![]() |
|
СМЕЕ ЛИ МУСЛИМАН ДА СЕ ОТКАЖЕ ОД ИСЛАМ? |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 17> |
Автор | |||
DDarko ![]() Сениор ![]() ![]() Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 23.Мај.2009 во 02:06 |
||
Евангелос, ние имаме многи браќа во Христа во Турција кој од Муслимани станале Христијани - Евангелисти... Се обратиле кон Исус Христос и тоа имаат најубави сведоштва, тие луѓе се храброст за секој Муслиманин да докажат кој е Христос и кој се Неговите дела!
|
|||
![]() |
|||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Koi citati?
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
![]() |
|||
DAIJA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
||
Зошто некој би се дрзнал да толкува јасни цитати?
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
![]() |
|||
orlov ![]() Сениор ![]() ![]() army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
||
Смее. Зошто не би смеел.
Има доста кои се одкажале од исламот па се уште се живи и не казнети и си живееат убаво. |
|||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|||
![]() |
|||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
||
Дешат, овде многу јасно се мисли на маж, со панталони, во природа, а не на жена, како што си беше првично разгледуван хадисот во Божја вдаховеност. Мислам дека или не зборуваме за иста работа, или вешто се избегнува одговорот...Не станува збор за мала нужда во питка вода, и слични идиотски работи. Веќе навистина незгодно станува, зар треба директно да ги прашуваме мажите на форумов како вршат мала нужда, клечејќи или стоејќи? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Ни едното, ни другото. За секој од наведените цитати сме објасниле и преобјасниле. Тоа што на вас не ви се "допаднало" објаснувањето, тоа е друга работа. Никој не рече дека вие морате да се сложите со нашиот концепт на Бог. Впрочем и затоа постои христијанска вера и исламска вера. Тоа се две различни вери, Едните веруваат во едно, а другите во друго.
Туку ајде вратете се на темата пред да дојдат модераторите
![]() Смее ли муслиман да се откаже од Ислам или не? Што вели Кyранот? Што вели Шерјатот?
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
Вистинскиот Бог е Создател, не е создаден;
- Вистинскиот Бог е ЕДЕН, не е три или повеќе! Тој нема придружници ниту рамни на Себеси; - Вистинскиот Бог е невидлив; никој на овој свет не може да Го види. Тој не е физички манифестиран или инкарниран во други форми; - Вистинскиот Бог е вечен; Тој не умира и не се менува; - Вистинскиот Бог нема потреба од некого, како мајка, жена или син; ниту од нешто како храна, пијалок или помош. Но другите имаат потреба од Него; - Вистинскиот Бог е единствен во Своите особености; никој не е како Него. Не може да Му се припише никаков човечки или животински опис. оки те разбрав но чему то???? |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
DAIJA ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
||
Повели, размисли, не брзај.
Или е вака, или онака, или книгата ви е полна со контрадикции. Друго нема!
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
![]() |
|||
||
Едниот Вистински Бог во Библијата Новиот Завет:
(Матеј, 19:16-17) ,,А животот вечен е тоа, да те познаат Тебе Единиот вистински Бог, и испратениот од Тебе Исуса Христа.“ (Јован, 17:3) ,,На Господа, твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му служиш!“ (Матеј, 4:10) ,,Чуј Израиле! Господ, Бог наш, е еден Господ.“ (Марко, 12:29) ,,Зашто еден е Бог, и еден е посредникот помеѓу Бога и луѓето – човекот Христос Исус.“ (1 Тимотеј, 2:5) Можеш ли да се сетиш на некои други цитати кои потврдуваат дека БОГ Е САМО ЕДЕН? (А НЕ ТРОЈЦА!) |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Едниот Вистински Бог во Библијата Стариот Завет: ,,Почуј, Израиле: Господ, нашиот Бог, е единствен Господ.“ (Повторени закони, 6:4) ,,…за да знаете и да Ми верувате, да разберете дека сум тоа Јас: пред Мене немаше Бог, и по Мене нема да има. Јас сум Господ и нема Спасител освен Мене.“ (Исаија, 43: 10-11) ,,Јас сум првиот, Јас сум и последниот; освен Мене нема Бог; зашто кој е како Мене?“ (Исаија, 44:6) ,,Нема друг Бог освен Мене, – Бог праведен и Кој спасува, нема освен Мене. Кон Мене обрнете се и ќе бидете спасени,… зашто Јас сум Бог и нема друг како Мене… пред Мене ќе се преклони секое колено.“ (Исаија, 45: 21-23) ОВА СЕ САМО НЕКОИ ЦИТАТИ ОД СТАРИОТ ЗАВЕТ Можеш ли да се сетиш на слични такви цитати? |
|||
|
|||
![]() |
|||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
||
![]() |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
![]() |
|||
||
Но претходно би сакал со вас да ја поделам следнава мисла: Можеби некои христијани се прашуваат, „Очигледно е дека Бог е еден. Ние веруваме во еден Бог. Тогаш, што е поентата?“ Како и да е, базирајќи се врз читањето и студирањето на обемни материјали за христијанството и дијалозите со многумина христијани, дојдов до заклучокот дека тие Го спознаваат Тој Еден Бог преку тројството: 1. Бог – Отец; 2. Бог – Син; 3. Бог – Свет Дух. Така, базирајќи се врз здравиот разум и простата логика, искрениот и чесен трагач по вистината би резонирал: - На што мислите кога велите дека БОГ е ЕДЕН, додека од друга страна се упатувате кон три Божества? - Дали е Бог ЕДНО во ТРИ или ТРИ во ЕДНО?! (1 во 3 или 3 во 1)?! Згора на тоа, и според христијанските догми, овие три „Божества“ имаат различни идентитети, ликови, улоги и функции: 1. Отецот = Создател; 2. Синот = Спасител; 3. Светиот Дух = Советодавец. Впрочем, ако Исус, Богот Син (Синот Божји) е навистина Бог или дел од Едниот Бог, дали е ова контрадикторно со библиските искази дека никој не може да го види Бог, ниту да го слушне Неговиот глас? Библијата тврди: „А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово не сте го виделе.“ (Иван, 5:37) „Кого никој од луѓето не Го видел, ниту може да Го види.“ (1 Тимотеј, 6:16) „Но лицето Мое не ќе може да го видиш, зашто не може човек да Го види лицето Мое и да остане жив.“ (Исход, 33:20) Базирајќи се врз овие, како и врз други библиски текстови, јас искрено и чесно прашувам: „Како можеме догмата дека Исус е Бог да ја изедначиме со библиските сведоштва дека никој никогаш не Го видел Бога, ниту пак го слушнал Неговиот глас?“ Зарем Евреите во неговото време, неговото семејство и неговите следбеници не го ВИДЕЛЕ Исус (синот Божји, како што некои веруваат!) и не го СЛУШНАЛЕ неговиот глас? Дали постои некоја тајна или сокриена цел што се однесува на вистината за Бог? Во Библијата вистинскиот Бог недвосмислено сведочи: „Јас сум Господ, и нема друг. Не говорев тајно Јас, не во темно место на замјата; не му реков на Јакововото племе: ,Напразно Ме барате‘. Јас сум Господ, Којшто изрекува Правда, Којшто ја открива вистината.“ (Исаија, 45:18-19) Па, што е вистината? Ве молам уште еднаш прочитајте го цитатот и размислете! Сега, ајде да појдеме на едно патување во кое ќе ја бараме вистината за вистинскиот Бог во Библијата и во к*ранот. На крајот од ова патување и по вашето критичко, искрено, чесно и внимателно читање на оваа книшка, а посебно цитатите кои следуваат, би сакал да ги дознаам вашите реакции или мислења. За да биде што е можно пообјективно, јас ги наведов цитатите без никаков коментар. Ве молам прочитајте ги следниве цитати ВНИМАТЕЛНО, КРИТИЧКИ И БЕЗ БИЛО КАКВИ ПРЕДРАСУДИ. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Студирајќи го поимот за Бога во Библијата и во к*ранот, искрено и објективно, искрениот трагач по вистината би можел да ги распознае уникатните својства што единствено Му припаѓаат на вистинскиот Бог. Некои од својствата што се одлика на вистинскиот Бог и кои јасно Го разликуваат од останатите кои тврдат дека се божества се: - Вистинскиот Бог е Создател, не е создаден; - Вистинскиот Бог е ЕДЕН, не е три или повеќе! Тој нема придружници ниту рамни на Себеси; - Вистинскиот Бог е невидлив; никој на овој свет не може да Го види. Тој не е физички манифестиран или инкарниран во други форми; - Вистинскиот Бог е вечен; Тој не умира и не се менува; - Вистинскиот Бог нема потреба од некого, како мајка, жена или син; ниту од нешто како храна, пијалок или помош. Но другите имаат потреба од Него; - Вистинскиот Бог е единствен во Своите особености; никој не е како Него. Не може да Му се припише никаков човечки или животински опис. Можеме да ги употребиме овие критериуми и својства (како и останатите кои Му припаѓаат само Нему) во испитувањето и отфрлувањето на било какви тврдења за божественост. Сега дозволете ми да ја разгледам претходно споменатата порака и да наведам некои цитати од Библијата и к*ранот кои го потврдуваат Божјото Едноштво. |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
По создавањето на Адам, во историјата на човештвото до луѓето била непрестано доставувана само една оригинална порака. Значи, за да ги потсетат луѓето на неа и да ги вратат на вистинскиот пат, многу пратеници и веровесници, вклучувајќи ги Адам, Ное, Авраам, Мојсеј, Исус и Мухамед, биле испратени од Едниот Вистински Бог за да ја соопштат следнава порака: Вистинскиот Бог е само ЕДЕН. Обожувај Го само Него и придржувај се кон Неговите наредби. Бог овие големи пратеници, како и многу други пратеници и веровесници, ги испратил да извршат неколку задачи и мисии, меѓу кои се: 1. Да го примат упатството од Бога и да им го достават на луѓето; 2. Да ја соопштат пораката дека Бог е Еден; 3. Да бидат пример за своите народи; 4. Да им укажат на своите народи на богобојазноста и на придржувањето кон Неговите заповеди; 5. Да ги подучуваат своите следбеници на важните верски и морални принципи и овосветски работи; 6. Да ги упатуваат оние што заталкале, кои Му се непослушни на Бога или обожуваат некои други божества или идоли; 7. Да им кажат на луѓето за нивната последна дестинација (Судниот Ден) и што се води до Рајот или Пеколот. Едноштвото на вистинскиот Бог, Создателот, јасно се гледа и лесно се забележува во светите списи на Евреите, христијаните и муслиманите. |
|||
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |