![]() |
|
ИД, ЕГО и Супер ЕГО |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | |
TETKA ZIZI ![]() Нов член ![]() Регистриран: 09.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 14.Август.2008 во 22:46 |
KOJ E NASIOT VECEN NEPRIJATEL? EGOTO SE RAZBIRA A EGOISTITE SE OMRAZENA KATEGORIJA LUGE .SE RABOTI ZA POTSVESTA SVESTA I NADSVESTA STO KE DISKUTIRATE SEGA AJ DA VE VIDAM?
|
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ako uspeeme da go unistime "vecniot neprijatel",bi prestanala da postoi samosvesta za sopstvenoto JAS i naseto odnesuvanje bi bilo vodeno od ID-ot...i konecno bi bile ramnopravni so zivotnite
![]() Изменето од fragola - 15.Август.2008 во 11:10 |
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
![]() |
|
TETKA ZIZI ![]() Нов член ![]() Регистриран: 09.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
A ZOSTO MISLIS DEKA KE BIDEME KAKO ZIVOTNITE KOGA NIE GO IMAME I SUPER EGOTO T.E NADSVESTA KOJA VO MNOGU PRILIKI NI POMAGA DA IZBEGNEME LOSI RABOTI BIDEJKI TAMU SE KRIE INTUICIJATA A AKO SEKOJ POCNE DA RABOTI SO NEA NE MORA NI DA ZBORUVAME TELEPATSKI KE SE RAZBIRAME.JAS MISLAM DEKA EGOTO SAMO NI SMETA DA SE IZRAZIME, I DA JA OTVORIME DESNATA STRANA NA MOZOKOT DA RABOTI.SEGA KORISTIME SAMO 20% OD MOZOKOT T.E LEVATA STRANA ZAMISLI STO KE BIDE KOGA KE SE ISKORISTAT I TIE 80%
|
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Ovde nesto se mi e izmesano...prvo intuicijata mislam deka poteknuva od ID-ot,a drugo za da postoi SUPER EGO mora da postoi i EGO,zasto,SUPER EGOto e toa koe ja sozdava vrskata pomegju IDot i EGOto,ja usoglasuva svesta za sebe i go prilagoduva zadovoluvanjeto na potrebite so opstestvenite normi i pravila....
|
|
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Vo super egoto se naoga i iracionalnosta koja e osnoven temel na shizofrenijata. Egoto sme nie, id e zivotinskoto vo nas, vo super egoto se site zabrani i ogranicuvanja koi prvo preku roditelite ni gi nametnuvaat vo drustvenata organizacija vo koja se naogame.
Roditelite najcesto se losi vospituvaci poradi nivnata nestrucnost koi se najcesto pricina za mentalni devijacii kaj decata. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Надсвеста. Фроjд дели лугето и на друг начин- садисти и мазохисти /инстинктот танатос/влечение кон смртта, агресиjа према себе или према другите/- како фактор во сексуалните ни односи/. Обично улогата на агресора или садиста се пага на таj коj се води или е подчинен на Ego како ниво на социално адаптиране, а мазохиста или агресора према самиот себе од таj шо се разтворил во Super Ego или е развил како доминанта во поведението Jas како дел од светот со неговите правила кои прифакjам како свои. |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Egoto e samo sudija na dvata boksera id i super ego, koj povremeno, ako ne i najcesto jade kotek zosto im stoi na patot obiduvajki se da gi razdvoi
|
|
![]() |
|
dejanpp ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
PA EGOTO I SUPER EGOTO SE DVA NAJVAZNI ELEMENTI ZA ODLUKA
EGOTO VO DEL OD SEKUNDA POSTAVUVA ILJADNICI ZELBI A SUPEREGOTO PRAVI RESTRIKCIJA NA NEPOTREBNITE I IZBIRA NIE DA GO NAPRAVIME ONA NAJSOVRSENOTO |
|
![]() |
|
becenevem ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Vnimavajte sto se slucuva. Povazna mi e mojata sreka od tebe. Koga bi biral, sekogas bi ja izbral srekata.
Kolku od vas se pocustvuvaa kako egoisti izgovarajki gi ovie zborovi ? Izgleda, mnogumina. Razbirate li do koja mera sme podlozeni na perenje na mozokot ? Ima migovi koga sme prinudeni da se prasame: kako mozam da bidam takov egoist? No, razmislete, koj e navistina egoist. Zamislete nekoj koj bi vi rekol: „kako si mozel da bides tolku golem egoist, tvojata sreka da ti bide povazna od mene“? Zar ne bi vi doslo da odgovorite: „izvini, no kako mozes ti da bides takov egoist, koga ocekuvas tebe da te stavam nad sopstvenata sreka“? |
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
докторе, а кога пијам, оти после главата ме боли??? ![]() дали дека без мезе или што??? |
|
![]() |
|
ne si naviknata na niskanje
![]() |
|
![]() |
|
DAC23 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 357 |
jas koga go potrosam egoto si go zamenuvam so alter ego si klavam novo ego i sibam turbo na super 98 oktana
![]() Изменето од DAC23 - 26.Февруари.2009 во 13:18 |
|
SEMPER ETIAM UBIQUE SUPERIORES
|
|
![]() |
|
Lithium ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
ИД-то ја претставува биолошката страна на личноста
ЕГОТО е психичката
а СУПЕР ЕГОТО е социјалната
ИД-то бара своите потреби одма да ги задоволи
тоа е она...ЖИВОТИНСКОТО
потребите за глад, жед.....
додека СУПЕР ЕГОТО се води според некои определени
норми што произлегуваат од социјалната средина
е сега ЕГОТО е тоа што всушност прави БИЛАНС помеѓу ИД-то и
СУПЕР ЕГОТО
едно без друго - не може
![]() убаво фрагола кажала:
``да ни се водеше личноста само според ИД-то ќе бевме рамноправни со животните``
т.е би биле ЖИВОТНИ
![]() |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |