IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 09:01
Originally posted by емил емил напиша:

Шпагети со највкусен сос со туна и зеленчук


Сос со туна и сирење во сосот? Па и пиперки?збунетост Не ми оди комбинацијата, ама вкусови си се вкусови. Може и да е слатко.

Сос со туна за тестенини по италијански се приготвува со малку лукче, пасиран сос од домати, туна, може сецкани маслинки, малку сецкан магданос и оригано. 






Изменето од Анастеа - 17.Февруари.2014 во 09:02
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 15:20

Брза пица пита со топено сирење и пилешки стек

1. Врз премачкано плехче со маргарин се става тестото за пица
  Јас често тестото го правам домашно, го замесувам, но кога времето ми е кратко, како на пример кога си доаѓам од работа, тогаш готовите теста за пица ми се како десна рака. 
2. Тестото го премачкувам со топеното сирење
3. Врз него ги редам пилешкиот стек, кашкавалот и печурките
4. Ставам малку маргарин и попрскувам со оригано
5. Се пече на 200 С околу 10 минути
6. Ја вадам пита-пицата од рерната, додавам матени јајца
7. Го враќам да се допече уште околу 3-5 мин,(зависи кој колку сака да му е испечено јајцето)
8. Веднаш се служи за јадење, освен ако некој сака да му биде ептен омекнато тестото, тогаш може да се премачка со маргарин од страните тестото и да се остави 10-тина минути во најлон кеса за да омекне
  Ова е случајно испробан рецепт во моето семејство, со наша досетливост, кој се покажа како многу вкусен и од сите пофален.
Пробајте!




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 15:19

Шпагети со највкусен сос со туна и зеленчук

Ги обожаваме. Од најмало до најголемо кај нас дома. А и на гостите им е омилен рецепт. Затоа задолжително пробајте!

Во тенџере со вода, со малку масло и сол сварете ги шпагетите, според упатството на пакувањето.

На малку загреано масло пропржете го ситно сецканото лукче и босилекот- свеж искинат или сув наросен. Веднаш ќе почувствувате интересен посебен мирис од оваа комбинација. Не дозволувајте лукчето за поцрвени и загори, веднаш додајте ја целата количина на сецкан кромид и промешајте. Нека омекне кромидот и додајте ги сецканите пиперки. Тие може и да изостанат ако ги немате периодов. Но сепак даваат побогат вкус. Додајте ги и шампињоните. Зеленчукот кој се пропржува не треба да е премногу омекнат, затоа не чекајте многу и додадете го доматното пире. Потоа додадете ги цветчињата брокула. Брокулата треба да се користи што помалку термички обработена бидејки така е најкорисна. Сепак од аспект на безбедност на храната и здравјето јас секогаш препорачувам краткотрајна термичка обработка, заради можното загадување со паразити. Таа расте ниско по градините во дворовите каде имаат пристап домашните животни.
Потоа додадете ја туната во парче, не многу иситнета за да го почувствувате нејзиниот вкус во готовиот сос. Ако е во маслиново масло, тогаш може да го додадете и маслото.
Кога убаво ќе прокрчка, додадете го и иситнетото сирење и зачините (оригано, црн пипер и сл). Сол обично не треба поради тоа што сирењето го дава она што е потребно за овој вкус.
На крај, во едно филџанче во ладна вода разматете една лажица брашно и постепено со мешање додадете го во сосот за да го згусне.
И готово. Сварените шпагети исцедете ги и измијте со ладна вода. Сервирајте и уживајте во прекрасниот вкус..

Кон врв
д4б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Регистриран: 31.Јули.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2014 во 00:28
каj са жабите?
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2014 во 00:26
Панакота со печени јагоди



Ливчињата желатин натопете ги во поголемо количество ладна вода и оставете ги да набубрат.
Во средно големо тенџерче загревајте ја слатката павлака со шеќерот и ванилата, со повремено мешање додека не дојди скоро до вриење и шеќерот сосем не се растопи.
Тргнете на страна. Набубрениот желатин добро исцедете го, додајте го во слатката павлака, па мешајте да се растопи. Процедете низ ситно сито, па распоредете во погодни чаши. Оставете во фрижидер да се стврдни, некаде околу 2 часа.

Загрејте ја рерната на 180 Ц. Во мал сад од огноотпорно стакло ставете ги плочките јагоди, посипете ги со двата вида шеќер, попрскајте со виното, па ставете да се печи 40 - 45 мин додека не се запечат јагодите, а шеќерот не се претвори во сируп. Оставете сосем да се олади, па распоредете во чашите врз стврднатиот крем.

Послужете ладно.

Ако имате желатин во прав, не во ливчина, соодветна количинска замена се 4 1/2 лажички набубрени во 90 мл (6 лажици ) вода.

Не користете растителна слатка павлака, не е исто. Можи и дел од слатката павлака да се замени со коосово млеко, така кремот ќе има дискретна арома на кокос.
Ако сакате да изгледа кремот како на сликата, ладете го така што чашите ќе ги ладите наведнати на една страна.
Можи и целата содржина за крем да ја оладите во еден калап, па пред послужување да ја извртите на соодветна чинија и да прелиете со прелив. Како сакате и како ви оговара.



Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2013 во 15:43

Канелони со блитва и козјо сирење


СОСТОЈКИ (за 4 лица)
● 0.5 кг бли­тва
● сол и бибер
● ¼ шолја масли­ново масло
● 2 гла­вици кро­мид, ситно сеч­кани
● 200 гр козјо сирење, дро­бено
● ½ шолја пеко­рино, рен­дано
● 1 ¼ шолја леб, сеч­кан на коцки
● 2 големи лажици масли­ново масло
● 1 паку­вање кане­лони
● 2 шолја сос од домати
● ½ шолја лебни трошки

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: исе­чете ги зеле­ните листови од сте­блото на бли­твата и ста­вете ги на страна. Во пого­лем сад ста­вете солена вода и оста­вете да зоврие. Потоа ста­вете ги листо­вите бли­тва во водата и  варете 3–4 минути. Изва­дете ги листо­вите и полијте ги со сту­дена вода. Потоа, сва­рете ги и сте­блен­цата бли­тва (околу 5 минути). И нив пото­пете ги во сту­дена вода и ста­вете ги со бли­твата. Исеч­кајте ја бли­твата на помали парчиња.

Чекор 2: загрејте ¼ шолја масло. Дода­дете го кро­ми­дот и про­пр­жете го околу 3 минути. Дода­дете ја сеч­ка­ната бли­тва и дин­стајте на уме­рен оган околу 2 минути. Оста­вете да се излади.

Чекор 3: дода­дете ги козјото сирење, ¼ шолја пеко­рино и лебни коцки и про­ме­шајте. Зачи­нете со сол и бибер и трг­нете го садот од оган. Дода­дете го сосот од домати.

Чекор 4: загрејте ја рер­ната на 180 сте­пени. Пре­мач­кајте го садот за печење со масло. Напо­лнете ги кане­ло­ните со сме­сата и потоа ста­вете ги во садот за печење. Пре­мач­кајте ги со масло. Во меѓу­време, изме­шајте лебни тро­шки и ¼ шолја пеко­рино и попрс­кјате го тоа врз канелоните.

Чекор 5: печете 15–20 минути. Серви­рајте вед­наш, со малку сос од домати.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2013 во 15:41

Тестенини со сланина и козјо сирење


СОСТОЈКИ (за 4 пор­ции)
• 1 мала лажица сол
• 1 шолја тесте­нини
• 6 пар­чиња сла­нина, сеч­кана
• 2 млади кро­мит­чиња, ситно сеч­кани
• 2 големи лажици оцет
• масли­ново масло
• ½ шолја козјо сирење, дро­бено
• 1 голема лажица магданос

ПРИГОТВУВАЊЕ
Чекор 1: во подла­бок сад ста­вете три шолја вода со една лажица сол и оста­вете да зоврие. Ста­вете ги тесте­ни­ните и варете додека не ста­нат „ал денте“, одно­сно 5–8 минути. Про­це­дете и измијте ги со сту­дена вода за да се спречи пона­та­мо­шното варење.

Чекор 2: во друг сад, про­пр­жете ја сла­ни­ната околу 8–10 минути. Дода­дете ги и сеч­ка­ните млади кро­мит­чиња и пржете уште три минути. Откако ќе бидат готови, пре­фрлете ги во садот со тестенини.

Чекор 3: дода­дете 2 лажици оцет и попр­скајте со масли­ново масло. Зачи­нете со маг­да­нос, сол и бибер. Пред серви­рање, на секоја пор­ција дода­дете ѝ дро­бено козјо сирење.

Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2013 во 18:59
Taljateli KVATRO milk product  голема насмевка
 
Taljatelite se varat
 
Preliv
 
Vo zagreano tavce so malku zejtince stavam hopla za gotvenje (okolu 250ml)
Kechap 1-2 supeni lazici
Moskatovo biberce- posipuvam
Kajmak mlad President 100gr
Parmezan 50gr rendam
Osogovski mesan kaskaval 150 gr
 
Testeninite gi dodavam na kraj (sekako procedeni)
 
Obavezno pred jadenje gi posipuvam so parmezance a moze I kechap....
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2013 во 19:21
Testenini so preliv
 
Testeninite po vas izbor
 
Preliv
 
Beshamel sos kupen od prodavnica
Svinski vrat ili  bilo kakvo delikatesno mevce 300gr
Kaskavalce 200 gr
Kecap 1 lazica,morsko orevce ,sol i biberce
 
Przite vratceto odkako ke se zaprzi malkucka gi dodavate sosot ,kecapot i zacinite ,seto toa dobro go zamesuvate i potoa so toa gi prelivate testeninite, na kraj go dodavate rendanoto kaskavalce  
 
Koga ke bidat gotovi gi servirate i gi posipuvate so parmezan


Изменето од Kastro - 29.Октомври.2013 во 21:16
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2013 во 19:12

Lazanji kako sto gi pravam jas голема насмевка

Sostojki :
Lazanji
Sunka
Kaskaval
brasno
mleko
kecap
sol
biber
meleno orevce
 
Beshamel sos
 
2-3 supeni lazici brasno, se przi na malku zejtince vo tendzere
odkako ke smeni boja brasnoto (kako karamela) se dodava 1/2l mleko (jas stavam i poveke) .....sol ,biberce i morsko orevce rendano i 2 supeni lazici kechap...seto ova se vari se dodeka ne zgusne ..
 
Lazanjite se stavaat vo vrela voda najmnogu 5 min, samo kolku da ja smenat bojata
 
Vo tavce se redat lazanji ,pa beshamel sos ,kaskaval pa sunka potoa pak lazanji ,beshamel ,kaskaval ,sunka ...i najgore lazanji ,beshamel sos i samo kaskavalce
 
Tavceto se stava vo rerna na 200 stepeni se pecat lazanjite ,nekade odprilika okolu 20 min do polovina chas
 
Obavezno koga ke gi sluzite da gi posipete so parmezance
 
Dobar apetit голема насмевка
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2013 во 17:29

Вегетаријански лазањи (за 6 лица)

Потребни состојки:

  • 2 модри патлиџана (средна големина)
  • 1 главица кромид
  • 2 конзерви (од 250г) домати (пелати)
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица мед
  • 200г пармезан
  • Едно пакување лазањи
  • Сол
  • Бибер
  • Босилок (свеж или сушен)
  • Маслиново масло
  • Путер
  • Бешамел сос

Начин на приготвување:

  1. Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на дебели тркалезни парчиња. Обложете плитка тава со хартија за печење, посолете го модриот патлиџан  и ставете ги парчињата да се испечат во рерна на температура од 200°C.
  2. Во длабок сад, на маслиново масло пропржете го кромидот исечкан на ситни парчиња и откако ќе добие жолтеникава боја, додајте го лукот исто така исечен на ситни парчиња и пржете уште 2 минути.
  3. Додајте ги пелатите исечени на коцки. Додајте сол, бибер, мед и босилок. Гответе уште 15 минути.
  4. Во огноотпорен сад подмачкан со путер, наредете слој лазањи на дното од садот, потоа слој од сосот со домати, слој од печените патлиџани и малку изрендан пармезан.
  5. Постапката повторувајте ја додека не ги потрошите состојките и завршете со слој од тестенини.
  6. Прелијте со бешамел сос и изрендајте пармезан одозгора. Бидете сигурни дека сите листови од тестенината се добро покриени со сосот.
  7. Печете во загреана рерна 20 минути на 200°C. Откако ќе бидат готови лазањите, причекајте да се оладат пред да ги послужите.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2013 во 19:55

Макарони со вегетаријански сос

Макарони со вегетаријански сос

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 200 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 100 грама Моркови
  • 2 лажица/ци Масло
  • 320 грама Макарони
  • 1 главица/и Кромид/а
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Макарони со вегетаријански сос

ПОДГОТОВКА:

Исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчења. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го.

Загрејте го маслото во една тава, додајте го кромидот и пропржете го. Додајте ги тиквичките и морковите и со често мешање пржете ги на силен оган 5-6 минути. Доколку е потребно, додајте неколку лажици вода.

Сварете ги тестенините во поголемо количество посолено со вода.

Посолете го и попиперете го зеленчукот. Исцедете ги тестенините и префрлете ги во тавата со зеленчукот. Пржете ги кратко време на силен оган и сервирајте ги.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Септември.2013 во 19:55

Макарони со месо во тава

Макарони со месо во тава

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Оригано
  • 600 милилитри Млеко
  • 1 лажица/ци Масло
  • 400 грама Макарони
  • малку   Магдонос
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 350 грама Јунешко мелено
  • 2   Јајца/це
  • 200 грама Сирење
  • малку   Сол
  • 1   Црвен пипер


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Макарони со месо во тава

ПОДГОТОВКА:

Во насолена вода со 1 лажица масло варете ги макароните. Исцедете ги, измијте со ладна вода и оставете ги да се исцедат.

На масло пржете ги сечканиот кромид и лук, да добијат црвена боја па додајте го меленото месо. Продолжете го пржењето со постојано мешење додека месото не добие црвена боја. Зачинете со црвен пипер, оригано и сол. Измешајте и оставете на страна да се излади. Потоа додајте ги исцедените макарони и ибаво измешајте.

Во правоаголна тава намачкана со масло распоредете ги макароните и месото. Во соодветен сад изматете ги јајцата со млекото, додајте сол, сечкан магдонос и 150 г. рендано сирење. Полијте ги макароните и месото, малку протресете ја тавата и по површината нафрлете го преостанатото сирење.

Рерната загрејте ја на 200 степени и печете додека јадењето не добие убава златна коричка.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 19:48

 Канелони со спанаќ и урда

Видео рецепт: Канелони со спанаќ и урда

Овој рецепт е добитна комбинација – цевчиња канелони полнети со спанаќ и рикота, печени во богат сос од крем сирење и доматна пасата. Ајде да го направиме заедно!

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

  • 200 грама спанаќ
  • 600 грама рикота сирење или урда
  • 22 цевчиња канелони
  • 1 литар доматна пасата
  • 200 грама крем сирење
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Земете 200 грама миен спанаќ и ситно исечкајте го. Потоа измешајте го во длабок сад со 600 грама рикота сирење. Зачинете со сол и бибер.

Чекор 2: Сега е на ред забавниот дел. Можеби ќе треба да повикате некого напомош. Земете 22 цевчиња канелони и наполнете ги со филот од спанаќ и рикота. Изгледаат толку убаво кога зелено-белиот фил се надзира низ пастата.

Чекор 3: Стопете малку крем сирење во тава на среден оган и во тавата ставете ја и доматната пасата – измешајте за состојките да се спојат и рамномерно да се загреат, и спремни сме да го направиме јадењето.

Чекор 4: Ставете ги полнетите цевчиња во тавата – 11 цевчиња во два реда, вкупно 22.

Прелијте ги со богатиот кремест сос и одозгора нафрлете парченца спанаќ и рикота кои сигурно Ви останале на работната површина.

Чекор 5: Ставете ја тавата во рерна загреана на температура од 180 степени 30 минути.

Чекор 6: Извадете ја тавата и спремни сме за сервирање – 4 до 5 цевчиња по човек би требало да е доволно.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.