![]() |
|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1819202122 98> |
Автор | ||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Мене ми се мошне јасни, особено затоа што информации имам и од прва рака, секако. |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Тебе кога ти е јасно кажи колку велешани биле ликвидирани од окупаторот, ете без судење комунистите ликвидирале 54 без судење.
Кажи да видиме. |
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Со твоите матни работи нема шанси,на тебе се што не ти е од Балхара се е матно
![]() |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
И тебе ти се матни, ама не си признаваш.
|
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Знаеме дека сите работи ти се матни, одамна ни е јасно тоа. |
||||
![]() |
||||
|||
Секако дека било воено време, но воено време било и во Германија, па и Јапонија. Инаку се согласувам со констатацијата дека требало државата да реагира, а ако таа го сторела тоа, согласно сите закони, немало начин еден човек да биде двапати суден за исто дело (non bis in idem). А периодот од 1941 до 1944 е период на национално-ослободителна борба, му се допаѓало тоа некому или не, а тој период не е почнат во 1941 година, почнат е многу порано, познати се немирите во Велес во 1939 година, кога многумина завршија в затвор. Впрочем и доста порано, има една пресуда од судот во Кралска Југославија против некој од нашите револуционери, чинам беше Аџи-Митрески, иако не сум сигурен, каде јасно стои дека е осуден поради борбата за создавање на независна Македонија на македонскиот народ. Инаку точно е дека национално-ослободителната борба е и идеолошка, затоа што македонската борба била поврзана со онаа на комунистичката идеологија. Изменето од Македон - 13.Октомври.2010 во 18:20 |
||||
![]() |
||||
|||
Мене никој ништо не ме учел, а инаку ме учеа на едно друго место, не во основното училиште, да се оставаат емоциите настрана од правните работи, независно колку и да е болно нештото, а ова за кое се говори е едвај споменато во учебнците по историја. Во однос на Кардељ, досега многупати сум објаснувал, немам намера да се повторувам пак. Се знае, постои документација за многу нешта, а и колку што се сеќавам, ти ја постави книгата за судењата, иако е јасно дека таму не се опфатени сите казнени дела, затоа што не се опфатени интернирањата, тепањата, како и многу други нешта. Изменето од Македон - 13.Октомври.2010 во 18:21 |
||||
![]() |
||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||
Не забораваj што времето е било воено... имало е особено сурови закони по кои имало предвидена смртна казна за простапки кои во мирно време се санкционират доста по леко. Не оправдувам случилото се. Употребените средства не са реципрочни на стореното. Во таа смисла самата држава е требело да предаде на суд учесниците во овоj злоштастен случаj (не го нарекувам масакр, зоштото не е станало првоначално по некаков предварителен план) ---- Не сум согласен целиот период 1941-1944 г. да се представува како период за национално ослобождение против бугарскиот фашистически окупатор. Борбата во цела Европа (во т. ч. и во Македониjа) е била борба на силите на оската "Рим-Берлин-Токио" против соjузот на демократичните држави и СССР. А тоа е било борба на идеологии: фашизам vs демокроциjа |
||||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||||
![]() |
||||
|||
ПС и Пустата Кула е многу матна работа.
|
||||
![]() |
||||
|||
А можеби и не знаеле.
Ако така расчистувале како тебе те учеле, сигурно Кардељ не би забележувал по 5 точки за гевовите на Македонија. Дали се знае колку биле „расчистени“ или се работи на база на сеќавањата. Оти и нашите партизани едно се сеќаваа, а друга излезе работата. |
||||
![]() |
||||
|||
1. Знаеле како бугарските окупатори "расчистувале" со сите кои ги повикувале на "разговор". Масакрот кај Пуста Кула треба ли пак да го споменам? 2. Сите на некој начин го помагале НОБ и знаеле дека партизаните доаѓале во селото, дека имало партизанска активност, па нема начин како да не знаат што значи доаѓање на бугарските окупатори во селото. |
||||
![]() |
||||
|||
Какви и да биле децата, Бугарија била правна држава или не била? Ако била (иако знаеме сите дека не била, ама ете, ќе си замислиме дека била) зошто не го санкционирала тоа помагање на начин во согласност со законот, а истотак и не ги казнила оние кои не пробале да бегаат на начин согласен со закон? |
||||
![]() |
||||
|||
1. Кој биле признаците по кои насетиле? 2. Ако навистина насетиле, како оние кои се сеќават разбрале што точно насетиле? |
||||
![]() |
||||
|||
А ти забораваш дека не сите биле борци во Охрана, дека имало такви кои биле прогермански, проиталијански, па и многу други. Ако ти имаш проблем со моето знаење, јас не можам да ти помогнам, жалам. |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1819202122 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |