|
"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"! |
Внеси реплика | страница 123 18> |
Автор | ||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Мај.2009 во 16:47 |
|
"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!
Луѓето со повисок коефициент на интелигенција се повеќе склони кон атеизам, отколку оние кои се просечно интелигентни, тврдат бртанските научници, кои причината за тоа ја наоѓаат во нивниот ум, кој често пати се сомнева и бара одговори. Истражувачите предводени од професорот Ричард Лин од Улстер универзитетот, велат дека откриле врска помеѓу интелигенцијата и атеизмот. Според нив, универзитетските академици најретко веруваат во Бога, од кој било друг. ”Верувам дека во прашање е нивниот коефициент на интелигенција. Тие имаат многу повисок IQ од генералната популација. Неколку претходни анкети потврдија дека поинтелигентните луѓе најчесто се атеисти”, вели проф. Лин. Своите заклучоци, Лин ги базира на анкетата врз членовите на Британската академија на науки, која покажала дека само 3,3% од нив веруваат во Господ. И тоа, во време кога 68,5% од целата британска популација се декларирале како верници. Професорот вели и дека повеќето од децата во основните училишта веруваат во Бог, но како што стануваат адолесценти и како што им се развива интелектот, така сè поголем број почнуваат да покажуваат сомнежи. Но, професорот Гордон Линч од лондонскиот колеџ Биркбек, ја критикува оваа теорија, велејќи дека научниците не ги земале во предвид различните социјални, економски и историски фактори. ”Поврзувањето на верата и интелигенцијата на овој начин, може да има несакани ефекти, односно може да резултира со дефинирање на религијата како примитивен тренд”, предупредува Линч. izvor: on net Изменето од Marko sk - 26.Мај.2009 во 01:40 |
||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Луѓето со повисок коефициент на интелигенција се повеќе
склони кон атеизам, отколку оние кои се просечно интелигентни, тврдат
бртанските научници, кои причината за тоа ја наоѓаат во нивниот ум, кој
често пати се сомнева и бара одговори.
е да,фала богу! ама мене , изгледа , не ме фатило тоа правило. |
||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чудно, тогаш зошто повеќето врвни научници биле теисти?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
oti bilo takvo vreme togas
no sega vise ne e taka Evan sega vrvnite naucici ne veruvat vo Boga a denesnite vrvni naucnici se mnogu pointeligentni od togasnite vrvni naucnici |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ!
Како може некој да биде атеист и да му благодари на Бог? |
||
Marko sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KAKO NA PRIMER SL: Замислата за тоа дека просторот и времето можат да создадат затворена површина без граници, исто така, има длабоки импликации за улогата на Бог во работите на вселената. Со успехот на научните теории во опишувањата на случувањата многу луѓе поверуваа во тоа дека Бог дозволува вселената да се развива во согласност со некој збир од закони и дека не влијае на неа за да ги осуети овие закони. Меѓутоа, тие закони ништо не ни зборуваат за тоа како требало да изгледа вселената на почетокот; според тоа, и натаму би зависело од Бог навивањето на часовникот и неговото пуштање да работи. Значи, сé додека вселената има почеток, би можеле да претпоставиме дека има и некој создател. Но, ако таа, навистина, е сосема самостојна без граници или рабови, таа не би имала ни почеток ни крај туку, просто, би била. А, зар тука има место за творец? КРАТКА ИСТОРИЈА НА ВРЕМЕТО, Стивен Хокинг - MOMENTALNO FIZICHAR NO 1. КРИТИКА НА РЕЛИГИОЗНИОТ УМ ”За мене, зборот Господ е само обичен израз и продукт на човековата слабост а Библијата е збирка од достојни за почит, но сепак примитивни легенди кои ми звучат детски”, напишал Ајнштајн. Таткото на теоријата на релативитетот, кој и самиот е Евреин, ја отфрлил и идејата дека еврејскиот народ е избран од Бога. Често се случува атеистите и верниците, погрешно да ги толкуваат ставовите на Ајнштајн кон религијата. Неговиот познат афоризам: “Науката без религијата е осакатена, религијата без науката е слепа” е извор на бескрајни дебати помеѓу нив. ФАНТАЗИРАМ ЗНАЧИ ВЕРУВАМ Религијата е производ на човековата фантазија и тоа е единствената причина зошто луѓето се единствените живи суштества кои практикуваат религија, тврдат британските антрополози. Морис Блох од London School of Economics, го негира постојниот став дека религијата се развила и раширила бидејќи довела до социјално поврзување, туку според него луѓето прво треба да развијат неопходен мозочен механизам за замислување на одредени работи и суштества кои не постојат, како и можноста луѓето некако да продолжат со живот и по смртта. Откако ова го исполниле, човекот бил способен за создавање на социјални врски, недостапни на кои било други суштества на планетата. Според Блох, луѓето го користат она што тој го нарекува "трансцендентална социјализација" за сплотување со групи како нации или кланови, па дури и со замислени групи како што се мртвите. |
||
Marko sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Darko ne tuku se ufrluvaj vo temive koga nemash vrska. Samiot veslish deka na drugi forumi te majtapele, a oveka ti bilo super. Znachi ne go zloupotrebuvaj gostoprimstvoto. Razbirash, naslovot na temata e provokativen, ama si mal i ne razbirash, ajde sega trk na glavnoto meni na ovoj podforum i odi sedum strani nanazad, vidi se, se utepa od postiranje i nikoj ne ti odgovara, zanchi miruvaj i uchi, a podobro bi bilo da uchish od knigi pa potoa na forumi da debatirash. Ne mi repliciraj i ne bidi dosaden, forumov go pretvori vo detska gradinka !
Изменето од Marko sk - 25.Мај.2009 во 18:21 |
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Наведи неколку Евангелос од тие научници?
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
neshto slichno , tuka, imashe odamna,..ama , togash , bidejki, neli vistinata najmnogu boli,..ne se odrza dolgo vreme temata! ,..pushti ti nauchnici,..da vidime megju narodot koj e najpobozen ,..osobeno vo zemjava?!,..po , selata , na primer (dve tretini od naselenieto ziveat na selo!),..teshko da vidish kukja vo koja nema obeseno neshto od nivnata oblast,..ili neosvetena kukja ( pa i kravi , telinja,..shto li!) ili nekoj da ne slavi nekoj ,i,..ako nekoj si misli deka tie lugje "pukaat" od inteligencija,..togash mnogu se laze,...
kako i da,...sepak,... fala mu na "boga" ,..shto sum ateist ! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
abnormalen
Сениор ... Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Роберт Бојл, Исак Њутн, Мајкл Фарадеј, Луј Паестер, Макс Планк, Јоханес Кеплер, Леонардо Ојлер, Вилјам Томсон, Лорд Келвин, Џејмс Клерк Максвел, Сер Амброз Флеминг, Готфрид Лајбниц, Самуел Морзе, Грегор Мендел, браќата Рајт, Вернер Хајсенберг, Вернер Фон Браун... доста се?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vo denesno vreme ima mnogu individui koi ne se zamarat so nejasno i nepoznato
sigurno tie mnogu pati procitaa, polno statii za biblii i statii za vera no takvi se po priroda ne pronaogjaat nikakvi dokazi pa nitu logika za takvi tvrdenja od druga strana i samite religii koi gi ima cel kup i celo vreme se sprotistavuvaat edna na druga uste povekje pravi da ateistite ne ni pomisluvaat da pocnat da veruvaat edna od pogolemite kocnici za bilo kakvo poveruvanje za nego e kako tuka na forumot tema KOJA RELIGIJA E VISTINSKA? KOJ E VISTINSKI BOG? MOJA RELIGIJA E PODOBRA OD DRUGATA? VO ATEISTICKITE zakoni ne vladeat dilemi, koja ravenka i teorija e podobra, nego koja e vistinska a koja e gresna covekot stanuva se pointeligenten i pointeligenten so tekot na vremeto tocno e, prema mene, nivoto na naucnoto razmisluvanje kje napravi religija da se napusti no no postoi no vo slucaj da se pojavi BOG... ateistite kje poveruvat, zatoa sto tie se naviknati na dokazi a ne veruvanja taka da... vremeto tece....verbata vo bog se namaluva... vreme e da se pojavi pozz Изменето од anakin - 25.Мај.2009 во 18:40 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Temava e vo red, no ne sum siguren dali e prigodna za ovoj forum.
Ova e forum za veroispoved i vernici, a ne za ateizam i ateisti. Da dojdete vo domot na vernikot i da mu zborite deka ste presrekjni zatoa sto ne ste vernici, nekako ne e na mesto... sto bi rekle evreite - ne e kosher. Vo domot na vernikot se zboruva za verata, a ne za neverata. Mislam deka me razbirate sto sakam da recham... ne sum protiv temava, nemam namera da ja limitram na bilo koj nachin, no sakam da vi svrtam vnimanie na nekoi opshtochovechki normi. Ve molam bidete vnimatelni kako diskutirate i kako replicirate koga ste na gosti. Изменето од Messenger - 25.Мај.2009 во 18:41 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Супер Евангелос мислам цела елита од најголеми светски научници.
Е сега кој сака нека побара податоци за времето во кое живееле и работеле секој пооделно од овие погоре и нека ги види тогашните општествени сваќања во државите во кои живеел секој од нив и малу нека анализира ситуација еве пример доколку тврдиш ти дека Исак Њутн бил верник што би се случило со Сер Исак Њутн во Англија ако во тоа време речел не постои бог и дојдело тоа до ушите на некој висок свештеник од Англиската црква.
Капак на се од листата ти е Вернер Фон Браун????????
Ако беше барем малу верник тој немаше Фау 1 и Фау 2 да ја направат лом Англија за време на Втора Светска Војна.
|
||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||
Внеси реплика | страница 123 18> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |