|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 2627282930> |
Автор | |
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Домашни желки
Ви требаат сланина исечена на слаjс , виршли и мелено месо .Препорачуваам меленото месо предходно да го издинстате со малку кромид , бибер и вегета Се пече во рерна на 180-200° за околу 15 мин. Изменето од емил - 09.Февруари.2014 во 13:00 |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ручек за уживање: Царски котлетиВикендот е оној дел од неделата во кој секој од нас сака да направи сè што во текот на работните денови го одложувал. Па така, најчесто викендот знае да ни биде испланиран уште со денови однапред. Сепак, не смееме да заборавиме на своето семејство и пријателите и да
седнеме на еден неделен ручек. Ние за овој пат решивме да ви
препорачаме еден вкусен ручек со телешко месо.
Подготовка: Телешкото месо најпрвин убаво ќе треба да се исече на парчиња, кои
потоа ќе се истолчат, ќе се посолат и извалкаат во брашно. Во врела маст
или путер брзо ќе се испржат, а потоа во сокот се додава малку вода и
кисел кајмак. Грашокот се вари посебно, а кога е мек, ќе се измеша со
парчињата месо. Котлетите можете да ги гарнирате со печурки или печени
компири. За ова јадење ние ви препорачуваме некое убаво бело вино. Пријатен апетит! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Реден подварок со кисела зелкаПодготовка |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Спанаќ со свинско и бешамелКај нас секогаш спанаќот бил омилен ама секогаш сум се задржувала на она класично приготвено во тавче со ориз. Ама овој пат решив да сменам и сите беа задоволни. Лесно е за подготовка, а е вкусно ммм .. Најпрво исечето го месото на коцки, ставете го во тавче поголемо во тоа тавче ќе се приготвува целото јадење. Зачинете го по желба ставете зејтин и полијте го со вода колку да се покрие месото. Ставете го во рерна на 200 степени да се пече. Кога ќе го ставите месото почнете со подготовка на спанаќот. Убаво измиен и исчистен ставете го на кратко во зовриена посолена вода колку да омекне. Исцедете го и исецкајте го. Во тавче со малку зејтин пропржете го кромидот и додадете го спанаќот, Попржете уште малку и тргнете го од оган. На страна изматете со вилушка 2 јајца и измешајте ги во спанаќот. Подгответе го бешамелот. Во тавче ставете го путерот. Кога ќе се растопи ставете брашно во него и убаво измешајте да се соедини. Додадете го млекото посолете и оставете да крчка додека да се згусне. Тргнете го од оган додадете го ренданиот кашкавал. Извадете го месото од рерна. Ставете го врз него спанаќот, рендан кашкавал и на крај посипете со бешамелот. Вратете во релна да се испече додека убаво зарумени Лесно а многу вкусно.Добар апетит |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мусака од кисела зелка и меленоВообичаената комбинација кисела зелка-мелено добро функционира секогаш, а за промена овој пат во форма на мусака. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат со кисела зелкаЛисјата зелка исчистете ги од тврдите делови. За филот, најпрво издинстајте го ситно исечканото кромитче, додајте го изренданиот морков и лукчето и тргнете го настрана. Додајте ја средата од парчињата сув леб кои претходно сте ги потопиле во млеко (исцедени), јајцето и месото, зачинете и добро измесете ја смесата. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнето свинско кареКомплетен ручек заедно со зеленчук приготвен во еден сад, за посебни прилики како оваа денешна Божиќна приказна. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ролат од мелено месо и палачинкаПригоден ролат и за слави - ништо помалку вреден да се спрема и за дома како прилог. ФИЛ МЕСНАТАТА КОРА ПАЛАЧИНКА Оформување Совет |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарен солен ролатВо три посебни садови се мати секој дел за кората. 1. И тоа за првиот пенасто се матат јајцата со малку сол, па се додава маслото, се намалува брзината на миксерот, па се додава павлаката, пецивото помешано со брашното (претходно просеани) и на крај ренданото сирење, вмешувајќи го со лажица. 2. Смесите се ставаат наизменично врз намрсена хартија за печење, започнувајќи дијагонално. 3. Се печи на 180Ц. степени 25-30 мин. или во зависност од вашата рерна. Се витка во влажна крпа и се остава да олади. 4. Го спремаме фил од зденките и крем сирењето, така што зденките се матат, па се додава сирењето и убаво се соединува со лажица. 5. Изладената кора се премачкува со филот.Се редат листовите шунка и се витка ролат. Јас го украсив вака, а вие по ваша желба. 6. Се остава готовиот ролат во фрижидер убаво да се стегне, па се сечи со остар нож. Моето првенче, кое Ви го препорачувам да го подготвите и пробате, одличен е за секоја свечена пригода. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Запечен карфиол со мелено месо и грашокИскинете го карфиолот на цветови и обарете го во посолена вода. Кромидот ситно исецкајте го и заедно со меленто месо запржете го во тавче со малку масло. Пред крај, додадете ги зачините и грашокот. |
|
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАШНИ ВАРЕНИ ЃЕВРЕЧИЊАЗошто да купувате кога едноставно може да приготвите супер вкусни домашни варени ѓевречиња на кои ќе ви позавидат и големите мајстори.Домашно си е домашно. Ова е начинот на подготовка. СОСТОЈКИ 540 г брашно 280 мл вода 1 лажица сув квасец 2 лажици маслиново масло 1 лажичка шеќер 2 лажички сол 2 л вода ½ лажица сода бикарбона ПОДГОТОВКА
|
|
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Суфле со спанаќ1: Спанаќот се сечка и се обарува околу 2 мин. во врела вода. Потоа се цеди. 2: Се матат јајцата и во нив се додаваат сите останати состојки, на крај сирењето и спанаќот. Смесата се истура во тава со средна големина (може и овална и правоаголна) и се пече 20мин. на 200С во загреана рерна. Совет: Најдобро е ако се стави половина гриз половина палента. Исто така може да се измеша сирење и урда. А наместо спанаќ може блитва, зелје и сл. По желба може горе да се попрска сусам, ким и сл. Децата го обожаваат :) |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вкусен ручекВо тава ставаме зејтин и исецканиот кромид да се пропржат,се додаваат меленото месо и доматното пире и се зачинува,се динста десетина минути.Се додава златната мешавина се пропржува и се додава оризот.Малку се пропржува и се додава вода убаво да се покрие целата содржина во тавата.Релната се загрева на 220 степени.Кога ќе зоврие се префрла во тава за печење и се става во релна да се пече околу 30-40 минути. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
СУСАМКИ – СОЛЕНИ СТАПЧИЊАБрашното се одсејува и се помешува со пецивото. Квасецот со шеќерот се потопува во млако млеко и се остава да надојде. Сирењети се дроби со вилишка /нека биде понакрупно/и се меша со јајцата. Маргаринот се дроби со раце во брашното,па му се додаваат останатите состојки од кои се меси средно меко тесто/по потреба се додава усте малку млеко-тоа зависи од врстата на брашно,бидејки секое брашно има различен процент на влага/. Тестото поделитего на два дела. Едната поповина малку развлечете ја во правоаголна форма ,па работната плоча посипете ја со сусам,ставете го развлеченото тесто од горе и развлечете го до дебелина од 1 см. Развлеченото тесто ,со остар нож или алатка за сечење тњсто,пресечете го на ленти од околу 2 см ширина и уште еднаш во должина на околу 5-6 цм. расеченото тесто посипетего со сусам и пофторно со благо притискање со сукалото или оклангијата поминете врз тестото да се залепи сусамот. Готовите стапчиња ставете ги во подмацкан плен /немора да се многу раздалечени едно од друго/и пецете на умерена температура се додека не се заруменат. Температурата за печење зависи од самиот шпорет,кај мене тоа е околу 220C. Истото пофторете го и со останатат половина тестото Изменето од емил - 27.Февруари.2014 во 12:25 |
|
Внеси реплика | страница <1 2627282930> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |