IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2011 во 08:16

Пилешки крилца со кокос

СОСТОЈКИ

• 3 големи лажици растително или маслиново масло
• 2 големи лажици соја сос
• 2 големи лажици шеќер
• 1 мала лажица кари во прав
• 1.2 мала лажица сол
• ¼ мала лажица бибер
• ½ мала лажица кора од лимон
• 1 шолја млеко од кокос
• 1.5 кг пилешки крилца
• 1 шолја кокос во прав

ПОДГОТОВКА

Во голем сад измешајте ги заедно маслото, соја сосот, шеќерот, кари, сол, бибер и кора од лимон. Потоа додадете го и млекото од кокос. Смесата поделете ја на два еднакви дела и ставете ја во фрижидер.

Отсечете ги врвовите на крилцата, исечете ги на половина и ставете ги во сад. Потоа премачкајте ги со маринадата. Затворете го садот и оставете го во фрижидер најмалку еден час (најдобро цела ноќ).

Најдобро е крилцата да ги потпечете на скара (8-10 минути од секоја страна). Прелијте го месото со маринада при секое вртење. Маринадата од вториот сад загрејте ја на умерен оган.

Пилешките крилца наредете ги на чинија и полијте ги со затоплената маринада. Попрскајте ги парчињата месо со кокос во прав. Се служат веднаш.

Совет: Ако ова јадење го подготвувате како главно јадење тогаш овие состојки се доволни за 6 порции. Доколку е само предјадење, тогаш имате 2 порции.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2011 во 20:01

Пилешко со печурки

 

СОСТОЈКИ (за две порции)
• 2 пилешки батаци со карабатак
• 2 главици кромид
• малку лук
• 200 гр шампињони
• еден домат
• сол и бибер
• кора од лимон
• зачини

ПОДГОТОВКА
Одвојте ја коската од пилешките батаци. Месото премачкајте го со маслиново масло, посолете, додадете бибер и зачини и малку кора од лимон.

Најдобро е да го печете на скара или на грил тава. Печете сѐ додека не добие златно-кафена боја. Испеченото пилешко месо наредете го во чинија за послужување.

На загреано масло, пропржете го кромидот, додадете ги исечканите шампињони, лукот и исечканиот домат. Потоа, зачинете со сол, бибер и мирисни тревки. Пржете сѐ додека не омекнат шампињоните и зеленчукот.

На крајот, прелијте ги печурките врз парчињата пилешки батак.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 05:50

Пилешко со јаболка

 

 

СОСТОЈКИ (за 4 порции)
• 4 парчиња пилешкo месо (околу 150 гр едно парче), исчистено од кожа
• 1 голема лажица брашно
• 1 голема лажица сончогледово масло
• 1 кромид, исчистен и ситно исчекан
• 1 чешне лук, ситно исечкано
• 1 голема лажица мајчина душица, ситно исечкана
• 150 мл сок од јаболка
• сол и бибер
• 3 лажици бренди

за карамелизирани јаболка
• 15 гр путер
• 2 големи црвени јаболка, исечкани на тркалца и без семки
• 1 мала лажица шеќер во прав

ПОДГОТОВКА
Попрскајте го пилешкото месо со брашно. Загрејте го маслото во тава и потоа пропржете го месото околу 2-3 минути (додека не добие златно-кафена боја). Откако ќе се испржи, оставете го садот на страна.

Загрејте уште малку масло во тава и додадете ги кромидот и лукот. Пржете на умерен оган околу 10 минути со повремено мешање. Потоа, додадете ги мајчината душица и сокот од јаболка. Повторно ставете го месото, зачинете со сол и бибер и оставете да се крчка. Затворете го садот и гответе 15-20 минути на умерен оган.

Извадете го месото и покријте го. Сосот продолжете да го варите додека не згусне. Во меѓувреме, подгответе ги карамелизираните јаболка. Во помала тава растопете го путерот, додадете ги парчињата јаболка и попрскајте со шеќер. Пржете додека јаболката не се карамелизираат.

Во мала тава загрејте го брендито, додека не стане топло. Внимателно запалете го брендито со кибрит и кога пламенот ќе се намали, налејте го брендито во сосот со мајчина дужица и сок од јаболка.

Сосот прелијте го преку пилешкото месо и сервирајте со јаболка и мајчина душица.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2011 во 12:17

Пилешки филети во пивско тесто

Потребно:

* 200 г остро брашно тип 500
* 2 јајца
* 300 мл пиво
* 1 лажичка зачинал
* 600 г пилешки филети
* 1 лажица ситно сечкани зачински билки

Приготвување: во подлабок сад измешајте ги изматените јајца, брашното, зачиналот и пивото. Оставете ја смесата да отстои десетина минути. Исечете ги пилешките филети на пошироки стапчиња и посипете ги со ситно сечканите зачински билки. Потопете ги подготвените стапчиња пилешко месо во смесата за панирање и испржете ги во загреано масло. Испржени, ставете ги врз кујнска хартија (салфети) за да впие вишокот маснотија, а потоа послужете ги со сезонска салата. Со овие пржени пилешки филети во пивско тесто одлично оди сос од јогурт и мајонез



Изменето од емил - 26.Јануари.2011 во 12:17
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2010 во 13:22

Пилешки раженчиња

Потребно:

* 600 г пилешко бело месо
* 100 г чадена сланина
* 100 г кромид
* 100 г пиперки
* 100 г шампињони
* 2 лажици зачинал
* масло за премачкување

Приготвување: исечете ги пилешкото месо и сланината на коцки, кромидот и пиперката на поголеми парчиња, а шампињоните преполовете ги. Сето тоа посипете го со зачинал и оставете го да отстои 30 минути. На стапчиња наизменично боцкајте ги сите состојки, премачкајте ги со маслото и испечете ги на скара или во тефлон тава.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 05:03

Пилешко со праз

Потребно:

* 600 г пилешко месо
* 1 лажичка мелен црвен пипер
* 40 г путер
* 700 г праз
* 150 мл бело вино
* 100 г кисела павлака
* 1 лажица зачинал

Приготвување: исечете го пилешкото месо на парчиња. Добро измијте го празот и исечете го на тркалца. Испржете ги месото и празот во загреаниот путер. Додајте го мелениот црвен пипер во нив и веднаш прелијте го сето тоа со 100 мл топла вода. Измешајте ја смесата, додајте го зачиналот и продолжете со динстањето на тивок оган постепено сипувајќи го виното, се додека месото не омекне. На крај измешајте ја киселата павлака во јадењето.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 12:27

Пиле во солена постела

Потребно:

* 1 пиле (1,5 - 2 кг)
* 1 кг сол
* гранче рузмарин

Приготвување: пилето измијте го и добро избришете го со хартиена салфета. Во утробата ставете го измиеното и исушено гранче рузмарин. Солта распоредете ја во тавче, а врз постелата од сол ставете го пилето. Така подготвеното пиле печете го во загреана рерна на 200 степени околу два часа без да го покриете тавчето.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 19:03
Пиле во сос од домати

1 пиле
500гр. домати или 4 лажици доматена салца
1 лажица маст
2 лажици брашно
1 бабура
1 главица кромид
магданос
керевис
сол
шеќер

Измијте го пилето, исечете го на парчиња и сварете го. Доматите исечете ги на парчиња, ставете ги во тенџере со многу малку вода. Во доматите ставете го кромидот, црниот пипер, ситно исецкан магданос и керевис. Откако ќе се свари, пропасирајте го. На маст запржете го брашното и налејте го со пропасираниот домат и додајте ја супата во која се варело пилето на многу тивок оган. На половина час пред јадење во сосот од домати ставете го пилето.


Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:57
Пилешки коцки

Потребни состојки:

· 1 средно голема кокошка
· 200 г кашкавал со Знак за квалитет
· 200 г сечкана шунка со Знак за квалитет
· 2 павлаки со Знак за квалитет
· 4-5 јајца

Начин на приготвување:

Кокошката се вари и се сечка на ситни парчиња. Исто така, и кашкавалот и шунката се сечкаат на ситни коцкички. Во подмачкано тавче бр. 28 се реди исечканото пилешко месо, потоа се редат исечканите шунка и кашкавал и се ставаат во рерна да се потпечат. Кога сето тоа ќе се потпече, се прелева со изматените јајца и павлака. Кога смесата ќе се олади, се сече на мали коцки и се боцка со чепкалки




Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 18:49
Пилешка тава

состојки:

· 1 кокошка
· 1 главица кромид
· 500 г печурки
· 200-300 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 павлака со Знак за квалитет
· 3 јајца
· ориз
· Зачинал
· сол
· црн пипер
· црвен пипер

Начин на приготвување:

Кокошката се вари, се вадат коските и потоа месото се сечка. Во тавче се става сечкан кромид да се потпржи, потоа 1 чинија сечкани печурки. Кога ова ќе се испржи, во печурките се ставаат ориз, Зачинал, сол, црн пипер, црвен пипер, се запржува и се полева со водата од кокошката. Потоа се става во тава да се потпече 5-10 мин. Кога ќе се извади, се додава исечканото пилешко месо и повторно се става да се потпече 10 мин. Се вади и се додаваат 200-300 г рендан кашкавал и повторно се потпекува 10 мин. На крај се матат 1 павлака и 3 јајца и се посипува одозгора и пак се потпекува 10-15 мин.



Изменето од Valerija - 01.Мај.2014 во 12:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2010 во 06:35

Пилешко со суви сливи

Пилешко%20со%20суви%20сливи
 

Потребни состојки:

  • малку   Црн пипер
  • малку   Цимет
  • малку   Сол
  • 1000 грама Пилешки батаци
  • 2 лажица/ци Мед
  • 100 милилитри Масло
  • 1   Кромид
  • 100 грама Црни суви сливи 

Подготвување:

Кромидот се сече во резанки и се пржи без мешање, да добие боја. Се вади со лопатка за да останат цели резанки и во истата маснотија се пропржуваат посолените батаци од двете страни, да добие златно жолта боја. Се вадат батаците и се редат во чинија над резанките кромид. Во истата маснотија се додава медот, црниот пипер и малку цимет.

Се вари на тивко да се згусне, и со овој прелив се прелива пилешкото месо. Во меѓувреме, црните сливи малку стојат во вода да набабрат, се цедат и се редат околу месото, во сосот, за да примат од мирисите. Потоа се послужува.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 05:33

Мексикански рецепти: Батаци во чили сос

батаци%20во%20чили%20сос

Рецептот потекнува од мексиканската кујна и е многу лесен и брз за припремање. Артиклите може да се набават во сите наши поголеми маркети (Веро, Тинекс, Рамстор). Батаците препорачувам да бидат свежи, но нема да има големи промени во вкусот ако се и замрзнати.

Потребни Состојки:

  • 1 кромид
  • 3 чешниња лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • Црвена лута пиперка
  • 2 лажици мајчина душица
  • 750мл. Пасиран домат
  • Сол
  • Лажица мед
  • 4 лажици зрна пченка
  • 4 печени батаци со карабатак

Подготовка:

1. Исецкајте ги кромидот и лукот и пропржете ги. Исчистете ја пиперката од семки, исецкајте ја и додадете ја во тава заедно со мајчината душица. Издинстајте се заедно.

2. Додате го пасираниот домат, посолете и побиберете. Проварете ги. Оставете да се крчка 10 минути со капак. Доколку е многу густо додадете малку вода.

3. Во сосот ставете ги батаците и пченката. Крчкајте се заедно 5 минути. Послужете со ориз или багет лепче и зелена салата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2010 во 17:22

Пилешка бајадера

Пилешка%20бајадера
 

Потребни состојки:

  • малку   Црн пипер
  • малку   Сол
  • 100 грама Сланина
  • 50 грама Сенф
  • 200 грама Пушено свинско
  • 3 чешниња Лук
  • 500 грама Пилешко
  • 200 грама Кашкавал

 
Подготвување:
 
 Исечете и исчукајте ги пилешките шницли - најдобро преку ќесе за замрзнување за да не се искинат.

Насолете ги, па наросете им црн пипер.

Во долг и тесен калап ставете тенки кришки сланина, парчињата малку да се преклопуваат.

На сланината ставете еден ред пилешки шницли, намачкајте со сенф и нафрлете пасиран лук.

Над тоа нанесете рендан кашкавал, тенки парчиња пушен свински врат и повторно тенок слој сенф.

Повторете ја постапката, од пилешкото месо па натаму, уште еднаш.

Ставете во рерна загреана на 200 степени и печете околу 30 минути.

По желба бајадерата можете да ја превртите на голема тава, па да ја запечете и сланината.

Испечената пилешка бајадера пред служење оставете малку да се излади за да не се рони при сечењето.


Изменето од емил - 24.Јуни.2010 во 17:22
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Мај.2010 во 04:02

АРГЕНТИНСКО ПИЛЕШКО СО ПЧЕНКА

 

СОСТОЈКИ (за 4 лица)
• 1 пиле, исечкано на парчиња
• бибер
• 1 голема лажица маслиново масло
• 2 домати
• 1 ловоров лист
• ¼ мала лажица мајоран
• 1 пакување смрзната пченка
• 2 чешниња лук, издробени

ПОДГОТОВКА
Остранете ја кожата од пилето, посолете го и додадете мелен црн бибер по вкус. Во голема тефлонска тава загрејте масло и пржете го пилешкото месо околу 15 до 20 минути. Притоа, вртете го месото за да се испржи рамномерно од двете страни.

Кога ќе биде готово, извадете го месото од тава и ставете го во друг сад кој ќе стои на топло.

Во маслото во кое го пржевте месото, издинстајте го лукот, потоа додадете ги доматите (сечкани), ловоровиот лист и мајоранот. По 10-тина минути, додадете ги и претходно сварената пченка и пилешкото месо. Измешајте го месото со сосот и сервирајте.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.