IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕУТАНАЗИЈА - убиство од милосрдие

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 18>
Автор
Порака
LSFC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 1004
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LSFC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2009 во 20:28
I jas kao Lane62 sum za eutanazujata.Spored mene neizlecimo bolni koj sami iskad da umrat nebiva da gi mucat da im produlzat zivotot poveke.Oni(pacientite) sami sa zeli resenie i toa e.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2009 во 21:37
Немам формирано мислење за медицинските установи кои им помагаат на луѓето кои решиле да си го одземат животот но имам мислење за луѓето кои не сакаат да живеат повеќе од лични причини и мислам дека секој треба да има право да одлучува што ќе прави со сопствениот живот.
Дека животот е подарок и дека мора да го живееш по секоја цена и покрај фактот дека не успевап да се справиш со предизвиците на истиот и другите да си даваат за право да судат за слабостите а не му се во кожа на очајникот е многу многу дискутабилно и многу осетливо прашање.
А дали треба да му се асистира на некој да се самоубие незнам колку е исправно а колку не е. Можеби е помош, можеби злостор.
Од човечки аспект, колку луѓе толку одговори.

Изменето од GlenKlouz - 22.Јули.2009 во 21:38
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Sho-Sana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2008
Поени: 2944
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sho-Sana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2009 во 21:58
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vo edna prilika Dr. Kevorkian izjavi:

"Umiranjeto ne e kriminalno delo!"

Iako javna tajna e deka lekarite od milosrdie indirektno ili direktno uchestvuvaat vo prekinuvanjeto na makite na pacientite "dozvoluvajki" tie da pochinat, dali smetate deka zakonski dozvolenata eutanazija i institucijaliziranoto struchno asistiranje e neshto sto treba da mu se ponudi na modernoto opshtestvo?

Sum ZA eutanazija.

Smetam deka covekot treba da moze (da izbere) dostoinstveno da umre, dokolku toa go nalaga konkretnata situacija.
Zivot po sekoja cena ne e zivot, osobeno ne onoj kade aparatite go ziveat covekot.

Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2009 во 00:34

Vchera doznav deka vo Shvajcarija, Belgija i ushte edna evropska zemja postojat medicinski ustanovi kade sto lugjeto mozhat da bidat asistirani pri odzemanje na svojot zhivot.

Dr. Jack Kevorkian, eden od najpoznatote promoteri na eutanazijata, spored svoite izjavi ima asistirano na najmalu 130 pacienti pred da bide osuden na osum godini zatvor za vtorostepeno ubistvo.

Vo edna prilika Dr. Kevorkian izjavi:
"Umiranjeto ne e kriminalno delo!"

Iako javna tajna e deka lekarite od milosrdie indirektni ili direktno uchestvuvaat vo prekinuvanjeto na makite na pacientite "dozvoluvajki" tie da pochinat, dali smetate deka zakonski dozvolenata eutanazija i institucijaliziranoto struchno asistiranje e neshto sto treba da mu se ponudi na modernoto opshtestvo?

Во Швајцарија законски е овозможена еутаназија или т.н. “асистирано самоубиство“ и се практикува надвор од државните медицински установи.

Во Цирих постои клиника  “Дигнитас“ која прифаќа барања за еутаназија независно од националноста на барателите.
Клиниката постои од 1998 год. и се до оваа година има асистирано околу 900 лица во ова што тие го нарекуваат асистирано самоубиство.

Се прифаќаат лица со тешки физички но и ментални неизлечиви болести.
Неодамна имаше случај со двајца сопружници од В. Британија, 85-годишен познат директор на британска филхармонија со неговата 74-годишна сопруга, кои ја одбрале швајцарската клиника за место на заедничка, асистирана смрт...

Иако е потполо легално, сеуште со секој поединечен случај се отвараат дебати и дилеми во јавноста за моралноста и етичноста на ваквите постапки.

Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2009 во 00:43
ако треба еден дел од животот да живеам како билка
секако би избрала еутаназија
зашто животот вреди додека можеш да му се радуваш на секој нов ден
вегетирањето не е живот
тоа би бил товар за мене и за оние околу мене
не би сакала никој да ме памти така
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
mariija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 2459
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mariija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2009 во 21:27
sekogash sum za Zivot megjutoa treba da se razjasnat i razdvojat dva slucai koga covek moze da se odluci za eutanazija samovolno i togash koga ne e vo moznost toa sam da go stori odnosno dokolku ne e pri svest, no spored mene eutanazija e posledna solucija koja treba vo sekoj slucaj da se zeme vo predvid samo kaj onie osobi koi aparatite gi odrzuvaat vo zivot.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2009 во 10:25
Treba da se vrsi eutanazija zaradi bolest i na onie koi ne znaat za kogo glasaat na izbori
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 19:37
Originally posted by LSFC LSFC напиша:

I jas kao Lane62 sum za eutanazujata.Spored mene neizlecimo bolni koj sami iskad da umrat nebiva da gi mucat da im produlzat zivotot poveke.Oni(pacientite) sami sa zeli resenie i toa e.

Некој 74% Британци размислуваат вака.
Но едно е пациентот да не сака да биде мачен со вештачко продолжување во живот за што си потпишува, а друго е да му се вбризга летална инјекција.

Тоа не е исто.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 20:33
Pa, sto e milosrdie i humanost?

Dali da se odrzhuva zhivotot na nekoj chovek sto uslovuva izlozhenost na nechovechki maki i mizerija od sekoj aspekt ili da mu se prekinat makite?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2009 во 22:06
Еутаназија треба да им се изврши на сите оние кои не ме сакаат
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 00:34

Pa, sto e milosrdie i humanost?

Dali da se odrzhuva zhivotot na nekoj chovek sto uslovuva izlozhenost na nechovechki maki i mizerija od sekoj aspekt ili da mu se prekinat makite?

Меси, кај вас има ХОСПИС.
Тие се стручни за ова а нивна цел е човек да умре достоинствено со претходна согласност. Природна смрт. Потпишува дека не сака да му се опродужи живот со апарати кислороди и слично и често зад нив стојат Христијански организации.
Тоа е милосрдие. Да се биде крај болниот, да се држи за рака, да се слуша ако е способен да зборува....

А летална инјекција не е милосрдие.
Тоа е убиство.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2009 во 00:37
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Еутаназија треба да им се изврши на сите оние кои не ме сакаат

Мислам дека по твоето отсуство се увери дека нема такви овде.
Кон врв
realna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 541
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај realna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2009 во 03:19
Originally posted by аџија аџија напиша:

Дали подржувате човечкиот живот да се заврши предвреме, ако човекот поминува низ болки кои полека го водат во смрт?
strogo sum PROTIV koj mene mi dal zivot toj i ke mi go zeme

a necij bolen um da odluci za toa

koga prv pat slusnav deka "si ja ubile kerkata da ne trpi bolka" prosto ne mozev da poveruvam deka toa moze da postoi , toa tolku e nenormalno bolno i mizerno sto nemam zborovi da go doopisam
srekata ne e vo parite no nema sreka bez pari, parite se sredstvo ne se sami po sebe cel!
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2009 во 09:31
Ne se slozhuvam so ova.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.