![]() |
|
Кој ја напишал Библијата? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 789 |
Автор | |
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
KOJ JA NAPISAL BIBLIJATA? Biblijata e Bozje Sveto Pismo . Iako zborovite gi pisuvale lugje, BOG bil Toj koj upravuval so nivnite misli, taka sto Biblijata e navistina 'Bozje Slovo'.( 1 Solunjanite 2:13). Biblijata e edinstvena i na nacinot na koja e napisana. Taa bila pisuvana niz period od 16 vekovi i toa od lugje od najrazlicno poteklo. Megutoa, Biblijata e harmonicna od pocetok do kraj. Okolu 40 poedinci, vklucuvajki carevi, pastiri, ribari, drzavni sluzbenici, svestenici, najmalku eden general i eden lekar zele ucestvo vo pisuvanjeto na razlicni delovi na Biblijata. No, cestopati pisatelite go iznesuvale istoto tvrdenje-deka ne pisuvale svoe mislenje, tuku deka bile vdahnoveni od BOG. Taka, vo Svetoto Pismo citame izrazi kako sto se: "Duhot Gospodov govori vo mene, i slovoto Negovo e na jazikot moj" ili " Vaka rece Gospod, Gospod Savaot" ( 2 Carstva 23:2; Isaija 22:15). Apostol Pavle mu pisuva na Timotej:"Celoto Pismo e od Boga vdahnoveno i polezno za pouka, za izoblicuvanje,popravanje i poucuvanje vo pravdata, za da bide Bozjiot covek sovrsen i goden za sekoe dobro delo"( 2 Timotej 3:16) Biblijata e i najprodavana i najprevedena kniga na svetot. Otpecateni se milijardi primeroci na recisi site jazici na svetot i nema mesto na Zemjinata topka kade sto ne moze da se najde. BOG ja napravil Biblijata dostapna do site lugje. Najstariot del od Biblijata datira od 16 vek pred n.e. Toa e uste pred pojavuvanjeto na Hinduistickata Rig-Veda(okolu 1300 godina pred n.e.), pred Budistickiot " Kanon na trite kosnici" ( 5 vek pred n.e.), pred Islamskiot Quran( 7 vek od n.e.) i pred Shintoistickite Nihongi( 720 godina od n.e.) Изменето од KINGDAVID - 03.Март.2010 во 17:55 |
|
![]() |
|
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Ovaa dokumentarna emisija ja gledav na History channel i mi bese mnogu interesna. Ne znaev deka ja davale i na A1. Interesno e da se slusne i drugo mislenje, no ima mnogu "dupki" vo tvrdenjata na avtorot na emisijata. Sekoj dobro informiran Hristijanin znae deka arheologijata odi vo prilog na Biblijata i gi potvrduva bibliskite nastani kako verodostojni. |
|
![]() |
|
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
WOW el_kesver!!!
![]() ![]() Најпрвин ДОБРО УТРО,зашто гледам дека си шокантно неинформирам за христијанството со тоа што МИСЛИШ дека овој јамајканецов ја открил Америка. Инаку сум ја гледал емисијава(и уште од истиот автор) и е многу забавна за гледање. Може да упрпа некој протестант но за првославен христијанин ова е ГОЛА ВОДА ![]() Типов ,како и ти, ГО КРИТИКУВА ПРОТЕСТАНТСКОТО ТОЛКУВАЊЕ И СФАЌАЊЕ НА БИБЛИЈАТА. А правоверното сфаќање на светото писмо и протестантското се како од РАЗЛИЧНИ ГАЛАКСИИ. Но еве да не речеш дека и ја сум се упрпал еве ти едно СЕРИОЗНО разгледување на АКАДЕМСКИ СКЕПТИК за Светото Писмо од ЈАИЛ факултетот од америка. ТУКА |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
![]() |
|
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Ова Велија Рамковски го финансира...
![]() му кажав ја него ако сака да биде фраер - прво да си ја врати верата од дедо му и после да го поучува народот преку неговиот медиум...
кој знае можеби нашол некој интересен ибрик... па претпоставувам убаво му е и затоа ужива...
|
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
![]() |
|
aladin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
![]() |
|
el_kevser ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 789 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |