![]() |
|
Мисирков |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1819202122 39> |
Автор | ||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Крсте Мисирков: „Како Бугарин јас одамна би рекол: Каква ти Македонија! И тука ми е добро, нема зошто да мислам за она што е веќе загубено. Но како Македонец, јас во Бугарија се чувствувам како на туѓина, каде што навистина се наоѓам меѓу родни браќа, но не сум си дома, во својата татковина. Таа е таму, каде што сум се родил и каде што јас треба да си ги оставам коските, каде што треба да отиде мојот син, ако не ми биде судено да отидам јас лично.
Свеста и чувството дека сум Македонец треба да стојат повисоко од се друго на светов. Македонецот не треба да се слева и да се обезличува живеејќи меѓу Бугари и Срби. Ние можеме да ја констатираме близоста на српските, бугарските и македонските интереси, но се треба да биде оценувано од македонско гледиште. Беззаветната и безгранична љубов кон Македонија, постојаното мислење и работење за интересите на Македонија и полн конзерватизам во пројавите на македонскиот национален дух: јазикот, народната поезија, наравите, обичаите - ете ги главните црти на македонскиот национализам, изјаснет преку „простачките умувања на еден човек што уште не си ја знае народноста“ („Мир“ - „Самоопределување на Македонците“, 25.3.1925) |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
еми интерпретираj
Мисирков Македонски Болгарин велиш Мисирков бил свестен за контекстите и за рисковете да се пишува МК БГ е оти го направил? во приватен дневник? ма Мисирков не е изклучок. Да беше еден - ок - ке го прифатам. Дваjца да беа - ok - се случува Ама немоj за секоj да требе да ми обеснуваш мене ми е смешно - ама се излагаме пред светото Изменето од Македон - 05.Јануари.2010 во 12:51 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
|
Ајде да се вратиме на Мисрков, кој е Мисирков, кого претставувал, што работел, што пишувал, во какво политчко опкружување се формирал како личност? Зошто имал потреба да пишува за НООТО ТЕЧЕНИЕ? Зошто напишал овај деец дека Бугарското име во Македонија е ФАЛШИВА МОНЕТА, ако бил Бугарин?
Јас можам да давам само интерпретација на тоа што мислел, а не како мислел. Сето тоа ќе биде разгледувано во контекст на вековниот спор меѓу Македонците и оние кои станале Бугари. Изменето од Македон - 06.Јануари.2010 во 13:59 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
Мисирков бил представник на Бугарите , но не на Бугарите од Македонија , туку на некои други , на некои од други предели , кога во Македонија ... Ти процени дека тоа не е тема за Мисирков , не е важно кои се тие Бугари во Молдова , од каде се , дали е тоа можеби некоја македонска избегличка колонија , зашто Мисирков ја прифатил таа функција , што говорел на тие сеанси политички , дали и Гагузите кој се исто избеглици од Бугарија и таму се сметаат себе за Бугари , дали нив им бил представник и.т.н. Ако сакате конкретно за нешто да полемизирате , ставете и конкретен наслов , конкретно прашање , тема . Мисирков и неговото значење , идеи , мисли неможете да го спакувате во неколку цитати и за нив да глумите полемика . Вие сеуште неможете да констатирате дали Мисирков е последица на некои настани во тоа време или причина за некои настани во средината на 20 век . |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
![]() |
||
|
Самиот Мисирков е кемплексна материја, а неговата анализа практично е невозможна без соодветан анализа и на бугарската пропаганда. Се чини едно без дрго неможе. Би било возможно доколку се прифати и не се оспорува ставот на Бугарите, кои се и што се. Јас таквиот нивен став не го прифаќам од причина што се измислена нација, политичко име со, предоминантно словенско потекло. Кованица. Секој нивен потег е ставен во функција да се оправда таа кованица. Пропагирање и опседантост со Македонија. Мисирков не е исклучок, како што не се исклучок и другите македонски дејци, а нивните дела се користат во формирањето на јавното мнение дека Македонија е бугарска. Плодовите од таквата пропаганда ги чувстувавем на секој еден чекор, во секоја една тема. |
||
|
||
![]() |
||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|
Знам дека е потребно знаење за да се дебатира , но кога се нема трпение , се нема знаење , тогаш се јавуваат таквите инцидентни ситуации . А инаку , не е грев да се праша , да се побара објаснување , па доколку се констатира дека е спамирање , излегување од темата да се опомени , да се опомени втор пат , па ако треба и трет , четврт ....пат . па потоа да се интервенира . Дури и писмото кое го користи Мисирков , дури и изборот на букви , користење на фонетската азбука се исто така интересни теми , и повод за полемика . Но со кога , каде ? |
||
|
||
![]() |
||
|
Издржано и на место. Луѓе одалечете се од предметот кој го набљудувате, поширокиот агол ќе даде можност да се има подобра перспектива. Спротивно, готово станавме Бугари, според оние од Бугарија. |
||
|
||
![]() |
||
|
Каде јас ја спомнав 2002 година. Читаш ама недочитуваш. Тоа важи и за боливиските , канадскит и американските индијанци, за абориџините, ама и за индусите. Цели реферати се напишани, правени се паралели, ама нема кој да чита, уште помлаку некој да разбере. Ако внимаваше ќе видеше дека пишуваме не само за историјата во изминативе 120-150 години туку за подолг временски период и кои се причините што се појавува словенобугарскиот етнос. Всушност од кога тој се “возраѓа“. Кои се причините што ги извртувате работите, вклучувајќи го и Мисрков. Историјата е збир на настани, кои се документирани, систематизирани и толкувани од некого. Можам само да кажам дека вашето толкување е погрешно. Мислам свесно избегнуваш да дадеш одговор на тоа кои се Бугарите, како стануваат словени и кој е причината за бугарската опседнтост со Македонија? Доколку најдеме одговор на псотавените прашања, верувам дека ќе можеме да си ги објасниме многуте феномени, а истовремнео да го раберете и Мисирков. |
||
|
||
![]() |
||
|
Целата реченица , мисла е следната :
Мнозина од македонцките читачи ке бидат удивени от поiавуан'ето на таiа книга. За удивуаiн'е ке им бидит во неiа много. Некоiи ке речат: зошто отцепуаiн'е от бугарите, кога ниiе до сега сме се велеле бугари и соединеiн'ето, а не расцепуаiн'ето праит силата? Тоа што го напишал Мисирков , Мисирков како хронолог на своето време треба и да се објасни , сакам да напишам како јас ја гледам причината за таквата фактичка состојба , кој е поводот , причината за таквата ситуација , хронолошки да се изнесат актерите , методите , годините и причините за да дознаеме што значи таа реченица . Не ми е дадена таа можност на оваа тема и на овој форум , затоа што модераторот одлично си ја врши работата . А Бугарите и понатака продолжуваат тенденционални и злонамерно да манипулираат со Мисирков , со неговите цитати , идеи , констатации , познавање на историјата и.т.н. Мисирков дури успеаа со манипулации да го представат и како бугарски агитатор . Вие кои ме ограничувате , не знаете ни дека истиот бил представник на Бугарите , да , да , на Бугарите во Молдовија , во моловскиот политички живот . И сега тоа не теба да се земе во предвид кога темата е Мисирков , нели ? Тоа може да го окваливикувате како “ политичкиот живот на Бугарите во Мојдовија “ што не е соодветно на оваа тема . субјективно- објективно ![]() Изменето од Македон - 06.Јануари.2010 во 14:01 |
||
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Па многу убаво се энае эа Македонските полкови во Руската војска - од каде ова ти падна на памет.Смешки пишуваш ама на погрешен подфорум си ![]() |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Е каде ги даваш? Дај да прочитаме? До Платеникот - 2002 г. е пред 8 години. Ние пишуваме тука за историјата од пред 120-150 години. Разбравме пред време дека за тебе нема еволуција, тоа што Господ го создал така и си останало. Индијанците во Боливија уште пред новата ера си биле боливијци и зборувале испански јазик и т.н. Изменето од Каснакоски - 04.Јануари.2010 во 19:47 |
||
![]() |
||
|
Не , одговарам на твојот цитат . шчо македонците, за своiето ослободуаiн'е ...и от Турцко, работеа до последната руско турцка воiна заiедно со бугарите под името бугари , што не е точно . Давам извори , цитати , личности , година, географска локација дека тоа не е точно . |
||
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
И јас очекував повеќе да ја читаш книгата, а помалку да измислуваш. За баба ти нема да коментирам. Ајде да видиме што точно пишува за различните пропаганди. Самиот Мисирков признава дека неговото е НООТО ТЕЧЕНИЕ. Зошто да е ново? И всушност дали разбираш што пропагира Мисирков? |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1819202122 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |