IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 09:50
Jas zboruvav za obichniot narod, da tie se ignorantni, no vo svojata ignorantnost, toa e nivnoto  mislenje. Sum go registrirala i napisala tokmu bidejki me zabolelo, ne od druga prichina.
Inaku, ostanatoto e ok, iako ne sum ubedena vo slabeenjeto na grchkoto lobi, naprotiv.

No, sakam da se razjasnam za edno neshto: vo diskusija, mene ne mi znachi dali nekoj go spodeluva partiskoto mislenje, ili svoeto... iako partiskite mislenja nashiroko ni go kontaminiraat ziveenjeto. No, jas tuka diskutiram so mislenjata, ne so partiskiot lik. Ne mi e jasno zasto site se lovite na toj moment, koj e nagolemo produciran i menadziran od partiskite eliti. So toa samo ja spustame diskusijata na lichno nivo, se diskvalifikuvame postojano i da, toa e ona koe ne zaebuva vo gragjanski, politicki i diplomatski relacii.

Zboruvate niz forumov za ucenata na Grcija koja ne e prifatliva, a velite: ne e Makedonec toj koj kje go prifati kompromisot.
Zboruvate za pravoto za samoopredeluvanje na zemjava, a postojano lichno se prozivate, ti si ona, ti si ona.
Problemov e politichki. Trgnete se od lichnostite.

Мakedonka sum; da uzashno ja sakam zemjata no ne go prifakjam nachinot na koj funkcionira, ne, mojot stav nikogash nema da bide partiski inficiran, da materijalnite interesi mi se bitni, no pobitni mi se duhovnite, vrednostite.

I drugo neshto, vo vrska so stavot deka Albanskiot blok ne go smetash za znachaen vo prasanjevo: mozhe da ne ti se dopagja, no da ne go prifatish kako vazhen faktor, e besmisleno. Toa shto neshtoto kje go ignorirame, ne go reshava problemot, nitu mu ja namaluva mokjta. Nie sme sosema komotni so ovoj noevski stav, i toa go pisuvav vo prethodniot post: dokolku recheme NE, ne pregovarame so Grcija!..toa ne go reshava problemot, koj e NASH problem.

I konecno, ona sto mene najmnogu me interesira, i sakam da prochitam mislenja:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Овај народ поминал многу низ вековите, ќе го помине и ова. Tреба да се истрае.

Спортивно, стегни заби, соочисе со реалноста и плуралистички обиди се да ги корегираш недостатоците. Ниту ВМРО, ниту СДСМ, а најмалку ДУИ или ПДП се единствените алтерантиви за решавањето на проблемите во македонскот општество.

Едно име имаме, и тоа најмногу ни одговара!

Koja e alternativata? Koja e opcijata, nasokata za ovaa zemja nadvor od EU. Kako narodot kje go pomine ova, i do koga? Kako ovaa zemja kje napreduva, sama?

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:42
Кон врв
IggyK Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Март.2010
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај IggyK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 10:14

На сите ни е веќе јасно дека проблемот со името настана со евроатланските аспирации на Р. Македонија.
Сакам да додадам дека како бел ден е јасно дека влегување во НАТО и ЕУ нема да се дозволи ни на сон под името Република Македонија.
Многу луѓе залудно се надеваат и мечтаат за такво нешто но тоа воопшто нема да се случи никогаш. Жалам но таква е вистината.

Каква ќе е иднината на оваа држава зависи од сите нас. До сега бројката која позитивно одговара да се прифати компромисното решение е минимална односно да парафразирам - многу малку граѓани сакаат да ја видат Македонија во НАТО и ЕУ а се повеќе ја сакаат изолорана односно еуфемистично и утешително кажано - ја сакаат "неутрална".

Така да може во овој случај да сопреме да сонуваме европски сништа. Нормално последиците за нас ќе се далку пофатални од една неутрална Швајцарија или Норвешка.

За жал ќе треба да се соочиме со се повеќе вооружени немакедонски групи по планините, реална шанса за поделба на земјата, граѓански социјални немири, се повеќе луѓе поради баснословната невработеност ќе земаат европски пасоши како хрватски, албански и секако особено бугарски, односно одродувањето продолжува зашто предноста на тие пасоши за човек да дојде до парче леб ќе е многу поголема, а македонскиот ќе си остане сеуште тоалетниот папир.
Тоа е реалноста. Секој проблем има две решенија.

Македонија решава да не се унапреди. Не сака евроатланска интеграција. Сака да е аутсајдер без многу пари но со горно минато иако нејзиното минато нема некој околу неа шт не го дообјаснува. Сака да е мала и бедна без европски пари и капитални инвестиции. Верувале или на владеачката гарнитура ма која и да била им е идеално да немаат шеф над глава (иако одавна заслужиле да имаат).

Веќе неколкумина мои пријатели со магистарска и еден со докторска степен решија поинаку, ако Македонија не се унапредува кон Западот, зашто да патат заради вашата тврдокорност, веќе живеат во ЕУ и немаат намера да се враќаат во самобендисаниот пекол. На пат сум и јас тоа да го сторам.

Јасно е дека не е лесна нашата судбина но место да се самосожалуваме треба да промениме нешто во нас, во спротивно, верувајте неизбежно судбина ќе е многу потешка.

Јас сум ЗА просперитетна Република СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА/ МАКЕДОНСКА РЕПУБЛИКА / МАКЕДОНОСЛАВИЈА и слично. Разумен компромис на сите нива со оглед геополитичката и етнографска карта на местото на нашата република во областа Македонија каде живеат накај 5 милиони Македонци од кои чувствата на 3 милиони од нив не се на национално ниво а на регионално. Дали тоа го знае овој наш Македонски народ кои се определува на национално ниво.
Македонија.
Таквото заслепено тупање по гради во име на Р. Македонија ништо нема да донесе освен тахикардија на стари години

И сакам да ја искористам оваа прилика да си самочеститам и да ви честитам УСПЕШНО недобивање на ДАТУМ ЗА ПРЕГОВОРИ и УСПЕШНО натамошно НЕОДБЛОКИРЊЕ на земјата која еднашка се чинеше разумна и едно пријатно катче наречено оаза на мирот, или тоа беше некоја друга земја?!

Само едно знам кога зборувам со нашите соседи. За Бугарија сме дивиот запад, а за Албанија сме Блискиот Исток. Едно блиско минато ние го имавме тоа мислење за околните но погодете што работите веќе полека но сигурно се менуваат и сум многу благодарен на сите нас што успеавме да дојдеме до тука и што сме такви мулиња и неспособни да лукаво изиграме. Но интересна е оваа сказка без светлина на крајот во тунелот. Да, викајте ме предавник! Да, викајте секој има право на свое мислење! Јас си знам колку си ја сакам својата земја и се што предлагам е за нејзиното добро бидејќи веќе наѕирам куда плови овај брод

Да, точно така. Не се живее со 200 евра плата со години. И единствено унапредување е од 5 на 6 работни денови во неделата, да, дами и господо за истата сума. Тоа е најдоброто што може да пружи Македонија за интелигентни факултетски образовани личности.
Има нешто труло и неуко во сето ова. Па затоа се ориентирам да заминам таму каде што веќе проциркулирале едни основни работнички правила и цената на трудот е поуважена не зборувам само за материјалното а и за нешто повеќе оноа коа што одавна загнило кај нас онаа основна човечка особина на солидарноста еден со друг. А ако не сме солидаризирани сме гнили, бедни, и ни треба помош. Ете колку сами можеме да си создадеме пријатен дом, затоа верувам дека треба да се проба нешто поинакво!
И ви ги разбирам вашите ставови но не можам да се солидаризирам со нив бидејќи се неразумни за мене. Овој проблем требаше да биде решен уште кога настана, бидејќи ете не сега поделени и се понемоќни а тоа ќе биде се повеќе така за голема жал нас ни дадоа мравка ние го направивме СЛОН.

Изменето од IggyK - 11.Јуни.2010 во 10:39
Помогнете и` на македонската википедија!
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 12:50

Interesno e sto nikoj ama bas nikoj ne znae do kade se pregovorite i koi se poziciite i na vlasta i na opozicijata.Inaku ako vlasta ne saka nikakva promena nema pricina da gi zamajuva ovie od Brisel deka pregovara.A i ova narodov se bilda so emocii koi vsusnost i ne se nitu malku racionalni, bidejki narodot ama nitu nema poim [to se dogovara i dali dogovorenoto 'e bide podobro od FIROM.Zosto da ne zaboravime nie pred site svetski organi i organizacii figurirame kako FIROM.

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 13:26
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 12:55
Па многу нормално дека нема да кажат до кај се со преговорите. Тоа е тактика на преговорите. Збуни го противникот (иако мислам дека тука ние сами се збунуваменамигнување)
Ама кој долго преговара или ќе добие што заслужува или ќе изгуби се (тоа второто е поверојатно)намигнување. Тоа е некое непишано правило.
ФИРОМ или не, ние постоиме како држава. Народот има право да се надева дека еден ден ќе биде подобро без разлика колку и да се мали шансите.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 13:01
Originally posted by ФорумскаБаба ФорумскаБаба напиша:

Па многу нормално дека нема да кажат до кај се со преговорите. Тоа е тактика на преговорите. Збуни го противникот (иако мислам дека тука ние сами се збунуваменамигнување)Ама кој долго преговара или ќе добие што заслужува или ќе изгуби се (тоа второто е поверојатно)намигнување. Тоа е некое непишано правило.ФИРОМ или не, ние постоиме како држава. Народот има право да се надева дека еден ден ќе биде подобро без разлика колку и да се мали шансите.

Ама јас не велам преговорите да бидат јавни, но велам дека преговорите -како да ги води народот- а некој дополнително ја подига температурата, создава непријатели и внатре и надвор, па патриоти и предавници ....А сеуште ништо не е решено - но постојано имаме предизборна реторика...
Па немојте вакви работи да ги користите ( било кој ) за добивање на гласови и каќување на рејтинзи.За државата се работи а не за ДПМНЕ.Дали ова на некого му е јасно?

Изменето од marsovec - 11.Јуни.2010 во 13:02
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 13:24
Господине Атеист, и модераторите понекогаш спијат и имаат други работи, како и сите вие и не се задолжени да дежураат по 24 часа на форумов.
Сокрив неколку постови синоќа, меѓу кои и вашиот, но вие пак го постирате и покрај опомената напишана погоре пак продолжувате со лични препукувања  и етикетирање членови.

Не сакам да бидам приморана поради вас или било кој друг инволвиран во лична расправија, да ја затворам темата и да им го ускратам правото на останатите членови да дебатираат. Не сакам ни да ме натерате да санкционирам.

Темата на последниве неколку страни има многу за средување.
Додека ја средам (за да не ја затварам) бидете доблесни, дискутирајте на темата а личните недоразбирања расчистувајте си ги на ЛП.

Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Пред да реплицира било кој на темава, на некоја од последните реплики со лични препукувања, ќе ве замолам сите да се воздржите од понатамошни тензии.
Ќе ми треба малку време да ја средам темава и да ги избришам несоодветните коментари.

Значи продолжете на темата, без лични префрлања и навреди.

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 13:58
Originally posted by IggyK IggyK напиша:

....

Jas se soglasuvam so ova mislenje, skoro potpolno sme na ista linija.среќа
Vsushnost, IggyK potsetuvash na vazhen moment koj beshe prisuten, no ne go potenciravme dovolno:
Vo seta diskusija, ne smee da se zanemari vazhnosta na bezbednosnata situacija. Od ovaa gledna tochka, ne mozheme da si dozvolime da bideme komotni i nonshalantni po ova prashanje. Bezbednosta, sigurnosta e najvazhna, i za ekonomski napredok i voopshto.
Slusham kako Srbija pravi link so Turcija. Bugarija pravi link so Amerika nasproti Rusija. Aktivni se nashive sosedi, si gi zashtituvaat interesite. Srbija beshe vo aut so bombardiranjeto, za srekja brzo se konsolidirashe i se seti deka ne e umno da se protivi, vo momentov Srbija e 100 chekori pred nas (a i taa premnogu izgubi, i taa praveshe kompromisi). Edna Crna Gora galopira vo razvojot, i sekoja chest.
Kako beshe onaa pogovorka: Parite niz vrata, ljubovta niz prozor.
Vo seta ljubov za IMETO, da ne zaboravime kolku losho ekomonski, materijalno zhivee ovoj narod... ne smeeme toa da go proglasime za sporedno, ili nebitno. Siromashtijata pokrenuva mnogu neshta.
Taka da, dokolku imate realni konkretni reshenija...stavete gi na masa, da gi diskutirame. Bidejki jas vo momentov ne gi gledam, sum za toa Makedonija da preseche i da go napravi najdobroto za nea. Ova e eden prelomen moment: ili kje ideme napred ( chekor po chekor, malku po malku), ili ..ne znam vekje dali ima ushte ponazad. Da bideme svesni za toa.

Изменето од Kali - 11.Јуни.2010 во 14:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 14:18
Originally posted by Kali Kali напиша:

Originally posted by IggyK IggyK напиша:

....
Jas se soglasuvam so ova mislenje, skoro potpolno sme na ista linija.среќаVsushnost, IggyK potsetuvash na vazhen moment koj beshe prisuten, no ne go potenciravme dovolno:Vo seta diskusija, ne smee da se zanemari vazhnosta na bezbednosnata situacija. Od ovaa gledna tochka, ne mozheme da si dozvolime da bideme komotni i nonshalantni po ova prashanje. Bezbednosta, sigurnosta e najvazhna, i za ekonomski napredok i za se'.Slusham kako Srbija pravi link so Turcija. Bugarija pravi link so Amerika nasproti Rusija. Aktivni se nashive sosedi, si gi zashtituvaat interesite. Srbija beshe vo aut so bombardiranjeto, za srekja brzo se konsolidirashe i se seti deka ne e umno da se protivi, vo momentov Srbija e 100 chekori pred nas (i taa premnogu izgubi, i taa praveshe kompromisi). Edna Crna Gora galopira vo razvojot, i sekoja chest. Kako beshe onaa pogovorka: Parite niz vrata, ljubovta niz prozor, taka nekako.Vo seta ljubov za IMETO, da ne zaboravime kolku losho ekomonski, materijalno zhivee ovoj narod... ne smeeme toa da go proglasime za sporedno, ili nebitno.Taka da, dokolku imate realni konkretni reshenija...stavete gi na masa. Bidejki jas vo momentov ne gi gledam, sum za toa Makedonija da preseche i da go napravi najdobroto za nea. Ova e eden prelomen moment: ili kje ideme napred ( chekor po chekor, malku po malku), ili ..ne znam vekje dali ima ushte ponazad. Da bideme svesni za toa.

Па со што ќе се брани оваа влада која за ништо не ја бива.Затоа ги дига емоциите кај народот а тој и самиот не знае што ни се случува.
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 19:07
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Interesno e sto nikoj ama bas nikoj ne znae do kade se pregovorite i koi se poziciite i na vlasta i na opozicijata.Inaku ako vlasta ne saka nikakva promena nema pricina da gi zamajuva ovie od Brisel deka pregovara.A i ova narodov se bilda so emocii koi vsusnost i ne se nitu malku racionalni, bidejki narodot ama nitu nema poim [to se dogovara i dali dogovorenoto 'e bide podobro od FIROM.Zosto da ne zaboravime nie pred site svetski organi i organizacii figurirame kako FIROM.
Ајде покажи ни на нас тука што не знаеме ништо каде фигурираме како ФИРОМ освен во некои Грчки глави?

Кога би ја отворил веб страната на ЕУ или ОН ќе видиш дека никаде нема фиром туку дека тоа е новокомпониран поим од страна на грците.

Значи иако доста често се повторува пак се игнорира фактот дека сме признаени под привремена референца а не како име затоа „се е подобро од Fyr macedonia “ е апсолутно смешен аргумент .

Изменето од depo - 11.Јуни.2010 во 19:07
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 19:45
...samo pishi  fyrom na google-to....i ke se iznenadish kolkav broj ima za ...tebe ,.duri 59 strani so bezbroj potstraniизненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
DameMak Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2009
Поени: 617
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DameMak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 20:01
Делавек*рас: Ако треба Македонија ќе го смени и уставот

Забележувате ли како гејциве стануваат се полакоми и се побезобразни во своите барања?
Сега се засилија и дотаму да кажуваат дека ако треба, и уставот ќе сме го сменеле. Од кај им е таа засиленост, самодоверба и безобразлук незнам (ама претпоставувам дека засилената активност на соросоидите е една од добрите подлоги на таа зголемена грчка лакомост и безобразие).

А ако сами си го смениме уставот - на пример да се прекрстиме во Република Северна Македонија - тогаш сами сме си го смениле идентитетот во Северно-Македонци. Затоа за мене тоа е неприфатливо.

После ваквиот развој на настаните се поприфатлив за мене е компромисот Македонија да не го менува уставот, и онака како што е запишана на кирилица во уставот - така да се запише и на латиница во регистерот на Обединетите Нации.

За ова решение има стравување дека таквиот запис: „Republic of Makedonija“ енглезите ќе почнат да го изговараат како „Рипаблик оф Македониџа“, арно ама јас не би стравувал од такво нешто (а ете демек и ние ќе направиме компромис, а нема да го смениме уставот).

Дали San Jose за американците е Сан Џозе или Сан Хозе? Дали Lady Gaga во песната Alejandro вика Алеџандро или Алехандро?

Дополнителен аргумент за ова решение е и фактот што латиничниот Интернет домејн за Македонија не е mc туку mk.

Изменето од DameMak - 11.Јуни.2010 во 21:05
Кон врв
bobiii Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Јуни.2010
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 20:37
Originally posted by brza brza напиша:

...samo pishi  fyrom na google-to....i ke se iznenadish kolkav broj ima za ...tebe ,.duri 59 strani so bezbroj potstraniизненадување

ај види ОВДЕ па после манипулирај...ОВДЕ
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 20:53
aaiii,.изненадување.da beee!...tuka ima povekje ,..87 strani !аплауз s!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2010 во 03:18
Кога прочитав дека и еден Ѓукановиќ најверојатно ќе добие висока функција во НАТО, ми стана јасно зошто на најголемиот шверцер толку време никој ништо не му може.
Само не ми е јасно дали уште веруваме дека вреди да се промени државното име за влез во вакви сојузи, во кои светската и европска политика и демократија ја кројат криминалци.
И во право е Мирка што се прашува:

Се трампа ли име за дружба со Ѓукановиќ?

Ете, стигна и историското послание од Вашингтон до Македонците. Џејмс Стајнберг, заменик на Хилари Клинтон во демократската администрација на реформаторот Барак Обама, и се обрати на Владата на Македонија. Вели, фокусирајте се на НАТО и на ЕУ, зашто зачленувањето во тие две организации е награда што обезбедува солидна иднина.

Еј бре, Америка, илузијата на неколку генерации демократи, државата што уште претендира да биде светски лидер на слободни народи, на ваков вулгарен начин да ја продава својата фалс-етикета за слобода, правда, и тоа во време кога светот ја смета за насилник и злосторник, за предизвикувач на многу несреќи на човештвото! Ова ли е новата американска политика? Со вакви ли гнасотилаци ќе ги враќа угледот и довербата во светот?

Ние слободните луѓе си мислевме дека Вашингтон знае оти зачленувањето во некоја организација не е награда, туку слободен избор на група луѓе организирани во општество, кои живеат на одредена територија, која е означена со име што сите нејзини жители го препознаваат како симбол за сите нивни карактеристики. Име со кое се идентификуваат. Луѓето како нас мислат дека симболот по кој се препознаваат, кој ги идентификува, е историска црвена линија за сите цивилизации што минаа низ времето и, сé досега, никому со малку мозок, честитост и политичка мудрост не му паднало на памет да го претвори во меркантилна стока. Освен на колонизатори, на криминалци, на црноберзијанци и профитери од т.н. западна цивилизација. На Стајнберг, како претставник на голема земја со многу влијание што е обезбедено со неколку илјади атомски бомби, може и му прилега јавно да се глупира на темата за основни човекови права, ама не му е дозволено да мисли дека Македонците се интелектуално ретардирани, па не знаат дека пораката е безобразна и заканувачка. Ваква експлицитна вулгарност е својствена за мафијаши рекетари, кои со уцена им ја нудат својата заштита на „кандидатите за клиенти“. Организации што го практикуваат овој метод за зголемување на своето членство не само што не се гаранција за светла иднина туку се тапија за морална пропаст на општествата.

Па, ви се молам, каква солидна иднина може да ми понуди НАТО во кое висок функционер ќе станел Мило Ѓукановиќ, обвинет за шверц со цигари, учесник во војната со Хрватска и со БиХ, заедно со Ратко Младиќ и со Радован Караџиќ, политичар што за кратко време стана богат како султанот од Брунеи. „Со нас криминалците успеваат“ би било вистинско мото за рекламирање на „реформираното“ НАТО. Вака поставено, тоа е прибежиште на секакви бараби и претставува легитимација на насилството врз слободните луѓе, соучесништво во валкани политички агенди, перманентен извор на национален срам, а не гарант за светла иднина. Кој нормален и честит човек може да се гордее со членство во НАТО, кое одобрува киднапирање луѓе, тортури и мачења во зандани како Абугриб, војувања за профити на светски гангстери.

Што мислите, ако ваква глупост одвалеше некој Ахмединеџад или Ким ил Сунг, Чавез, Кастро или Путин, дали ќе беше лиферувана во медиумите без придружен коментар? Дали немаше да се буткаат пред микрофоните и камерите сите наши титовци, столевци, бранковци, теути, пендаровци, фрчковци и милчини за да им се изредат со свои демократски и граѓаноидни коментари.

Бидејќи нé повикуваат на реализам, ајде да бидеме реални и да испратиме порака до светските насилници. Политика на сила, која го прекршува основното право на слободна волја, која инсистира на откажување од сопствената суштина и за тоа нуди награда во вид на членска карта во свои „елитни клубови“, нема никаква иднина. Како што нема никаква, а камоли солидна иднина, народ што за дружење со типуси како Мило и Стајнберг ќе се согласи да се самоукине.

Само во едно има право „месинџерот“ Стајнберг. Во адресата до која го упатува непристојниот предлог. Груевски политичарот е пред тешка лична одлука, односно, избор да одбие или да добие лична солидна иднина (за Црвенковски веќе знаеме што одбрал). Македонците како народ повеќепати рекоа дека нема да тргуваат со својот опстанок, наспроти жестоката пропаганда и закани. И затоа, како своевремено Евреите, кога веќе ни кажуваат дека за нас солидна иднина има само ако нé нема, време е да си пришиеме жолто сонце на својата облека и така да станеме впечатлив симбол на уште една фашистичка жртва на глобалните западни предатори.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5758596061 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.