![]() |
|
Преговори за името |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 156157158159160 184> |
Автор | |
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mnogu jasno
![]() |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Јазикот да се нарекува makedonski, а идентитетот да не се разгледува во преговорите
Како компромис верзија новото име да биде Република Северна Македонија, името на јазикот да се пишува на латиница-makedonski, а името на нацијата и идентитетот воопшто да не се разгледуваат во преговорите. Тоа, според грчки дипломатски извори гласи одлуката на долготрајниот спор, кој не се заврши поради недостаток на политичка воља и доверба помеѓу Македонија и Грција, пишува денеска македонскиот весник "Нова Македонија". Според истите дипломатски извори одлуката е јасна за сите, спорот може да се реши уште утре, но мора да има политичка воља за тоа. Властите во Скопје знаат дека треба да го решат проблемот, но се исплашени, бидејќи имаат проблем со јавното мислење, сметаат тие, кажувајки дека и во Грција има проблем со јавноста. Грчката страна сака јазик да се пишува makedonski, а не macedonian, исто како грчкиот јазик се вика "Елиники", а Финскиот - "Суоми". |
|
![]() |
|
Генерал Митре ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() бадајалџија Регистриран: 19.Ноември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 646 |
ЕЕЕЕЕЕЕ драга Кали!
Читајќи ги постовите за името денеска ми стана јасно зашто ниту една не ми пишува и ниту ме сака тука!!!! Па ИМЕТО!!!Тоа е криво..мора да биде така..Ниту една не би сакала да ја викаат после: Генералка ( ајде ма една Генералка да удриме..мислам на на Генерално чистење...Ниту пак би сакала Митрејца да ја викаат.. Не ќе да е до сликата џанам...Убав личен отмен строен (еееј читај убаво, не пишува Штроен). Па шо убаво ми стои униформата!!Милина.. И ондак то.. Глава давам опаш и име НЕ!!! |
|
![]() |
|
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Se zamisluvame junaci, heroi, koj ja e*e Grcija, mozeme i bez EU I NATO. Toa e uzasno glupavo razmisluvanje, koe pokazuva nemanje osnovno cuvstvo za vremeto vo koe ziveeme, i prilikite vo koi ziveeme. Prvo, nemame resursi za da si dozvolime takvo nesto, malku reality check ni e potreben. Kako zamisluvame da ziveeme bez NATO i EU,kako? Imame kapaciteti za takvo nesto, ekonomija, stopanstvo, dobri politiki?
Vtoro, zasto e taa tendencija na potcenuvanje na Grcija? Se misli deka tuku taka kje go snema problemot, kje izcezne, i nie magicno i herojski kje go zadrzime imeto bez nikakov trud? Grcija e povekje od seriozna, a Makedonija e povekje od neseriozna vo resavanje na problemov. Gruevski i kompanija treba dobro da go ispotat gazot, a opozicijata treba dobro da se potrudi da go kontrolira toa, namesto da se seta po sela i da se slika. Barem nekoe dobro da izleze od toa setanje, da vidat vo koja beda zivee narodot, za sto snosat i samite odgovornost. Ama debelo se zeznale so tie stari finti, gi nadmina ovoj narod vekje, mu treba nesto dobro da mu se ponudi, a ne gluposti. Nejse, za imeto. Prasanje od nacionalen interes e, mnogu pogolemo od nivnite licni interesi, i cuvstva i mislenja, i na ednite i na drugite. I nie defintiivno zasluzuvame da vidime rezultati od nivnata rabota, t.e. da ja vidime rabotata. Samo sto, koj treba toa da go sraboti? Bocevski bese dobar politicar i diplomat, no go izgubija oti ne ja recitirase istata mantra. Ostanaa adolescenti, koi ne se kadarni za diplomatski raboti, no izgleda ja recitiraat istata mantra so liderot. Toa e najosnovnata greska. Liderot e izbran za lider za da znae poumno i povesto da gi iznosi tie odgovornosti od prosecen covek. Liderot e izbran za lider zatoa sto mokjta i odgovornosti gi rasporeduva na lugje koi mozat da se nosat so niv, duri i da ne mu se dopagjaat. Ova e definitivno nasa greska, nie gi izbravme, i kolku i da se uzasni, se slika i prilika na nasata svest. Ama greskite mozat, i treba da se ispravat. Изменето од Kali - 08.Март.2010 во 11:51 |
|
![]() |
|
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Imam vpecatok deka terminite RBETOVITKACI, EUFILI, ZALOZNICI, PREDAVNICI I PARTIOTI, predolgo vreme ni se IN i precesto se vrtat vo nase sekojdnevie, dovolno da gi se dotolku odomakjineti i upotrebuvani, da ne pravime razlika dali ni e toa prirodno ili nametnato, da sme stanale instruirani i magepsani pa ne go cuvstvuvame OTROVOT od niv koj ne true so godini.
Mislam deka e dobro za site nas da razladime mozoci, i da vidime sto tocno pravime. Zatoa sto krajnata cel na site e da konecno izlezeme od ovaa mizerija, DOBRO DA ZIVEEME. I vie sto poddrzuvate vlada, i vie sto poddrzuvate opozicija: dali vi e pobitno da im stavate kruna na tie lugje, da sozdavate idoli, ili vi e pobitno tie da rabotat za vasa cel i korist, kako narodni izbranici? I dali vi e voopsto jasno koja e vasata cel i korist, koi vi se prioritetite? Normalno deka znaete, nasiot narod ima mnogu kvaliteti i doblesti...ama ste gi zaboravile. Glupavi raboti i potrebi stanaa prioriteti. Definitivno site se soglasuvame deka imeto ni e znacajno da go zastitime. Definitivno site se soglasuvame deka evropskata vizija ni e znacajna. A sto gledate pozitivno vo politikata koja ja vodi Gruevski da go zastiti imeto? I dali vi e voopsto jasno kakva e negovata politika? Na koj nacin cenite deka Gruevski se pokazuva kako dobar diplomat i lider, so politicka zrelost, jasni stavovi i diplomatski vestini? So arogantniot recnik, sozdavanjeto omraza, politicka infantilnost i rigidnost? Definitivno, ni opozicijata ne e sjajna, konstruktivna ni pokazuva zrelost: so starite finti li povtorno? Dobro im se nakalemi da prefrlat cela odgovornost vrz Gruevski, toj pak vrz Grcija, a nie sto pravime? Dobro, ne odlicno se fativme na mamkata na sozdavanje vnatresna omraza. Se fakjame na sitnici od koi ne se gleda sumata. Sitni glupavi prepirki, sekojdnevni nateganja i presovi koi ne trujat, od koi ja gubime sustinata. Dosta se trueme so ISTORISKI FANATIZAM, toa samo pokazuva kolku sme nesigurni vo ona sto denes sme i sto pravime. Site se soglasuvame deka imeto e del od identitetot i vazno za site nas, site se soglasuvame deka evropskite perspektivi se vazni ( toa ne e rbetovitkanje, da e jasno!) Bitno e sto pravime vo vrska so toa, vo vrska so DEJSTVUVANJETO. Mene mi e jasno samo deka se TRUEME/NE TRUJAT, deka ne sme ZAEDNO vo ovaa prikazna za NASITE, ZAEDNICKI INTERESI. Dali vi e vam jasno sto pravime? Изменето од Kali - 03.Март.2010 во 13:08 |
|
![]() |
|
ultra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Брза, без лични навреди!
|
|
![]() |
|
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Опасни сценарија околу името: од Мадрид до...Подготвеноста на нашиот премиер за средби со грчкиот е наша отстапка, не нивна![]() Изменето од novace - 02.Март.2010 во 19:42 |
|
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|
![]() |
|
aLbaneso ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
I red drugi raboti ![]() |
|
Љаеш НЕ касаш !
|
|
![]() |
|
koga ke vidish ,..i bolje da ne go smenat!...ne za drugo, tuku....koj ke menja posle pak ,.,..pasoshi,...lk...vd...
|
|
![]() |
|
![]() |
|
novace ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 3067 |
Решението за „проблемот„ со името..преставено и воведено во ваква форма и состојба од губитничка (во мигов) партија НЕМА (ни) да има..НИКОЈПАТ..
Сега ...само се поправа(ат) однапред изгубените позиции..со земја позната по „трговија„...и начинот на кој таа го прави...посебно кон недоветни и неискусни...
Но..кај нас има (сега) рацинален македонски субјект..кој гледа состојбата да ја доведе до нормална позиција (а која била/е изгубена со водење на „мудра„ политика) ...дури и по цена на конфронтација со тие..кои во првиот миг..(со систем на спуштени гаќи) ...ѓоамити „преговараале„.
Се ќе заврши со договор..ни тебе ни мене..ианку друга (за нормални) солуција непостои..
НО..треба да помине..доста време..и внимателност од сите..
![]() |
|
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Грците нека не глумат дека сакаат да се реши спорот за името!
Ако се работеше само за прашањето за името, можеби ќе го видевме крајот. Но, Грците го проширија проблемот во однос на јазикот, пасошите и секакви други нешта. Ако се фокусираме само на прашањето за името, можно е да се реши, но за преговори, треба двајца. Треба да се изврши притисок кон Грците, за да прекинат да се однесуваат како божем сакаат да се реши спорот, вели Сали Мекнамара од Фондацијата Херитиџ http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=EE44C81D4B92AC409B2F79F4E5EB14A7 Секој нормален и реален човек на овој свет без разлика дали е Американец, Германец, Британец, Зимбабвец, па дури и Грк е свесен дека теророт низ кој поминува Македонија е лудило кое веднаш треба да запре, а интеграцијата на Македонија во Евро Атланските структури да се одвива по приницп на сработено - добиено... |
|
![]() |
|
dras ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 858 |
...пак почнаа!?,....не верувам дека 250-те мил еура што им фалат на грците дека ќе го решат ....ИМЕТО.... ни кај грците беспарицата се решава на .....ПРОЕКТИРАН БАЛКАНСКИ НАЧИН,...кој тоа го решава проблемот и зошто!?....
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 156157158159160 184> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |