IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Koga ostroto e premnogu ostro?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Koga ostroto e premnogu ostro?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 21:43
Originally posted by sofie! sofie! напиша:

P.S. ne mi pagja na pamet da trcam kaj komsijata za da ja sporedam fotkata плазење , ako nesto premnogu strci vie ste tuka da alarmirate голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Изгледа јас сум најголемата будала и користам 2 монитора дома
Кон врв
Sofie! Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Јули.2007
Поени: 9
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sofie! Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 21:26
Hmmmm... ne sum sigurna dali fino razbrav ama ke kazam kako jas odlucuvam za moite fotografii koga e dovolno ostrenjeto.
Zavisi od idejata koja jas ja imam vo glava i efektot koj sakam da go postignam so fotografijata. Na primer, koga sakam da prikazam posurova situacija ili covecka sudbina, sakam fotografiite ili nekoi detali da bidat ostri, mozebi i povekje od potrebnoto. Obratno e koga sakam da prikazam topla i prijatna atmosvera, togas fotografiite sakam da bidat pomeki. Ova ne e pravilo, do kade ke odam so ostrenjeto zavisi i od samata fotka te. licnoto cuvstvo i momentot "e vaka e ok".
Komparacijata na moja fotka na dva ili povekje monitori ili sajtovi ne mi padnala na pamet dodeka ne ja vidov razlikata otkako pocnav da postiram. Togas pocnav da se prasuvam dali mojot monitor e ok i kako dr. ja gledaat mojata fotka. Sepak pri obrabotkata ostanuva da mu veruvam na mojot monitor se dodeka vie ne intervenirate so komentar среќа
P.S. ne mi pagja na pamet da trcam kaj komsijata za da ja sporedam fotkata плазење , ako nesto premnogu strci vie ste tuka da alarmirate голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 20:47
Kako prvo sega mesame babi i zabi, izostruvanje za na web i za na print se dve razlicni raboti. Se nadevam deka do sega, barem poiskusnite clenovi, sfatija deka printovite poradi kontrastot na hartijata ne trpat tolku izostruvanje kako slikite spremani za na web.

Ako dobro sfacam na sto Zoran celi, bi go spomnal slednovo ... sliki koi imaat premnogu sitni detali poslabo podnesuvaat silni izostruvanja. Onoj moment koga ce se pojavat artefakti (halo) od izostruvanjeto znaci se preteralo, isto taka i vo momentot koga slika so mnostvo sitni detali ce stane opteretuvanje za okoto.

Patem ... ne e dovolno ostra koga ona sto mora da bide ostro ne e ostro голема%20насмевка. Nikade ne pisuva deka se mora da bide ostro, ama se znae koi nesta na dadeniot tip na slika treba da bidat besprekorno ostri намигнување
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 20:07
OK, a kako odreduvash koja slika ne e dovolno ostra?
Кон врв
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 19:57
Zoki, koga nema da mi go iritira okoto ...koga ke mi bide prijatna za podolgo gledanje (ova ne vazi za makro)...ova e moeto mislenje.. 
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 19:47
Togash koj e tvojot arshin pri reshavanjeto kolku edna slika ke ja izostrish, koga ja gledash na tvojot monitor ili na tvojata ispechatena slika? Koja e granicata na koja ke zastanesh i ke si rechesh: ova e dovolno? Kako presuduvash koja slika e preostrena, a koja ne e?

Sakam da izvlecham neshto poveke od vas... ne sakam da chitam komentari za toa kako drugi sajtovi i skrinovi gi prikazhuvaat editiranite sliki, tuku sakam da slushnam koi se vash*te kriterijumi za obrabotka i procenka na finaliziranite fotografii tokmu okolu nivnata ostrina.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 19:28
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

No na strana od razlikite na monitorite i aplikaciite za transferiranje na slikite na sajtovi, prashanjeto beshe koga e ostroto preostro za vas koga gledate na vashiot monitor. Ili so drugi zborovi: koi se vash*te kriterijumi za ostrina koga gi pravite vash*te sliki ?

Zoki,bash zatoa pishav..za idividi gi izostruvav povekje od normalno,za  da izgledaat normalno ostro...no istite na drug sajt izgledaat i na print se poznavaat deka se preizostreni zboram za ist resize i gledano od ist monitor
_______
_______
Zdenko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 19:27
fala dechki :)
_______
_______
Zdenko
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 18:59
Od toj aspekt ushte povazhen e monitorot na koj sto se gleda slikata. Jas imam, na primer, NEC 2070NX koj e posebno dizajniran za foto aplikacii. Slikite na nego izgledaat porazlichno otkolku koga pred eden chas gi vodov na najnoviot iMac 24". Tamu moite fotografii izgledaa zabelezhitelno poostri.

No na strana od razlikite na monitorite i aplikaciite za transferiranje na slikite na sajtovi, prashanjeto beshe koga e ostroto preostro za vas koga gledate na vashiot monitor. Ili so drugi zborovi: koi se vash*te kriterijumi za ostrina koga gi pravite vash*te sliki ?

Изменето од Zoran K - 21.Септември.2007 во 19:00
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 18:24
foto.idividi.com.mk pravi najobicen resize bez nikakva promena na podesuvanjata na fotografiite, dodeka odredeni stranski sajtovi koristat proceduri za ostrenje, cistenje i dodatno saturiranje ili zajacuvanje na kontrasti otkako ke se napravi downsample do sakanata rezolucija. Najverojatno na toa mislis, inaku nema razlika dali sajtot e dizajniran za teksi ili foto!
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
KoKi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2005
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KoKi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 18:03
Zdenko sakase da kaze deka softverot koj go koristat za resize na fotografiite ne e kako na drugite foto-sajtovi, t.e. mnogu e loshнамигнување

taka? popravi me ako ne:)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 17:54
ne znam dali ste zabelezale ,no nekoi isti fotografii od sajt na sajt razlichno izgledaat.Ne e samo do pozadinata(bazata preku koi se gledaat) tuku  zavisi (e sega ne mi se smejte moze ke lupnam glupost vo tehnichkiot izraz) i od enginot na koj e praven sajtot...photo net i nekoj drugi sajtovi vo programata za izrabotka se praveni za images fajlovi,dodeka idividi e portal vo osnova praven za pishuvanje (tekstualna osnova na bazata) ...ja se izvinuvam za mojot analfabetski post vo ovoj komentar..pa zatoa tuka imagesite izgledaat polosho otkolku na drugi foto sajtovi...eve ako moze i ova da se stavi vo idei koga ke se pravi nova verziaja na sajtot
_______
_______
Zdenko
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 17:43
dof ok, ama toa sto e vo fokus sakam da bide apsolutno ostro, zatoa mi se slucuva odreden kadar da go preslikuvam i po 20 pati za da dobijam sovrseno ostra fotka. Duri i vo "dreamy" portretite sakam da vidam ostrina vo ocite!
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 16:00
Licno smetam deka potrebnoto nivo na ostrina zavisi od dadenata situacija (fotografija). Nekoi fotografii treba da bidat besprekorno ostri, na nekoi toa ne im godi.
Spored moe uveruvanje, nivoto na ostrina e del od umetnickiot izraz isto kako i koristenjeto na DOF-ot za da go postigneme sakaniot efekt.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.