IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:36
И да не одиме далеку...
Дали се сеќавате под каков притисок се реставрираше Плаошник ...
Денес тој е еден од најпосетуваните Божји Храмови во земјата...
А од туристички аспект сигурен сум дека денес после 7 години се вратени парите кои се инвестирани во неговата изградба (околу 2 милиони евра)....
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:37
Na Plaosnik mu lici. Uste poubavo ke bide koga Kuzman Pasko ke zavrsi so restavracija na celata rabota tamu.
Plaosnik ne e na plostad, so relativno novi gradbi okolu...

By the way, tamu se naogjala prvata Makedonska crkva, trolisna bazilika gradena od Sv. Kliment. Tamu e formiran i prviot univerzitet, godini pred Angliskite, so koi ovie englezive tolku mnogu se falat...

Изменето од Neptun74 - 26.Април.2009 во 11:39
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:39
Има ли некој слика од ХРАМОТ СВ.ТРОИЦА во РАДОВИШ...
Според мене можеби еден од најубавите православни храмови во овој дел од европа...

„Бизнисменот Ристо Гуштеров ја направил досега најскапата црква во Македонија и му ја подари на својот град Радовиш во 2003 година. За храмот „Света Троица“ тој тогаш даде седум милиони долари. Но таму се употребувале многу скапи материјали и техники. Лустерите се позлатени, вратите се од резба, прозорците се витражи, а подот е мозаик од мермер и од травертин во чија средина е насликано сонцето од Вергина. На портите има позлатени лавови, а пред нив има столбови со позлатени змејови. Црквата едноставно блеска и од далеку.„

Извор НОВА МАКЕДОНИЈА
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:43

I vo Veles se gradi edna...

Изменето од Neptun74 - 26.Април.2009 во 11:44
DeepBlue
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:50
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Има ли некој слика од ХРАМОТ СВ.ТРОИЦА во РАДОВИШ...
Според мене можеби еден од најубавите православни храмови во овој дел од европа...

„Бизнисменот Ристо Гуштеров ја направил досега најскапата црква во Македонија и му ја подари на својот град Радовиш во 2003 година. За храмот „Света Троица“ тој тогаш даде седум милиони долари. Но таму се употребувале многу скапи материјали и техники. Лустерите се позлатени, вратите се од резба, прозорците се витражи, а подот е мозаик од мермер и од травертин во чија средина е насликано сонцето од Вергина. На портите има позлатени лавови, а пред нив има столбови со позлатени змејови. Црквата едноставно блеска и од далеку.„

Извор НОВА МАКЕДОНИЈА

Хахаха леле која црква ја спомнавте не ми се верува голема%20насмевка Знаете ли дека во тој храм Гуштеров си има поставено икона од него и неговата фамилија? Донаторот си се направил светец во својата црква.. мераци невидени голема%20насмевка
Само не знам зошто на неговата икона ја ставил само последната жена, а не и другите разведени.. па сепак и тие му биле дел од фамилијата збунетост

Гуштеров си помислил дека со пари, злато, витражи, мозаик, уметност ќе го импресионира Бог. Но Бог, како што вели во Библијата, не гледа на надворешноста, туку гледа на срцето.
Патем, Исус рече: "Кога давате милостина, да не ви знае левата рака што прави десната", а овде гледаме дека цела Македонија го велича Св. Гуштеров за овој позлатен и скапоцен храм кој тој го изградил и му го подарил на Радовиш, за луѓето таму да се сликаат со неговата икона тага

Изменето од EvAngelos - 26.Април.2009 во 11:56
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:53
Незнам дали се работи за Икона...
Веројатно муабетот е испревртен...
Инаку во секоја православна Црква кога се гради се впишуват имињата на донаторите...и на уметниците кои го цртат иконостасот...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:54
Evangelos, eden od kanonite vo nasata crkva e slikanje na ktitorot (investitorot) na tocno opredeleno mesto - kaj vlezot...
Taka, ova ne e nisto posebno...
Kaci se na vodno, vo onaa malata crkvicka kaj hotelot ( ne znam kako se vika) ima mnogu takvi ikoni...

... se izvinuvam - freski...

Изменето од Neptun74 - 26.Април.2009 во 11:55
DeepBlue
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 11:59
Знаете ли дека во тој храм Гуштеров си има поставено икона од него и неговата фамилија? Донаторот си се направил светец во својата црква.. мераци невидени голема%20насмевка

Za zal tocno e.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
zaguben Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 3387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zaguben Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:03
izgleda cela familija se svetci

LELE BLU OVAA INFORMACIJA NE SUM JA ZNAEL

Изменето од zaguben - 26.Април.2009 во 12:06
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:06

Хах, замислете во овој храм на плоштадот внатре да има една голема икона од Грујо и неговата фамилија. Само дали би бил храбар Грујо во таа икона да ја стави и неговата предходна жена, или пак само новата како што тоа го направи Гуштеров. среќа 

Бре бре, се светец до светец, а ти македонче клањај се и м'чи! плазење
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:09
Od ednata srtana Grujo, od drugata cela vlada slikani onaka kako koga se formira nova vlada...
Samo ke mora i koalicionite partneri da gi stavat...

Taka i Ahmeti ke go vneseme u crkva
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:21

Еве како требало Скопје да изгледа:

Скопје според проектот на Кензо Танге

Што излезе од ова знаеме самите....

Изменето од kultuzin - 26.Април.2009 во 12:23
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:22
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Хах, замислете во овој храм на плоштадот внатре да има една голема икона од Грујо и неговата фамилија. Само дали би бил храбар Грујо во таа икона да ја стави и неговата предходна жена, или пак само новата како што тоа го направи Гуштеров. среќа 

Бре бре, се светец до светец, а ти македонче клањај се и м'чи! плазење
Ako go stavat pojke ke lici na shtab otkolku na crkva. a prethodnata mu zena moze da bide pretstavena ko velikomacenicka

Изменето од blueprayer - 26.Април.2009 во 12:23
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2009 во 12:30
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Еве како требало Скопје да изгледа:

Скопје според проектот на Кензо Танге

Што излезе од ова знаеме самите....

Супер линк!среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6768697071 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.