![]() |
|
OCAJNI FOTOGRAFII! |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 8> |
Автор | |
zerogain ![]() Нов член ![]() Регистриран: 29.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Главното прашање ми е за фото-литературата, но сепак не сакам да одземам место во оваа дискусија за лични прашања, затоа би отворил нова тема.
|
|
![]() |
|
zerogain ![]() Нов член ![]() Регистриран: 29.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 8 |
Фала многу Зоран за поканата.
Но сепак не сум од Скопје, од Велес сум, па затоа, односно поради патувањето, (малку превоз за назад во Велес во доцните часови) нема да бидам во можност да идам редовно, но не значи дека нема да се обидам да дојдам. Од друга страна иако сакам да се подобрам во фотографија, не сакам да станам Јунак сеуште, кога ќе посакам тогаш ... барем така мислам сега, нека одат природно работите. Поздрав. |
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Zoran ti kaza se sto treba. Inaku, ako imas nekakvo prasanje, prasaj. Site sto znaat kje se obidat da ti pomognat.
|
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Prvo, kako na nov chlen ti pozheluvam dobredojde megju nas!
Vtoro, poveli sekoja sreda (od 8 chasot navecher) vo Mala Stanica (ako zhivesh vo Skopje) lichno da se zapoznaesh so nash*te chlenovi, da vospostavish direkni kontakti so niv, da skluchish poznanstva, da prashash se sto te interesira i da razmenish iskustva. Ova dozhivuvanje e neprocenlivo i ne mozhe da se zameni so nikakvo dopishuvanje kako sto pravime sega. Znam dobar broj pochetnici kako tebe sto hrabro se odluchija na vakov chekor i bukvalno od "zero" stanaa "hero' vo vreme od nekolku meseci. Te ochekuvame i tebe so netrpenie. ![]() Primi najiskreni pozdravi! |
|
![]() |
|
Толку многу смисла има ова што го пиша “Тегла“ што не ми се верува, по се изгеда си искусен фотограф, кратко и јасно - интересен лик (ум?) - интересни фотки. Но сепак не мислев да пишам дека мене (а и на другите) треба да ни биде основа сјатот за учење, туку еден вид едитинг на тоа што е (технички, естетски) убаво фатено а што не е. А таа улога доволно ќе ја обавува со неколку посовесни и поискусни “едитори“.
П.С. А за учење имам 1001 прашање но незнам дали да прашам или некој веќе прашал, како на пример - подобри книги за фотографија или некој подобар туториал на интернет, или ако веќе има отворено дискусија за тоа на сајтов насочете ме.... |
|
![]() |
|
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Fala sto ne narece majstori ![]() ![]() Изменето од Tegla - 07.Јули.2008 во 17:35 |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
![]() |
|
.
Изменето од zerogain - 11.Јули.2008 во 08:54 |
|
![]() |
|
сашо ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
ok Mire, izvini, vo pravo si
prostete i drugite poz |
|
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|
![]() |
|
Mire ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Koki,
Veruvam deka i na drugi im e zboktisano od ova. Zboktisano mi e i mene da mi prostis. Pravam ona sto go smetam i cuvstvuvam kako ispravno i ne dozvoluvam nekoj tuku-taka da mi go omalovazuva na trudot i mislenjeto. Ti mozebi smetas deka treba da se precuti, no mene ne me ucele da precutuvam navredi i omalovazuvanje. Nikogas ne sum zalel vreme i trud da pomognam nekomu, normalno ako ne mu preci da mu pomaga starec koj e zakoraven turbofolker. Na pocetokot ni na Saso ne mu precese sto sum turbofolker ... ЖЗВ (Живи, Здрави и Весели), vreminjata se menuvaat ... a i ludjeto Mozebi jas sum toj sto se smenil pa vece ne sum soodveten. Ne znam, toa vo ogledalo ne se gleda za zal. Pozdrav, Mire |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
KoKi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
ocigledno site imate problem!
ne planiram ama ich da vi se mesham, i dvajcata ve znam i pocituvam, ama stvarno preteravte so vasite "nadmudruvanja" i prazni muabeti, poprazni zdravje! ne vi dolikuva... |
|
![]() |
|
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Mire, ne veruvam deka chlenovite vi zameraat sto ste se nafatile da pregovarate so administratorite na ovoj sajt i sto se obiduvate da storite neshto praktichno okolu rabotite koi ne ni bendisuvaa do sega. Mislam deka sepak nie sme blagodarni i imame doverba vo vas oti se obiduvate da storite sto e mozhno podobro za site nas (pa i vie ste del od nas i gi delite istite interesi, neli?).
Ne e mozhno chlenovite vo poln broj da sednat na nekakov sostanok so nadlezhnite od idividi, pa vashata mala delegacija e poveke od dovolna. Razmenata na mislenja i predlozi od nasha strana preku forumov e samo nachin preku koj site nie se obiduvame da pomogneme i me raduva sto vie kako nesudeni delegati imate otvoreni ushi za niv. Vi pozheluvam uspeshno vodenje na pregovorite, pa naskoro da se zdobieme so nov i podobar sajt od ovoj. Siguren sum deka nema da bide idealen (zarem postoi neshto takvo), no isto taka znam deka mnogu neshta ke gi ispeglame so vremeto, onaka kako sto gi reshavavme i so ova sto go imame dosega. Изменето од Zoran K - 03.Јули.2008 во 14:18 |
|
![]() |
|
сашо ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
aman Mire... ok, u redu e ... priberi se malce
ako si ti dovolno pismen kako sto si dozvoluvash za mene da prasas - ke procitas toa sto si napisal, i ke vidis deka toa sto mi go lepis mene - se odnesuva isklucivo na tebe-od nekonstruktivnost i bazicna nekonzistentnost na misla, do navredi ...etc...toa ti se vika (cista) proekcija .... no - ne sum tuka za da lecam za tebe, koga vaka javno me prozivas - da, gi mislam tie "epiteti" i se somnevam vo tvojata mok malce posiroko da gi gledas nestata od sopstveniot bunar .... ne, ne go mislam istoto i za bobi, ni od daleku, dzabe vezesh tamu... mislev deka tuka ima dovolno kriticna masa na doblesni luge koi imaat minimum samopocit i dostoinstvo, i deka i pred sebe ( a kamo li pred drugi) da se valkaat na nacin kako ti toa go pravis, i ne, ne padnav jas nisko ... pazi malce sto zboruvas, radi sebe... i ti posakuvam da prodolzis da si igras ozbilna fotografcina mene tuka mi nema mesto fala Изменето од сашо - 03.Јули.2008 во 15:44 |
|
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Branko, mozebi si vo pravo, no toa e najbrziot nacin da ne lincuvaat ... za pocetok tie koi seriozno bi sprovele takvo nesto, a potoa i samite clenovi na zirito. Pa vidi sto se slucuva poradi faktot sto sme si dozvolile nekakov arbitreren kriterium da postavime ... Ne e dobro, no nekakvo resenie morase da se najde. Kakvo da e, ne e poloso od ova sega, se nadevam deka ce se soglasis so toa. Se soglasuvam deka umetnosta nemoze da se pretvori vo bodovi i deka resenieto e kompromis, no pogledni gi reakciite na ziriranjata na izlozbite. Najbolnata tocka na sekoja izlozba e ziriranjeto ... komentari posle toa, kolku ti dusa saka. Ovaka sepak se vadi nekakov prosek od toa kako del od clenovite gledale na nekoja fotografija. Sto se odnesuva do mene, imav i jas svoi dvoumenja okolu sistemot ... kako primer na ona sto me macese ce gi spomnam portfolijata na Simo Murovski, Milena, tvoeto portfolio ... vo toa vreme Igor vece go imase izbrisano svoeto portfolio i toa mi bese problem da go prifatam. Neka ne mi zamerat tie sto ne gi spomnav, no ima tuka ludje civ minat trud i portfolija zasluzuvaat da vlezat vo toj podsajt, ama ova bese prasanje na izbor od 2 (odnosno 3) zla koe ce go odberes. Ne znam dali na nekoj od foto sajtovite ima primer da clenovite se rangiraat spored neciv izbor, a ne spored bodovite koi nivnite fotografii gi dobile, mislam deka ne. Vo prirodata na internetot e matematicko resavanje na nestata. Problemot e sto vo slucajov matematikata odednas stanuva strasno subjektivna ![]() Po prasanje na toa sto nie 3ca razgovaravme okolu dizajnot na sajtot mozam samo da se izvinam. Toa bese, ednostavno, nesto sto morase da se napravi. Pregovaravme vo ime na Fotografika, a ne vo ime na site clenovi na sajtot i prethodno se konsultiravme so site koi se del od telata na Fotografika. Od druga strana, smetam deka Fotografika si go zasluzi pravoto na glas vo planiranjeto na izmenite na sajtot ituka ne gledam problem. Sorry, ova se oddolzi povece od planiranoto, no ne sakav da bidam pogresno razbran. |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
![]() |
|
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Ti padna dovolno nisko da stavas iminja na ludjeto na forumov. Sto sakas povece od toa? Jas sum vo sostojba da si gi branam stavovite do 101 i nazad, no ne si dozvoluvam da navredam nekogo! Najiskreno, bez ogled na ostro sprotistavenite stavovi, ne ocekuvav deka ce si dozvolis "lepenje na epiteti" od tipot na "starci", "zakoraveni" i "turbofolkeri". Zarem toa sto go imas vo sebe ti veli deka e korektno takvoto odnesuvanje? |
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |