![]() |
|
Југоносталгичар сум...признавам |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 96979899100 213> |
Автор | |||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Јас сум рекол дека ќе ја продавам мојата земја? Не би сакал да помислам дека оваа твоја изјава е тенденциозна. Очигледно не си видел убаво, (а велиш дека си тенкист ![]() За да не дојде до недоразбирање, еве што реков за парите:
Провери на стр. 115. Верувам дека овој пат ќе се согласиш дека не ја продавам Македонија! Едноставно самата смисла на реченицата неможе во никој случај да наведе на такво нешто. Тоа само кажува дека мене ми се бега од ваква Македонија токму поради сите претходно наведени работи. А искрено да ти кажам и немам толку сили да се борам за да променам се она за што сметам дека не е во ред. Страшно е што илјадници луѓе избегаа од МК токму поради ваквата Македонија. Само те молам немој да ми речеш дека и за ова не сум во право. Не сум пишман. Пишувам објективно. Под таа објективност подразбирам дека не треба да се фрла со дрва и камења по се она што било (што кај некои потсвесно би можело да се протолкува како наоѓање оправдување за тешкотиите на денешново време), ниту да се фали и воздига до небеса претходниот систем или неговиот творец. Мислам дека во претходните мои постови токму тоа и го правев. Фалев и критикував. Онака како што јас сум го доживеал. Само, незнам како ти ја разбираш таа објективност? Мислам дека сега сум појасен.
Ееее, а да беа оние кои ги гледавме преку нишан, и некој плотун ќе фрлеа на свадбата ![]() |
|||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||
![]() |
|||||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
||||
Браво
|
|||||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||||
![]() |
|||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
||||
Јас на крајот на Југославија ја дочекав со полни 15 год - терав 16 год. имам 3 работни акции бидејки ако незнаеш јас од Куманово сум - столб на социјалистичката Македонија и по отцепување од Југославија - таму или си во колективот или си циган - трето нема
![]() Присилно морал да се образува кадар бидејки сите академски граѓани Тито ги истепал бидејки не го сакале социјализмот ![]() ![]() ![]() ![]() Мене ме интересира што моите предци направиле за мене - затоа не само акциите на партизаните туку ја знам и историјата на мојот народ од создавањето па до ден денес ![]() Историјата немора да е само досадна лекција - во реалниот живот секогаш се сеќаваме на грешките што сме ги направиле во минатото за да не ги повториме во иднината ![]() А ти по 50 ден ке даваш ли во месецот за земјата твоја - за да не биде шала и да кажеш дека нешто барем си дал,пошто ја тераш материјално па кога зимаш барем нешто и дај.Читајки како заклучуваш работи(тотално погрешни) ти за мене ке си дозволам и јас за тебе да заклучам и дека кога ке ти паднат 5 ден на улица се вртиш да си ги собереш не размислувајки дека кола може да те лупне ![]() Прво да те поправам и да ти кажам дека иселеник не сум,бев на школување во странство - поточно Милано - Италија,па подоцна отидов малку да видам дали навистина е Америка земја на соништата - поживеав 2,5 год таму па си се вратив домче - бидејки од дома поубаво нема ![]() ![]() Колку убави зборови овој пат читам за градење на општество,патриотизам,љубов кон татковината декларативно или не ама очигледно си сватил дека погреши во минатиот пост кога пиша дека би ја продал својата земја за незнам колку пари - сега пишман се стори па стана и војник и бранител и многу јако почна да подразбираш се и сешто - ама пак верувам дека ке си ја продадеш татковината за умочана паричка не затоа зошто сакаш туку затоа зошто тие како тебе мора да ги има - јеби га ![]() И на крај не заклучувај за мене прерано ништо бидејки не ме познаваш- може да си правиме муабет за општи работи ама лично не е убаво да се наведува - може и да се навредиме еден друг.Додуша ако си бил учесник во 2001 год може и сме се виделе јас бев повекето време со специјалните воено-полициски единици - механизирана единица за поддршка(тенкист) но бев секаде по жариштата од прв ден -многу денови терен,дури и на сопствената свадба на тенк ме донесоа - па може сме се виделе некаде ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
||||
Буги, гледам неколку пати си го пастирал твојот одговор со намера да ти одговорам. Претпоставувам, веќе помисли дека нема да го сторам тоа, но - еве ме
![]()
33 години, а? Значи, роден си некаде 1975-6, така? И, како 7-8 годишно момче ти си go разбрал општественото уредување на бившата држава, сите нејзини грешки (и придобивки, ако воопшто ги имало ![]()
Да, и тоа како сум го слушнал. И не само тоа, туку и сум го почувствувал. Но, тоа беа основните постулати на социјализмот. На таа доктрина за рамноправност, за државна сопственост ... се базираше социјализмот. А, ако внимателно го читаше мојот поопширен пост, ќе забележеше дека токму тоа беше мојата критика на титовата политика, за социјализмот. Прочитај го постот уште еднаш. (Ако имаш трпение ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Не! А ти?
Присилно? ![]() ![]() ![]() Напротив, тогаш на факултет се запишуваа тие кои сакаа. Друга работа е колку од нив завршуваа и како го објаснувале тој нивен неуспех. И, тогаш немаше национални квоти, каде македонец со 99,98 поени нема да биде примен, а некој од „малцинствата“ со 60 поени ќе го примат. Значи, некои потоа се присилуваа да се запишуваат. Од „дискриминаторски“ причини. Си слушнал некогаш за такво нешто?
... и за неа ќе дадеш два дола’ра! ![]() ![]() И добро, што мислиш ти? Ти велиш дека ја сакаш Македонија. И јас навистина верувам дека е така. Но, дали само поради тоа што велам дека во периодот кога постоеше СФРЈ имаше поубав живот (и за кој период чувствувам носталгија) отколку денес, ти заклучуваш дека не ја сакам Македонија? По се изгледа дека е таква работава. Ако е така, верувај ми дека не си во право. Зошто? Секој може декларативно да искажува љубов кон сопствената држава. Некои дури мислат дека тоа е голем патриотизам. Донекаде е’, но не е баш голем. Патриотизмот не е само декларативно искажување на љубов кон сопствената држава. Исто како што патриотизам не е само земање пушка во рака. Патриотизмот се согледува во речиси сите пори на општественото живеење, во културата, науката, образованието, ... Секој треба да биде патриот во сопствената област. Да придонесува за нејзино изградување, заштитување на нејзиното културно историско и секакво друго наследство. Ако не повеќе барем со едно дело. Во овој контекст, би сакал да ти кажам дека јас се чувствувам за македонски патриот. Се чувствувам така бидејќи сум успеал да се изборам за заштита на македонскиот културолошки идентитет, изразен преку македонското кирилско писмо. Ќе бидам малку таинствен. Само ќе речам, погледни ги регистерските таблички на автомобилите. Кој знае како изгледаа тие пред 14-15 години, ќе разбере за што зборувам и кој сум. И да, патем речено, јас својот патриотизам сум го искажал и кога земав пушка в рака во 2001- ва, кога ти веројатно си бил надвор од МК. А ти? Имаш нешто сторено? Но, веројатно сеуште е рано. Пред тебе е времето за докажување. Искрено ти честитам што си се вратил во МК. Се надевам дека на било каков начин ќе успееш да придонесеш за развојот на оваа наша намачена држава. Доколку не успееш во таа своја намера, тогаш ќе се сетиш на зборовите на овој песимист кој сега ти пишува. Btw. знаше што е песимист? Тоа е оптимист со искуство. ![]() ![]() |
|||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||||
![]() |
|||||
butel2 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
||||
anastea:
Бутел, остави ме мене и мојата личност настрана, јас не сум тука тема па да цитираш погрешно разбрани мои ставови (пр. она за интернетот, кога спомна нешто како “се нема ни за леб“, на што ти реплицирав дека штом имаш за интернет, сигурно имаш и за леб, беше со некое смајли, повеќе на шега, што ти изгледа не си ја сфатила). Добро знам што сум напишала. Еднаш кажав за мене, немам намера на сите теми да пишувам за да ти “објаснам“ нешто. Како си ме разбрала, така. Во ред е. --------------------------------------------------------- insistirase , pa ti povtoriv , sum svatila taka kako sto si pisala ... i kako sto i sama kazuvas se e vo red... ti si znaes, jas si znam Изменето од moira - 06.Декември.2008 во 15:16 |
|||||
Maki
|
|||||
![]() |
|||||
mmomirovski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
||||
Што барам јас овдека, што знам јас за југоносталгичарство, ко да видов многу од таа Југославија.
|
|||||
![]() |
|||||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
||||
И како што кажа мамамд, овој разговор на глуви и слепи воопшто нема
смисла, ако е поентата да се убедуваме меѓусебно дали било подобро или
полошо.
![]() ... E sega mi go stori kejfot... ![]() kata dnevno slushame samo za proneveri na milionski sumi, katadnevno mediumite svoite vesti gi pocnuvaat so crna hronika i kako shlagfort ni gi davaat crnite mercedesi i nasmeanite lica na sakanite ni politicari kako ne ubeduvaat deka ni e mnogu ubavo i kako donele ushte nekoj EVROPSKI ZAKON so koj kje ni ja dooderat kozata. |
|||||
![]() |
|||||
Polar Bear ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Декември.2007 Локација: Канада Статус: Офлајн Поени: 1152 |
||||
.... Taka e ... Ko razume, shvatice ..
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
||||
Бутел, остави ме мене и мојата личност настрана, јас не сум тука тема па да цитираш погрешно разбрани мои ставови (пр. она за интернетот, кога спомна нешто како “се нема ни за леб“, на што ти реплицирав дека штом имаш за интернет, сигурно имаш и за леб, беше со некое смајли, повеќе на шега, што ти изгледа не си ја сфатила). Добро знам што сум напишала. Еднаш кажав за мене, немам намера на сите теми да пишувам за да ти “објаснам“ нешто. Како си ме разбрала, така. Во ред е. Само она:
kako sto veli Marsalot na nekogo koj ne saka da svati ili priznae nesto i ne vredi da mu se objasnuva.
Не гледам тука што ти или мирослав имате некому да објаснувате, па некој да сфати или признае нешто??? Што треба да сфатам и признаам од вашето “објаснување“: дека за време на Југославија сум живеела полошо или подобро? Повеќе од половина живот го поминав во СФРЈ, па најверојатно јас најдобро знам како ми било, како што ти знаеш за тебе дека ти било подобро. Јас не те убедувам дека ти било лошо, па немој ни ти мене да ме убедуваш дека ми било добро. И тоа се нашите индивидуални мислења, во тоа мислам дека е и смислата на темава.
А за историската вистина каква била државата Југославија, има компетентни историчари и политиколози кои се постручни од сите нас да ја кажат вистината.
И како што кажа мамамд, овој разговор на глуви и слепи воопшто нема смисла, ако е поентата да се убедуваме меѓусебно дали било подобро или полошо.
|
|||||
![]() |
|||||
da be ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
||||
не хаха туку jo ho ho
Изменето од да бе - 06.Декември.2008 во 01:26 |
|||||
![]() |
|||||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
||||
Хаха
|
|||||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||||
![]() |
|||||
da be ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
||||
ова го немаше пред време во jугославиjа
Пирати кај Смедерево напаѓаат бугарски бродови на Дунав Mета на пиратите во Смедерево се и украински бродови Пирати, изминатите две години кај српското пристаниште во Смедерево на Дунав нападнале 38 бугарски бродски конвои. много фенови имал Jack Sparrow ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
||||
„родени под лажна свест ...“
Да сите ние кои сме родени во времето на Бивша Југославија сме ретардињоси и глупи, со испрани мозоци и не можеме да го живееме животот нормално бидејќи сме родени под лажна свест. За умен човек не постои лажна свест! Интелигентна особа прави разлика, прави избор и доста ја кудите Југославија кога на денешницава имате мал милион Федерации, соединети држави, обединети кралства и разно разни територијални комбинации. Тоа што настанала, како настанала и како завршила е сега само лекција во книгата по историја.Македонија била и дел од Отоманската Империја, Византиската па никој толку не го тапани тоа. Секој има право да критикува од своја гледна точка, само за некои работи мора да се размислува малку out of the box и да се проанализира севкупната историја на државите и да заклучите каде има демократија, каде имало а каде немало и низ колку фази поминал светов не само Балканот. Изменето од GlenKlouz - 06.Декември.2008 во 00:12 |
|||||
![]() |
|||||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
||||
..Cudo nekoe koja komunikacija si vodime, kako slepiot i gluviot.
Nie "nostalgicarite" velime deka zalime za ubavata maldost, za ubaviot zivot, vie ni kazuvate deka zalime za mrtva drzava, deka ne si ja sakame segashnata. Koja li drskost. Ako vi go napravime kejfot i vi receme ne beshe ubavo, istite nie kje staneme dobri patrioti. More lugje, ushte tolku strani da napishete nema da ne ubedite deka ne ni bshe ubavo. Ubavo ni beshe, spomenite ostanaa. Sega sme polni grizi kako roditeli, deka decata ni se zatvoreni tuka, deka ne mozat da vidat ni pola od ona shto nie sme go videle, deka za bilo kade da trgnat im treba meseci cemreenje i cekanje pred amabasadi za pomocana viza Teapacki i pukanja na site strani, a nikoj ne odgovara za toa. Ako e toa Evropa i moderno verem, nek se nosi vo majcinata. Vo va vreme velat deka im e ubavo samo onie koi ne ziveat tuka i onie koi "brcaat" vo medot narecen "momentalna vlast" kako bre da e ubavo, koga sekoj den po nekoj komshija go "otkacuvaat" od benifitot struja, pa sedat vo temnica.Poleka ne podgotvuvaat deka kje nema i benzin pa kolite kje ni sluzat kako kokosharnici, Koja crna ubavina, ili da se zivee so devizata "Ko prezivi pricace!. I ne e toa od YU, toa e od segashnosta, od milijardite koi katadnevno zavrshuvaat vo nekoi stranski banki. Изменето од mamamd - 05.Декември.2008 во 23:34 |
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 96979899100 213> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |