![]() |
|
Дали верувате во БОГ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 73> |
Автор | ||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
brza, ne gledam kade KINGDAVID reche deka kje mora da se smeni nachinot na zhiveenje. Ne mora nikoj nihto da menuva. Sekoj ima slobodna volja da pravi kako sto miluva i sekoj kje si zhnee kako sto kje si see.
Mislam deka poentata na KINGDAVID e deka dokolku lugjeto stanat svesni za nekoi raboti, togash toa definitivno kje vlijae na nivniot nachin na zhiveenje. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
a koj vika deka toj ke mora da si go smeni stilot....pa i da mu se "simne" gospod?,...ja pa mislev deka ke "istresesh" neshto poasalno ,..ama , aj , ako ne drugo....dokaza deka imash i smisol za humor,..
![]() tuku,..daj odgovori mu na chovekot,..ti postavi, fino lepo ,.."iljada" zoshto,...pa, sega e tvoj red da mu odgovorish so,..iljada zatoa!,...ne? |
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
||||
![]() |
||||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|||
Zosto ne mu odgovara na "mojot" fabrikant da veruva vo Bog? Zatoa sto koristi droga, odi po prostitutki, pravi matni zdelki... Ako ima Bog, ne treba da gi pravi ovie raboti. |
||||
![]() |
||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
|||
?P.S. Me potsetuvas na eden fabrikant koj mu rekol na eden vernik deka i
Gospod da slegne od neboto da mu kaze deka postoi, toj nema da veruva ,
zatoa sto ne mu odgovara da veruva i ne saka da go smeni svojot stil na
zivot."
....ti samo slezi go dole,..pa, ke vidish i te kako deka ke go smenam stilot ,...ama , ne menjavam stil tek taka ,..radi reda,... a, zoshto da ne mu odgovara na tvojot fabrikant ako postoi? ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|||
brza , ima edna izreka: Krajot go krasi deloto ... P.S. Ne sakav da ja kazam drugata izreka: Koj posleden se smee, najslatko se smee... zasto ne e vo duhot na Hristijanstvoto. Mislam deka sfakas sto sakam da kazam. Изменето од KINGDAVID - 23.Јуни.2009 во 17:03 |
||||
![]() |
||||
|||
Abre Zlatnice, koga citiras postovi (barem za moite ) bi sakal da gi citiras celi, da ne gi seckas. Kade e prvata recenica od mojot post? Taka ti si gi seckas postovite i gi vades rabotite od kontekst. Znaci onaka kako sto jas navedov, toa e izjava na James Ray,a ne moja. Bog E Licnost, nekoi naucnici veruvaat deka e energija , no vernicite veruvaat deka e Licnost. Koga kvantniot fizicar se obiduva da ja opise taa energija i koga teologot go opisuva Bog, go definiraat isto, samo so razlicna terminologija. Toa e poentata na mojot post. Ajde pozdrav! P.S. Me potsetuvas na eden fabrikant koj mu rekol na eden vernik deka i Gospod da slegne od neboto da mu kaze deka postoi, toj nema da veruva , zatoa sto ne mu odgovara da veruva i ne saka da go smeni svojot stil na zivot. Toa li e problemot Zlatnice? ![]() |
||||
![]() |
||||
Siuxi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
|||
estestveno ke postij.i svi ni gleda i ni cuva od lose.
|
||||
![]() |
||||
|||
,.Значи, ако се согласуваме дека сето тоа е некоја (некаква) енергија,
тогаш зошто е сето тоа клањање, сите тие молитви, сите тие обичаи
(прекрстување, палење свеќи, крштевање, сунеттисување ...), зошто е
потребна целата таа „меѓусебна“ комуникација на човекот и „енергијата“,
но зошто се и сите тие убиства во „нејзино“ име, ... зошто и’ се
припишуваат интелигентни особини и зошто се сите тие правила и норми во
однесувањето кон една „едноставна“ енергија? Зошто се троши толку време
и енергија за една таква „енергија“
![]() ![]() ,...valjda ke "umuknat" sega,...ama ,...teshko deka taka i ke bide,..ke pochekaat da se svrti druga stranica i ,...ajde jovo nanovo,...gospod i .....se e mozno!,... ![]() |
||||
![]() |
||||
![]() |
||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
|||
За „поистоветувањето“ на бог и енергија пишував на стр. 44, но за да не се прекинувате во читањето и пребарувањето по страниците, еве го повторно постот:
Значи, ако се согласуваме дека сето тоа е некоја (некаква) енергија, тогаш зошто е сето тоа клањање, сите тие молитви, сите тие обичаи (прекрстување, палење свеќи, крштевање, сунеттисување ...), зошто е потребна целата таа „меѓусебна“ комуникација на човекот и „енергијата“, но зошто се и сите тие убиства во „нејзино“ име, ... зошто и’ се припишуваат интелигентни особини и зошто се сите тие правила и норми во однесувањето кон една „едноставна“ енергија? Зошто се троши толку време и енергија за една таква „енергија“ ![]() ![]() |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
![]() |
||||
|||
Na prasanjeto od eden novinar:" Koi istrazuvanja ke napreduvaat najmogu vo sledniot polovina vek?", d-r Charles Steinmetz ,( eden od najgolemite amerikanski genijalci vo naukata ), odgovoril: " Mislam deka najgolemite otkritija ke bidat postignati vo ispituvanjeto na duhot. Eden den lugeto ke otkrijat deka materijalnite nesta ne mozat da ja sozdadat srekata i deka nemaat golemo vlijanie kon kreativnosta i mokjite na mazot i zenata. Togas, naucnicite niz celiot svet, svoite laboratorii ke gi pretvorat vo mesta za proucuvanje na Boga, na molitvite i na duhovnite mokji, koi do den denesen se samo zacnati. Koga ke dojde toj moment, svetot ke otide duri cetiri generacii ponapred." |
||||
![]() |
||||
|||
Da ti kazam pravo, mene poveke za postoenjeto na Bog me ubedija naucnite dokazi otkolku Biblijata ili propovedite. Podocna ke citiram i eden drug naucnik od 20 vek koj ima nesto interesno izjaveno. |
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
Tokmu taka.
Zatoa na krajot rekov "poslednite nauchni teorii, koi se potkrepuvaat na najnovite otkritija vo kvantnata mehanika, nasochuvaat tokmu kon eden takov mozhen zakluchok." Po malu e ironichno sto tokmu naukata , kako posledica od svojot napredok, indirektno pochniva da gi validira religijaksite veruvanja na lugjeto. ![]() |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
|||
James Ray,ekspert za razvivanje na coveckiot duhoven i fizicki potencijal ima izjaveno: Otidete kaj kvanten fizicar i zaprasajte go: " Sto go sozdal svetot?" . Toj ke vi odgovori : "Energijata." Ke pobarate objasnuvanje: " Opisete mi ja energijata". A toj ke odgovori: Energijata ne moze da se sozdade ili da se unisti,sekogas postoela, sekogas postoi,i se sto postoelo sekogas ke postoi, dobiva forma i ja menuva." Ako na teolog mu mu go postavite prasanjeto: Sto go sozdalo Kosmosot?, ke vi odgovori: "Gospod." Ke pobarate opis na Gospod. "Gospod sekogas postoel i ke postoi, ne moza da se sozdade ili da bide unisten, se sto nekogas postoelo ke postoi, sekogas dobiva forma i ja menuva." Zabelezuvate deka opisot e ist, samo terminologijata e razlicna. |
||||
![]() |
||||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|||
Не создава повторно небо, туку веќе создаденото, го нарекува "небо".
"А Бог го нарече сводот небо." (Битие 1:8)
Оваа пантеистичка теза никаде не ја пишува во Библијата. Тоа што Бог создал дрво не го прави дрвото Бог, од едноставна причина што дрвото не е и не може да биде Бог. Дрвото ги нема карактеристиките на Бог. Тоа не може само од себе да создава (му треба надворешна вода, надворешна земја, надворешен воздух, надворешна светлина. Дрвото не е сеприсутно, не е вечно, нема интелигенција, нема знаење, нема воља итн.
Тезата дека ако Бог создал самиот од Себе нешто и дека тоа нешто затоа е Бог исто така не држи. Ти на пример можеш да си скинеш неколку влакна од косата и да си нацрташ некоја слика со нив. Тоа ќе биде материја од Месинџер, но тоа нема да биде Месинџер, затоа што таа материја нема да биде способна да седне овде на форумов и да пишува коментари како Месинџер.
Слично е и со дрвото. Тоа е Божја креација, но не е Бог.
Хаха и те како е важно пријателе, и те како е важно. Понатамошното пишување на Јован ја демантира целата пантеистичка догматика што си ја напишал погоре, а за која велиш дека произлагува од "Библиските писанија"
![]() "И Словото стана тело и се всели меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина. Јован (Крстител) сведочи за Него и вика: „Еве Го Оној, за Кого реков: Оној, Кој доаѓа после мене, пред мене е, зашто беше пред мене!” И, сите ние примивме од Неговата полнота: благодат врз благодат. Зашто, Законот беше даден преку Мојсеја, а преку Исус Христос дојдоа благодатта и вистината."
(Јован 1:14-17) Ако ова погоре не ти доволно јасно и дирекно, еве што вели Јован неколку стиха подоле:
"Утреден Јован Го виде Исус како доаѓа при него и рече: „Еве Го Божјото Јагне, Кое ги зема гревовите на светот! Овој е Оној за Кого ви реков (види погоре!): „По мене доаѓа Човек, Кој постоеше пред мене, зашто беше пред мене.”"
(Јован 1:29-30)
Тоа е одговорот што произлегува од твојата лична филозофија, а според даденото од Библиските писанија, како што видовме погоре, твојот одговор нема допирни точки со Библијата
![]() |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1112131415 73> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |