![]() |
|
Болеста и религијата |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 345 |
Автор | |
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Majkl tvojot pogore post utre ke go procitam ubavo, obicno niz taka dolgite postovi pominuvam linearno .. ![]() |
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Кога рековме дека болеста е последица на гревот, не мислевме на тоа дека личниот грев е последица за личната болест, туку дека општо човековиот грев е причинител за сите зла на овој свет, па и на болестите.
Бебето не направило грев, ама се родило со грешна падната природа, затоа што го родиле такви родители, кои пак исто биле родени од такви родители итн.
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Novorodenoto bebe i prasanjeto koj grev go napravila toa? se bazira na pretpostavkata deka nie ziveeme samo ednas i deka ja poznavame dushata na deteto, ili deka covekot nema dusha. No nasata dusha zad sebe ima povece zivoti, vo koi mozela da se optereti so razlicni grevovi preku pogresno odnesuvanje i mislenje kon svoite so-ludje, zivotnite, prirodata, mineralnite carstva i tn... Posledicata ne sekogas se izrazuva vo ovoj zivot. Toa e taka, bidejci postoi tnr. vreme na milost vo koj sto period dushata i covekot treba da go prepoznaat svoeto greshno za blagovremeno da go iscistat. Dokolku toa ne se sluci, grevot se vraca vo forma na posledica(na pr. bolest) na onoj koj go predizvikal. Bog so toa nema nisto zaednicko. Ako sakas mozes da go procitas mojot post pogore, rabotite gi objasnuva vo sosema poinakva svetlina. Slucajnosti ne postojat. Sekoj si ja srka mandzata sto samiot si ja zgotvil. Изменето од Majkl - 28.Јануари.2009 во 18:37 |
|
![]() |
|
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
sto koga ke se razboli bebe tukusto rodeno ? koj grev go napravilo toa? sto koga covek ke navlece infekcija poradi nehigiena na bolnickiot personal? samo alkohilicarite , narkomanite i olosote se razboluvaat?
Bolesta bez razlika sto taka pisuva vo biblijata, ne e nikakov grev, uste pomalku se leci so molbi |
|
![]() |
|
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Причина за болеста е гревот.И тоа е многу јасно како ја навлекуваме болеста.Алкохоличарите секојдневно пијат го разоруваат организмот однатре и нормално е да заболат од некоја болест.Исто е и со пушачите наркоманите итн.Преку гревот се навлекуваат и болестите.
Наследените болести може да дојдат преку гревовите сторени од предците затоашто и тие грешеле против соственото тело. Христос кога го излечил слепородениот присутните го запрашале, заради чии гревови човекот е слепороден дали негови лични или гревови од неговите родители.Христос одговорил дека не се работи ниту за негови ниту пак од неговите родители, туку Бог да се прослави преку слепордениот. Библијата кажува покајте се (променете го умот) молете се и Бог преку Неговата милост ке ви прости и ке ве исцели. Изменето од izvoren - 28.Јануари.2009 во 08:40 |
|
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
За подобро разбирање од духовен аспект на болестите но и на другите видови судбински удари неопходно е да се вклучи знаењето за законот на причина и последица како и знаењето за реинкарнација. Имено, дека човекот самиот го држи во сопствените раце камшикот за казнување на себе си, а не Бог.
Информациите кои ги прераскажувам накратко тука, т.е. по смисла, се примени од Божествениот свет телепатски, преку пророчицата за денешно време, во прахристијанската заедница Универзален живот. Христос 1986 год. даде една сеопфатна објава со наслов:Причина и настанок на сите болести - Што човек сее, тоа тој и ќе жнее. Причината за болестите, како физичките така и душевните е намалување и ограничување на духовно-енергетскиот законски тек во душата и телото на човекот. Причина за реметење на тој законски ток е човековото погрешно чувствување, мислење, зборување и постапување. Се` е енергија. Така и мислите се енергија, и тие тендираат кон реализација. Доколку мислите се исполнети со негативни емоции како на пр. страв, омраза, завист и сл. тие го намалуваат течението на етеричните сили во човекот и доколку тоа потрае тој заболува. И обратно, доколку човекот своите мисли ги исполнува позитивно со надеж, несебична љубов, разбирање, хармонија и сл. тоа соодветно се одразува во и на телото, и во човековиот живот. Сето она што луѓето го мислат и прават, најпрвин се регистрира и остава трага во нивната аура. Ако благовремено не се трансформира во позитивна енергија - преку покајување, позитивно насочување, поправање и постапување од страна на самиот човек, тогаш се складира најпрвин во подсвеста. Доколку ни таму не се исчисти, оттаму по некое време преоѓа во душата, а од душата пак во космичкиот компјутер - ѕвездите. Космичкиот компјутер е причинско-последичниот закон наречен и закон на сеење и жнеење, или во источните религии велат карма-закон. Се што е таму складирано, доколку правовремено не се препознае и исчисти(преку простување и молење за прошка и поправање), порано или подоцна се зрачи назад до испорачателот т.е. до душата на човекот во форма на последица. Последицата може да се изрази и во облик на болест, било во ова или некое наредно отелотворување каде наследните склоности (гените) соодветствуваат на квалитетот(светлите и темните страни) на душата. Душата своите засенчени страни, т.е. своите гревови може да ги отплаќа и во отадестраните подрачја, тнр. астрални светови за на тој начин се прочисти и најде повторно мир и среќа. Но во тие, за окото невидливи подрачја, отплаќањето оди многу поболно и побавно отколку на Земјата. Затоа душата при инкарнирање настојува тоа што лежи во неа како причина т.е. грев да го предаде целосно или делумно на сопственото тело, бидејќи две тела полесно поднесуваат отколку едно. Доколку некој намерно учествувал и/или организирал во убивање на животни, на пр. преку спортски лов, една од можните облици на делување на причините е да таа особа во ова или некое наредно отелотворување(инкарнација) се зарази со болест која ја пренесуваат животните и поради тоа телесно ќе пати. Друг пример: Ако некој во текот на својот живот дејствува како свештеник или некаков верски водач(сеедно на која религија) и своите верници ги води во заблуда така што ги врзува за догми и надворешни форми наместо да ги подучи верниците за причините кои настануваат преку сетилата, мислите, зборовите и постапките и не ги води кон Оној кој во сечија душа живее т.е. кон Бога, тогаш една од можностите е дека тој во следниот живот ќе западне под такви животни околности кои ќе доведат до тоа да мора да поднесува тешки депресии, и/или помрачување на умот. Но и тука формите на последиците варираат од поединец до поединец веќе според интензитетот и постојаноста на создадените причини. Бог и Христос меѓутоа сакаат на човека да му помогнат и да му го покажат излезот од заплетканоста во неговите сопствени причини. Христос го нуди излезот од болеста и судбинските удари, но дали тоа човек ќе го прифати, апсолутно се препушта на неговата слободна волја! Излезот се наоѓа во живеење на Десетте Божји заповеди и Беседата на Гората. Од голема помош за оздравувањето може да биде современата медицина со своите лекови и апарати, но од суштинска важност е добрата волја на човекот да го препознае своето погрешно мислење и однесување кое довело до болеста или судбинскиот удар. Во спротивно, лекувањето без Божјиот Дух, исклучиво со надворешни средства, води само кон привремено оздравување на телото, но не и на душата. Тогаш таа кога ќе се реинкарнира, повторно ќе пати од истата или сличната болест бидејќи длабинските причини не биле отстранети. Изменето од Majkl - 28.Јануари.2009 во 03:32 |
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Според христијанството болестите се последица на гревот, а истите се надминуваат со помош на молитвата (кон Бог) и медицината. |
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
polzavce ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Фала му на Бога што ми ја донесе болеста која ми го смени погледот на светот и ме упати на проучување на религијата..... |
|
![]() |
|
Miki_P ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Болестите и несреќите на човекот се последица на гревот. Гладот, војните, сушите, поројните и прекумерни дождови, земјотресите и останатите непогоди доаѓаат поради гревот на луѓето. Но, и многу други лични, семејни трагедии се последица на помрачената, од гревот, природа. Значи, коренот на сите страдања лежи во нас самите. Оттаму се наметнува, како неодложна, потребата да „завртиме друг лист“ - да живееме согласно Христовите повелби, да Го умилостивиме Бога да ни ги прости сите прегрешенија, но и да започнеме нов (исправен) живот, живот - исполнет со жива и непоколеблива вера исполнета со добродетели. Таквиот наш живот ќе предизвика бура од радост на Небесата, изобилна Небесна помош за „справување“ со страданијата на телото и, најважното, - спасение за најскапоценото во личноста на човекот - душата. |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
![]() |
|
becenevem ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
bolesta e jazikot na dusata
|
|
![]() |
|
dejanpp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
pa za bolesta i religijata edno e jasno deka do nekoj stepen mozat da se zamenat bolkite so blagodet a sizofrenijata da se sostoi od postoejne samo svetlina vo memorijata ne ludi misli.
NO RELIGIJATA JA PRIZNAVA MEDICINATA KAKO NAUKA I BARA ZADOLZITELNO LECEJNE PO MEDICINSKI PAT DOKOLKU SE ZABELEZI ZABOLUVAJNE ZA KOE TREBA DOKTOR . |
|
![]() |
|
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Здраво вероисповед-стручњаци и дискутанти,
Би сакала да продиксутираме на следнава тема: Болеста и религијата. Особено ме интересира ставот на христијанството и исламот како две водечки и широко прифатени религиски учења кон ова прашање: причините за појавување на болеста, нејзиното значење во животот на верникот и препораки за избавување од истата. И тоа, под болест не мислам само на грип, иако најверојатно телесното заболување има објаснување и се зборува за тоа во светите книги, туку повеќе ме интересира објасувањето и гледањето на душевните болести. Но, ајде да започнеме па да видиме:) |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 345 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |