IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Koga ostroto e premnogu ostro?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Koga ostroto e premnogu ostro?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака Обратен редослед
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 04:21
Zatoa mi se dopagjaat tvoite sliki.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 01:17
Se sl*gam so tebe, i jas sum ljubitel na ostri i jasni linii verni na originalot...Imam primeteno deka koga sajtov pravi downsampling na fotkite isto taka opagja i izostrenosta pa pocnuvam vo posledno vreme da gi ostram preterano (do nivo na artefakti) za koga ke se smali da izgleda kako sto sakam!
Inaku preferiram ostrina vo portreti, makro i bilo kakva studiska fotka... i vo landscape... i vo se :-)
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 23:55
Eve edna nova tema vo vrska so fotografijata (fala Bogu bez Canon/Nikon implikacii), kolku da ne se zhalite deka nedostasuva neshto takvo.

Imeno se raboti za neshto so sto se soochuvame pri rabotenjeto na sekoja slika. Kolku da bide ostra? Ova go velam od aspekt na fotografiranje neshto sto nema nikakvi pretenzii da bide umetnichko delo koe samoto po sebe mozhe da bara alteriranje na ostrinata i sozdavanje na mekokja ili bluriranje.

Eve, da ni bide polesna konverzacijava, vmesto da pretpostavuvate na sto mislam, kako primer ke koristam dve moi fotografii (iako za ovaa cel mozheme da koristime bilo koi drugi).

Gledajki go realniot svet okolu sebe ne ednas sum se fatil sebe si soochen so faktot deka so sekoj pogled gledame bezbroj detali koi bukvalno e nevozmozhno da se registriraat so fotografskata tehnika koja ja poseduvame denes. Eve, izlezete nadvor i pochnete vnimatelno da gledate naokolu. Koga velam vnimatelno, ne mislam kako fotografi barajki interesni objekti za slikanje, tuku kako optichki instrumenti koi registriraat i najmali detali. Poglednete gi drvata - kolku jasno, chisto i precizno gledate bezbroj listovi na niv. Poglednete ja i trevata - ist zakluchok.Poglednete gi vlaknata na zhivotnite i t.n. Razbirate sto sakam da kazham.

Togash zoshto koga ke vidite isto tolku detali na fotografija chesto reagirate so komentar - premnogu e ostro!

Za mene terminot "premnogu ostro" vazhi samo togas koga ke zabelezham artefekti od ostrenjeto ili koga vo iskluchitelni sluchai slikata minuva vo nekakov hiperrealizam koj navistina ne odgovara na onoa sto mozham realno da go vidam. No dodeka ostrinata ja reflektira realnosta vo zhivotot, za mene toa ne e preostro. Za mene toa e ednostavno - realno.

Me interesiraat vash*te razmisluvanja okolu ovaa tema.
Isto taka, povelete objavite fotografii kako primeri za vasheto razmisluvanje.

Изменето од Zoran K - 21.Септември.2007 во 00:07
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.