IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 146>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 14:10
За баштата сакаш ли пак да ти го барам речникот на Константин Петкович од втората половина на 19 век, кој Мунгос80 го представуваше како македонски, а на него си пишува „Русско - болгарскиј словарј“?
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 14:13
Симеон Радев во спомените си пише:

...Имаше тогаш и друго едно безумство од страна на бугарската влада, но тој пат спроведено од страна на Министерството на народната просвета. Треба да забележиме дека српската пропаганда во Македонија е користела често тој аргумент: вие не сте Бугари, а Срби, бидејќи Бугарите велат "хлjaб", млjaко ", а вие велите како нас "хлеб", "млеко". Една од првите окружни на министерот за народна просвета Jоцов до училиштата во Македонија беше учениците да велат "млjaко", "xлjaб". Јас отидов кај него за да му речем каква пакост се прави со тоа. Тој ми одговори: "Но, нели мора да има единство во произношението ?"...
Симеон Радев

Изменето од чоли - 12.Јули.2010 во 14:14
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 14:36
Црковно-македонски език:

Лебот наш насуштен дај ни го денес...

Изменето од чоли - 12.Јули.2010 во 14:36
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 14:39
Originally posted by чоли чоли напиша:

Црковно-македонски език:

Лебот наш насуштен дај ни го денес...

Каков е тој црковно-македонски јазик?!
Постои македонска варијанта на црковно-словенскиот јазик, но јазикот сепак си е црковно-словенски.

П.С. Според ова кое ти го прили, зборот хлеб всушност е остаток од црковно-словенскиот јазик.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 15:52
Тоа е и мојата поента - треба и Србите и Бугарите еднаш за секогаш да прифатат дека тие овој јазик го научиле кој е Македонски а изразен со таканаречено црковно/Славјанско писмо
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 15:56
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Тоа е и мојата поента - треба и Србите и Бугарите еднаш за секогаш да прифатат дека тие овој јазик го научиле кој е Македонски а изразен со таканаречено црковно/Славјанско писмо

Boogie, јазикот е црковно-словенски. Црковно-словенскиот јазик започнува да се развива во XI век, пред тоа постоел старословенскиот јазик, чија основа пак се македонските говори од Солун. Црковнословенскиот јазик е јазик кој се јавува во повеќе варијанти, на разни места, па не може да го наречеме никако македонски јазик, затоа што има повеќе варијанти, македонска варијанта, бугарска варијанта, српска варијантаи и други, а секоја од тие си има свои особености.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 16:28
Словото е Славјанско а јазикот е Македонски колега,значи тој јазик не изникнал откако Светите Просветители ја изамислиле азбуката,генерации нивни предци го зборувале јазикот на улица но не во црква.
Значи словото е измислено за да се чати на сопствен јазик
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 16:57
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Каде се губиш бе Драганчо?

Не знам дали се основа на Четиријазичникот, тоа е едн петјазичник англо - грко - албано- влахо- бугарски во една книга од 1814г.
Види поназад, дадов го целиот.

објасни му некои работи на Македон Модераторот, оти мене не ми верува.
Не знам дали е охридски, ама е од таму некаде.

Нема потреба да ми објаснува ништо, јас ти кажав, има зборови кои асоцираат дека станува збор за македонско наречје, додека има и нешта кои асоцираат дека не е македонски. "Ходим" не сум сретнал во ниту едно наречје, додека истиот збор го има во Бугарија дури и денес.

Hodit или Hodim вика ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 16:58
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Словото е Славјанско а јазикот е Македонски колега,значи тој јазик не изникнал откако Светите Просветители ја изамислиле азбуката,генерации нивни предци го зборувале јазикот на улица но не во црква.
Значи словото е измислено за да се чати на сопствен јазик

Ехеј, далеку е тој јазик од зборан на улица.Тој е вештачки јазик, како секој стандардизиран јазик.

Изменето од DragancoLeskoec - 12.Јули.2010 во 16:59
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 17:01
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Каде се губиш бе Драганчо?

Не знам дали се основа на Четиријазичникот, тоа е едн петјазичник англо - грко - албано- влахо- бугарски во една книга од 1814г.
Види поназад, дадов го целиот.

објасни му некои работи на Македон Модераторот, оти мене не ми верува.
Не знам дали е охридски, ама е од таму некаде.

Нема потреба да ми објаснува ништо, јас ти кажав, има зборови кои асоцираат дека станува збор за македонско наречје, додека има и нешта кои асоцираат дека не е македонски. "Ходим" не сум сретнал во ниту едно наречје, додека истиот збор го има во Бугарија дури и денес.

Hodit или Hodim вика ?

Напишано е: да не ходит.

Јас дури сега приметив дека пишувало "ромејски јазик" над грчкиот, па сега би сакал да ги прашам сите, каков е тој ромејски јазик?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 17:03
Епа Ходит на охридски одит/ходит.Ходим не е складно за тој дијалект, би било ходам или ходиме(ако ходим е множина).

Изменето од DragancoLeskoec - 12.Јули.2010 во 17:04
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 17:07
Тие имаат и денес „катаревуса“ и „димотика“.
Незнам точно кога „ромеика“ станал „еллиника“.
Тоа треба да се провери.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 17:11

Тие имаат и денес „катаревуса“ и „димотика“.
Незнам точно кога „ромеика“ станал „еллиника“.
Тоа треба да се провери.

Катаревуса и димотика се само кодификации на елинскиот јазик, а не се јазици.

Од ова кое го гледам овде можам да заклучам дека штом имаме ромеика, тогаш другото не е бугарски јазик како јазик на некој етнос, туку вулгарика, а за Грците и македонскиот јазик бил еднаков со вулгарика.

Кога ти велев јас дека нешто не е како што треба, ти велеш дека не е така, ама ете, пак на крајот испадна дека нешто не е како што треба во речников.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2010 во 17:13
Ова е 1814 ?
Тогаш немале појма дека шо и да било во новата држва ќе се вика елинско.Државата Романија, јазикот, Ромејка ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.