IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6364656667 97>
Автор
Порака Обратен редослед
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:28
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Тогаш уживај во твојата библиска реформирана заедница, што да ти кажам.

alternativata e sekoj da si dodava i izmisluva sto saka i da si igrame crkva. za zal nekoi toa i go pravat.

Оние кои ги има од почетокот тие можат да бидат Црква, а си играат црква оние кои вчера почнаа да измислуваат нешта кои ги немало досега.
Кои се тие кои си играат Црква!? Оние кои имаат континуитет на учењето и верувањето од Божјата проповед до денес или оние кои вчера се појавија со учења кои или ги немало или биле дел од незначајни забегани групи? Каде се вашите цркви до 16 век? Каде се вашите верници до 16 век? Каде се вашите книги до 16 век? Зарем Бог створил Црква која пропаднала во првите децении? Зарем Бог створил Црква во која 15 векови никој не се спасил? И од каде сега после толку векови некој вистински ја сфатил проповедта, каква што не ја сфатиле сите досега? Нели според кажаното верата треба да слабее, а не да расне со текот на времето.
Или
Тоа се се лажните учења без корен и без континуитет на кои сме предупредени дека ќе се појават и ќе залажуваат многумина. Поради трикот на демонот да се избегне се што Бог ни објавил со текот на вековите повикуваат на „изворното христијанство“ толкувано низ формализмот на буквата во Светото Писмо.
Прво како ќе го дознаете изворното христијанство ако не се користите со толкување и преданието кои ги отфрлате.
Второ Зарем објавата Божја заврши со Апостолите!? Зарем изворното христијанство нема да се усовршува туку ќе остане се непроменето!? Зарем нема со текот на времето да согледуваме нови и нови значења на она кое Бог го проповедал поучени од Светиот Дух, а согласно на она претходно наученото!? Зарем Бога целосно го откривме и нема уште бескрајни сознанија да учиме секој ден за Него!? Ако апостолите биле луѓе, како што ги третирате, тогаш зошто луѓето верници после апостолите исто така да не добијат чест и признание за откривањата кои Бог ги удостоил!? Ако тие повикуваат на нив да се угледаме, тогаш зошто да не се угледуваме на верниците после нив!? Зошто тогаш ја отфрлате вековната традиција на монашката целосна посветеност на Бога каква што има уште од првите векови.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:09

А ова е квиз некој? Библиски или анкета?
Се повеќе ме разочаруваш Евангелос. Прво твојата гордост ми падна в очи, а сега гледам и мајтапење. Можеби не ги знам напамет броевите на цитатите, но тоа што го знам сум го запомнила од срце и во најголем дел така и постирам на форумот.

Пишувам со срцето...

Ова е форум, само форум, не се потресувај многу. Животот, делата, вистинската побожност и служба се надвор, а ова е форум. Тука дискутираме со деца, со постари, со помлади, со муслимани, со атеисти, со пантеисти... дискутираме, пишуваме тоа што знаеме. Јас се мајтапам затоа што ова е форум и затоа што хуморот е од Бога созден. Сакаш да ти цитирам стихови каде што и Христос како мене се "мајтапел" со фарисеите?
Јас сум горд само со Бог и со Неговиот Збор!
Ти ме разочара мене порано, но нема да се спуштам толку ниско да коментирам за тебе тука јавно пред сите!
Темата е монаштво...
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:09

jovan nikade ne e narecen monah, nikade ne se odnesuval kako denesnite monasi, a i nikade Biblijata ne preporacuva da se bide kako nego.

znaci od tri nepostoecki nesta, napravivte teorija. me potsetuvate na komunistite.

Што е битно кој збор ќе биде употребен, битно е дека живеел како што живеат монасите.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:08
mi se dopadna edna misla od majmunce. monastvoto ispagja kako macenistvo od bes, a ne od potreba.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:04
Originally posted by majmunce majmunce напиша:

не, јас станувам во 6 и поголемиот дел од денот го поминувам во галама, нервоза и немир затоа што мора да заработам за сто и една работа што ми се нерешени. можам да собирам тревки и да ги продавам, но тоа нема ни интеренетот да ми го плати! а тебе кој ти го плаќа интернетот? во денот немам ни 2 саати одмор. јас не се молам секој ден затоа што тоа ми е наложено, како кутрите монаси! јас најчесто јадам два пати, некогаш и еднаш во денот, да, посна храна поради здравствени проблеми. јас на мои плеќи го носам својот товар и товарот на семејството. не сфаќам зошто монахот го носи врз свои плеќи, не товарот на своите најблиски, туку на цел свет. кој го бара тоа од него? дали сака да изигрува маченик? што е воопшто маченик? дали оние деца во Африка што работат за своето помало братче да го прехранат, што се соочиле со милион проблеми, војни, глад во животот, не се маченици (во вистинска смисла на зборот), а не маченици со причина!

Доколку твојата животна борба е за Бога и ја живееш со трпеливост тогаш верувам дека Бог ќе ти ја прифати како твоја жртва пред Него за Него. Нерешените проблеми во над 90% се произлезени од нас самите. Така доколку твојата борба не е во чест на Бога и не ја прифаќаш со трпение тогаш ќе важи:

Матеј:  13:7 Некои паднаа во трње и израсна трњето и ги задуши.

Монашкиот живот не е наложен, туку е доброволен. Затоа постои искушенички период за самиот човек да осознае каков живот го очекува.

Болките на оние кои страдаат низ светот се произлезени сепак од нив самите. Доколку ова не го прифаќаш ќе излезе дека Бог е виновен за страдањата во светот.

Според проблемите со кои се соочуваш, токму тебе ти треба дружење со Бога во мирот на некој осамен манастир.

Изменето од sard - 24.Септември.2008 во 12:05
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:55
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"каде се еден, двајца или тројца собрани во Мое име, таму Сум и Јас посреде нив."

(Исус во евангелие по Матеј 18:20)

Наградно прашање: Кој збор е вишок во горниот стих? голема%20насмевка

eden!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:54
А ова е квиз некој? Библиски или анкета?
Се повеќе ме разочаруваш Евангелос. Прво твојата гордост ми падна в очи, а сега гледам и мајтапење. Можеби не ги знам напамет броевите на цитатите, но тоа што го знам сум го запомнила од срце и во најголем дел така и постирам на форумот.

Пишувам со срцето...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:53
Наградно прашање -

Каде се еден или двајца или тројца собрани мислејќи во Мое име, ќе бидам ли таму и Јас? (собрани фарисеи во името на Бога)
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:53

sekoj hristijanin koj ne se stremi kon sovrsenstvoto, koj ne se stremi da go imitira Hrista, koj ne se stremi da se kae, da moli, da mu sluzi, NE E HRISTIJANIN!

И да е христијанин, оној кој не се стреми кон совршенство, нема да остане христијанин.

Матеј:  5:48 Но бидете совршени, како што е совршен вашиот Отец небесен.

Колосјани: 4:12 Ве поздравува од вашите Епафрас, служител на Исуса Христа, кој секогаш во молитвите свои се грижи, да бидете совршени и исполнети со секаква волја Божја.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:47
"каде се еден, двајца или тројца собрани во Мое име, таму Сум и Јас посреде нив."
(Исус во евангелие по Матеј 18:20)

Наградно прашање: Кој збор е вишок во горниот стих? голема%20насмевка
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:42
Понекогаш поубаво и соло, отколку во погрешно друштво да се чувствуваш голо...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:36

Која е за тебе Вистинска црква?

Соло црквата? збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:21

a negovata ishrana e negova zelba be, moze mu bile specijalitet skakulcite.

Сега си го покажа нивото. збунетост
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 11:13

газење%20од%20смеењеХа, добра слика стави, бар ме насмеаголемо%20гушкање

neli sum licen?

baci raka!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6364656667 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.