IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Интелектуална надмоќ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Интелектуална надмоќ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Интелектуална надмоќ
    Испратена: 01.Мај.2009 во 16:32
Не се раѓаме сите еднакви: некои од нас се со поголеми интелектуални и физички предизпозиции, некои со помали...

Секој од нас, барем еднаш се нашол во една од двете ситуации:

1. Да поседуваш интелектуална надмоќ во однос на својот соговорник, по било кој елемент: поголем степен на интелигенција, поголем фонд на зборови, поголема моќ за расудување т.е. да си на повеќе начини интелектуално супериорен во однос на соговорникот (се разбира, се тоа по сопствена лична проценка, која нели може да биде многу субјективна, а богами и нереалнанамигнување)

2.Да бидеш интелектуално инфериорен во однос на својот соговорник: твоите интелектуални капацитети се видно под нивото на соговорникот.

Чести се ситуациите кога меѓу двајца интелектуално нерамноправни  соговорници јасно се потенцира тој факт (обично од страна на супериорниот соговорник), некои се разметнуваат со терминологија која е премногу “несварлива“ за соговорникот, иако се свесни дека не се разбрани, па многумина дури и не се  воздржуваат на своите соговорници да им лепнат некоја етикета (глуп, будала, прост...)

Во секојдневната комуникација принудени сме да комуницираме со секакви луѓе, а и тие со нас.
Како се снаоѓате во двете ситуации?

Успевате ли да се прилагодите на интелектуалното ниво на својот соговорник (кога треба да се спуштите некое скалило подолу, оти за качување секогаш е потешконамигнување)?
Успевате ли да го прилагодите соговорникот на свое ниво и како реагирате (комуницирате) со самобендисани суетни надуенковци, чија единствена цел во односот со вас е докажување на сопственото знаење и ставање на соговорникот во подредена положба, без да водат сметка за меѓучовечките односи?
Успевате ли да заобиколите и прескокнете некој “бисер“ во текот на муабетот, без да го коментирате или не можете да одолеете на искушението да го “разобличите“ туѓото незнаење?

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 17:51
во моjата работа тоа е задолжително условие за успех...
се пак работата со млади луге  кои се формируват како личности предпоставува намиране на заеднички jазик и разбиране ...
и наj веке тоа предпоставува квалитет на моjата работа, ефективност и ефикасност.

а, искрено , секогаш кажувам кога некое мислене или некоj збор не са на место... не сум просто искушена, него се осекjам должна да разобличам незнането.
не само на моето работно место...

Изменето од pagane - 01.Мај.2009 во 17:54
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 19:06
Grupata ja diktira inteligencijata koja e validna na toa mesto i vo toa vreme. Ne moze nekoj da se fali deka e nacitan megu zidari, koga ne znae ni sajka da zakova i normalno deka ke bide ismean i da ima i tri fakuleta.
Ja licno majstorite gi gledam kako svetci i im se vosh*tuvam na inteligencijata koja mu nosi 25 evra dnevnica

Biznismenite i luge na pozicija po mene poveketo se lazlivi kopilinja iako izgledaat pointeligentni, ja zloupotrebuva mokta na ubeduvanje i oratorstvoto za kade moze da zabusi i da ne plati

Изменето од zbunet - 01.Мај.2009 во 19:11
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 19:31
Говорните способности се најголем квалитет кој јас го поседувам, не сум најдобра но вокабуларот ми е на прилично задоволително ниво а поради тоа и комуникациските способности доста развиени, НО од моето досегашно искуство сум увидела дека луѓе кои и не се толку интелектуално надарени или речити знаат и те како ефикасно да комуницираат.
Како што рече Збунетиот што матрак ќе се надмудруваш со ѕидари, електричари, шофери кои вообичаено се луѓе од труд а не од зборови.
Најсоодветно би било секој да се изразува или разговара во границите на своите можности, без да се претерува.
Интелектуална супериорност/инфериорност може да се созаде само кај дијаметрално спротивни професии и ниво на образование тргнувајќи од фактот дека разговорот се води помеѓу луѓе со различен интелектуален капацитет.
Малку се изгубив, но мислам дека обично луѓето се движат или живеат во опкружување кое е соодветно на нивните животни дострели и не доживуваат вратоломии кога станува збор за филозофирање на маса.
Воглавном имам развиено мислење(од неодамна) дека луѓето кои сакаат да бидат интелектуално супериорни или така се поставуваат обично премногу се губат во говорот и не се толку добри практичари, односно многу зборуваат-малку работат и се помалку продуктивни за разлика од оние кои не мислат многу.

Изменето од GlenKlouz - 01.Мај.2009 во 19:38
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 19:35
Imam slatkorecivi prijateli za na masa koi dodeka gi slusas mislis ovoj raka ke isece za tebe, a posle ispadnalo deka u stvari on tvojata e vo sostojba da ja isece za negovi potrebi  смеење
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 20:26
Го чувствувам соговорникот и реагирам соодветно.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2009 во 20:57
Кога разговарам со некој кој е дрзок и безобразен имам желба да ја покажам својата интелекуална надмоќ, и сакам да го фрлам во кал, да се избербати. Интересни ми се дебати со лица на иста разина, бидејки од таквите има што да се научи.голема%20насмевка
Кон врв
bagrem Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2009
Поени: 33
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bagrem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 01:11
Доблест е да се симнеш на нивото на соговорникот, тоа сме го искусиле скоро сите,ама треба да се осети и да не му се дозволи да примети.Во спротивно, може да се јави лош ефект, да се осети инфериорно
Но, дали ви се случило во разговор со луѓе кои ни оддалеку не се на вашето ниво на момент се ,,сецнете,, не дека сте ги потцениле, туку дека дури и тие имаат способност да се надминат себе?!
Ова одамна ми се мота низ глава, ама еве сега првпат најдов прилика да позборам за ова.
Ме чуди како одредени личности во даден момент можат да кажат нешто во добар степен малициозно и навистина не ми е јасно од каде потекнува тоа.Знам дека звучи малку снобовски кога некој не го сметаме дека е на ,,нашето,,ниво, а ударот тогаш изгледа највеќе боли. Суета? Хмм...Не знам.Значи не зборувам за потценување, туку за една чудна ,чудна појава .(за мене
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 08:48
baba mi so cetvrto odd i so skromen vokabular cesto ja frla na zemja mojata magisterska. toa mi e podobro skolo od fakultetot:)

Originally posted by anastea anastea напиша:

Успевате ли да се прилагодите на интелектуалното ниво на својот соговорник (кога треба да се спуштите некое скалило подолу, оти за качување секогаш е потешконамигнување)?

da, i mnogu lesno go pravam toa.
vsusnost, ne me plasat lugje koi povekje znaat i umeat: sakam da slusam i ucam.
me plasat lugje koi pomalku znaat: me plasi sopstvenoto ego koe, nesakajki, moze da porasne vo svojata nadmokjnost i da me zaslepi vo svojata iluzija. za srekja, svesna sum za toa i ne dozvoluvam da mi se sluci.

Успевате ли да го прилагодите соговорникот на свое ниво и како реагирате (комуницирате) со самобендисани суетни надуенковци, чија единствена цел во односот со вас е докажување на сопственото знаење и ставање на соговорникот во подредена положба, без да водат сметка за меѓучовечките односи?

Nekogas mi go budat inaetot, ili mojata sueta, i toa ne izgleda bas privlecno: ko dvete magarinja na mostot.
A pocesto, ne navleguvam podlaboko vo muabetot so toj tip na lugje....e nemam druga rabota, kje mu sluzam nekomu kako ego-inekcija.намигнување

Успевате ли да заобиколите и прескокнете некој “бисер“ во текот на муабетот, без да го коментирате или не можете да одолеете на искушението да го “разобличите“ туѓото незнаење?

Ako covekot ni pod razno ne bi sakal da slusne deka gresi: t.e. deka grcevito se fatil za svojata zabluda, ne mu se mesam vo filmotголема%20насмевка
Ako e razbran covek, kje mu kazam deka pogresni mu se infoto, ili slicnoсреќа

Изменето од Kali - 05.Мај.2009 во 08:52
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 09:04
Doma da me cue nekoj, ili pak so bliski prijateli kako zboram, ke rece ovaa dva grama pamet ima. Otvoren sleng recnik izvrtvanje na zborovi i cuden akcent na nepotrebno mesto staven. Tipicen moj stil.
Dodeka na rabota i so onie od golemoto dobro utro, jasno deka mojot recnik e kakov sto zapravo e-prvo sto pagja vo oci e deka sum dovolno citana osoba, kulturna i so vlakna na jazik. No kaj mene sekogas vazi edno pravilo-kako so mene, taka jas so niv-nea-nego. E sega koga znam deka nekoi licnosti navistina se teski dudlachi  i deka nema lesno da projdam kaj niv (kako na primer koa idam vo arhiva vo zavod koj misiri se boze gospode) -vlagam so edna ogromna nasmevka od kraj do kraj so namera da gi prifati i niv malce od taa moja mila zvezda sto ja iam плазење redovno mi uspeva, ako covekot ne e dudlach po priroda. среќа
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
filipbutel1 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 21.Април.2009
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај filipbutel1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2009 во 09:36
mnogu interesna tema za mene.Jas po priroda sum kjutliv covek i ne sakam da se vpletkuvam vo nekakvi teski verbalni situacii,najcesto gi odbegnuvam ako postoi moznost.E sega vo moeto posiroko opkruzuvanje postoi mnenie,deka ako zboris so povekje,si kojznae sto.I do neodamna imav kompleksi od toa.No,spored mene toj sto najmnogu zbori,nemora da e i najdobar.Covekot si ima komunikaciski vestini,jas si imam drugi vestini i gotovo.No,najmnogu od se gi pocituvam onie koi go tvrdat ona sto navistina e taka,znaat i se sigurni deka e taka,sekoja cest na takvite!!!    

Изменето од filipbutel1 - 05.Мај.2009 во 09:38
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 01:53
Originally posted by bagrem bagrem напиша:

Доблест е да се симнеш на нивото на соговорникот, тоа сме го искусиле скоро сите,ама треба да се осети и да не му се дозволи да примети.Во спротивно, може да се јави лош ефект, да се осети инфериорно
Но, дали ви се случило во разговор со луѓе кои ни оддалеку не се на вашето ниво на момент се ,,сецнете,, не дека сте ги потцениле, туку дека дури и тие имаат способност да се надминат себе?!
Ова одамна ми се мота низ глава, ама еве сега првпат најдов прилика да позборам за ова.
Ме чуди како одредени личности во даден момент можат да кажат нешто во добар степен малициозно и навистина не ми е јасно од каде потекнува тоа.Знам дека звучи малку снобовски кога некој не го сметаме дека е на ,,нашето,,ниво, а ударот тогаш изгледа највеќе боли. Суета? Хмм...Не знам.Значи не зборувам за потценување, туку за една чудна ,чудна појава .(за мене

Или се работи само за наша погрешна проценка на интелектуалните капацитети на соговорникотразмислување

Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 12:49
Nekogas treba da se pokaze intelektualna nadmok, za da im se pokaze na nekoi naduenkovci kade im e mestoto.
Кон врв
lane62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2009
Поени: 7583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lane62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2009 во 13:08
ova koj go sovlada vo celost i bez isklucok...ke stane virtuoz vo zivotot...
Daj više odmora jeziku nego rukama!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.