![]() |
|
ДАЛИ ИСУС РЕКОЛ-ЈАС СУМ БОГ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1314151617 31> |
Автор | |||||||||||||||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||||||||||||||
Секако дека со Христијанството не се просветлуа никој, туку со Христијанството се осветува. Тоа го пишува и во светото Писмо.
![]() |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||||||||||||||||
OK Македон , na krajot me ubedi, nikoj ne se prosvetluva so Hristijanstvoto.
![]() Изменето од Messenger - 25.Ноември.2010 во 04:16 |
|||||||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||||||||||||||||||
Ама пак е постар од Авраама, јасно и гласно го кажал тоа, плачел за Ерусалим и нагласил дека се обидувал да го заштити како мајката своите пилиња,а на Филип му рекол дека гледајќи го Него, го гледа Отецот. Сето тоа е истотака мошне јасно и гласно кажано. И тука истотака важи правилото поставено од старите Римјани
Нема што да признава Црквата, ако имаше нешто за признавање, тогаш Црквата ќе беше поразена и во Никеја на дебатата.
Ако имаат да понудат некое НЕ, тоа значи дека тоа ДА, не е толку цврсто да, како што оние кои сметаат дека се сигурни е.
Сериозно сметаш Исус дека се бореше против институционалната религија? Ако се бореше, секако немаше да каже дека народот треба да ја слуша Црквата, а кој не ја слуша е безбожник и митник, ниту ќе кажеше да се слушаат оние кои седнаа на Мојсеевото седиште. Сметам дека нема потреба да ги поставувам цитатите, сите ги знаеме.
Ама пак е постар од Авраама, јасно и гласно го кажал тоа, плачел за Ерусалим и нагласил дека се обидувал да го заштити како мајката своите пилиња,а на Филип му рекол дека гледајќи го Него, го гледа Отецот. Сето тоа е истотака мошне јасно и гласно кажано. И тука истотака важи правилото поставено од старите Римјани
Нема што да признава Црквата, ако имаше нешто за признавање, тогаш Црквата ќе беше поразена и во Никеја на дебатата.
Ако имаат да понудат некое НЕ, тоа значи дека тоа ДА, не е толку цврсто да, како што оние кои сметаат дека се сигурни е.
Сериозно сметаш Исус дека се бореше против институционалната религија? Ако се бореше, секако немаше да каже дека народот треба да ја слуша Црквата, а кој не ја слуша е безбожник и митник, ниту ќе кажеше да се слушаат оние кои седнаа на Мојсеевото седиште. Сметам дека нема потреба да ги поставувам цитатите, сите ги знаеме.
Постои ли совршен човек, човек без грев? Може ли да ни дадеш пример за таков човек?
Исус Христос доколку не бил Бог Отец, немало да му каже на Филипа дека кога го гледа Него, Го гледа Отецот.
Извини, но просветлување нема во Светото Писмо, тоа е подоцнежна додавка на оние кои посакуваат, без никаква историска или друга основа, спојување на идејата на далекуисточните религии за просветлување, со концепциите на Светото Писмо. Таквите толкувања немаат никаква основа во Исусовото учење, ниту во она на Апостолите, ниту во Христијанството, туку се симбиоза на нешта кои единствено фатиле корен меѓу гностиците, каде бил застапен паганизмот. Сакал некој или не, тоа се историски факти кои никако не може да се негираат. Изменето од Македон - 25.Ноември.2010 во 22:33 |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
||||||||||||||||||
Ахаха, незнам дали е трагично или смешно, еднаш порано имав пишано дека Исус дојде да ги укини религиите и безвезните догми, а врз него ја изградија најголемата религија и најбезсмислените догми.
Само не ми е јасно, каков бил неговиот план да ги просветли луѓето за вистината ?Сигурно не со обични зборој и совети, оти то докажано не работи. Еве и во денешно време сме, претерано назад.А веќе пред 2000 години, за нив кинески зборал. Изменето од DragancoLeskoec - 24.Ноември.2010 во 17:55 |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||||||||||||||||
Dobro ti teknuva... i veli deka bez svojot Otec toj ne mozhe nishto da napravi.
Ako toa ne e dovolno glasno i jasno deka ne e Bog, togash ne znam shto bi bilo drugo. DragancoLeskoec, ne e problemot so soochuvanjeto na ochebijnosta shto bil Isus, tuku vo priznavanjeto oti lugjeto bile mameni (neka bide i so najdobri nameri) so milenijumi. Takvoto priznavanje Crkvata go gleda kako poraz i se plashi deka i onaka maloto stado na revni vrenici kje se rasturi preku nokj od razocharuvanje. Imame primeri tuka, na nashiov forum, kade shto lugje rekle oti kje se otkazhat od Hristijanstvoto ako Isus ne e Bog. Zatoa i natamu se prodolzhuva so nekogashnata indoktrinacija i demagogija. Ne e vazhno shto kje ponudish kako ochebien dokaz za Isusovata priroda... na sekoe tvoe "da" tie kje ti stavat po edno "ne". Ne za drugo, tuku kako borba za opstanok na istitucijaliziranata religija. I shto e najtragichno vo seta ovaa rabota e shto tokmu Isus sakashe da go potvrdi sprotivnoto i da gi nauchi lugjeto deka ne postoi nikakov medijator megju niv i Boga i deka sekoj od niv mozhe da go dostigne negovoto prosvetluvanje i soedinuvanje so Boga ako go sledi negovoto uchenje i soveti. A toa e zatoa shto vo site nas vgradena e Bozhjata iskra, zatoa shto vo site nas zapretano e Carstvoto Bozhje. Toj go otkri, go raskopa i ja raspali taa iskra, pa so nejzinata svetlina ni go pokazha patot do prosvetluvanjeto i spasenieto. Bidete sovrsheni kako shto e sovrshen vashiot Otec nebesen. Mateja 5: 48 Kako mozhe da bideme sovrsheni kako Boga ??? Pa ednostavno, zatoa shto so negovata iskra vo nas nie sme Negova ekstencija, nie sme bogovi vo nikolec, nie sme sozdadeni od Nego spored negoviot obraz. I go sozdade bog chovekot spored obrazot Svoj, spored obrazot Bozhji go sozdade. Bitie 1: 27 Isus im odgovori: Ne e li napishano vo vashiot Zakon: "Jas rekov: bogovi ste?" Jovan 10: 34 Nie ne sme Bog Otec, kako shto ne bil nitu Isus, no sme del od Negovoto Ednobitie, nie sme eden vo drug, onaka kako shto se osoznal i Isus. Veruvajte mi deka jas sum vo Otecot i Otecot e vo mene. Jovan 14: 11 Togash isus im govoreshe na Judejcite shto bea poveruvale vo nego: "ako vie ostanete pri moeto slovo, navistina kje bidete moi uchenici i kje ja poznete vistinata i vistinata kje ve oslobodi". Jovan 8: 31,32 Taa vistina, toa prosvetluvanje i osoznavanje na bozhenstvenosta i Ednobitieto vo nas e postiganje na Hristova svest: Vistina, vistina vi velam: koj veruva vo mene, delata shto gi vrsham jas i toj kje gi vrshi i pogolemi od niv kje vrshi. Jovan 14: 12 Seto toa e tolku ednostavno i ochebijno... no nekoi s'e ushte go kompliciraat i skrivaat, nekoj od neznaenje, a nekoj namerno. Isus dojde kako revolucioner, dojde so mech da razdeli megju staroto i novoto, megju roditelite i decata, megju starite meshini i novite meshini, megju staroto vino i novoto vino, megju temninata i svetlinata, megju nesvesta i svesta. Da ne dozvolime taa bozhenstvena svetlina da sekne i da se izgubi vo teoloshkite koncepti i katakombi, kako i vo spregata so drzhavnata politika. Изменето од Messenger - 24.Ноември.2010 во 18:04 |
|||||||||||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
DragancoLeskoec ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
||||||||||||||||||
Тој лично има речено само дека е син на Господ, колку шо ми текнува
![]() |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
*moon* ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7657 |
||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
Pa ajde, poveli ti... i taka te biva za iminja i jazici.
![]() |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
sk ![]() Сениор ![]() Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
||||||||||||||||||
Isto ti se faka, dali go vikash Isus Hristos, Isus, Isis, Zeus ili slicno na toa. Ti da ne si zabar shtom tolku go sakash ovoj simbol ![]() ![]() Inaku za temava...ke saka li nekoj da ja obraboti idejata za Sinot Bozji kako Bog I Vtor Adam? |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
Ne rekov Isus Hristos, tuku Isus.
Znachi i natamu sme na ista tochka. ![]() |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
Toa sigurno nema da se sluci zoshto jas go priznavam Yeshuah HaMessiah a ne Isus Hristos. Ima golema razlika. |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
Nikogash ne e docna... eden den kje zastanesh na mojata tochka. ![]() Jas sum pushtil koreni vo Isusoviot shator, onaka kako reche Bog, naluten od predlogot na Petar. ![]() |
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
spiros ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4489 |
||||||||||||||||||
Отвори во Мудрите Изреки, глава 8 и ќе видиш дека првороденото Чедо БОЖЈЕ - Кое БОГ за спасение на сите Го отелотвори во Исус - е далеку и пред Адам (Мирот БОЖЈИ да е врз него)! Шалом! ![]() |
|||||||||||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||
||||||||||||||||||
Ova e cudo ne videno...jas i messenger da zastapuvame ist stav (od razlicni gledni tocki).
|
|||||||||||||||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1314151617 31> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |