IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е злото
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е злото

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
Автор
Порака
naemnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 658
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naemnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Што е злото
    Испратена: 02.Октомври.2007 во 17:11

Sho mislete?Jas mislam deka e zloto e isto kako i dobroto samo koga ono ogladne.So
drugi zborovi, dodeka nema Pobaruvachka i Glad kon poveke, choek e
dobar, a Dojde Pobaruvachkata da ja nadmine Ponudata ili Ona Shto e
dostapno, vednaga ima agresija za istoto da se zeme od drug, i togajka
chovek e losh.Ghandi rekol:Mother Earth has enough for everyones needs, but not for everyones greed.Potpolno se sl*gam.Ima POTREBI, kako Telesni potrebi,  i Zhelbi koji se potrebni ili ne.Ako Brojot na zhelbite e pogolem od potrebite, togajka e losha rabota.

Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 20:22
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 18:09
            ZA PROBLEMOT NA ZLOTO

Koga ke se razbudime, koga ke se razbereme, koga ke se spoznaeme, svetot ke stane podobar. Megjutoa, problemot na zloto sekogas ne voznemiruva. Ima edna prikazna za momceto I krokodilot, koja toa go ilustrira. Momceto seta pokraj reka I naogja zenka krokodil, ulovena vo mreza. Krokodilot mu se obraka: “te molam smiluvaj se, oslobodime. Znam deka sum grda, no, jas ne sum vinovna. Taka sum rodena. No, vo mene cuka majcinoto srce. Dojdov ovde da najdam hrana za moite decinja, I taka vlegov vo ovaa mreza”. Momceto I odgovara: “ Ako te oslobodam, togas ti ke me zgrapcis I ke me izedes”.   “Zar bi mozela dam u napravam nesto loso na mojot spasitel ?” Mu veli taa. Momceto potoa ja osloboduva i taa go zgrapcuva. „Ete ja blagodarnosta za moeto dobro delo!“ I vika momceto. „ nemoj premnogu licno da go svatis ova malecok moj“, mu veli krokodilkata, „no, takov e svetot, toa e zakonot na zivotot. Prasaj kogo sakas“. Momceto gleda okolu sebe, zdogleduva vrapce i go prasuva dali krokodilot e vo pravo, a vrapceto mu raskazuva deka pred negovi oci zmijata mu di izela decata, a toj nisto ne mozel da napravi, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Momceto potoa zdogleduva magare sto pominuvalo od tuka i mu go postavuva istoto prasanje, a magareto mu raskazuva deka celiot zivot rabotelo za svojot gospodar, se dodeka ne ostarelo i ne iznemostilo, pa sega go ostavile vo dzungla da go izede nekoj zver, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Na kraj momceto zdogleduva zajak i go prasuva za istoto, a zajakot mu se obraka na krokodilot: „Pocekaj malku pred da go izedes momceto, treba malku da prodiskutirame za toa prasanje. Kazi mi gi svoite argumenti“. Krokodilot ja otvara ustata za da mu odgovori i togas momceto uspeva da pobegne. Bidejki opaskata na krokodilot i natamu bil zapletkan vo mrezata, momceto donel lovec da go ubie. So niv doagja i kuceto na momceto koe go zabelezalo zajakot, go fatilo i go ubilo. Momceto prekasno stignalo I gledajki go svojot spasitel kako umira reklo: “krokodilot bese vo pravo- takov e svetot, toa e zakonot na zivotot”. Ne postoi objasnuvanje, koe bi gi opravdalo site stradanja, zla, unistuvanja, izmacuvanja, gladuvanja vo svetot. Toa nikogas ne ke moze da se objasni. Moze hrabro da se obideme da najdeme nekoe objasnenie so pomalku ili so poveke religiozni formuli, no nikogas nema da se objasni dokraj. Toa e zatoa sto zivotot e tajna-racionalniot um toa ne e vo sostojba da go razbere. Zatoa e potrebno da se probudite i odednas ke razberete deka realnosta ne e problematicna-vie ste problematicni.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 18:54

prv pat ja citav ovaa prikazna ...
ja otslikuva realnosta na zivotot ...
na dobroto i zloto ...

ke vozvratam so edna prikazna sto ja slusav pred mnogu godini, na edno predavanje na edna doktorka ...
koja go zavrsi predavanjeto so prikaznata ...

Dva andjeli ...
se prepravile vo pitachi ...
za da vidat kakvi se ludjeto ...

i stignale kaj nekoj bogat ...
- tuuuu ... pitachi kaj najdovte kaj mene ... vikal bogatiot ...

im dal da jadat od toa sto padnalo od masata ...

i za spienje vo vizbata ...
a tamo ladno ...

postariot andjel mu predlozil na pomladiot ...
sekako e ladno ...
ajde da mu predlozil na pomladiot da ja malterisaat vizbata ...

ja malterisale i taka se zgreale ...

drugiot den bogatiot gi izbrkal .... !!!

otisle kaj nekoj siromav ...
- zeno ... brzo ...gosti ni dojdoja ... viknal siromaviot ...

sednale rucale ...
piele ...
muabetele ...

a za spienje ...
ami zaedno so niv ...
edna soba za site e ...

drugiot den stanale ...
sto ke vidat ...
na siromaviot mu umrela kravata ...

i taka si zaminale andjelite ...

Odele taka ... odele ...
i pomladiot andjel mu veli na postariot ...
- nemoze da razberam ...
kaj bogatiot ne preceka loso ...
a mu ja izmaltarivme vizbata ...
a na siromaviot koj ne preceka mnogu ubavo ...
dozvolivme da mu umre kravata ...

postariot andjel mu rekol:
- ne e taka kako sto ti izgleda ...
kaj bogatiot vo vizbata imase kup so zlato ...
sega ja izmaltarivme i nema da ja najde ...
a kaj siromaviot dojde Arandjel da mu ja zeme zenata ...
jas go zamoliv da mu ja zeme kravata ...

taka da mnogu raboti koi gi "gledame" ne se taka ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 19:03
odlicno!
taka e sekogas rabotite nikogas ne se takvi kako sto izgledaat, i toa: moze da se izracuna kolku posto rabotite se onakvi kakvi sto gi gledame
treba da znaeme kolkav ni e mozokot i kolku procenti koristime od nego, rezultatot se prefrla na toa kolku rabotite sto gi gledame ili slusame se navistina tie.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 19:17
Ja setam, ja castam i na kraj neke da mi dae..."Oooo, pa mislev deka sme samo drugari"...e toa e najcrno zlo...sto ke te predizvika da naprais drugo zlo...da ja istreses u krivina kobozem slucajno...
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 19:34

zloto se slucuva mnogu brzo ...
za del od stotinki od sekundata ...
za nekolku sekundi ...
katastrofa ...

ima mnogu ludje koi denes vredno rabotea ...
koi dolgo i vredno rabotaat ...
a nikoj ne gi znae ...

ima nekolku ...
koi pravat golem efekt na unistuvanje ...
i ni pretstavuvaat poim ...

zloto lesno se pravi ...

no dobro e sto "brusime" ...
mislime deka odime nazad ...

a mozebi pak odime napred ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2007 во 04:59
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

ZA PROBLEMOT NA ZLOTO

Zatoa e potrebno da se probudite i odednas ke razberete deka realnosta ne e problematicna-vie ste problematicni.

Apsolutno tochno.

Svetot e eden i edinstven, a negovoto podeluvanje na dobro i losho e samo nasha interpretacija koja zavisi od bagazhot sto go nosime so sebe - skoluvanjeto, tradicijata, obichaite, religijata i seto onoa sto e preneseno od koleno na koleno kako znaenje ili iskustvo. Tokmu od istite prichini ne postoi edna edinstvena vistina. Nie sme kako carot Midas - vo momentot koga ke gi polozhime nash*te ochi, ushi ili bilo koe drugo setilo zaedno so nashiot um na nekoj objekt na obzervacija, istiot go pretvorame vo nasha i samo nasha materijalizirana iluzija. Vratite na Rajot i Pekolot se beskrajno bliski - tie se tuka vo nas.

Poednostavno recheno, nie sme kreatori na svetot, tokmu onaka kako sto go dozhuvuvame.

Znam, za nekoi chlenovi mozhebi ova ke zvuchi nerazbirlivo ili duri i apsurdno, no ... toa ne ja menuva sushtinata na rabotite. Tokmu toa e nivniot svet.

Изменето од Messenger - 06.Октомври.2007 во 05:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2008 во 23:33
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

ZA PROBLEMOT NA ZLOTO

Koga ke se razbudime, koga ke se razbereme, koga ke se spoznaeme, svetot ke stane podobar. Megjutoa, problemot na zloto sekogas ne voznemiruva. Ima edna prikazna za momceto I krokodilot, koja toa go ilustrira. Momceto seta pokraj reka I naogja zenka krokodil, ulovena vo mreza. Krokodilot mu se obraka: “te molam smiluvaj se, oslobodime. Znam deka sum grda, no, jas ne sum vinovna. Taka sum rodena. No, vo mene cuka majcinoto srce. Dojdov ovde da najdam hrana za moite decinja, I taka vlegov vo ovaa mreza”. Momceto I odgovara: “ Ako te oslobodam, togas ti ke me zgrapcis I ke me izedes”.   “Zar bi mozela dam u napravam nesto loso na mojot spasitel ?” Mu veli taa. Momceto potoa ja osloboduva i taa go zgrapcuva. „Ete ja blagodarnosta za moeto dobro delo!“ I vika momceto. „ nemoj premnogu licno da go svatis ova malecok moj“, mu veli krokodilkata, „no, takov e svetot, toa e zakonot na zivotot. Prasaj kogo sakas“. Momceto gleda okolu sebe, zdogleduva vrapce i go prasuva dali krokodilot e vo pravo, a vrapceto mu raskazuva deka pred negovi oci zmijata mu di izela decata, a toj nisto ne mozel da napravi, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Momceto potoa zdogleduva magare sto pominuvalo od tuka i mu go postavuva istoto prasanje, a magareto mu raskazuva deka celiot zivot rabotelo za svojot gospodar, se dodeka ne ostarelo i ne iznemostilo, pa sega go ostavile vo dzungla da go izede nekoj zver, taka sto krokodilot e sosema vo pravo. Na kraj momceto zdogleduva zajak i go prasuva za istoto, a zajakot mu se obraka na krokodilot: „Pocekaj malku pred da go izedes momceto, treba malku da prodiskutirame za toa prasanje. Kazi mi gi svoite argumenti“. Krokodilot ja otvara ustata za da mu odgovori i togas momceto uspeva da pobegne. Bidejki opaskata na krokodilot i natamu bil zapletkan vo mrezata, momceto donel lovec da go ubie. So niv doagja i kuceto na momceto koe go zabelezalo zajakot, go fatilo i go ubilo. Momceto prekasno stignalo I gledajki go svojot spasitel kako umira reklo: “krokodilot bese vo pravo- takov e svetot, toa e zakonot na zivotot”. Ne postoi objasnuvanje, koe bi gi opravdalo site stradanja, zla, unistuvanja, izmacuvanja, gladuvanja vo svetot. Toa nikogas ne ke moze da se objasni. Moze hrabro da se obideme da najdeme nekoe objasnenie so pomalku ili so poveke religiozni formuli, no nikogas nema da se objasni dokraj. Toa e zatoa sto zivotot e tajna-racionalniot um toa ne e vo sostojba da go razbere. Zatoa e potrebno da se probudite i odednas ke razberete deka realnosta ne e problematicna-vie ste problematicni.

interesno!!!!
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 09:16
Srekata sekogas e nakolneta na zlite zosto sekogas znaat kako da se dodvorat na vlastite
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 09:21
Zloto e proizvod na zaboleni misli.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2008 во 22:32
Da ne go izvadis na vreme
Кон врв
Shaxito Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 260
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Shaxito Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 19:42
Ciam pogore za Bogatite i siromasnite i nivnite dobrini i zlobi. TOA e tocno. ZAtoa sto onoj sto e BOGAT ... ZABORAVIL STO BIL PRETHODNO!
''Ceni se samiot ako sakas da te cenat i drugite''
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2008 во 20:46
dobroto e samo izvidnica na zloto
Кон врв
ARABELA Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 15
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ARABELA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2008 во 00:37
Велат злото е само отсуство на добро,но ако е доброто отсутно зошто само не си седиме мадро,без да предизвикуваме зло,можеби од досада?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.