![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5960616263 146> |
Автор | |
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ИМА ДВЕ ДАЛЕЧИНА - ЕДНАТА Е ПРОСТОРНА, ВТОРАТА ВРЕМЕНСКА...ПРВАТА СЕ СОВЛАДУВА СО ПАРИ, ВТОРАТА, МАЛКУ ПОТЕШКО, НО ЗА ДА ЈА СОВЛАДАШ, ТРЕБА ДА РАСЧИСТИШ СО ПРЕДРАСУДИТЕ...
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Чувство
Господи, тоа чувство... Дека можам да клекнам на коленa и да се раздадам себеси на ветрот, се додека последниот здив не ми се спои со кратко подувнување што ќе и' ги разниша прамените од косата. Господи, ќе сети ли дека сум јас? Оној што се осуди за неа да го врти универзумот и во воздухот да преспива. Оној што наместо со нејзините раце, се гали со заскитани пердуви, што од птици, што од ангели... Господи, тоа чувство... Дека можам како опитен маг, да ги претворам сите тревки во стихови, и да го продадам телово на нимфи за катаноќ да и' ги шепотат на сон. Господи, ќе сети ли дека се мои? Оти сите до еден ги натопив со болка, оти само во болката ја имам Господи, оти таа е последната руина од светот што горчливо го презирам, оти не можам да го разберам. |
|
![]() |
|
seka ![]() Сениор ![]() ![]() Guardian Angel Регистриран: 04.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4418 |
Quentin , kako i sekogas gi biras pravilnite zborov... so enda poezija istakuvas golema emozija!!! sto cekas? sto ne i go sepnes nezo na uvo? ? ![]() Изменето од seka - 13.Април.2008 во 00:20 |
|
![]() |
|
doriangray ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Опсесивен компулсивец Регистриран: 03.Јануари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1460 |
Стварно Квентине, што чекаш да и го шепнеш сето ова?
![]() ![]() |
|
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change. And if you're talking about my life you're only wasting your own time! |
|
![]() |
|
ПодВодно ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Оксиморон Ситни души, празни срца, Зрна грозје нагниени – Љубени, заљубени, задоволни. Умни глави, добри, храбри, Љубов полни за цел свет – Сами, осамени, заборавени. Терезија расипана Зема жртви вересија – Перверзна рамнотежа. Изменето од filmadzijka - 13.Април.2008 во 15:37 |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Me dopre velejki
deka vo mene ima mnogu ljubov i bidna ljubov, i vo sekoja moja zelba se pojavi ti. Zaboraviv na se zosto se poveke ucev da te sakam, nemase druga cel samo igra so svetulki, orgazam bez prekin i bidnavme nie. Isprepleteni sme sega nie kako Gordiev jazol zosto koga te baknuvam tebe se baknuvam i sebe, se raduvam na sebe zosto te imam tebe i go doprev vrvot na srekata |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Безимена песна
Како да живеам? Знам, како питом поданик ќе ја чекам смртта и плашливо ќе стискам палци добрините да ги натежнат гревовите на вагата што мери заслуги и пропасти. Ах, не... Долу на земјата ќе викаат дека животот ме надгласил мене, кроткиот, молчеливиот и безидејниот. Ќе викаат така додека ноќта го порази денот, и ќе заборават. Како да живеам? Знам, ќе бидам неустрашлив херој и смело ќе ја освојувам земјата под мене и воздухот над мене, со мечови и стрели ќе го исцртам просторот, и ќе плукам оган на секој што ќе го пречекори. Ах, не... Долу на земјата ќе викаат дека силата ми го обзела умот мене, вандалот, насилникот, расипникот. Ќе викаат така додека ноќта го порази денот, и ќе заборават. Како да живеам? Знам, ќе бидам човек што горделиво чекори со силата на својот ум и светови создава со моќта на својот збор. Човек што со доблести и мудрост го секнува изворот на предрасудите и глупостите, со добра мисла затвора зли усти, и со насмевка спушта стиснати тупаници. Долу на земјата ќе викаат дека ореол имам над главата и дека ги вардам и чувам од неправда и зло. Ќе викаат така додека ноќта го порази денот, и ќе заборават. Но, ќе останат некои што добро ќе паметат. Изменето од Quentin - 13.Април.2008 во 12:17 |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
ЧЕДО НА ВЕЧНОСТА
Ниту вчера, ниту после - миг бескраен, слеан во морето на вечноста Исклесана недореченост во каменот на незаборавот, дрворез во расцутена цреша, - цут недоцутен. Стои мигот во реката на времето, брег стамен, неронлив, - гранитна бескрајност... Која птица го задои та гласот му го закрепна, со седеф мазен го опточи? Ниту вчера, ниту после - миг заѕидан во ѕидот на неодминливоста... Миризлива несвенливост на мостот на времињата, недопишана страница на победата, - сон недосонет. Чуден пат го донесе уште почуден го однесе во прегратките на вечноста. |
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Koza kako kora od stoleten dab,
besmislena misla, ona sto mora da bide sekogas bidnuva, koga trubata ke ja zeme za krajot da go oznaci, se gasat nadezi za bilo kakvo utre, damata zapea uste na pocetokot. Mrtviloto e tuka da ne gusne site i nikogas ne ne zaborava zosto so sekogo od nas zbor ima dadeno. Vistinata e gumeno topce sto skoka prebrzo za nasi oci, premalo za da jasno se vidi. Kremiran dvojnik niz reka go pustam, onoj sto sudeno ne mu bese uste vo cekalna od koja ne ni izleze |
|
![]() |
|
Blagiot angel sekogas e tuka
mrazulci stom zabelezi kako vireat od gorclivo srce da gi stopi so pravot od krijata na kralskata peperutka. Uteha nezamenliva vo carstvoto na ona zivot sto se vika, a nikoj ne bidna spremen da go zivee dodeka taa lebdi visoko i ispraka zraci posilni od sonce gali dusi padnati sto po zemja polzat, gi potkreva, bodri i solzi im brise. Sila ima poveke od silnite no ne ja cuva, samo ja razdava do doza nasmevka sto budi. |
|
![]() |
|
Freya ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 491 |
![]() ![]() Изменето од Freya - 13.Април.2008 во 21:19 |
|
Во мене се борат две личности,идиот и гение, се плашам да не попушти попаметниот.
|
|
![]() |
|
Umot sto bese moj
cavkite go zedoa i sega letaat vo visinski dalecini kon tebe pred tebe da go donesat. Moeto srce ti go predadov mnogu mlado i mnogu rano i seuste go igras kako brojanica vo moment na pocek ili rata. Ne znam uste kolku ke mozam da preziveam zosto velat od ljubov ne se zivee, a jas znam samo da sakam, a ti ne zabelezuvas deka venam, deka se ronam, zosto da se osmelam da kazam ne smeam sto i jas sakam. |
|
![]() |
|
Сиромашен сум. Водата што ја собирам во стари тенџериња е страста што надоаѓа како пороен дожд и ми ги совладува порозните мисли. Старата куќарка со пропустлив покрив ми е телото што нема сила да им каже “не” на злокобните сили и нечистите копнежи. Мувлосаниот леб што го чувам на искршеното масиче, ми е срцето кое се повеќе трули со секој изминат ден. Провевот во таа стара куќарка е немоќта да се исправам и да ги затворам прозорците што ми се поглед кон светот, во кој сум невидлив, за Бога и за себе. Изменето од Quentin - 14.Април.2008 во 18:27 |
|
![]() |
|
Ti si tamu nekade
i na nekoj mu se smeskas, sto ni najmalku na mene ne lici i za potrebi negovi go prasuvas za da moze da se pogodite ili prilagodite. Se gledate se merkate oci eden od drug ne ispustate, iskra nadez blesnuva mozebi ova e vistinskoto cekanoto. Se ususkav vo mojata vreka za spienje so misli nezgodni so pokazalec kon mene, zosto klosarce sum si stalno pod mostot sto lezi so nuzda golema kade se vrsat mali. Kon neboto pogledav zvezdi mi namigaat samo uste tie me prepoznavaat. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5960616263 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |