![]() |
|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6970717273 98> |
Автор | |||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Значи депортирал над илјада евреи,цигани и Македонци а Шпиц пошто го спасил тој е невин - ок него да прашам само каде е невин,у уво или
![]() |
|||||
![]() |
|||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
||||
Дали знаеш по нататашната судба на Асен Богданов? Зошто е суден? Просто зоштото е бил командант на Скопие? Или е извршил нередни нешта... Ете например што е извршил Асен Богданов: Тој ден повеќе Евреи од Скопје биле собрани од полицијата, меѓу нив и Илеш Шпиц, кои требало да бидат депортирани во Германија, каде што ги очекуваше сигурна смрт во гасните комори. По брза интервенција на Димитар Шкатров, по разговорот со директорот на бугарската полиција Асен Богданов, Илеш Шпиц беше извлечен од возот некаде кај Владичин Хан и вратен во Скопје на голема радост на сите навивачи и љубители на фудбалот во Скопје. Утрински весник Илеш Шпиц го должи животот си на Асен Богданов. Ама југославските комунисти му зедоа животот на Асен Богданов и го стрелаа како куче. |
|||||
![]() |
|||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||||
![]() |
|||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||||
Да почекаме малку, детално да видат, па ќе ни одговорат. |
|||||
![]() |
|||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
||||
Историчари едно да ви е јасно бугарите се најдобрите окупатори тие не дојдоа 1941 со оружје туку со цвеќиња ги набраја од софија за браќата од Македонија.
доста кавги оти пак се спремат за берба на цвеќиња ама сега од атина ќе ги собираат. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
||||
Да попитам: каков отговор дадоа приjателите? |
|||||
![]() |
|||||
ibobac ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 60 |
||||
Тоа се грчки Офицерски униформи не италијански! |
|||||
Се молам за денот коа со мојот Т-72 ќе прошетам низ Солун
|
|||||
![]() |
|||||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
||||
наместо да се страмат од ниваната фашистичка политика денес бистрат политика.Властите послем 6-сеп. 1944 год. ја осудуваат политиката напретходните бугарски власти,ја признаваат нивната политика на поробувачи на Македонскиот народ.
ама овие документи потаму уште не се имате изнаплукано. |
|||||
![]() |
|||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||||
аjде бе
еве во БГ загинати од фашисти - од 1923-1944 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_1923-1944_%D0%B3 може да прочиташ и за манипулирането на броевете во време на комунизма кога ке jа видам македонската статистика пак ке зборуваме |
|||||
![]() |
|||||
||||
![]() ![]() Стреланите во с.Дабница, прилепско |
|||||
![]() |
|||||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
||||
Точно е дека можеби комунистите тука ја етикетирале како Бугарка, но тие ги сметале за такви сите национално свесни Македонци што не сакале Југославија. И вели Бугарски фашисти. Со тоа последното се е кажано. |
|||||
![]() |
|||||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
||||
Постојано ме следеа. Тој притисок не успеав да
го издржам. Некаде есента, без пари, без леб, без работа, без облека ме
натераа повторно да размислувам да се вратам во Благоевград. Во исто време,
од Бугарија дојде бугарската репатрициона комисија која си ги бараше своите
граѓани. Но, мојата лична карта ја предадов во бугарската Амбасада во
Белград за да барам дозвола за да ја минам границата и ја немав кај мене.
Тие во Амбасадата си правеа ќефови. Немав никаков одговор. Така гладна и
боса го искористив моментот кога на мојата врата чукна еден млад бугарски
офицер и него го натерав лажно да се претставува како мој вереник за да
можам да заминам кон бугарската граница. Едноставно, го "злоупотребив"
истиот начин со кој успеав да се извлечам од островот Тасос каде претходно
бев интернирана од бугарските фашисти. Тогашните ју-граничари ми велеа дека
бугарските граничари нема да ме пуштат, бидејќи немав документи. Но, јас бев
упорна и сакав да заминам. Им реков дека нема да си го испуштам вереникот за
да се ожени за некоја друга. Тие ме пуштија, но на бугарската границата веќе
ме чекаше полицијата. Оттаму заминав во Софија во централната полиција каде,
за среќа, се реши моето прашање. Ете така се случи моето патешествие во
Македонија.
мдааа - бугарите многу криви |
|||||
![]() |
|||||
||||
на 6ти септември
|
|||||
![]() |
|||||
||||
Види убаво, говори за отприлика крајот на 1944 година, кога веќе окупаторот е готов, се повлекува, останаа само Германците во Штип. Во ова време и офицерите веќе знаат дека заврши тоа што почна, па затоа и подоцна некои од нив се придружуваат на комунистите. |
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6970717273 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |