IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Зигмунд Фројд
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зигмунд Фројд

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 11:25
Originally posted by Hedonistka Hedonistka напиша:

Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

Фројд расправа за тоа дека децата тогаш минуваат низ фаза во којашто се определуваат за мајката како сексуален објект (познато како Едипов комплекс)

Според Иван Павлов инстинктите се сложени безусловни рефлекси ...

Фазите се породени од инстинкти НО НЕ ОД ИНСТИНКТОТ ЗА РАЗМНОЖУВАНЕ!!!

Иако се деца , бебиња , ЉУБОМОРАТА ( одраз на опседнатост со нешто , “заљубеност“ ) им е вградена , повторно инстинкт ?

A be Pavlov pravi eksperimenti so zivotni(kuchinja)..nema vrska so Froid..
Bebinjata nemaat chuvstvo za ljubomora( ljubomorata ne e odraz na opsednatost so neshto i zaljubenost) i taa ne e vgradena zatoa shto ljubomorata ne e instinkt a e svrzano so omrazata i e edno od 6te chuvstva..

Добро , јас сметам дека сме животни и дека љубомората не се учи туку се наследува , генетски .

А зашто бебе би љубоморело ако мајката мази друго дете , а ?

zatoa shto vnimanieto e nasocheno kon drugo dete zatoa ljubomorata e sekundarno chuvstvo i doaga od omrazata..

Мислам дека грешиш , и тоа многу , затоа што сметам дека љубомората е последица на желбата за доминација , за чувството за поседување на некој и нешто , ШТО НЕМА ВРСКА СО ОМРАЗАТА .

Горните карактеристики се својствени за животните , ИСТО ТАКА .

vidi sega jas 5 godini go ucham toa taka da nemozish da sporish a da nemash znaenje a se da vadish od chichko Google ili od Vikipedija.

Ljubomorata ne e genetichki nasledena a e socijalno pridobiena toa shto go gledash vo obshestvoto i ti go imitirash toa ...
A sega ako tatkoto do smrt ja tepa majkata i taa raga dete no toa e odgledano vo sosem druga sredina normalna.. koga ke porasne toa dali ke ja tepa svojata zena ????? spored tebe ljubomorata e genetski nasledena i sho mislish ti kako odgovor na prashanjeto???

Глупости , тоа што се родило како црнче , не значи дека ќе биде бело ако го усвојат родители кој се белци , СЕПАК Е ГЕНЕТИКА ВО ПРАШАЊЕ .

А тоа што си учела , не значи дека знаеш .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 11:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Frojdovite idei se negovi teorii i ne se zakoni. Toa shto se uchat ne znachi deka se 100% vistini. Naprotiv, denes se distancira od niv.

Ne postoi ljubomora kaj zhivotni. Ljubomorata ne se sodrzhi vo genskiot zapis. Ako e taka, togash i ljubovta, mrazenjeto, sakanjeto, nesakanjeto... i sekoja druga emocija kje e genski zapis.

Ako e taka, togash na sekoja nadvoreshna informacija lugjeto kje reagiraat isto (genski zapis), no kako shto znaeme od iskustvo toa voopshto ne e taka. Sekoj chovek reagira razlichno na nadvoreshnite stimuli - nekoj saka edno, drug drugo, za eden ubavina e edno, za drug drugo, eden e ljubomoren, drug ne e... i t.n. Nie mozheme da izvadime nekoja sredna statistichka vrednost i da recheme voopshteno deka "lugjeto vo ovaa situacija se odnesuvaat vaka", no toa ne znachi nishto za sekoj chovek posebno.

Prioblemot so lugjeto vo sekojdnevniot zhivot e sto statistichkite vrednosti gi zemaat kako zakoni koi vazhat za site lugje podednakvo. Potpolno pogreshno!

Треба да ти повторам :

“ ... љубомората е последица на желбата за доминација , за чувството за поседување на некој и нешто ... “

Кај социјалните животни, алфа-мажјак или алфа-женка е индивидуа во заедницата која другите ја следат и слушаат/почитуваат. Кај луѓето, алфа-мажјакот е обично маж кој е моќен или на високо место на социјалната скала. Кај западните култури терминот понекогаш се поистоветува со маж кој е премногу мажествен до точката на ароганција и воздржаност во однесувањето.

Зашто на некој му е потребно- важно да биде АЛФА , воопшто ?

П.С.
Само едно нешто го прави различен од другите , го прави АЛФА . А тоа е ...?

Изменето од eptendosadno1 - 20.Јуни.2010 во 11:32
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 11:49

Желбата за доминација!
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 11:52
Originally posted by renatax renatax напиша:

Желбата за доминација!

Па да

Нека се обиде некој да му земе женката , пленот или слично :

Карактеристики      

* а) Однесување     

* Алфа-мажјакот, бидејќи е доминантен, се однесува доминантно. Тој се однесува како да се што ќе посака - ќе добие и како да нема место за реакција или коментар од страна на други членови на групата, особено други мажјаци. Тој се однесува како да сите од групата се собрани да му служат нему, а тој да раководи со нив и со делењето на ресурсите и генетските линии (сексот) во самата група. Тој е газда. Тој е шефот и тој кажува кој каде ќе оди и што ќе прави(истото се однесува за Алфа-женката, но за неа е малку подруга ситуацијата, а и не расправаме за Алфа-женки сега). Затоа, тој се однесува како шеф, како газда - тој ја поседува волјата на другите. Тој бара и добива, зошто ако не добие, ќе му нареди на остатокот од заедницата да го напушти/избрка бунтовникот.

Изменето од eptendosadno1 - 20.Јуни.2010 во 11:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 12:03
Секој чопор си има свој водител,АЛФА едника која доминира и  ги предводи останатите припадници на чопорот.

АЛФА е шефот кој ги донесува сите одлуки во име на останатите од чопорот,а останатите припадници ја прават хиерархијата, базирана на доминација и потчинување ''друштвено уредување'',во кое секој си го знае своето место.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:09

Секој чопор си има свој водител,АЛФА едника која доминира и  ги предводи останатите припадници на чопорот.АЛФА е шефот кој ги донесува сите одлуки во име на останатите од чопорот,а останатите припадници ја прават хиерархијата, базирана на доминација и потчинување ''друштвено уредување'',во кое секој си го знае своето место.

Бидејки имам разбирање , ќе се обидам попластично да го образложам мојот став .

Мажот ( Хомосапиенсот ) и лавот исто реагираат ако начекаат “ нивната “ женка да се оплодува со друг .
Кај “ учените “ реакцијата на мажот е ЉУБОМОРА , додека реакцијата кај лавот е ЖИВОТИНСКИ ИНСТИНКТ за продолжување на генот .

Хм , а бебето ЉУБОМОРАТА ја учело од старателот .
Скоро и ќе поверував
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:14
А како реагира АЛФА женката во гореспоменатата ситуација?

Која е нејзината улога,може ли да опонира на на својот АЛФА лидер?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:18

А како реагира АЛФА женката во гореспоменатата ситуација?Која е нејзината улога,може ли да опонира на на својот АЛФА лидер?

Па мислам дека се труди да ја сочува хиерархијата , со тоа и нејзината лидерска позиција во заедницата .
Кон врв
Hedonistka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Shapeshifter

Регистриран: 17.Јуни.2010
Поени: 282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hedonistka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:25

Секој чопор си има свој водител,АЛФА едника која доминира и  ги предводи останатите припадници на чопорот.АЛФА е шефот кој ги донесува сите одлуки во име на останатите од чопорот,а останатите припадници ја прават хиерархијата, базирана на доминација и потчинување ''друштвено уредување'',во кое секој си го знае своето место.

Мажот ( Хомосапиенсот ) и лавот исто реагираат ако начекаат “ нивната “ женка да се оплодува со друг .
Кај “ учените “ реакцијата на мажот е ЉУБОМОРА , додека реакцијата кај лавот е ЖИВОТИНСКИ ИНСТИНКТ за продолжување на генот .

Скоро и ќе поверував

Mozesh da si veruvash na chichko Google kolku sakash sepak si mnogu daleku od temata Froid nikogash ne ja izuchuval ljubomorata a nitu instinktite osven tanatus
p.s ne kazale samo taka starite od nerazbraniot bega i budaliot

pozz samo prodolzuvaj taka da si veruvash ..i taka ne vredi da se komentira osobeno ne i so tebe
i taka ovaa tema ne me interesira povejke ..nemosrash da mi odgovarash
If you are reading this, get a life!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:27
Да ,хиерархија!

На тронот мора да биде лидерот.

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:33

Да ,хиерархија!

На тронот мора да биде лидерот.

Не, не мора.голема%20насмевка

Затоа и паѓаат лидерите.голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:33

Скоро и ќе поверував

Mozesh da si veruvash na chichko Google kolku sakash sepak si mnogu daleku od temata Froid nikogash ne ja izuchuval ljubomorata a nitu instinktite osven tanatus
p.s ne kazale samo taka starite od nerazbraniot bega i budaliot

pozz samo prodolzuvaj taka da si veruvash ..i taka ne vredi da se komentira osobeno ne i so tebe
i taka ovaa tema ne me interesira povejke ..nemosrash da mi odgovarash

Се би било вистинито доколку ти тоа што го напишав го најдеш на гоогле .

Доколку не најдеш такво нешто , ти посакувам Bon Appetit понатака    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:35

Да ,хиерархија!На тронот мора да биде лидерот.

Законот на природата
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2010 во 13:35
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Да ,хиерархија!На тронот мора да биде лидерот.
Не, не мора.голема%20насмевкаЗатоа и паѓаат лидерите.голема%20насмевка

Ако падне , не е веќе лидер . И лидерите имаат рок на употреба
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.