![]() |
|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4546474849 72> |
Автор | |
sunshine1 ![]() Група ![]() Регистриран: 11.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 41 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evangelos..posleden pat pisuvam na tema religija...zatoa sto ovde demonot si igra so nevernicite..i lesno gi navlekuva na grev..koj e smrten....
So krstenieto na Isusa Xrista..se prekina obrezuvanjeto a se prodolzi so krstenieto...So krstenieto se prostuva praroditelskiot grev napraven od Adama koj zgresi..i se pocnuva nov pocetok i nov zivot....deteto sto povece ostanuva nekrsteno..toa nema Angel cuvar.. i nosi praroditeski grev...i demonot moze da go napgja koga saka..nema nikakva zastita....Prano imalo vakvi svestenici koi i samo eden zbor sto go iskrivuvale..pa se formirale Golemi sobiri a se so cel da bidat anatemisani onie sto zborat krivo...i najcesto istite umirale za 1 -2 godini...jazicite im crvlosuvale..a ti be Evangelos...sto mislis..pojma nemas sto se igras.. |
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Bronhi, Sunshine, зошто одма ми се нафрлате со клетви и навреди? Затоа што го застапувам изворното Христово и Апостолско учење? Јас го прочитав постот на Реакт и си дадов една културна реплика на истиот, а вие ако имате реплика на мојот пост повелете кажете што напишав погрешно и исправете ме согласно учењето на Светото Писмо.
Најлесно е да се навредува, клевети, осудува, менува тема, зборува во ветер итн, но малку потешко е разумски да се навлезе во толкувањето на Светото Писмо и да се стави неговиот авторитет пред нашите лични убедувања.
Ако ја запамтите следнава реченица големо добро ќе си направите себе си:
Ние треба да се прилагодуваме согласно Светото Писмо, а не да го прилагодуваме Светото Писмо како што нас ни одговара!
Ако не наоѓате некаква несогласност во мојата реплкика кон Реакт, а копнеете да напишете нешто на оваа тема, повелете толкувајте ми го следниов стих од Светото Писмо:
Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре.
Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност." Езекиел 18:20 Или пак помогнете му на Реакт да ми одговори на прашањето:
Повелете покажете се на дело како вие го толкувате Светото Писмо, а за празни дискусии си постојат соодветни подфоруми и теми. Поздрав!Изменето од EvAngelos - 17.Јуни.2007 во 16:00 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
бронхи, јас во оваа ситуација всушност, се обидов да бидам твој спасител, поточно да ти појаснам тоа што беше јасно од постот на Евангелос, а кое гледам ти не си го сфатил... Само ако ја прочиташе и следната негова реченица која гласи:
Сите индивидуално ќе се појавиме пред Божјиот Суд и сите индивидуално ќе одговараме за своите дела.
Жал ми е ако те разочарав, ама таму нема да ти помогнат мама и тато ![]() ќе ти беше јасно за што станува збор. Во оваа ситуација, конкретно, ти се изрезили брате. не ти личи на името христијанско да настапуваш со навредливи квалификации, подобро речено оповргни ја тезата, а не ја опоганувај ја личноста... ![]() |
|
![]() |
|
Bronhi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Аџи, гледам дека секогаш кога Евангелос нешто ептен ќе погреши се јавуваш како негов ментор и спасител. Па дај не го мачи човекот, седни и ти пишувај. А, ако го подготвувате за да проповеда, тогаш барем убаво подгответе го, а не вака да се резили.
|
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
тоа што сакаше да каже евангелос, кое се надевам добро ќе го пренесам, е дека не може туѓата вера, или верата на семејството, или верата на нацијата, да се земе како вера на неверникот...
Значи секоја индивидуа посебно е одговорна за својата вера/невера... Затоа и Христос кажа, дека секое семејство ќе биде поделено... Три за, два против... или два за, три против... Еден ќе биде земен, друг оставен. Значи секој одговорен за својата вера... п.с. најмалку има потреба ТЕБЕ некој да ти докажува што е црква а што не. Христос својата црква си ја препознава, ти признал или не... |
|
![]() |
|
Bronhi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Евангелос, па ти си бил бетер од Мирелем. Си толку ваш како сакаш и кога сакаш. Ако ти одговара Стариот завет го ставаш пред Новиот. Види си го коментарот на цитатот на Реакт од Новиот завет ти му одговараш со Стар завет па уште му велиш дека лаже, Аман човече!
А за ова, ТИ СЕРИОЗЕН СИ???? Сосема погрешна и еретичка теологија. Христијанството е индивудиална вера, а не вера на колективитет.
ЧОВЕКУ ШТО Е ЦРКВА???? Со пријателот твој Аџија се утепавте да докажете дека Евангелистите се црква, а сега одеднаш црква немааааааа!? |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
![]() |
|
Isis ![]() Сениор ![]() CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
очигледно, не, белег... но затоа постојат Светите Отци и нивните книги
![]() |
|
![]() |
|
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Abe ti kako da ja nemash prochitano biblijata nikogash
![]() |
|
|
|
![]() |
|
sunshine1 ![]() Група ![]() Регистриран: 11.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 41 |
Evangelos...Evangelie...Svedok..Svedostvo....Gospod neka ti bidena pomos i neka sme smilostivi nad tebe koga ce dojde presudata vrz tebe za ovaa tema...Koga David zgresil i izvrsil preljuba..Gospod mu rekol..: deteto ce ti umre koe e na 7 godini..i koj i da dojde dame pomoli ...nema da te spasi...i taka David se zatvoril i se molel cela sedmica..no Bog mu rekol..deka ce umre..detteto umrelo...Gospod e praveden...
Koj si be ti Evangelos da kazuvas tuka crkveni raboti...kanonski raboti..svesen li si ti sto zboruvas...podobro covek da utepase odosto da ja izvitoperuvas Bozjata vistina...tesko tebe.. |
|
![]() |
|
ако не пишува дека се крстиле деца, тоа значи дека НИЕ си додаваме кон напишаното...
јас таа храброст да си го навлечам Библиското проклетсво, немам... |
|
![]() |
|
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Епа, ај прочитај и види. А ти каде виде дека не треба или дека немало?
Изменето од ACELERA - 16.Јуни.2007 во 23:35 |
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Поздрав Реакт, добар обид, ми се допадна
![]() Изменето од EvAngelos - 16.Јуни.2007 во 20:26 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
каде виде ти во сите овие работи, дека макар и ЕДНО дете е крстено?
требали сега ние да додаваме кон она што е напишано? Ти текнува ли на проклетството... „тешко на оној кој ќе додаде или одземе од тоа што е напишано во оваа книга, Бог ќе му одземе од Вечниот живот“??? |
|
![]() |
|
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Еве библиска поткрепа ЗА крштевањето на децата.
1. Велиш дека е потребно примање на Словото. Точно! И каде е тука забраната за крштевање на деца? Но и друго е точно - пораката Христова до апостолите е да ги крштеваат сите, па исклучок за децата не е направен. Христос ги повика децата при Него и ги искара оние кои пречеа тие да доаѓаат при Него (Матеј 19 гл.) Има и други библиски примери каде децата се повикуваат да бидат Божји следбеници- повикот кон пророк Јеремија во Стариот завет (Јерем. 1, 5) каде Бог го посветил - еден од старозаветните термини за крштевање - примање во верата - станување Негов следбеник, или како и да се нарече тоа. Исто е и во Новиот завет за св. Јован Крстител (Лука 1, 5). Овде не само што нема забрана, туку има и повик! Во сихот кој го спомнуваш не се искажува услов, туку се дава констатација! 2. Покајание! Велиш дека децата немаат грев па не треба да се крштеваат. Еве нешто библиски "Како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта, по таков начин и смртта премина на сите луѓе преку еден човек, оти сите згрешија" (Рим. 5, 12). Сите! Тоа е прародителскиот грев. Во Стариот заврет цар Давид вели дека во беззаконие е зачнат и во ГРЕВ го родила мајката негова (Псалм 50, 5). Тој бил роден во сосема законит брак, а ова се однесува на прародителскиот грев кој со крштевањето се оттргнува. А друга причина заради која не ти држи аргументот е дека покајанието е за своите лични гревови, а не за прародителскиот. Но, и ако се крстиме возрасни, со тоа што најнапред сме се покајале - дали тоа значи дека нема по крштевањето да грешиме? Затоа покајанието е нешто што треба да го правиме постојано а не само еднаш - пред да се крстиме и толку! Овде има и историска причина зошто тоа е така кажано. Имено, апостолите прво морале да ги крстат возрасните - родителите, па потоа тие да побараат да бидат крстени нивните деца. Затоа и ова кога е пишувано е дадено за возрасните како нивна подготовка. Отпосле апостолите проповедале па и крштевале. Но тоа е историја и хронологија на настаните. И друг библиски пример е од Стариот завет, т.е. за старозаветното крштевање - обрезанието. Во Стариот завет имало ЗАПОВЕД кога ДЕЦАТА да бидат обрезани (на осмиот ден од раѓањето). И Христос како ДЕТЕ бил обрезан. 3. Вера. Исто така точно! Секој што се крстил изразил желба да стане христијанин. Детето не може да ја искаже својата вера, но можат родителите. Па нели капетанот од Капернаум се молеше за својот слуга (Матеј 8 гл.) и слугата оздраве по верата на друг, ќерката на Хананејката по верата на својата мајка (Матеј 15 гл), ќерката на Јаир воскресна според верата на своите родители, а никој не ја праша дали сака (Матеј 9 гл.) и многу други вакви примери. Па зарем Бог ќе биде против волјата на родителите да го крстат своето дете???? Еве, на пример, некој кој е глувонем, а има многу такви, тој не може ниту да ја чуе проповеддта за Бога ниту да ја потврди. Па дали да остане некрстен? Затоа и се вели дела словото убива а Духот дава живот (2 Кор. 3, 6). Духот на Библијата не сречува крештевање на деца! 4. Примери за крштевање на деца. Има! Апостолите прво ги запишале своите списи, потоа проповедале на возрасни - нормално - затоа што тоа е почеток на христијанството, па потоа крштевале. Павле ја крстил Лидија и нејзиниот дом (Дела 16, 14), семејството на Стефанин (1. Кор. 1, 16), семејството на стражарот во Филипи (Дела 16, 30). Зарем во овие запишани настани во семејствата немало ни едно дете??? Како тоа да налетувале само на бездетни семејства??? Не за пишано конкретно дека биле деца крштевани, но тоа не значи и декла ни едно дете не било крстено! А за тоа ни сведочат и најстарите христијански списи на Тертулијан (околу 150 г), Ориген и Иринеј. Значи оваа пракса постоела од најстаро време. Затоа крштевањето е како садење - благодатта на Светиот Дух се дава, но не дејствува насилно! Таа ни помага да растеме духовно, освен ако не мислиме дека сами, без Бога, тоа можеме да го направиме! |
|
Без коментар
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4546474849 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |