IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Бихејвиоризам(начин на однесување)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бихејвиоризам(начин на однесување)

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Бихејвиоризам(начин на однесување)
    Испратена: 18.Март.2010 во 13:13
Koga bi napravile spoj na filozofijata i psihologijata,kako produkt izleguva nacinot na naseto odnesuvanje(Behejvorizam).

Ona sto bi sakal da go podelam so vas se moite razmisluvanja vo taa nasoka.
Sto bi znacelo:
-Kakva e nasata interakcija so nadvoresnosta?
-Kolku dolgo gi obrabotuvame podatocite primeni vo nasiot mozok?
-Zosto sekogas koga nekoj ima porazlicno mislenje od nas,nezavisno od nacinot na koj toa go kazuva i misli,reagirame so pogrdni zborovi?
-Kolkav e nasiot kapacitet da gi nadmineme stegite od moralnite normi?

Moe mislenje e deka egoizmot vo naseto sekojdnevie ne pravi tolku mali,so sto stanuvame slepi na site ubavini servirani na tacna vo denesniot vek...Lekot,spored mene,lezi vo ona sto ne treba da go primame zdravo za gotovo.

A mojot odgovor na prasanjata bi bil:
-Sekogas vo sklad so prirodnite zakoni
-Nikogas poveke od 3 minuti
-Za da mu pokazam deka e na pogresen pat,ponekogas i ke go pluknam.Sto ne znaci deka imam negativa prema istiot
-Gi pocituvam

Изменето од Lithium - 18.Март.2010 во 19:54
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 15:29

... Sledi go patot po koj te vodi prirodata, bidejki taa e zaednicka so onaa sto ti se slucuva, no tvoja licna spored onaa sto ti treba da go napravis ...

Posveti dovolno vnimanie na onaa sto go primas , nikogas premalku nikogas premnogu ....zadrzi go efektot na prviot vpecatok .... 

Sekogas edno lice, edni zborovi i dela koi gi potvrdat .... na tugjite vrati so nasmevka ....

Stegite se del od coveckata psihologija , prifati i pocituvaj ......  
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 15:38
Одговори:
-Мојата интеракција со надворешноста(се надевам мислиш на природата,биотопот) е во склад со мојата свест.Тука исчезнуваат сите мои општествени вредности.
-Зависи од величината и интерактивноста на податоците.
-Тоа е нашата суетност, која е резултат на општествените норми и Животната Трка.
*Не го разбирам последното прашање.(што се стеги?)
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 16:10
srega?изненадување...mengeme,...t.e...ogranichuvanje na  neshto......granichi "crti" na neshto ...se posle niv stanuva,...nenormalno,..nemoralno...,...nema sekoj moralni stegi...t.e...ne recka voopshto dali e neshto moralno(noirmalno) ili ne,......

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 16:28
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Koga bi napravile spoj na filozofijata i psihologijata,kako produkt izleguva nacinot na naseto odnesuvanje(Behejvorizam).Ona sto bi sakal da go podelam so vas se moite razmisluvanja vo taa nasoka.Sto bi znacelo:-Kakva e nasata interakcija so nadvoresnosta?-Kolku dolgo gi obrabotuvame podatocite primeni vo nasiot mozok?-Zosto sekogas koga nekoj ima porazlicno mislenje od nas,nezavisno od nacinot na koj toa go kazuva i misli,reagirame so pogrdni zborovi?-Kolkav e nasiot kapacitet da gi nadmineme stegite od moralnite normi?Moe mislenje e deka egoizmot vo naseto sekojdnevie ne pravi tolku mali,so sto stanuvame slepi na site ubavini servirani na tacna vo denesniot vek...Lekot,spored mene,lezi vo ona sto ne treba da go primame zdravo za gotovo.A mojot odgovor na prasanjata bi bil:-Sekogas vo sklad so prirodnite zakoni-Nikogas poveke od 3 minuti-Za da mu pokazam deka e na pogresen pat,ponekogas i ke go pluknam.Sto ne znaci deka imam negativa prema istiot-Gi pocituvam

2.Во секојдневна интеракција со луѓе, надвор сум од глата и не обработвам никакви податоци со логичкиот дел од мозокот.
3.Заради нашето его.
4.Неограничен.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 21:40
[QUOTE=Joshua_Tree] -Kakva e nasata interakcija so nadvoresnosta?
-Kolku dolgo gi obrabotuvame podatocite primeni vo nasiot mozok?
-Zosto sekogas koga nekoj ima porazlicno mislenje od nas,nezavisno od nacinot na koj toa go kazuva i misli,reagirame so pogrdni zborovi?
-Kolkav e nasiot kapacitet da gi nadmineme stegite od moralnite normi?
/QUOTE]

-Интеркацијата ми е умерена
-Некои податоци подлежат на долгорочна анализа, некои во дел од секунда ги процесирам а некои воопшто не ми поминуваат низ филтерот.
-Не употребувам погрдни зборови (веќе поодамна) и не задолжително употребуваат сите погрдни зборови кога го бранат својот став Џошуа, не ги ставај сите луѓе во ист кош.
Употребата на соодветни зборови ја темпирам според соговорникот. Ако не пали културата тогаш на сцена стапува безобразието(крајна ригорозна мерка).
-Стегите од моралните норми? Имам огромен капацитет за надминување на кое-какви чорбалуци кои ги сервира животот а моралните начела со кои живеам не ги сметам за стеги.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2010 во 22:20
врнежлив ден....
улиците празни .......тој брза накај дома ...го гледам ....не ме приметува...
можеби од големиот чадор ......чекај да го затворам....
ејјј !! па каде си ти ??
- оооо , кај си ма ти ?? стоко една.......како си накиснала сега како крава..
каде шеташ сега како луда??
и сега што??
мојот капацитет е гооолем ??? да му го покажам дека е на погрешен пат со бихејвиорот??
ма неее ....јас тоа не го примам здраво за готово.....
јас сум воодушевена од средбата......
без разлика ...тој има само поразлично мислење од мене....
тој само љубезно ме  дочека со негови поразлични поздрави...
НО !!
едно е сигурно ......уште еднаш ако го сретнам ...
и колку да врне јас чадорот ќе го спуштам пред мојот видик....
вреди да накиснам целата....
п.с.
одговорите ми се запишани во тефтер.....
еве во ташна ми се.....
но толку сум накисната што нема шанса да го извадам и да ги прочитам.....да

Изменето од bijonse1 - 18.Март.2010 во 22:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 11:46
Zosto koga ke ukazeme na tugite nedostatoci(plukanje) sakame da se sobleceme goli?
Neli e sramota,site ke ne gledaat?
Moze i nekoj da se nasmee...

Zosto se povikuvame na moralot sekogas koga sakame da gi prikrieme nasite "dupki vo glavata"?
Neli ke ima nekoj da go primeti toa?
Moze i da ve proziva....

Zosto naseto odnesuvanje sekogas mora da bide vo sklad so naseto opkruzuvanje?
Neli moze nekoj da bide poinakov...

Site plukame na svoj nacin,koga sme samo zivotni so stepen na razum i nam svojstven nacin na percepcija...
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 12:48

Zosto koga ke ukazeme na tugite nedostatoci(plukanje) sakame da se sobleceme goli?Neli e sramota,site ke ne gledaat?Moze i nekoj da se nasmee...Zosto se povikuvame na moralot sekogas koga sakame da gi prikrieme nasite "dupki vo glavata"?Neli ke ima nekoj da go primeti toa?Moze i da ve proziva.......Site plukame na svoj nacin,koga sme samo zivotni so stepen na razum i nam svojstven nacin na percepcija...
Zosto naseto odnesuvanje sekogas mora da bide vo sklad so naseto opkruzuvanje?Neli moze nekoj da bide poinakov

-Не мора . Не се сите исти .
Тоа е комплексот наречен идентификација.
Идентификација со другите со цел да се биде ‘појак‘ , да се има потпора на своите идеали и постапки.
Тука се губат сопствените идеали , и се зимаат туѓите т.е. на ‘околината‘ со цел да се биде, реков , ‘појак‘.
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 14:11
B   R    A   V   O
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 15:46
Bi si go zel pravoto da ve pozdravam site...ubavi dusi...ova e mojot posleden post ovde vo nadez deka ke me baknete site...

Zivotot nase patuvanje...kuferite nasi zelbi...
Zelbata za sreka ja sakam kaj site od vas...a najmnogu kaj tie sto nesto naucija od toa...
Patuvanjeto prodolzuva vo edni race...koi ke bidat mojata sledna postojka

POZDRAV FORUMDZII,VE SAKAM SITE!
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 15:59
Секогаш кога ќе сум им кажел да се побараат дали се заглавени во некоја канта, ми се лутеле.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2010 во 17:43

Bi si go zel pravoto da ve pozdravam site...ubavi dusi...ova e mojot posleden post ovde vo nadez deka ke me baknete site...

Zivotot nase patuvanje...kuferite nasi zelbi...
Zelbata za sreka ja sakam kaj site od vas...a najmnogu kaj tie sto nesto naucija od toa...
Patuvanjeto prodolzuva vo edni race...koi ke bidat mojata sledna postojka

POZDRAV FORUMDZII,VE SAKAM SITE!

Ако ти е за среќен пат, ќе те бакнеме, не е проблем
Евебакнеж
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2010 во 18:32
Lazna k*rtoazija ....

Zosto da si ja goltame plunkata koga sakame da plukneme nekogo ?
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.