IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Внатрешни несогласувања во исламот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Внатрешни несогласувања во исламот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
Автор
Порака Обратен редослед
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:48
ama covece ti zboruvas za eden poglavar na ISLAMSKA VERSKA VERSKA ZAEDNICA KOJA BROI NAD 1500000 muslimani ..................................dali si navistina svesen koi stavovi gi zastapuvas tuka na forumot??????

bi se slozile li drugite muslimani so tebe vo ova tvrdenje???????????

Изменето од aladin - 06.Април.2008 во 17:49
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:40
a bre aladine, nemam namera da go igubam so tebe celo popladne.  ne mi se bendisuvaat ludje sto se narekuvaat muslimani a rabotat na steta na muslimanite. 
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:38
lave ne begaj ---odgovori......................
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:33
EVE STO TOJ IZJAVUVA VO INTERVJU :

Zbog čega Islamska zajednica Sandžaka ne priznaje osnivanje Rijaseta i izbor muftije h. Hamdije ef. Jusufspahića?

Islamska zajednica Sandžaka je organizaciono povezana sa Islamskom zajednicom u BiH. U tom smislu Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ-e BiH ističe da je IZ u BiH po svom ustavu dužna voditi brigu o Mešihatu IZ u Sandžaku, jer je to njen sastavni deo. Mi nismo sastavni deo ni jedne ekteritorijalne Islamske organizacije, mi smo u svojoj zemlji, sa svojom dugom tradicijom Islama. Citiraću Vam deo tog obavezujućeg Ustava:

Član 1.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji, sastavni su dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Muslimani Srbije nisu samo Bošnjaci, već u velikoj meri drugi narodi, ali mi ne temeljimo našu zajednicu na nacionalnom šablonu.

Koliko je opravdano ili neopravdano njihovo pozivanje na prenošenje ovlašćenja iz Istambula u Sarajevo 1878. godine i tvrdnja da samo u Sarajevu može postojati Reis – ul – ulema?

Srbija je imala svoju Islamsku zajednicu 10 godina pre BiH, naime 18. maja 1868. godine knez Mihajlo Obrenović i Državni Savet Kneževine Srbije doneli su ukaz o priznanju Islama kao zakonite religije, a usledila je i menšura (ovlaštenje) Šejh – ul – Islama iz Istambula. Dakle, mi se pozivamo na tradiciju srbijanskih muslimana, a ne bosanskih.

Podsetimo se da su muslimani sa prostora bivše Jugoslavije imali sličnu situaciju 1918. godine, kada su u objedinjenu Kraljevinu SHS ušli sa tri islamske zajednice; Srbije, Crne Gore i BiH. Najpre je objedinjena Islamska zajednica Srbije I Crne Gore pod Vrhovnim Muftijom u Beogradu, a tek 1930. godine donošenjem Ustava formiran je Rijaset Islamske zajednice Kraljevine Jugoslavije sa Reis – ul – ulemom h. hafiz Ibrahim ef. Maglaićem na čelu, koji je bio inaugurisan u Beogradu u Bajrakli džamiji i čije je sedište bilo u Beogradu. Dakle sve tri Islamske zajednice su unele, u ovu novu, svoj šerijatsko-pravni subjektivitet i legitimitet.

Danas mi, muslimani Srbije, pozivajući se na ove činjenice želimo očuvati i učvrstiti ovu tradiciju.

Da li postoji mogućnost dogovora sa predstavnicima Islamske zajednice Sandžaka?

Svakako, vrata dogovoru nisu i ne smeju biti nikada zatvorena, iznošenje suprotnih stavova nije i ne sme biti povod za razjedinjavanje i svađu. U tom smislu nadam se brzom pronalaženju zajedničkog jezika među muslimanima u Srbiji.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:28
e be ne mi e jasno sto ti precat lugjevo vo IVZ I JUSUFSPAHIC????????? neli se muslimani? pa ti treba poveke da gi sakas i branis od mene??????????

Изменето од aladin - 06.Април.2008 во 17:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:23
ja ne go priznavam ni genocidniot izrael, ama koj me pita mene
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:22
nemoj molim te sega ti da me ubeduvas deka ne priznavas eden poglavar i edno IVZ ???????????

Изменето од aladin - 06.Април.2008 во 17:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:21
da onj najvisokiot. so crn mantil. i ic nemam merak da go pulamлутина
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:20
e poradi mnogu raboti. dolga i siroka e negovata. лутина
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:17
pa poradi toa sto poglavarot na IVZ vo srbija go narekuvas so slednite zborovi:

a toa e ovoj covek na slikata(vo belo):

Originally posted by Pustinski-Lav Pustinski-Lav напиша:

si znam ja deka jusufspahic ne e "musliman", tuku srpski placenik da pravi razdor medju muslimanite.  aladine (ne)prijatele dragi nemoj da gi pikas site sto nosat muslimansko ime vo muslimanskoto bratstvo, ce ti se lutat oni sami.

Изменето од aladin - 06.Април.2008 во 17:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:10
a sto ima vrska jas sto priznavam
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:06
znaci ti ne ja priznavas ivz vo srbija??????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 17:00
aha iste taka da bese. a be kaj si videl ne sloga medju muslimani vernici. a be gledaj na adjilak od cel svet ludje se na edno mesto, eden do eden kako braca od krf. големо%20гушкањеголемо%20гушкање
e sega ima i kukavici koi nosat muslimansko ime a prodadeni dusi se na evrite so cel da pravat razdor medju muslimanite, a ni m od musliman nemaat. jusufspahic ti e ubav primerлутина

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2008 во 16:47
pa treba li jas da stavam milion tekstovi i objasnuvanja so dokazi da se vidi deka i pomegju muslimanite ima golema nesloga?????????

ili vie samite da priznaete??????

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.