IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Палестинец Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 12129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 01:42
Уште ли толкувате за настанот.........лејјјјј.......абе како баби на маало сте........
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 01:44
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Originally posted by fiks fiks напиша:

Не сум верник и не коментирам дали треба или не треба да има црква во центар на Скопје.

Ме интересира само едно.
На тие што се против изградбата што им смета да има црква на плоштад?

1. Од граѓански аспект - ако овој пат се дозволи изградба на црква, утре со полно право ќе се дозволи изградба на некој друг објект па макар бил и театар, културен дом, младински дом, библиотека ... И на што ќе заличи тогаш плоштадот? Впрочем, дали тогаш воопшто би можело да стане збор тоа место да се нарече плоштад?
Значи плоштадот ќе ја изгуби својата основна функција - отвореност на просторот (мислам во физичка смисла, за да евентуално некој не поврзе „духовно отворање“), простор каде ќе има по голема циркулација на луѓе, каде ќе се одвиваат масовни граѓански собири по нај различни поводи ... и да не редам понатаму, секој знае која е целта на плоштадите.

2. Од религиозен аспект - ако се дозволи црква, со полно право другите верски конфесии ќе бараат нивен објект. И? што ќе биде од плоштадот кога би се направиле сите такви верски објекти? Или можеби ним нема да им се дозволи да прават? Тоа ексклузивно право да им биде дадено само на МПЦ! Па, тие нели беа повеќе по хотели?!? Што сега им текна цркви!намигнувањеплазење
Исто така, во овој круг од 1-1,5 km има Соборен храм Св. Климент Охридски, веднаш преку камениот мост е Св. Димитрија, малку подолу (меѓу МНТ и МАНУ е друга голема црква (не гознам името). Па нели се доволни овие три православни храмови (на овој мал простор во центарот на градот) за искажување на православниот карактерот на Македонија (како што некои на форумов се заложуваат да ја претстават Македонија)?

3. Да отидеме уште малку по далеку. Ако се следат во континуитет настојувањата и постапките во однос на се поголемата присутност, застапеност на религијата преку разни форми (изградба на крстови на секој рид, изградба на цркви каде ќе им текне, воведување веронаука во училиштата, назначување на верски празници како државни...), јасно се наѕира намерата полека-полека религијата да завлезе во сите пори на општеството. Еве од последниве настани се гледа како таа се става во улога на судија кој одлучува дали некој ќе си го каже своето мислење или не. Но, за жал почнува да се јавува и како егзекутор, каде во некаква си „одбрана“ на христијанството се тепаат луѓе. Којзнае, утре можеби ќе им текне на суд да се вове пракса сведоците да се заколнуваат на библијата, или претседателот да полага заклетва на библијата. И што ќе стане од секуларизмот на државава? ТОа неминовно ќе доведе до враќање на инквизицијата.
Насекаде во светот се повеќе се согледува апсурдноста на религијата и се повеќе луѓето се ориентираат кон науката, кон напредокот. Само ние се враќаме назад во нови победи! Зошто Македонија мора секогаш да каска зад светот?
Но, по се изгледа тоа ни’ е судбина, секогаш отпосле да согледуваме и да критикуваме.

само да потсетам дека најновиот претседател Barack Obama, се заколна со раката врз библијата. онаа истата врз која се заколна и Abraham Lincoln.

Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 02:07
јас само да потсетам, оти некој спомна дека одиме кон тоа, како нешто лошо да е тоа.
а и да потсетам дека никој, ама баш никој од „архитектонски“ не се побуни кога ја тргнаа коцката од пред ЕСМ-ЕВН.
затоа ова според мене е политички трик и чиста провокација, на која за жал на сите нас, како Македонија, некои лесно наседнаа и сега ќе ги сносат последиците за тоа. прекршочно и кривично ако треба.
но темава е уште овде, а не во религија т.е. вероисповед, само заради нејзината политичка конотација.
тоа е проблемот, а не, кој се бунел и за што. туку зошто баш во овој момент и која е целта?
оти секој ден низ Скопје се креваат дивоградби. за тоа се свесни сите. кај се таму архитектонци да ги истопорат своите индекси и да мавтаат со нив?
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 02:12
Одлично кажано......Доги дог
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 02:26
МОРЕ БРЕ -ПОЛИТИЧАРИ!!!
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 02:34
Originally posted by Isidora Isidora напиша:

Abe ima da bide pravoslavna i gotovo,pomiri se so toa....
Referendum vo pravoslavna zemja?Hah....

Не знам зошто по втор пат лупаш еден ист лапсуз.
Согласно членот 19 и Амандманот VII од Уставот на Република Македонија, Република Македонија е СЕКУЛАРНА земја т.е. државата е одвеона од СИТЕ верски заедници, а на истите им гарантира слобода на вероисповеста и верска рамноправност.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 03:12
Офтопиците се избришани.
За верската припадност на членовите продолжете на Вероисповед, тука задржете се на политиката.

Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 08:06
Политизација/деполитизација на образоването.
Архитектонски факултет
застана зад своите колеги

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 08:11
Jas sum protiv. Ima edna crkva na 2 km druga na 1 km a treta na 500 m. nema potreba za uste edna na plostad. mesto toa neka ja napravat kaj mene poso nemam vo naselbata crkva.
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Wonderful_Life Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Амбициозна Бебушка

Регистриран: 30.Декември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 7264
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Wonderful_Life Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 10:03
Ner sum za taa izgradba,a i za bilo koja voopsto uste toa ni fali na plostad i sto ke bide od nego NISTO.Dosta bese so gradbi na plostad go unakazija nacisto na nisto ne lici veke
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 10:25
Originally posted by Dogi Dogi напиша:

... никој, ама баш никој од „архитектонски“ не се побуни кога ја тргнаа коцката од пред ЕСМ-ЕВН ... ... секој ден низ Скопје се креваат дивоградби. за тоа се свесни сите. кај се таму архитектонци да ги истопорат своите индекси и да мавтаат со нив?

1. Студентите архитектонци немаат функција на градежни инспектори па да одат насекаде по градот Скопје или државава и да бараат дивоградби.
2. Овој случај на протест е последица токму на таа состојба во државава каде секој секаде гради, а преседанот на протестирање е направен бидејќи сепак (според мене) после толку многу самоволија на властите (не само на оваа) едноставно „ се прели чашата“ бидејќи сепак овде се работи за срцето на градот, па да не речам и на државата.

...
затоа ова според мене е политички трик и чиста провокација, на која за жал на сите нас, како Македонија, ... ... но темава е уште овде, а не во религија т.е. вероисповед, само заради нејзината политичка конотација.

Токму од тој политички аспект пристапувам и сега. Значи, без оглед кој бил во групата, дали биле архитекти или други студенти или воопшто немало студенти, дали биле заведени или не, дали биле нечии партиски војници или не ... тие најавиле мирен протест каде сакале да го искажат своето мислење. Тоа нивно демократско право било ускратено со насилие од страна на друга група луѓе (кои секако не биле партиски војници и не биле заведени, нели намигнување ).
Тоа што паѓа во око е индолентниот однос на полицијата во одбрана на протестантите. Немаа никаква ефикасност во делувањето да се заштитат истите. Таму беа како статисти. Дали така се однесуваат ако дојде Премиерот или Претседателот на државата? Или честа (па ако сакаш и главите) на овие деца се помалку важни од нивните? Тие едноставно требаше да направат кордон околу нив и да не дозволат никој да им се доближи.
И зошто кривични пријави за студентите? Јас (во случајов како студент) доаѓам на најавен собир, бивам спречен да го кажам тоа за што сум дојден, плус сум физички нападнат и, кога се обидувам да се одбранам (бидејќи не сум верник па да го вртам и десниот образ за некој да ме плесне по него) јас добивам кривична пријава? Навистина не ми е јасно какво е ова право?

Изменето од Zlatnik - 01.Април.2009 во 10:26
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Палестинец Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 10:30
Абе уште ли го тупите.......ејјјјјј
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 10:44

Јас сум за црква и тоа на среде плоштад. Да биде голема барем колку Нотр Дам во Париз.

И, ве молам, да се вика
Св. Чучулига!

Или во најлош случај Свети Идивиди Благословен голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
vaskapraska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јуни.2008
Поени: 127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vaskapraska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2009 во 12:33

јас само да потсетам, оти некој спомна дека одиме кон тоа, како нешто лошо да е тоа.а и да потсетам дека никој, ама баш никој од „архитектонски“ не се побуни кога ја тргнаа коцката од пред ЕСМ-ЕВН.затоа ова според мене е политички трик и чиста провокација, на која за жал на сите нас, како Македонија, некои лесно наседнаа и сега ќе ги сносат последиците за тоа. прекршочно и кривично ако треба.но темава е уште овде, а не во религија т.е. вероисповед, само заради нејзината политичка конотација.тоа е проблемот, а не, кој се бунел и за што. туку зошто баш во овој момент и која е целта?оти секој ден низ Скопје се креваат дивоградби. за тоа се свесни сите. кај се таму архитектонци да ги истопорат своите индекси и да мавтаат со нив?

да. Само што во овој случај градител на дивоградбата се Владата и МПЦ. Не само градители, него и тепачи.

Со кое лице ќе бараме од другите тогаш да почитуваат ред и закон, ако од овие институции се гази и плука по Република Македонија и нејзиниот правен поредок?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.