IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 32>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 14:08
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

shtom gi rachunash zaedno mora da imaat mnogu zaednichko a sepak da se razlikuvaat po neshto , vo shto se razlikuvaat ednite od drugite bidejc'i se narekuvaat razlichno?

Па еве ти гооооооооооооолееееееееема разлика уште во основата:За Јеховините Сведоци,Исус не е Бог,туку Божји син,т.е. брат на Сотоната,оти тие Луцифера го сметаат за втор Божји Син.Е сега мисли му ја понатака,со оглед на тоа дека ЕвАнгелос посочи дека Сведоците се поблиску до Вистината од Римокатолиците и Православните. И сакал тој да признае или не Јеховините Сведоци не се ништо друго туку уште една фракција од многуте на Протестантизмот.

Aloooo JS se sekta i tie ne se nikakov reper za hristijanstvoto!!!!
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 15:03
Objasni ubavo EvAngelos shto se podrazbira pod protestantstvo - site onie koi se smetaat sebe si za Hristijani, a ne se soglasni so Katolichkata crkva ili so Pravoslavnata. Realno - ako se soberat site grupacii, tie se vtori po brojnost. No - bidejki uchenjata im se razlikuvaat edni od drugi, ne mozhe da se zbori za Protestantizam kako za denominacija.

Atentator - posledna opomena ti e ova!
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 20:08
Originally posted by efendija efendija напиша:

shtom gi rachunash zaedno mora da imaat mnogu zaednichko a sepak da se razlikuvaat po neshto , vo shto se razlikuvaat ednite od drugite bidejc'i se narekuvaat razlichno?

Па еве ти гооооооооооооолееееееееема разлика уште во основата:За Јеховините Сведоци,Исус не е Бог,туку Божји син,т.е. брат на Сотоната,оти тие Луцифера го сметаат за втор Божји Син.Е сега мисли му ја понатака,со оглед на тоа дека ЕвАнгелос посочи дека Сведоците се поблиску до Вистината од Римокатолиците и Православните. И сакал тој да признае или не Јеховините Сведоци не се ништо друго туку уште една фракција од многуте на Протестантизмот.
a evendi svedocite ne se protestanti tie se nekoe chuvaj bozhe dvizhenje ,mislam deka tvrdat deka isus vec'e4 bil po vtor pat na zemja i slichni nebulozi shto ja znam ne se oni protestanti .
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 21:14

Замисли си дека вчера имало протест пред апелационен суд за намалување на казната на некој убиец, а дека завчера имало протест пред владата заради зачувување на името на Македонија. Денес на вестите новинарот и едните и другите ќе ги нарече "протестанти" иако тие не протестирале за исто, иако имаат различни ставови, убедувања, барања, очекувања итн.

Слично е и со верските заедници кои се наречени протестанти. Некои од нив имаат минимални разлики, можеби некои ситни разлики околу организацијата и уредувањето (пример конгрешаните, евангелистите, баптистите), некои имаат мали доктринални разлики кои не менуваат нешто суштинско во верата (методисти, назареќани и други холинес движења), некои имаат малку поголеми догматски разлики (адвентисти, Јеховини сведоци, пентакосталци), а некои пак имаат сериозни разлики дури и во однос на тоа кои книги ги сметаат за свети и сл (адвентисти, англикани).
Сепак да не се расплинуваме премногу за да не забегаме од темата, поентата ми е дека името "протестанти" не е некое име кое тие христијани си го избрале самите себеси, туку така ги нарекла официјалната Католичка црква во тоа време сите нив, необрнувајќи внимание за тоа дали тие веруваат слично или пак некои можеби малку поразлично. Поточно, според некои историски извори, за прв пат биле наречени протестанти одредени германски принцови кои протестирале против одлуката на императорот да ја поништи легализацијата на лутеранската црква која била одобрена само пред три години од поништувањето. И сега заради нивниот протест, денес се живо и диво што не се нарекува православно или католичко се става под големата капа на протестентизмот.

Изменето од EvAngelos - 28.Март.2008 во 21:54
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2008 во 21:39
Pozz. Ev. dankeschen za odgovorot ,jas vo globala se slozhuvam so tvoeto mislenje za mnogu minimalni situacii se raziduvam shto ne znaci deka ako konverzirame ne bi se razbrale ,jas bi te zamolil tebe kako informiran za izvornite hristijanski prashanja da otvorish tema ,,protestanti hristijani, i tamu da ni razjasnish shto e ustvari shto zoshto ima mnogu da se doznae.pozz.
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:32
Brojot na Jehovinite Svedoci vo svetot e negde okolu 6.7 milioni.
Кон врв
alekso_2000 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2008
Поени: 523
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alekso_2000 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 15:57
Kako може да се нарекуваат сведоци кога самиот поим на зборот кажува нешто што не е можно!!!
Да се биде сведок на нешто е да се види или да се доживее истото!!!
Кој од тие 6 милиони и кусур го виделе Јехова?
car's freack
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2008 во 22:18
Името "Јеховини Сведоци" сведоците го позајмуваат од следниов библиски стих...

"„Зашто вие сте Ми сведоци,” слово е Господово (Јеховино), „и Мои слуги кои ги избрав, за да знаете и верувате и да видите дека тоа Сум Јас. Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене. Јас, Јас Сум Господ (Јехова), нема Спасител освен Мене. Јас прореков, спасив и навестив, и нема туѓинец меѓу вас! Вие сте Ми сведоци,” слово е Господово (Јеховино), „а Јас Сум Бог,  од вечноста - Јас Сум!"
(Исаија 43:10-13)
Кон врв
speed Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Март.2007
Поени: 803
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај speed Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 12:07
znete li deka nekoja devojka od aerodrom se frlila od zgrada , inaku bila clen na jehovinite svedoci...
tie se losa sekta , poveketo so idat kaj niv idat zatoa sto nemaat za jadenje i sl raboti

ali definitivno gi mrazam i mislam dekia treba da se istrebat od skopje i posiriko zaso sirat lagi i ne im e mestoto tuka....лутиналутинаизненадување
speed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 12:22

Иако не се сложувам со теологијата на Јеховините сведоци, сепак не дозволувам да се зборува лажно за нив.

1. Ни еден член на Јеховините сведоци не се фрлил од зграда, ниту извршил било какво самоубиство.
2. Јеховините сведоци не поттикнуваат кон самоубиство, туку напротив, учат дека свесното самоубиство е смртен грев.
3. Верската дискриминација ни е еден од сигурните црвени картони за влез во Европска Унија. Македонија има еден од најнедемократските верски закони и затоа неколку пати до сега, под притисок на ЕУ, правеше ревизија на истиот и сеуште нема задоволителен верски закон за да биде членка на ЕУ.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 15:03
Speed - povnimatelno malku vo pishuvanjeto i so poumeren odnos kon pripadnici na bilo koja vera! Sledniot pat dobivash opomena.
Кон врв
KGB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KGB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 15:53
Originally posted by speed speed напиша:

znete li deka nekoja devojka od aerodrom se frlila od zgrada , inaku bila clen na jehovinite svedoci...
tie se losa sekta , poveketo so idat kaj niv idat zatoa sto nemaat za jadenje i sl raboti

ali definitivno gi mrazam i mislam dekia treba da se istrebat od skopje i posiriko zaso sirat lagi i ne im e mestoto tuka....лутиналутинаизненадување

Me nasmea!
Bravo!

Кон врв
alekso_2000 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2008
Поени: 523
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alekso_2000 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 23:08
Немам ништо против никоја секта но сепак не е убаво да ни ја цепат христијанската ни религија а со самото тоа и да ја ослабуваат се до нејзино пропаѓање!!!
Да се решат тие минорни разлики и да се соединат во една голема Христијанска религија со еден Бог како што и вистина е!!!
Јас лично го имам читано Светото Евангелие и Јехова никаде го немам сретнато!
А лично по почитувам само Светото Евангелие и она што во него е напишано како водич низ верата!!!
car's freack
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Април.2008 во 23:16
Originally posted by alekso_2000 alekso_2000 напиша:

Немам ништо против никоја секта но сепак не е убаво да ни ја цепат христијанската ни религија а со самото тоа и да ја ослабуваат се до нејзино пропаѓање!!!
Да се решат тие минорни разлики и да се соединат во една голема Христијанска религија со еден Бог како што и вистина е!!!
Јас лично го имам читано Светото Евангелие и Јехова никаде го немам сретнато!
А лично по почитувам само Светото Евангелие и она што во него е напишано како водич низ верата!!!

Кое ти е тоа "свето евангелие"? среќа
Инаку Јехова/Јахве се спомнува над 7000 пати во Светото Писмо (Библијата) намигнување

п.с. кога сме веќе кај цепењето и православието се отцепи од Римокатоличката црква во 1054 година.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 32>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.