IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:19

Ароматично пиле со рузмарин и лимон


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Рузмарин
  • 1500 грама Пилешко
  • 1   Лимон/и
  • малку   Сол


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ароматично пиле со рузмарин и лимон

ПОДГОТОВКА:

Пилето се сече на стомакот и се посолува.

Внатре исцедете го сокот од лимон. Се попрскува со рузмарин.

Се врти со стомакот надоле се попрскува со масло и се витка во алуминиумска фолија.

Се пече на умерена температура околу 1 час.

На крајот од печењето се одмотува од фолијата и се пече до зацрвенување.

Се послужува со печени компири.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:56
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:18

Пилешко на ловечки начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 50 грама Шампињони
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 1 лажица/ци Сол
  • 60 грама Путер
  • 120 грама Пиперки
  • 1000 грама Пилешко
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Коцка за супа
  • 250 грама Домат
  • малку   Босилок


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешко месо е едно од најконзумираните меса во сите светски кујни, готвено на речиси илјадници начини.

ПОДГОТОВКА:

Во голема тава, се запржува пилешкото месо со маслиново масло и путер додека не се добие златно кафена боја.

Додадете го кромидот, пиперката, лукот, босилекот, солта и биберот по вкус.

Континуирано мешајте.

Гответе додека кромидот не омекне, но не предолго за да не потемне (околу 5 минути).

Додадете цели свежи домати и промешајте добро.

Поклопете го огнотпорниот сад и оставете го да се динста 20 минути на умерена температура и повремено мешајте.

Додадете го сосот од домати и коцката пилешка супа и оставете го 10 минути за смесата да се соедини.

Поставете ги пилешките парчиња во чинија и одозгора полејте ја со смесата од огноотпорниот сад.

Декорирајте со ситно исецкани печурки.
 


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:55
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:18

Пилешка шницла во бешамел-сос


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 50 грама Путер
  • 200 грама Пилешко
  • 50 грама Ориз
  • малку   Морско оревче
  • 150 милилитри Млеко
  • 100 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • малку   Дафинка
  • 30 грама Брашно


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 70 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешка шницла во бешамел-сос

ПОДГОТОВКА:

Пилешката шницла ја исукуваме.
Ја зачинуваме со зачин (вегета) и ја ставаме да се пржи во тава со загреано масло. Ја пржиме од двете страни. Кога шницлата ќе се испржи, ја вадиме од тавата и ја чуваме на топло.

Путерот го додаваме во тавата. Го додаваме и брашното малку пропржуваме. Го додаваме млекото и постојано мешаме за да не загори брашното. Зачинуваме со зачин и со морско оревче.
Во сосот ја додаваме и пилешката шницла.
Оставаме се заедно да прокрчка.
Кога ќе прокрчка јадењето ја вадиме шницлата од тавата и ја сервираме во чинија. Гарнираме со ориз и со мешано вариво (по желба).

На крајот наросуваме исечкан магдонос.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:16

Пилешки бургери

.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 30 грама Презла
  • 500 грама Пилешко
  • 100 милилитри Масло
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1 лажица/ци Дафинка
  • 1   Јајца/це


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешки бургери

ПОДГОТОВКА:

Пилешкото бело месо се меле на машина за месо, се додава зачинот, сецкан кромид, јајце и презла.

Убаво се меша за смесата да се изедначи и се остава да отстои 1 час.

Потоа од смесата се формираат ќофтиња и се пржат од двете страни по 5 минути.

Се служат веднаш топли.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:55
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:15

Пилешко со моцарела и песто од рукола


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 600 грама Пилешко
  • 300 грама Песто
  • 150 грама Моцарела


  • Време за подготовка: 90 мин.
  • Време за готвење: 45 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Слаткиот оцетот дава посебен вкус како маринада за овој пилешки рецепт.

ПОДГОТОВКА:

 
Ставете го пилешкото и една чаша оцет во голема пластична кеса. Запечатете ја кесата цврсто и сместете ја во фрижидер да се маринираат еден час. (Не маринирајте во текот на ноќта)

Ставете ја другата чаша оцет во мало тенџере на шпоретот и зовријте го. Продолжете да крчкате околу 15 минути додека оцетот се намали и загусти како сируп. Тргнете го од шпоретот да олади додека ги приготвувате пилешките гради. Откак ќе го измаринирате пилешкото загрејте ја скарата или тава на шпоретот. Печете ги на скара на секоја страна по околу осум минути. Отстранете го пилешкото место во чинија. Ставете по едно парче од моцарелата на секое пилешко. Оставете ги да отсојат покриени со фолија  3, 4 минути додека сирењето да се стопи. Над секое парче пилешко место ставете по една лажичка пестото од тукола и прелијте го со „сирупестиот“ оцет.

  
*Песто со рукола се прави со: Рукола, 2 лукчиња, сол, црнпипер, пармезан и ореви или кикирики не солени и маслиново масло. Се на куп зе блендира додека не се добие зелената смеса.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:14

Пилешки батаци со лимон


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1   Рузмарин
  • 50 грама Путер
  • 500 грама Пилешки батаци
  • 50 грама Мед
  • 2 чешниња Лук
  • 3   Лимон/и


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилешки батаци со лимон

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 200 степени.

Дното на огноотпорна тава намачкајте го со половина путер.

Наредете ги посолените батаци.

Ставете го рузмаринот, грубо исецканиот лук и прелијте со сокот од два лимона.

Третиот лимон исечете го на осмини и ставете го во тавата.

Посипете ги батаците со мед.

Потоа прелијте ги со остатокот путер.

Ставете во рерна и печете околу еден час.

Послужете.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:13

Пол­не­то бе­ло ме­со


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Пилешко
  • 50 грама Моркови
  • 1 чешниња Лук
  • 150 грама Кашкавал
  • 50 грама Жалфија
  • 1   Густин
  • 1 мала лажица Бибер
  • 250 грама Чадена шунка


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пол­не­то бе­ло ме­со

ПОДГОТОВКА:

  

Пи­ле­шко­то бе­ло ме­со се се­че хо­ри­зон­тал­но за да се на­пра­ви џеб, но тре­ба да се вни­ма­ва да не се исе­че ме­со­то до крај. 
Спа­на­ќот тре­ба да се сва­ри, а по­тоа  се ста­ва­ат не­кол­ку лив­чи­ња во бе­ло­то ме­со. По­тоа се ре­ди чедената шунка, ка­шка­ва­лот и мор­ко­вот, кој прет­ход­но е исе­чен на тр­кал­ца. 
Ме­со­то се за­тво­ра со чеп­кал­ка. Во дла­бо­ка та­ва се пр­жи лу­кот со ли­сто­ви­те жал­фи­ја, кол­ку да омек­нат, по­тоа се ва­дат од та­ва­та и се ста­ва ме­со­то. 
Се пр­жи по пет ми­ну­ти од две­те стра­ни. 
Ко­га ме­со­то е пр­же­но, во та­ва­та се до­да­ва ви­но­то, гу­сти­нот  и се оста­ва да се ва­рат око­лу 10 ми­ну­ти на ти­вок оган.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:12

Пиле во вино


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шампињони
  • 100 грама Чадена шунка
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 50 милилитри Црвено вино
  • малку   Сол
  • 100 грама Путер
  • 1500 грама Пилешко
  • 1000 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • малку   Мајчина душица
  • 3 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 15 грама Брашно


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пиле во вино

ПОДГОТОВКА:

Парчињата месо ги посолуваме, ги наросуваме со мелен црн пипер и ги пржиме во тава со растопен путер и загреано масло.

Кромидот и лукот ситно ги сецкаме. Шунката ја сецкаме на коцки. Испржените парчиња месо ги вадиме од тавата и во истата тава ги пржиме кромидот, лукот и шунката.

Ги додаваме шампињоните и изронетата мајчина душичка.

Промешуваме, посолуваме, па наросуваме со мелен црн пипер. Потоа динстаме па го додавме брашното и промешуваме. Потоа го додаваме виното и испржените парчиња пилешко месо. Динстаме 15-тина минути. Пrед крајот на динстањето во тавата го додаваме исецканиот магдонос.

Потоа парчињата месо ги редиме на чинија и ги преливаме со сосот од вино во кој се подготвуваа.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:11

Полнето пиле на италијански начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 120 грама Шунка
  • 120 грама Шампињони
  • 200 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 50 грама Путер
  • 1200 грама Пилешко
  • малку   Морско оревче
  • 100 милилитри Масло
  • 50 грама Маргарин
  • 50 милилитри Доматно пире
  • малку   Бел бибер
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнето пиле е рецепт што речиси е застапен во секоја национална кујна, рецепт без кој неможе да се замисли кулинарството.

ПОДГОТОВКА:

Шунката ја сецкаме на долгнавести парчиња, а шампињоните на тенки листови и ги пржиме во тава со растопен путер.

Посолуваме и додаваме мелен бел бибер и рендано морско оревче.

Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.

Жолчките ги матиме со миксер и во садот ги додаваме преостанатиот маргарин, мелен бел бибер и рендано морско оревче.

Посолуваме и ги додаваме испржените шампињони и шунка. Ја мешаме целата смеса.

Малку мелен бел бибер втриваме во пилето и го посолуваме од сите страни.

Белките ги матиме со миксер и ги додаваме во садот со жолчките.

Промешуваме, па со смесата го полниме пилето. Го зацрвстуваме пилето со готварски конец и го ставаме во намрсена тава за печење.

Печеме во рерна 1 час на температура од 200 степени.

Потоа го оставаме пилето малку да се олади, па послужуваме.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:10

Полнети пилешки гради на Италијански начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 2000 грама Пилешки гради
  • 100 милилитри Масло
  • 200 грама Маслинки
  • малку   Мајчина душица
  • 300 грама Домат
  • 200 грама Сирење
  • малку   Босилок


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнети пилешки гради на Италијански начин

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 220 степени.

Ги мешаме сирењето со лукот, маслинките и зачините.

Со тенок нож насекуваме "џеб" во секое филе. Зачинуваме со сол и црн пипер.

Со смесата од сирење ги полниме џебчињата и ги притискаме малку на краевите, за да се затворат.

Потоа ги ставаме во намастена тава и одозгора ги редиме парчињата домати.

Попрскуваме со маслиново масло и малку мајчина душичка.

Печеме околу 20 мин.

Послужуваме со зелена салата.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:08

Запечени пилешки батаци


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 20 грама Сусам
  • 30 грама Сенф
  • 1500 грама Пилешки батаци
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 150 грама Кечап
  • малку   Дафинка
  • малку   Босилок
  • 2   Главица лук


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кокошката, одамна е распространета во целиот свет. Се претпоставува дека денешната домашна кокошка потекнува од кокошката Gallus Bankive, која пак потекнува од Малезија, Индија и Кина, но денес тој вид на кокошки живеат во природа.

Прво се распространиле во Азија, Африка и Европа, а денес е распространета во целиот свет.

Покрај употребата на месото, кокошката несе јајца, кои исто така се потребни во кујната, а има и меко и вкусно месо. Поради овие одлични особини е употребувана скоро во секоја кујна.

ПОДГОТОВКА:

Во блендер ставете го младиот лук, стариот лук, кечапот, сенфот, першунот, босилокот, маслиновото масло и малку мешан зачин, па сè добро измешајте.

Потоа една тепсија малку подмачкајте ја со масло.

Батаците засечете ги на неколку места, па ставете ги во тепсија, прелијте ги со половина од направениот сос, па посипете ги со половина сусам, па ставете ги да се печат 20 минути на 200 степени.

Извадете ги од тепсијата, свртете ги, прелијте ги со остатокот од сосот и посипете ги со сусам, па вратете ги во рерна да се печат уште 20 минути на 200 степени.
 

Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 05:44

Пилешки шницли со кари

Потребно:

* 250 г бело месо, исечено на тенки парчиња
* 1 лажица кари
* 3 лажици масло
* сол
* бибер
* 2 лажици сок од лимон
* 1 лажичка лут сенф
* 2 лажици оцет
* 1/2 китка магдонос

Приготвување: посипете ги пилешките шницли со кари-зачинот, пржете ги во врело масло од секоја страна по три минути, па зачинете ги со сол, бибер и со лимонов сок. Извадете ги од тавчето и оставете ги да се подизладат. Измешајте го сенфот со остатокот од маслото, па додајте ги оцетот, солта, биберот и ситно исечканиот магдонос. Пред да ги послужите шницлите, прелијте ги со сосот

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 08:05
Полнето пиле


1 пиле
1 главица кромид
црн пипер
сол
магданос
1 филџан ориз

Испечете го пилето и посолете го. Утробата ситно исецкајте ја и ставете ја во тенџере каде што претходно е запржен кромидот. Пропржете ја добро, а потоа додајте го оризот, црниот пипер, магданосот и посолете го по вкус. Пропржете уште малку и наполнете го пилето. Ставете го во рерна да се пече на 150 степени околу час и половина.


Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 19:36
     ПИЛЕШКО ФИЛЕ СО ПЕЧУРКИ

Време на приготвување: 45 минути

Потребни состојки
* 600 г пилешко филе
* 30 г путер
* 4 лажици масло
* 150 г кромид
* 100 г моркови
* 300 г маринирани печурки
* 10 г сушени печурки
* 1 лажица вегета
* 80 г целер стебленца
* 1 лажица густин
* 50 мл шери

Начин на подготовка
Пилешко филе исечете го на помали парчиња.
На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути.

Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.

Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути.

На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.