасуваат ресурси, дека се „казнети“ со недостаток на способности, образование, убавина, родителска љубов, пари или било што друго што ги спречува да постигнат повеќе...

До читање!

© Митко Керамитчиев

Набљудувачот влијае врз набљудуваното!

http://praxis.interconn-ubs.net
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 15:47

interesna tema ...

pred nekoj den slusnav eden interesen odgovor
na prasanjeto:
- kako si?

obicno odgovaram so:
- odlicno ... normalno !!!!

eve edna druga varijacija:
- kako si?
- ne sum dobar ... !!!
- a sto ti e ???? (vcudonevideni ... obicno velime dooobriii )

- ODLICEN SUM !!!

sakam da ukazam vo prilog na temata ...
srekata e normalna rabota ...
nesrekata e nenormalna ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2007 во 06:29
Sreka i nesreka ne postojat vo Univerzumov. Toa se chovekov izbor i kreacija. Se razbira, denes pod silnoto vlijanie na materijalnoto sueverie, sreka se smeta ako nekoj dobie pari. Verojatno prifatena e teorijata deka materijalnoto bogatstvo obezbeduva sreka.

No, istorijata ni dava nekoi kontradiktorni primeri i toa od najvisok stepen. Buda bil princ sto zhiveel vo materijalna blagosostojba za koja mozhela samo da se sonuva. Toj stanal sreken koga se otkazhal od svoeto carstvo i pochnal da zhivee najobichen skromen zhivot. Slichno se sluchilo so Isus, a vo najskoro vreme imame soodveten primer i so majka Tereza.

Togash sto e sreka ?

Po definicija toa e onoa sto ne pravi zadovolni, radosni i ispolneti vo nashiot zhivot. A toa mozhe da bide od mnogu raboti i razlichno e za sekoj chovek. Materijalnoto vrednost e neshto poslednoto vo taa niza. Toa ima nekoja vrednost edinstveno koga site drugi raboti se vo red.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај praxis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 10:18
Messanger, дозволи ми да  претставам свое видување на она што го пишуваш...
  • Sreka i nesreka ne postojat vo Univerzumov - Среќата (и несреќата) се дел од човековата субјективна реалност. Тоа што е среќа (и несреќата) за еден, не мора да биде среќа за друг...
  • Toa se chovekov izbor i kreacija - Се согласувам!
  • Se razbira, denes pod silnoto vlijanie na materijalnoto sueverie, sreka se smeta ako nekoj dobie pari. Verojatno prifatena e teorijata deka materijalnoto bogatstvo obezbeduva sreka - Прифатена е, ама само од некои... се додека се уверат дека поубаво е да се живее во побогата материјална состојба, но парите никако не се услов за среќа. Од друга страна, ако постои големо несовпаѓање помеѓу духовниот и материјалниот аспект на човековиот живот, тогаш, со таа индивидуа нешто не е во ред...тој/таа се уште не апсолвирал некои базични закони во Универзумот.
  • ...Buda stanal sreken koga se otkazhal od svoeto carstvo i pochnal da zhivee najobichen skromen zhivot... - Не! Буда не станалсреќен кога почнал да живее скромен живот. Тој станал среќен кога ја трансцедирал својата условеноста за  потрага по среќата. Со неговото просветлување кое настанало момент по неговото најдлабоко доживување на несреќа и мизерија (во тој момент веќе 12 год. живеел скромен живот) тој станал СЛОБОДНО суштество кај кого дуалната манифестација на Универзумот (среќа и несреќа, на пр.) станала прашање на ИЗБОР.
  • ...Isus, a vo najskoro vreme imame soodveten primer i so majka Tereza - Сигурен сум дека мајка Тереза никако не може да се најде во друштво со претходните двајца. Длабинска анализа на профилот на нејзината личност може да покаже дека нејзината пожртвуваност не е ништо друго освен компензација за ... (ова е сосема друга тема и затоа ги оставам само трите точки. Инаку, постојат такви анализи кои фрлаат поинакво светло на улогата на Мајка Тереза, само што не се баш чести и популарни.)
  • ...razlichno e za sekoj chovek. Materijalnoto vrednost e neshto poslednoto vo taa niza. Toa ima nekoja vrednost edinstveno koga site drugi raboti se vo red....- Да го затворам кругот... се работи за СУБЈЕКТИВНА РЕАЛНОСТ. Не е важен рангот на  материјалното во таа хиерархија... битно е дека тоа мора да постои...душата не може да постои без тело во овој Универзум, а телото мора да се храни.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 10:27

Prilikite vo zivotot ....
padjaat vo skut ...

samo treba skut-ot ...
da go odneseme ...
kade padjaat prilikite ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 10:45
Srekata i nesrekata ili dali nekoj se cuvstvuva sreken ili nesreken zavisi od samiot covek. Ona sto mene me pravi srekna ili nesrekna, nekoj drug na toa moze da ostane potpolno ramnodusen.

Тед Гилберт нуди вчудоневидувачки податоци од испитувања кои кажуваат дека само една година после настанот, добитниците на лотарија и параплегичарите во просек се еднакво среќни

Sosema normalno deka dokolku ne se prepusteni sami na sebe, dokolku ja imaat istata ljubov od nivnite najbliski i ke vidat deka poradi nivnata bolest ne se promenilo nisto vo odnos so nivnata okolina.

Naproti toa , onie sto dobile premija na loto, moze da stanat mnogu nesrekni. Voobicaeno e togas site da se okolu niv, pa i onie koi nikogas ne bile, a cuvstvoto na bogatite deka site se so niv poradi nivnoto bogatsvo e neizbezno i toa gi pravi i osameni i nesrekni iako sekogas imaat lugje okolu niv.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 11:18

sepak malku ludje se srekni ...

za da se bidi sreken od materijalna priroda ...
ako odime vo pravec da imame ...
ako imame 1.000.000 EU ...
ke sakame da imame 10.000.000 EU ...
i nema da bideme srekni ...

ako imame 10.000.000 EU ...
ke sakame da imame 100.000.000 EU ...
ke bideme uste ponesrekni ...

zatoa sto so rastot na kapitalot ...
skokot nagore e se pogolem i pogolem ...

ako nekoj ne go strefi infarkt ...
e toa znachi sreken ... !!!

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 11:22
mene ne mi treba 10 000 000 EU za da bidam srekna. Vo materijalen pogled , dovolno e da imam onolku za da mozam lagodno da ziveam, bez steganje dali ke go isteram mesecot.

Parite voopsto ne se uslov za sreka
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 12:08

така е ...
докази за тоа има на сите страни ...

мене ме воодушеви една емисија ...
каде еден снимил документарен филм ...
со бедуини во пустина ...

каде да се најде сенка ... е реткост ...
а и права радост ...

а кога најдоја вода ...
толку се радуваа ...
што вечерта направија голема забава ...

ние имаме сенки и вода на секој чекор ...
па не се радуваме ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 12:42
Има една поговорка која мене многу ми се допаѓа и во неа наоѓам голема вистина.

Се што е мое си го носам со себе. ( или оригинално како што го слушнав- Све своје носим са собом)

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањељубовбакнеж

Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 12:47
mnogu interesna misla ...
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај praxis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 14:49
Originally posted by Kristin969 Kristin969 напиша:

Има една поговорка која мене многу ми се допаѓа и во неа наоѓам голема вистина.

Се што е мое си го носам со себе. ( или оригинално како што го слушнав- Све своје носим са собом)

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањељубовбакнеж

Оригиналот е латинска изрека - Omnia mea mecum porto (Се свое со себе си носам).

Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 15:17
среќа
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2007 во 16:31
Originally posted by praxis praxis напиша:

Messanger, дозволи ми да  претставам свое видување на она што го пишуваш...

•    Sreka i nesreka ne postojat vo Univerzumov - Среќата (и несреќата) се дел од човековата субјективна реалност. Тоа што е среќа (и несреќата) за еден, не мора да биде среќа за друг...
  • Toa se chovekov izbor i kreacija - Се согласувам!
  • Se razbira, denes pod silnoto vlijanie na materijalnoto sueverie, sreka
    se smeta ako nekoj dobie pari. Verojatno prifatena e teorijata deka
    materijalnoto bogatstvo obezbeduva sreka - Прифатена е, ама само од некои... се додека се уверат дека поубаво е да се живее во побогата материјална состојба, но парите никако не се услов за среќа. Од друга страна, ако постои големо несовпаѓање помеѓу духовниот и материјалниот аспект на човековиот живот, тогаш, со таа индивидуа нешто не е во ред...тој/таа се уште не апсолвирал некои базични закони во Универзумот.
  • ...Buda stanal sreken koga se otkazhal od svoeto carstvo i pochnal da zhivee najobichen skromen zhivot... - Не! Буда не станалсреќен кога почнал да живее скромен живот. Тој станал среќен кога ја трансцедирал својата условеноста за  потрага по среќата. Со неговото просветлување кое настанало момент по неговото најдлабоко доживување на несреќа и мизерија (во тој момент веќе 12 год. живеел скромен живот) тој станал СЛОБОДНО суштество кај кого дуалната манифестација на Универзумот (среќа и несреќа, на пр.) станала прашање на ИЗБОР.
  • ...Isus, a vo najskoro vreme imame soodveten primer i so majka Tereza - Сигурен сум дека мајка Тереза никако не може да се најде во друштво со претходните двајца. Длабинска анализа на профилот на нејзината личност може да покаже дека нејзината пожртвуваност не е ништо друго освен компензација за ... (ова е сосема друга тема и затоа ги оставам само трите точки. Инаку, постојат такви анализи кои фрлаат поинакво светло на улогата на Мајка Тереза, само што не се баш чести и популарни.)
  • ...razlichno e za sekoj chovek. Materijalnoto vrednost e neshto poslednoto
    vo taa niza. Toa ima nekoja vrednost edinstveno koga site drugi raboti
    se vo red....- Да го затворам кругот... се работи за СУБЈЕКТИВНА РЕАЛНОСТ. Не е важен рангот на  материјалното во таа хиерархија... битно е дека тоа мора да постои...душата не може да постои без тело во овој Универзум, а телото мора да се храни.

Se slozhuvam. Toa se i moite razmisluvanja i razbiranja, no ponekogash, koga treba da se racionalizira so vremeto i prostorot pri komentiranjeto se pravat kusi i nedorecheni misli i nekoi raboti se poednostavuvaat i generaliziraat poveke otkolku sto bi trebalo. Blagodaram za doosvetluvanjeto na mestata koi gi ostaviv vo temninata na nedorechenoto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.