![]() |
|
ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 32> |
Автор | ||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Aloooo JS se sekta i tie ne se nikakov reper za hristijanstvoto!!!! |
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Objasni ubavo EvAngelos shto se podrazbira pod protestantstvo - site onie koi se smetaat sebe si za Hristijani, a ne se soglasni so Katolichkata crkva ili so Pravoslavnata. Realno - ako se soberat site grupacii, tie se vtori po brojnost. No - bidejki uchenjata im se razlikuvaat edni od drugi, ne mozhe da se zbori za Protestantizam kako za denominacija.
Atentator - posledna opomena ti e ova! |
||
![]() |
||
hr.lucky ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
|
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Замисли си дека вчера имало протест пред апелационен суд за намалување на казната на некој убиец, а дека завчера имало протест пред владата заради зачувување на името на Македонија. Денес на вестите новинарот и едните и другите ќе ги нарече "протестанти" иако тие не протестирале за исто, иако имаат различни ставови, убедувања, барања, очекувања итн.
Слично е и со верските заедници кои се наречени протестанти. Некои од нив имаат минимални разлики, можеби некои ситни разлики околу организацијата и уредувањето (пример конгрешаните, евангелистите, баптистите), некои имаат мали доктринални разлики кои не менуваат нешто суштинско во верата (методисти, назареќани и други холинес движења), некои имаат малку поголеми догматски разлики (адвентисти, Јеховини сведоци, пентакосталци), а некои пак имаат сериозни разлики дури и во однос на тоа кои книги ги сметаат за свети и сл (адвентисти, англикани).
Сепак да не се расплинуваме премногу за да не забегаме од темата, поентата ми е дека името "протестанти" не е некое име кое тие христијани си го избрале самите себеси, туку така ги нарекла официјалната Католичка црква во тоа време сите нив, необрнувајќи внимание за тоа дали тие веруваат слично или пак некои можеби малку поразлично. Поточно, според некои историски извори, за прв пат биле наречени протестанти одредени германски принцови кои протестирале против одлуката на императорот да ја поништи легализацијата на лутеранската црква која била одобрена само пред три години од поништувањето. И сега заради нивниот протест, денес се живо и диво што не се нарекува православно или католичко се става под големата капа на протестентизмот. Изменето од EvAngelos - 28.Март.2008 во 21:54 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
hr.lucky ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
|
Pozz. Ev. dankeschen za odgovorot ,jas vo globala se slozhuvam so tvoeto mislenje za mnogu minimalni situacii se raziduvam shto ne znaci deka ako konverzirame ne bi se razbrale ,jas bi te zamolil tebe kako informiran za izvornite hristijanski prashanja da otvorish tema ,,protestanti hristijani, i tamu da ni razjasnish shto e ustvari shto zoshto ima mnogu da se doznae.pozz.
|
||
![]() |
||
KGB ![]() Сениор ![]() Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
|
Brojot na Jehovinite Svedoci vo svetot e negde okolu 6.7 milioni.
|
||
![]() |
||
alekso_2000 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
|
Kako може да се нарекуваат сведоци кога самиот поим на зборот кажува нешто што не е можно!!!
Да се биде сведок на нешто е да се види или да се доживее истото!!! Кој од тие 6 милиони и кусур го виделе Јехова? |
||
car's freack
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Името "Јеховини Сведоци" сведоците го позајмуваат од следниов библиски стих...
"„Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово (Јеховино), „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ (Јехова), нема Спасител освен Мене. Јас прореков, спасив и навестив, и нема туѓинец меѓу вас! Вие сте Ми сведоци,” слово е Господово (Јеховино), „а Јас Сум Бог, од вечноста - Јас Сум!"
(Исаија 43:10-13)
|
||
|
||
![]() |
||
speed ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 09.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 803 |
|
znete li deka nekoja devojka od aerodrom se frlila od zgrada , inaku bila clen na jehovinite svedoci...
tie se losa sekta , poveketo so idat kaj niv idat zatoa sto nemaat za jadenje i sl raboti ali definitivno gi mrazam i mislam dekia treba da se istrebat od skopje i posiriko zaso sirat lagi i ne im e mestoto tuka.... ![]() ![]() ![]() |
||
speed
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Иако не се сложувам со теологијата на Јеховините сведоци, сепак не дозволувам да се зборува лажно за нив. 1. Ни еден член на Јеховините сведоци не се фрлил од зграда, ниту извршил било какво самоубиство.
2. Јеховините сведоци не поттикнуваат кон самоубиство, туку напротив, учат дека свесното самоубиство е смртен грев.
3. Верската дискриминација ни е еден од сигурните црвени картони за влез во Европска Унија. Македонија има еден од најнедемократските верски закони и затоа неколку пати до сега, под притисок на ЕУ, правеше ревизија на истиот и сеуште нема задоволителен верски закон за да биде членка на ЕУ.
|
||
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Speed - povnimatelno malku vo pishuvanjeto i so poumeren odnos kon pripadnici na bilo koja vera! Sledniot pat dobivash opomena.
|
||
![]() |
||
KGB ![]() Сениор ![]() Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Me nasmea! Bravo! ![]() |
||
![]() |
||
alekso_2000 ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 523 |
|
Немам ништо против никоја секта но сепак не е убаво да ни ја цепат христијанската ни религија а со самото тоа и да ја ослабуваат се до нејзино пропаѓање!!!
Да се решат тие минорни разлики и да се соединат во една голема Христијанска религија со еден Бог како што и вистина е!!! Јас лично го имам читано Светото Евангелие и Јехова никаде го немам сретнато! А лично по почитувам само Светото Евангелие и она што во него е напишано како водич низ верата!!! |
||
car's freack
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Кое ти е тоа "свето евангелие"?
![]() Инаку Јехова/Јахве се спомнува над 7000 пати во Светото Писмо (Библијата)
![]() п.с. кога сме веќе кај цепењето и православието се отцепи од Римокатоличката црква во 1054 година. |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2425262728 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |