IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Вонбрачен Sexappeal ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вонбрачен Sexappeal ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
Автор
Порака Обратен редослед
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 18:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tokmu toa e onoa shto sakam da go izvedam na videlina so prethodniot komentar.

Zoshto voopshto chovekot bi pravel preljuba (shto e po negova sopstvena slobodna volja), ako brakot mu e sovrshen i zhivee so sopruzhnikot kako edno telo? Zarem chovekot mora da ostane vo brak samo zatoa shto bil formalno skluchen so nekoj koj vo sushtina ne ja pretstavuva polovinata na toa "edno telo" ?

I tuka ne govoram za problemite so koi zaedno kje se soochat vo zhivotot, tuku govoram tokmu za nivnite lichni kvaliteti koi vleguvaat vo tkivoto na toa "edno telo".

Jас на тоа ќе прашам: зошто доколку човекот не бил сигурен во својата љубов и квалитетите на брачниот другар, склучил брак?

Како и да го толкуваме она кое го кажал Исус, нашето толкување нема да го смени цитатот и јаснотијата која произлегува од истиот. Ако требала и некоја друга основа за прекин на бракот, Исус ќе ја наведел, ама во случајов, не ја навел.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 17:40
Tokmu toa e onoa shto sakam da go izvedam na videlina so prethodniot komentar.

Zoshto voopshto chovekot bi pravel preljuba (shto e po negova sopstvena slobodna volja), ako brakot mu e sovrshen i zhivee so sopruzhnikot kako edno telo? Zarem chovekot mora da ostane vo brak samo zatoa shto bil formalno skluchen so nekoj koj vo sushtina ne ja pretstavuva polovinata na toa "edno telo" ?

I tuka ne govoram za problemite so koi zaedno kje se soochat vo zhivotot, tuku govoram tokmu za nivnite lichni kvaliteti koi vleguvaat vo tkivoto na toa "edno telo".

Изменето од Messenger - 06.Мај.2010 во 17:53
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 17:30
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Blagodaram Blagoj na shirokiot i voopshten odgovor, no jas barav konkretni citatati kade se veli deka apsoluitno i po nikakva prichina, nitu spored svoja, nitu spored nekakva tugja volja, ne smee da se smeni brachniot partner.

Исус јасно кажал дека мажот не смее да ја напушти жената, освен поради прељуба.

Матеј, 19

И фарисеите Му пристапија, Го искушуваа и рекоа: „Дали смее човек да ја остави својата жена по секаква причина?”
4 А Тој одговори и рече: „Зар не сте читале дека Оној, Кој ги создаде во почеток, ги создаде машко и женско,
5 и рече: ‘Затоа мажот ќе ги остави таткото и мајката и ќе се прилепи до својата жена, и обата ќе бидат едно тело?’
6 Така што не се веќе двајца, туку едно тело. И така што Бог соединил, човекот да не разделува!”
7 И Му рекоа: „Зошто тогаш Мојсеј заповеда да и се даде разводно писмо на жената и да се остави?”
8 Им рече: „Заради вашето закоравено срце, Мојсеј ви дозволи да ги оставате вашите жени, но во почетокот не беше така.
9 Туку ви велам: „Кој ќе ја остави својата жена -освен за прељубодејство - и се ожени за друга, прави прељуба; и кој ќе се ожени со напуштена, прави прељуба
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 17:18
Blagodaram Blagoj na shirokiot i voopshten odgovor, no jas barav konkretni citatati kade se veli deka apsoluitno i po nikakva prichina, nitu spored svoja, nitu spored nekakva tugja volja, ne smee da se smeni brachniot partner.

Spored tvojata replika zakluchuvam deka takvo neshto ne postoi vo Biblijata.

Edinstveniot citat koj govori na nekoj nachin za postavenoto prashanje e sledniot:

Затоа радувај се младичу, за време на својата младост, и веселисе во деновите на својата младост;оди по патиштата на своето срце и следиги желбите на своите очи; но знај дека Бог ќе ти суди за се тоа.(Проп. 11,9)

Velish deka vo nego ne se spomnuva konkretno ljubov, no zatoa ne se spomnuvaat konkretno nitu edno drugo chuvstvo. Site tie potpolno jasno se opfateni so zborovite: "оди по патиштата на своето срце ".

I seto toa e mnogu ednostavno i jasno. Ne mozhat dve mladi srca da se najdat ako ne se sretnat, ne pochnat da se zapoznavaat, ne se druzhat i ne gi razmenuvaat svoite chuvstva. Duri i togash ne postoi garancija oti se eden za drug, deka mozhebi prvichnata atrakcija ne bila samo telesnata ubavina ili nesvesnoto prikrivanje na vistinskata sopstveni chovechki kvaliteti. Na krajot od krasihtata, mnogu dobro zaneme deka ljubovta mozhe da bide rasplamtena samo vo edno od dvete mladi srca, neli? Da se govori i da se tvrdi deka vistinskata ljubov doagja nekako ochebijna, jasna i konkretna so prviot pogled ili prviot progovoren zbor, iskustvoto ni kazhuva deka e potpolno idealiziranje na realnosta koja ne e reflekcija od sekojdnevniot praktichen zhivot. Ako beshe taka, togash site brakovi kje bea idealni ili Gospod Bog, vo Svojata Semokjnost i Premudrost, kje napraveshe toa da bide tokmu taka. No sekojdnevniot zhivot, od vek i vekovi, ni kazhuva neshto sosem drugo...

No, da go ostavime toa na strana bidejki temata ne e predbrachniot odnos na luigjeto.

Moeto prashanje e: shto ako brakot e sklopen pod umisla deka e pronajdena vistinskata ljubov, kako shto mnogu chesto se sluchuva vo zhivotot, a podocna se uvidi deka toa voopshto ne bilo taka? Shto ako se uvidi deka edniot ili dvata brachni sopruzhnici bile na nekoj nachin izmameni vo svoite ochekuvanja? Shto ako eden od niv po bilo koja prichina, sopstvena ili tugja volja, povekje ne mozhe da bide so svojot sopruzhnik?

Ednostavno kazhano, dali mozhesh da citirash (konkretno, bez nashiroko da komentirash) neshto od svetite pisanija kade konkretno se veli deka brachnite sopruzhnici apsolutno i pod nikakvi prichini ne smeat da go napushtat svojot brachen drugar?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 13:37
Не сакам ни на еден начин да побудам чувство дека Библијата за целата ова тема има само да каже вест на опомена или само забрана. Но ситуацијата навистина е спротивна.Нас се ни звучи понекогаш негативно само затоа што толку многу сме се оддалечиле од првобитната положба, од првобитната Божја волја.

Да имаш пријател или пријателка, а покасно да склопиш брак, сето тоа совршено одговара на Божјата волја. Длабоката заедница на душите и срцата на две личности, заедницата на човекот и жената, во Библијата е употребена како слика на највисока заедница која луѓето воопшто можат да ја постигнат, Заедницата со Бога. Момчето и невестата се симболи на Христа и неговата Црква. На оваа наша планета ниеден друг однос не е така високо оценет ниту почастен

Од ова заклучувам дека Бог токму овој однос сака да го стави под своја посебна заштита. А токму и овој однос сатаната сака да го изложи на посебни искушенија. Најдлабокото разочарување и највозвишената среќа се наоѓаат често многу близу една до друго.

Децата секогаш имаат прилика нешто да бараат од својот татко. Она што го добиваат не е плата. Тоа е дар. Ние исто така имаме право од Бога да бараме дар. Бог ќе ни го дарува вистинскиот другар. Меѓутоа, не смееме ние да поставуваме премногу барања.Секој може да има свои соништа и свои очекувања, но многу е подобро да внимаваме на Божјиот знак.

Библијата во врска со прашањата за пријателства и брак не е ни старомодна ни модерна. Таа содржи прастари правила за заедничкиот живот на мажот и жената кои се актуелни во сите времиња и прилагодени за секое време. Едно им е заедничко на сите тие правила: нивна цел е да не направат среќни луѓето и жените. Ние мораме да ги задоволиме сите потреби на својата суштина и ниедно подрачје од тоа не е исклучено: ни разумот, ни душата, ни телото. Да, и задоволувањето на телото мора да биде достигнато. Библијата за тоа зборува многу јасно и одредено. Под услов да го почитуваме првобитниот Божји ред, на тоа подрачје се однесуваат советите на надахнатиот мудрец: Затоа радувај се младичу, за време на својата младост, и веселисе во деновите на својата младост;оди по патиштата на своето срце и следиги желбите на своите очи; но знај дека Бог ќе ти суди за се тоа.(Проп. 11,9).
И како последно: можеби запазивте дека во целото оваа размислување не е спомнат еден збор: љубов. Но тоа е намерно изоставено, затоа што би можело да дојде до многу недоразбирања. Но сепак, на некој начин еден дел од тој поим секогаш беше присутен во целото излагање. кога изненадувачки ќе оцениме дека тој или таа преставуваат личност која ми одговара, тогаш едноставно кажуваме: „Јас те сакам!„ Но,и чувствуваме длабоко во срцето дека тој наш партнер ни е поклонет, дека тој или таа ние дар Божји. Чувствуваме воедно дека со тој дар не смееме лекомислено да постапуваме, и дека мораме да внимаваме да не го уништиме. Ние, едноставно мораме да се трудиме да бидеме достојни на тој Божји дар. Најверојатно ќе мораме да се менуваме како би можеле да си одговараме еден на друг. И тогаш се појасно и појасно ќе чувствуваме дека сме се впуштилево нешто големо, трајно, доживотно, дека пред нас се секогаш нови изненадувања, и дека еден на друг сме оружје за усовршување. И кога така би гледале на брачната заедница, тогаш нашата правобитна голема љубов нема да постане помала нити ќе олади под влијанието на приликите и околностите, туку од година во година ќе постанува се по интензивна и по јака. Проблеми ќе се појавуваат, но се ќе може да се реши кога Бог ќе ни всади во срцето межусобна љубов која Соломон вака ја опишува:Ставиме како знак на срце, како печат на твојата рака; зашто љубовта е силна како смртта, а љубомората е цврста како гроб. Нејзиниот жар е жар на огнот, нејзините пламења, Господови пламења. Големи води не можат да ја угаснат љубовта, ниту реките да ја потопат. Да го дава некој за љубовта сето богатство на својот дом, тој би навлекол презир врз себе.(Песна над Песните 8,6.7).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2010 во 00:32
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

2. Никаден во Библијата не стои дека човекот може по својата волја да го менува брачниот другар.

Iako vaka navedeno mene mi deluva premnogu grubo, nechovechki, protiv garantiranata slobodna volja i kontradiktorno so seto onoa shto go govori Isus za ljubov i milosrdie, dali mozhesh da navedesh primer kade pishuva deka chovek ne mozhe apsolutno po nikoja prichina da ne go smeni svojot brachen drugar? So drugi zborovi, dali mozhe da go smeni iako, na primer, toa ne bi bilo negova volja?

Изменето од Messenger - 06.Мај.2010 во 00:36
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 23:51
Menuvanje na partneri i lupanje na strana ama bash nisto nema so biblijata i verata toa e covecka potreba i socijalna devijacija samo zatoa sto opstestvoto taka e napraveno vo nekoi drugi opstestva toa moze da bide normalno - sto znaci toa e proizvod na coveckiot razum i Bog nema vrska so toa....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 20:07
2. Никаден во Библијата не стои дека човекот може по својата волја да го менува брачниот другар.
Иако во тој случај тоа би останало однос помеѓу еден човек и една жена, сепак не би било во скалад со библиските темелни правила затоа што би бил временски ограничен. Дека токму во тоа се крие големото искушение, и тоа во сите времиња, покажува опомената запишана и во Стариот и во Новиот завет. Раскинување на брачната врска после претходното соединување Исус го осудува вака: И така што Бог соединил, човекот да не разделува! (Мат.19,6).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 19:41

Dragi moi, Bog sozdal mas ko i zensko za da ziveat vo bracna zaednica, vo zakonit brak. Toa e prirodno i ubavo. I samo vo takov, zakonit brak megu masko i zensko, seksot, kako del na sevkupnata ljubov sto ja vsadil Bog vo srceto na covekot, ima smisla i ubavina i e odobren i blagosloven od Boga.
Bog predvidel seksot da zazema dominantno mesto i da igra mnogu vazna uloga vo zivotot na bracnite drugari. Vistinskiot seks ne e nesto vulgarno i nisko sto go ponizuva i sto go degradira covekot. Naprotiv, toj go izdignuva, go oblagoroduva negoviot zivot. Ponizuvaat i degradiraat onie nastranosti sto gi opisavme.
So vistinskiot seks Bog mu go osmisluva zivotot na covekot, mu go pravi interesen, mu go garnira so ubavi, kopnez livi, prijatni i srekni i so dusa i srce ocekuvani i posakuvani migovi. Preku taa izvonredo ubava, od Boga dadena aktivnost, covekot se osoznava i se potvrduva sebesi kako licnost, kako covek; bracnite partneri stanuvaat “edno telo” (1. Mojseeva 2,24), imajki moznost vzaemno, megusebno da si se daruvaat i spodeluvaat.

Covekot e sozdaden so potreba da se spodeluva so drug, a brakot mu dava moznost taa potreba da ja zadovoli. Za vistinskata ubavina na bracnata zaednica i za brac nata ljubov kako stozer na brakot, da gi slusneme i ovie zborovi od Biblijata:
“Neka e blagosloven tvojot izvor, i raduvaj se so zenata na svojata mladost. Neka ti e kako mila srna i kako ljubezliva kosuta; neka te napojuvaat nejzinite gradi vo sekoe vreme, i nejzinata ljubov neka te vosh*tuva neprekratno” (Mudri izreki Solomonovi 5,18.19).
- Taa ljubov e prirodna, ubava i blagoslovena od Boga. No, kako i se drugo, i ovaa, tolku ubava bilka, znacajna i dominantna aktivnost vo zivotot na covekot, lugeto ja izopacile i ja unistile nejzinata sustina. “Zatoa Bog gi predade na sramni strasti: nivnite zeni go zamenija prirodnoto opstenje so neprirodno. Mazite, isto taka, go ostavija prirodnoto opstenje so zena i se raspalija so sladostrasnost eden kon drug, pravejki - mazi so mazi - sramni raboti, dobivajki zasluzena plata za svojata zabluda” (Rimjanite 1,26.27).
Strasna gletka za Bozjite oci! “Gospod od neboto go nabquduva coveckiot rod za da vidi ima li nekoj sto rasuduva i Boga sto go bara?
Site zastranija, site se izrodija, nema dobar, nema primeren - nitu eden edinstven... Lugeto stanaa razvratni, delata im se gnasni, nitu eden od niv dobro ne pravi!” (Psalm 14,1-3). Poradi ovie silni grevovi i bezzakonija isceznale celi narodi, pokolenija i civilizacii, a poradi istite grevovi i bezzakonija naskoro ke iscezne i denesnata noeva i sodomska civilizacija.
Prorostvoto kazuva deka “zemjata e one- cistena pod svoite ziteli, zasto go prestapija zakonot, ja izgazija odredbata, go narusija vecniot zavet”.
Na “zemjata tolku ke stezne nejzinoto bezzakonie, sto ke padne i veke ne ke stane” (Isaija 24,5.20).
Sekoja preljuba donesuva nesreka.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 00:53
Originally posted by Tor Tor напиша:

oso vika: nema sopruga, nema majka itn - site se zeni!

'moja' sopruga ne mi pripaga mene...

ako mu se sluci preljuba, valjda imala potreba od toa...samo nek ne oie alkohol i nek ne se drogira...sex mi mene bas Ok!

spiros?

Ne zameri na moi stavovi; ne mislam nisto loso za tebe...
opsto zboram poveke...

osho ne mi e ucitel; a da bese ziv ke go lecev od dijabetes!

More more toj oso bil zaeban fraer samo ne mu valja toa so drogsts i alkoholot
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2010 во 00:51
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Zenata ne e gavol nitu pak sexot gresna rabota, no Bibliskata Zapoved e jasna : Ne pravi preljuba!
Zamisli Tor tvojata zena da te izneveruva, ubavo li ke ti bide?

Zamisluval jas ili ne - toa se slucuva!

...

Се радуваш ли на тоа што ти се случува?

Дали твојот учител ошо така те (ве) научи, тоа духовно да те (ве) исполнува?

Знаете ли дека е можно ослободување од сексуалната зависнот и живеење во вистинска слобода?

Поздрав

E ne sum znael deka imalo seksualna zavisnost???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Tor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Март.2010
Поени: 628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 22:49
oso vika: nema sopruga, nema majka itn - site se zeni!

'moja' sopruga ne mi pripaga mene...

ako mu se sluci preljuba, valjda imala potreba od toa...samo nek ne oie alkohol i nek ne se drogira...sex mi mene bas Ok!

spiros?

Ne zameri na moi stavovi; ne mislam nisto loso za tebe...
opsto zboram poveke...

osho ne mi e ucitel; a da bese ziv ke go lecev od dijabetes!
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 22:45
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Zenata ne e gavol nitu pak sexot gresna rabota, no Bibliskata Zapoved e jasna : Ne pravi preljuba!
Zamisli Tor tvojata zena da te izneveruva, ubavo li ke ti bide?

...

Се радуваш ли на тоа што ти се случува?

Дали твојот учител ошо така те (ве) научи, тоа духовно да те (ве) исполнува?

Знаете ли дека е можно ослободување од сексуалната зависнот и живеење во вистинска слобода?

Поздрав

Изменето од spiros - 04.Мај.2010 во 22:46
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 03:12

Zosto da veruvam na zena i zosto bi ja osuduval...

Dovolno e oralno da izraboti nekogo minuta i gotova stvar!

Mora na zenite da im se dade sloboda...

Verski fanatici i sovisnisti so vekovi gi omalozuvat zenite...

Denes toa ide preku abortus - zenite ne svakaat da se zabremeneti od mazi, t.e, deka ne se vinovni sto abortirat i goltaat kontraceptivni piluli !

Druga rabota e sto se slucuvaat takvi nesta...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.