![]() |
|
Ваша поезија |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5556575859 146> |
Автор | |
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Грешници
на Човекот Твојот Бог има златна круна и им го јаде вчерашниот леб на бездомниците. Очите му се длапки каде му ставаш монети, а тој со нив ти го поплочува патот до рајот. Ти бакнуваш слики од светци и веруваш дека еднаш неделно камбаната ти го открива гласот Божји. Твојот Бог затвора очи пред твојот грев, а ти бесрамно грешиш, со мисла дека една молитва ќе те окае. Правиш метанија и се поклонуваш, бидејќи и онака грбот ти е искривен од тешкото бреме на земната злоба. Се криеш зад лушпата на грешно тело, кое не може да му одолее на повикот на сладострастието. Твојата душа е Армагедон. Таму одамна Апокалипсата ги збриша сите корени на милоста и простувањето. |
|
![]() |
|
Quentin ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
и нешто поведро...
![]() Самовила Бистриот поток ги влажнеше твоите усни. Игрива, лелеава, занесна, со очи што не беа овоземни. Ти ги допирав косите со раце жедни за галење. Секое влакно беше како создадено за линиите на мојата дланка. Во судбина поверував. Полиња со јагоди изгазив, опиен од сладот на твојот бакнеж. Лудо се јазев по недогледни тополи, да го засенам горделивиот месечев срп со убавината на твојата насмевка. Во љубов поверував. По кожата ти сликав пејсажи, со јазик и усни како четкичка и акварел. Ми даваше отров да се напијам, а јас локав послушно, тонејќи во очи што не беа овоземни. Во тебе поверував. Изменето од Quentin - 02.Април.2008 во 06:13 |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
(written for la fille)
Uzaludna je odsutnost tvoja ... Uvijek kad ostanem sam, mila, kroz nesanicu doleti plava ptica i tvoj osmjeh na postelju spusti. Uvijek kad sam sam, ljubavi moja, kad noć neizdrživo boli, tvoj stidljivi obris čudesno procvjeta u noći, i krv tako glasno u meni provri da s okusom mjesečine tvoja moćna prisutnost zavede moje puste ruke i moji uzdasi u njima zaječe. Toliko tvoga u njoj postoji, toliko tvoga mome biću daje da je uzaludna odsutnost tvoja. Uzalud je i usamljenost moja, uzalud je mrak što sjenama hara, jer kad se srce razmaše tamom, uzalud je prisutnost njena. I kad noću zaplaču zidovi, kad zavjese navuku tugu, ponašam se kao da si kraj mene, jer tvoja topla prozirnost kroz polusan miri moju dušu. Volim kad se svlačiš u škrtoj tišini i kroz nebo ljubim tvoje nježno lice. Uzalud je tada ranjivost moja, nestaje pustoš mojih sjetnih usana. Uzaludna je, jer tvoja je milost kao kriška mlade mjesečine zanosna. Uvijek kad sam sam, ljubavi moja, u vremenu si moga sanjanja, i s njim čekam miris plave ptice, jer kad tvoj osmjeh pažljivo na moje grudi spusti, uzalud je odsutnost tvoja... |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
ZOSTO NIKOJ NE GO ZABELEZUVA DEVOJCEVO????
ALO...KOMISIJO!!!
DA NE STE KORUMPIRANI
![]() JAS NEA JA VIKAM EURYDICE-GROM!!!
UDIRA KRATKO I SILNO
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
eurydice ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 429 |
kejt srckata
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
кејт срцка, па предлож=и го момето, зошто спиеш? ама има и поубави песни момето од таа... шетај малку по темата...
|
|
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|
![]() |
|
alan ford ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Techno thief Регистриран: 02.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 10782 |
Za tebe
zatrupan vo dlabocinata na moeto srce vo moeto telo stanavme edno vo son, stois do moite usni mojata lubov da bide cela za tebe, ke cinam svedo ke vleguvam vo ogan, ke goram se topam vo jamnite mislenja mojot um, naoga spokoj samo koga mislam na tebe. Kolku pogodeni se prasanjata so se prasuvam sebe? Dali me LUBIS i nezno mi tecat solzi navistina te LUBAM (sakam) zosto ne me razberes? Pisuvam so mokta na molivot, TE POSAKUVAM TE SAKAM i ke te SAKAM ZASEKOGAS I dokolku so telo ke mu pripagam na nekoj drug mojata dusa tie posvetena samo na tebe sekogas ke bides neodvoen del od mojot zivoti I koga moeto telo ke bide pokriena so crnata zemja Posakuvam da mi prestanat srcevnite bolki solzite koi tecea za TEBE togas ke mu pripagaat na Gospod molam da mi bidat prosteni grevovite, koi gi nanesov na sebe SAKAJKI te TEBE, poveke od sebe AHH, kamo da bevme zaedno, da ne mislam na smrta SAMO ZA TEBE ............................ |
|
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
|
![]() |
|
majstorce62 ![]() Сениор ![]() ![]() ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
НОЌ ПАДА ОНА СЕ НАДА, СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ ДОК ПАДАЈУ КИШЕ,,, Изменето од majstorce62 - 03.Април.2008 во 16:34 |
|
|
|
![]() |
|
Вода сме што протекува низ грлото на ожеднет сеприсутник. Животите во вртлог ни се собираат, а ние ко давеници за сламка, врескаме по сигурноста на брегот. Нема брег мили мои! Ова е претстава со предвидлив крај. Пуштете ги сламките. Барем тие нека пливаат слободно. |
|
![]() |
|
тајни
врзулчиња замотани набутани во невидливи ќошиња на срцето кожурците на нашите тајни таат во хибернација со денови со месеци со години а потем со незабележлив трепет оживуваат зреат незапирливо растат нестрпливо туркаат непоколебливо дур` не пукне кожурецот желни за светлина воздух и слобода да рашират блескави шарени крилја да закрескаат продорно да го заслепат светот да го оглуват да урнат се` пред себе Тајна - колку топлина има во тој збор... и некоја магичност, истовремено... лично богатство на душата... |
|
|
|
![]() |
|
ИНВЕРЗИЈА
Јас не сум бог но бог е Јас едноставно суштество и тивок одсјај од белиот камен во кој што ги исклесав сите можни синопсиси на приказната што имав намера да ја живеам: со тебе, со мене, со нашето дете, на намерата да направам приказна од овој живот во некое друго време износен и спакуван во вреќа со нафталин во ормарчето на сите добиени и изгубени битки... Ти не си бог но бог е Ти, суштествено милување на раните од одмилените битки, последна посета на времето што го испратив да талка пред сите други времиња оти барав само миг миг над сите мигови - што ќе го замрзнам, што ќе го скаменам за да можам во него да го извајам богот што ќе не води напред: и мене, и тебе, - малиот бог на нашите големи очекувања. Изменето од majstorce62 - 05.Април.2008 во 20:21 |
|
|
|
![]() |
|
MLEKCE ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 128 |
srekja je biti vechno zjiv,
danas drugchije cvetaju ruzje i sve je drugchije. I svet je drugchiji nije onakav kakav sa ga snio bolji JE nego shto je BIO. |
|
![]() |
|
Предмети
Повели, земи ги предметите неомотани со значењата што им ги придаваме. Ловорови ливчиња што не стоеле на поетска глава. Букет од бели рози што не го држеле невестински раце. Свиткани пари што никогаш не ја крепеле мојата гордост. Дури и себеси ти се давам. Сфати ме како предмет. Но, не омотувај ме со тривијално значење. Наутро запознавај ме, навечер заборавај ме. И со години така... Секој ден ќе те терам одново да се вљубуваш во мене. Изменето од Quentin - 06.Април.2008 во 09:29 |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 5556575859 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |