|
Јадења низ светот што мора да се пробаат |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Вкусот на Медитеранот - Подгответе шпански специјалитети по оригинален рецептШпанската е една од најинтересните европски кујни која изобилува со маслинова масло, свеж лук, пиперки, домати, јајца, компир и разни зачини. Пробајте некој од вкусните рецепти за појадок, ручек или вечера.
Излупете ги компирите, исечете ги на кругови, а потоа секој круг на четири дела. Пржете ги во врело масло додека не станат крцкави. Посолете, додајте ги во чинијата со изматени јајца со малку сол. Целата мешавина пропржете ја на маслиново масло. Ова е одлично и како топло и како ладно предјадење.
Јајцата нека бидат тврдо варени и излупени. Одделно подгответе бешамел сос со 50 гр путер и брашно, пржете многу кратко. Додадете ладно млеко и зачин, па варете го сето тоа и постојано мешајте околу 5 минути, додека сосот не се згусне. Додајте малку лимонов сок, бибер и слатка павлака. Во посебен сад на останатиот растопен путер кратко пропржете го оризот. Додадете му околу 3 децилитри вода, малку посолете и оставете го да се зготви. Потоа ставете го во огноотпорен сад, врз него наредете ги тврдо сварените јајца пресечени на пола и сето тоа прелијте го со бешамел сосот.
Пропржете го пилешкото месо на маслиново масло во голем и длабок сад. Додајте го грашокот и пржете неколку минути. Потоа додајте го лукот, пиперката исечкана на коцки и доматите. Измешајте добро и додајте ја пилешката супа. Оставете го сето тоа да се вари околу 15 минути. Додајте го оризот, сол и бибер и мешајте со дрвена лажица. Додајте ги шафранот, ракчињата, школките и гравот. Мешајте додека не се впие супата. Мора да се вари на слаб оган најмалку 15 минути. Пред сервирање оставете го да отстои неколку минути.
Од маслото и брашното направете мала запршка. Оставете ја да се излади. Додајте ладна вода, полека мешајте и оставете ја да поврие. Додајте го доматното пире, посолете по вкус. Додајте го јогуртот, добро изладете ја во фрижидер. Во посебни чинии подгответе кромид, тврдо варено јајце, бабура, шунка, краставица, лутите пиперчиња и пржениот леб. Чорбата послужете ја ладна, а секој од гостите според вкусот ќе ја посипе во чиничето што ќе го одбере.
Густинот помешајте го со малку млеко, остатокот ставете го да се вари, па додајте ги стапчињата ванила и цимет. Жолчките и 60 гр шеќер изматете ги со жица. Од млекото извадете ја ванилата и циметот мешајќи полека додавајте го свареното млеко о изматените жолчки. Садот ставете го на пареа, додадете го разматениот густин и мешајте додека сето тоа не се згусне. Сипете го во мали чинии и оставете ги во фрижидер 3-4 часа. На остатокот од шеќерот додадете пола лажица вода, за да се стопи и да добиете убава карамел боја. Тенок слој од врелата карамела сипете ја преку површината на кремот во чиниите и оставете ги уште половина час да се изладат. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Улична храна ширум светот која мора да ја вкуситеВо големите светски метрополи луѓето секогаш се во брзање, а недостатокот на време ги тера да подлегнат под влијанието на нездравата, улична храна која е доста популарна веќе неколку децении. Сепак, доколку сте турист во некоја од овие земји, ова е уличната храна која мора да ја пробате барем еднаш додека престојувате. И покрај тоа што Америка е позната по хамбургерите, пикантно лутиот Хот-Дог е нешто незаменливо. Во највкусните локали е околу 3,5 долари, па затоа не пропуштајте да се почастите со тазе пржена виршла, лут сенф и уште неколку додатоци.
Може да ви дојде како изненадување што најдобриот помфрит не се наоѓа во Франција, но сепак вреди да верувате. Во Брисел ќе имате можност да го вкусите најнеодоливиот помфрит подготвен од посебен вид на компири со неколку сосови послужени во посебни садови. Ќе платите од 2 до 8 евра, во зависност од големината на порцијата и сосовите кои ги сакате, но секое евро ќе вреди.
Овој специјалитет е измислен во Полска. Секоја Запиеканка е долга околу 50 сантиметри и е парче печен леб со шунка, печурки, топено сирење и уште неколку зачини, кечап и мајонез. Всушност, Запиеканката содржи потполно иста комбинација како и пицата, но крцкавото лепче е нешто што го дава препознатливиот вкус. Во Варшава речиси на секој чекор се продава овој домашен специјалитет кој ќе ве чини околу 2 долари.
Кога ќе ожеднете од солената храна, упатете се во Москва и порачајте си една ледено ладна чаша Квас. Квасот е пијалак кој се подготвува од ферментиран темен леб и е подеднакво популарен како и Кока-Колата и Пепси. Можете да го купите за околу 1 долар и е совршен пијалак кој нема да го пронајдете во ниту еден маркет, туку само на штандот кој се подготвува.
Италијанците имаат највкусна храна во светот, а нешто што мора да го пробате е италијанскиот сладолед или како што тие го нарекуваат - џелато. Ќе имате можност да го одберете кој вкус и да го посакате, бидејќи навистина постојат безброј вкусови. Не е чудо ако ова слатко задоволство ве чини околу 10 евра, но нема да зажалите за секое дадено евро. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Том Кха Кај
Слатко-кисела супа со кокосово млеко , габи , домати ,пилешко , џинџифил и лимонена трева |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Елбасан таваСе сецка на коцки месото,компирите,морковот и кромидот. Од меленото се прават мали ќофтенца, кои се прпелаат во брашно и се полупржат Во земјена тава се тура малце од маслото и се реди еден ред со сите три видови на месо.Над сето тоа се става еден ред од мешаниот зеленчук(компирите,морковот,кромидот,печурките) Поново над сето тоа се става од месото и над него повторно се реди зеленчукот. Најгоре се посипува вегета,малку сол и водата маслото и виното Се покрива со фолија и се става во фурна да се печи час и 30 минути На крајот се вади фолијата и му се ренда кашкавал. Добар апетит |
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Што јадат за појадок во различни земји?Велат дека појадокот е најважниот оброк во денот. Како изгледа доручекот во земјите ширум светот? Погледнете еден интересен материјал за тоа како изгледа типичен појадок во различни земји. Австралија Австралијците обично доручкуваат житарици или тост. Бразил Тука наутро ставаат на масата шунка, сирење и леб. Пијат кафе и млеко. Колумбија Традиционална појадок во Колумбија е чангуа – супа со млеко, јајца и кромид. Куба Во Куба доручкуваат кафе со млеко и потпечено лепче кое подоцна го топат во кафето. Англија Сите сме слушнале за типичниот англиски појадок – јајца, колбаси, сланина, грав и печурки. Франција Кросан, едно од обележјата на француската кујна. Секако, уште поубав во комбинација со кафе. Германија На трпезата во Германија, наутро се јаде ладно месо, колбаси, локални сирења и свеж леб. Индија Традиционален појадок во Индија е Идли уада – нешто како погача со леќа и ориз. Италија Италијанците го започнуваат денот со капучино и пишкоти. Јапонија Во Јапонија јадат супа, ориз и кисели краставички. Португалија
Кроасани со мармалад или сирење со кафе.
Русија Русите за доручек јадат банички со урда или сирење. Турција Турците доручкуваат леб, сирење, масло, маслинки, јајца, домати, краставици, мармалад, мед. Понекогаш ставаат и суџук. САД И тука има различни облици во различни држави, но најчесто се доручкуваат јајца, сланина, палачинки и житни закуски со млеко. Изменето од Valerija - 25.Февруари.2014 во 09:51 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како изгледа појадокот низ светот?За појадокот велат дека е најважниот оброк во денот. Но, како изгледа појадокот низ повеќе земји на светот? Од Австралија, Италија до Бразил, Гана и Боливија.
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За сите љубители на патувањата и непоправливите сладокусци, подготвивме одличен спој заради кој ќе посакате да ги зграпчите куферите и да се впуштите во авантура која ќе ве одведе до најдалечните краеви во светот. Токму затоа, следат 10 автентични десерти кои се гордост за земјата од која потекнуваат. Apfelstrudel, Австрија Оваа алпска земја посебно се гордее со едноставниот, но извонреден десерт. Се работи за штрудла со јаболка која денес е популарна насекаде во светот, но ретко кој ја вкусил во земјата од која води потекло. Оригиналниот рецепт е стар повеќе од 400 години, но со времето претрпел голем број на измени, така што само во Австрија можете да пронајдете десетина различни, но подеднакво вкусни варијации на оваа штрудла.
Се работи за необичен и лесен тарт од млеко. Подготовката е брза и лесна, а се состои само од тесто богато со млеко и фил од шлаг, зачинет со цимет. Доколку вашиот пат ве однесе до оваа афричка земја, не смеете да го пропуштите овој традиционален деликатес.
За овој сладок десерт се верува дека настанал токму во Аргентина, и покрај тоа што денес е популарен во сите земји во Јужна Америка. Всушност, се работи за бонбони направени од млеко, кои настануваат од карамелизирано млеко. Оваа карамела можеби не делува претерано егзотично, но тоа не влијае на незаборавниот вкус кој го нуди.
Овој интересен колач се прави во облик на ролат. Крцкав е и полн со специфични, слатки зачини. Најчесто се користат циметот и ванилата, а може да се посипе и со сечкани бадеми и ореви. По мислење на многумина, ова е највкусното печиво во Унгарија.
Ова слатко јапонско јадење е старо неколку децении, а се состои од ситно исечкани коцки црвени алги, сладок азиски грав, пире од грашок, желе и овошје исечено на кришки. Пред консумација задолжително се прелива со црн сируп.
Колку посебен е неговиот вкус сведочи самата битка за тоа од која земја води потекло - Нов Зеланд или Австралија, се додека официјално не е донесена одлуката дека Нов Зеланд е негов сопственик. Оваа торта го добила името по славната балерина Ана Павлова, а карактеристична е по својот нежен изглед, како и по лесниот вкус. Се работи за комбинација од крем, кори за пуслици и шумско овошје.
Ова е најпознатиот десерт во северниот дел од оваа земја. Се подготвува така што се загрева млеко, во кое потоа се додаваат ореви, зачини и шеќер. Многу често, овој млечен десерт се служи како замена за цел оброк.
Се верува дека овој десерт е настанат на почетокот на 18 век. Се работи за минијатурни корпи изработени од кисело тесто полнети со крем од јајца. Најчесто се проросуваат со цимет и шеќер во прав, а една од најпопуларните современи варијанти е онаа со вкус на лимон.
Сигурно безброј пати сте го пробале овој колач од сирење. Денес постојат милион варијации, но ниту една нема да го замени Американскиот оригинален рецепт. Тој се одликува со тенок слој кршени бисквити, дебел слој крем од сирење и прелиен е со густ сос од шумско овошје.
Во превод, името на овој колач значи - Подигни ме! И навистина ова колаче ќе ве натера да се чувствувате како да летате. Тирамису е еден од најпознатите кремасти колачи во светот, а се одликува со неодолива комбинација од сирење и кафе. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Топла Pho супа со кнедли и говедско месо во Виетнам.
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Changua е традиционален појадок во Колумбија. Тоа е супа од млеко, млад кромид и јајца.
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Masala dosa, тенка палачинка полнета со компир, кромид и зачини со чај за доручек во Индија
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Захер торта, Австрија
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Крцкава емпанада полнета со месо, сирење или зеленчук во Чиле.
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чинија asam laksa, супа со многу зачини, риба и кнедли во Пенанг, Малезија
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бразилска feijoada, чорба од говедско месо, свинско месо и црн грав.
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |