IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Спорт > Останати спортови
  Активни теми Активни теми RSS - Занимливости - останати спортови
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Занимливости - останати спортови

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Занимливости - останати спортови
    Испратена: 10.Септември.2011 во 16:31
ТОП 5 НЕКОГАШ И СЕГА

Македонија во четвртокот прослави две децении независност. Сепак, македонските екипи и во сезоната 1991/92 настапуваа во преполовените југословенски лиги, додека нашите национални селекции дебитираа на меѓународната сцена во 1993 година. Оттогаш, во некои спортови напредувавме и станавме препознатливо име, во некои стагниравме, а има и такви во кои ништо значајно не успеавме да направиме. Како фудбалот.

Една од ретките добри работи кои му се случија на македонскиот фудбал во изминативе 20 години. - Горан Пандев

1. Македонија - Словенија

Панчев, Најдоски, Канатларовски, Јаневски и друштвото ја растурија Словенија во Крањ со 4:1 на крилјата на тој историски момент за македонскиот фудбал. Осумнаесет години подоцна, Македонија е на 90., а Словенија на 23. место на ранг-листата на ФИФА. Ние се уште губиме од кого ќе стигнеме, а Словенците стигнаа да настапат на две светски и на едно европско првенство.

2. Македонија - Хрватска

Во времето кога хрватските кошаркари имаа квалитет да се носат и со дрим-тимот на САД, каков проблем им беше да победат една млада селекција како Македонија, иако 56 поени разлика навистина изгледаат нестварно. Осумнаесет години подоцна, хрватската јавност се потсети на тој момент, кога нејзината репрезентација не успеа да го помине првиот круг на ЕП во Литванија, за што дел од вината има и Македонија.

3. Ѓорче Петров - Хипо

Победата на, тогаш, анонимните ѓорчепетровки над, тогаш, неприкосновените Австријки од 20:16 засекогаш го смени македонскиот женски ракомет. Во него влезе Трифун Костовски и добивме европски првак. Денес, традицијата се обидува да ја продолжи тимот на Металург, но не со тој обем на трошење пари на големи засилувања. Затоа и Лигата на шампионите е се потешко достапна.

4. Македонија - Русија

Најдобрите македонски ракометари само што формираа репрезентација, а Русија имаше тим кој освои злато на ОИ, СП и ЕП, па поразот од осум гола разлика на "Трофеј Карпати" беше сосема поднослив. Шеснаесет години подоцна, Македонија се сретна со Русија во клучниот дуел од првата фаза на Мундијалот во Хрватска и успеа прерано да го прати дома славниот противник.

5. Македонија - Грција

Пред две години во Полска, повеќе се силевме отколку што навистина имавме некои шанси. Грците излегоа на терен со постудени глави и не прегазија за само десет минути. Разликата до крајот на мечот порасна до 32 поени. Срамно, но реално. Две години подоцна во Литванија - каква промена! Македонија - Грција 72:58! Ниту еден реванш во историјата на македонскиот спорт не бил вака сладок.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 12:55
ТОП 5 ОТКАЖУВАЊА

Емерсон требаше да биде капитен на Бразил на СП 2002, но се повреди на еден тренинг изигрувајќи голман и ја пропушти животната шанса да стане светски шампион и прв да го крене драгоцениот трофеј. Тоа се тие непредвидливи моменти кои ги спречуваат спортистите во исполнувањето на нивните најголеми сништа, кои понекогаш им се случуваат непосредно пред да треба да истрчаат на терен.

1. Индира Кастратовиќ

Звучи чудно, но најдобрата македонска ракометарка никогаш не играла на европско првенство. Во периодот од 1997 до 2001 година, Македонија настапи на пет големи натпреварувања по ред, но на двете европски првенства Индира ја немаше во тимот. ЕП 1998 во Холандија го пропушти поради повредено колено, а две години подоцна не отпатува за Романија, откако среде подготовките објави дека е трудна.

2. Кирил Николовски

Лигаменти, менискус, препони, задна ложа... сето тоа спаѓа во редот на класични спортски повреди, ама да се пропушти европско првенство поради заб е веќе бизарно. Токму тоа му се случи на младиот центар на Фени индустри, кој беше вратен од Литванија, два дена пред почетокот на ЕП, зашто му се влошила состојбата со оперираниот заб.

3. Јана Николовска

Македонија имаше скромен тим од само тројца учесници на Зимските олимписки игри 2002 во Солт Лејк Сити, но само двајца од нив излегоа на снежните борилишта. Николовска имаше ретка можност да стане првата македонска скијачка која настапила на две олимпијади, но во тоа ја спречи повредата заработена на еден тренинг, па се повлече од велеслаломската трка.

4. Раде Стојановиќ

Она што требаше да биде круна на неговата кариера се претвори во кошмар. Од левиот бек се очекуваше да биде првотимец на Светското првенство во Хрватска, но, место тоа, првите пет меча ги преседе на трибините, а потоа селекторот Темелковски го прати дома. Без клуб шест месеци во пресрет на СП, тој тврдеше дека Стојановиќ не игра зашто е повреден, а дали нетрпеливоста помеѓу нив доведе до тепачка, остана мистерија.

5. Валентина Радуловиќ

Многумина потоа се прашаа дали женската ракометна репрезентација ќе избореше пласман на ОИ во Сиднеј доколку ја имаше Вале во тимот на СП 1999. Од тоа ја делеше само една победа, онаа над Романија во четврт-финалето, и факт е дека Македонија како да играше без лево крило на тоа првенство. Радуловиќ не можеше да помогне, откако претходно тешко го повреди коленото.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2011 во 18:19

ТОП 5 НАД­МИ­НА­ТИ СПОРТ­СКИ ФЕ­НО­МЕ­НИ

Спор­тот е про­мен­ли­ва ка­те­го­ри­ја. Се ме­ну­ва­ат шам­пи­о­ни и пра­ви­ла, се пос­та­ву­ва­ат но­ви ре­кор­ди и тра­ди­ции. Имав­ме "зла­тен", па "среб­рен гол" на го­ле­ми­те фуд­бал­ски нат­пре­ва­ру­ва­ња, а број на учес­ни­ци и фор­ма­ти на иг­ра­ње од се­зо­на во се­зо­на се по­и­нак­ви. Та­ка, и во спор­тот во Ма­ке­до­ни­ја имав­ме про­це­си и фе­но­ме­ни, кои на свој на­чин ос­та­ви­ја пе­чат врз не­го, па со тек на вре­ме ги сне­ма. За не­кои од нив не нај­дов­ме за­ме­на.

1. Три­фун Кос­тов­ски

Се што ќе доп­ре­ше, го прет­во­ра­ше во шам­пи­он. Пр­во го нап­ра­ви жен­ски­от ра­ко­мет нај­по­пу­ла­рен и нај­ус­пе­шен спорт во Ма­ке­до­ни­ја, па мал­ку се пре­фр­ли на жен­ска­та од­бој­ка, па фуд­бал­ски­от клуб Ра­бот­нич­ки го пос­та­ви на здра­ви но­зе. Ко­га се оби­де да го пов­то­ри тоа и со Вар­дар, нап­ра­ви жи­вот­на греш­ка и од­лу­чи да се пов­ле­че од спор­тот. Ни­кој пред и по не­го не вло­жу­ва­ше во спор­тот со та­ков жар.

2. На­ту­ра­ли­зи­ра­ње ра­ко­ме­тар­ки

Пред­во­де­на од Кас­тра­то­виќ, Вел­ко­ва, Аб­ра­мо­ва, Ки­се­љо­ва и дру­ги Ср­бин­ки, Ру­син­ки, Ук­ра­ин­ки и Мол­дав­ки, па ду­ри и ед­на Кон­го­ан­ка, Ма­ке­до­ни­ја ста­на зна­ча­ен фак­тор во свет­ски­от ра­ко­мет, нас­та­пу­вај­ќи на пет мун­ди­ја­ли и на че­ти­ри ев­роп­ски пр­вен­ства. За пер­и­од од 15 го­ди­ни, по­де­лив­ме 30-ина др­жав­јан­ства, пос­лед­но на Дра­ги­ца Кре­со­ја во 2008 го­ди­на, а по­тоа се пре­фр­лив­ме на ва­тер­по­ло.

3. Пли­ва­чи со нор­ми на ОИ

До пред две олим­пи­ја­ди, Ма­ке­до­ни­ја во­оп­што не­ма­ше ди­ле­ми кој ќе ја прет­ста­ву­ва на нај­прес­тиж­на­та свет­ска спорт­ска ма­ни­фес­та­ци­ја. Ма­лен­ко, Ми­ла­ди­нов­ски, Меш­ков­ска, Бо­шев­ска, Сто­ја­нов­ска и дру­ги не че­каа ми­лост од МОК, ту­ку са­ми се из­бо­ру­ваа за нор­ми, и тоа во по­ве­ќе дис­цип­ли­ни. Пред три го­ди­ни, не­мав­ме ко­го да пра­ти­ме во Пе­кинг, па из­брав­ме по уба­ви­на.

4. Су­дии-ѕвез­ди

Неш­то ка­ко Пјер­лу­и­џи Ко­ли­на, Мар­јан и Дра­ган На­чев­ски се ре­док при­мер за су­дии кои во по­пу­лар­нос­та мо­жеа да се ме­рат со са­ми­те спор­тис­ти. Ма­ке­до­ни­ја и де­нес има су­дии во го­лем број спор­то­ви кои ре­дов­но во­дат ме­че­ви на го­ле­ми­те нат­пре­ва­ру­ва­ња, но теш­ко де­ка мо­же­ме да им се се­ти­ме на ими­ња­та. Ма­ке­дон­ски­от ра­ко­мет и де­нес се пре­поз­на­ва ка­ко по Ки­ре, Пе­пи и Ин­ди­ра, та­ка и по На­чев­ци.

5. Ли­га-18, 16, 14...

Ко­га се фор­ми­ра­ше ма­ке­дон­ска­та фуд­бал­ска ли­га, се­кој са­ка­ше да учес­тву­ва во неа, ду­ри и Вар­дар­ски. За сре­ќа, бр­гу се уви­де де­ка баш и не рас­по­ла­га­ме со тол­кав фуд­бал­ски ква­ли­тет, па по са­мо ед­на се­зо­на, бро­јот на клу­бо­ви­те бе­ше на­ма­лен од 18 на 16. Во 1996 го­ди­на до­бив­ме ли­га-14, а од се­зо­на­та 2001/02 таа брои 12 еки­пи. И тоа, се чи­ни, е прем­но­гу, но ба­рем Вар­дар оп­ста­на.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2011 во 23:42

ТОП 5 ЛЕВУЧАРИ

Случајно или не, повеќемина од најдобрите македонски спортисти ја шутираа(т) топката со левата рака, односно нога. Научниците дошле до заклучок дека левучарите постигнуваат натпросечни резултати, пред се, во спортовите во кои се бараат брзи реакции и добро расудување во просторот како боксот, тенисот и мечувањето...

...Тоа може да се докаже низ примерите со Мартина Навратилова, Рафаел Надал, Мани Пакјао или со најтрофејниот мечувач на сите времиња, Едоардо Манџароти.

1. Горан Пандев

Кога во јануари минатата година Жозе Мурињо го доведе во Интер, по што се закити со дури пет титули, меѓу кои и во Лигата на шампионите, нашиот најдобар фудбалер, несомнено, стана најголемиот амбасадор на Македонија во светот. Во репрезентацијата со право го наследи Гоце Седлоски како капитен, а со 24 погодоци ја предводи вечната листа на најдобри стрелци.

2. Индира Кастратовиќ

Иако прв голгетер на Светското првенство 1997 во Германија, Индира доби вистинско признание на своите квалитети дури две години подоцна, кога влезе во идеалната седморка на Мундијалот во Данска и Норвешка на позицијата десен бек. Во годините што следуваа, таа им приреди неповторливи уживања на македонските љубители на ракометот и со право се смета за нашата најомилена спортистка во последните 20 години.

3. Кире Лазаров

Десет години чекаше на повторен настап на едно големо натпреварување, а потоа сите сфатија за каков леворак бомбардер станува збор. Иако двапати претходно беше најдобар стрелец во Лигата на шампионите, тоа не се споредува со 92-та гола постигнати на Мундијалот во Хрватска. Сепак, овој светски рекорд беше остварен во дресот на националниот тим.

4. Артим Шаќири

Погодете со која нога Шаќири ги изведуваше корнерите? Можеби, тоа немаше да остане толку впечатливо да не беше натпреварот во Саутемптон во 2002 година, кога тој ја затресе мрежата на Англија директно од корнер, се разбира, од левата страна. Еден од најголемите глобтротери во македонскиот фудбал ја заврши кариерата со 75 средби и со 15 гола за репрезентацијата.

5. Владо Илиевски

На македонската кошарка никогаш не и недостигале врвни плејмејкери и Илиевски само ја продолжи таа низа, иако не со очекуван придонес во националниот тим. Се чини, попочитуван во Словенија, каде што и семејно се скраси, отколку во Македонија, тој повеќе го докажуваше тоа на клупската сцена, носејќи го дресот на голем број европски гиганти, моментално на Ефес пилсен.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2011 во 20:39

ТОП - 5 ФУДБАЛЕРИ ВО ТОП - 5 ЛИГИ

Лесно ќе се најдат македонски фудбалски колонии на Кипар, во Полска, Азербејџан, Бугарија, Србија... но тоа не се лиги во кои може да се оствари голема кариера, туку тие, пред се, се сфаќаат како отскочна штица за трансфер во некој вистински реномиран клуб. Од петте најквалитетни европски првенства, Бундеслигата отсекогаш била најдостапна за македонските фудбалери, додека во останатите - ретки успеале да се пробијат.

1. Горан Пандев

Лига: Серија А
Веќе ветеран во елитата на италијанскиот фудбал, Пандев ја игра својата деветта сезона за калчолигашките клубови, од Анкона, преку Лацио, до Интер. Меѓу петте трофеи освоени со Интер минатата година се наоѓа и првата шампионска титула во Серија А, а е и актуелен трикратен победник во Купот.

2. Николче Новески

Лига: Бундеслига
Под капитенската палка на битолчанецот, Мајнц ги доживеа своите ѕвездени моменти минатата сезона, кога во еден момент се најде на чело на табелата. Тој е еден од најстандардните членови на оваа екипа, за која има одиграно повеќе од 200 средби откако дојде во 2004 година.

3. Ѓорѓи Христов

Лига: Премиерлига
Првиот македонски фудбалер кој заиграл на островот, следен од Гоце Седлоски и Артим Шаќири. Тој беше најголемото засилување за Барнсли, откако клубот за првпат во својата историја обезбеди пласман во Премиерлигата во 1997 година. Таму опстана само една сезона, а Христов се задржа вкупно три години.

4. Митко Стојковски

Лига: Примера
Најдоски во Ваљадолид, Бабунски и Станиќ во Леида и Стојковски во Овиедо, тоа се четирите трансфери на македонски фудбалери во Шпанија и, интересно, сите одиграа по две сезони таму. Сепак, единствено Стојковски и двете ги помина во Примера дивисион, забележувајќи 63 настапи и еден гол.

5. Роберт Попов

Лига: Лиг 1
Ова беше најлесниот избор и, истовремено, несоодветен. Од една страна, Попов е единствениот Македонец кој играл во Франција во последните 20 години, од друга, неговиот престој во Оксер е вреден за заборав. Тој беше член на овој прволигаш две сезони, но поради честите повреди, имаше едвај шест настапи.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2011 во 23:26

ТОП 5 НЕОБИЧНИ ОТКАЗИ

Алекс Фергусон има избркано од Манчестер некои од најголемите ѕвезди на клубот, но едно е да се изгуби довербата кај неприкосновениот тренер, а друго е да се раскине договор поради шмркање кокаин, како што заврши епизодата на Адријан Муту во Челзи. Професионалниот спорт е немилосрден и не простува ни најмали грешки, особено во поглед на дисциплината. Слабата форма и недоволната докажаност е, сепак, поспортски начин да се напушти еден клуб.

1. Миле Крстев

Ем пијан, ем лажел. Тогашниот фудбалски репрезентативец неславно ја заврши својата кариера во Холандија во 2008 година, кога второлигашот Фендам му врачи отказ, откако предизвика сообраќајна несреќа, возејќи со 2,2 промили алкохол во крвта. Тоа, можеби, и не било пресудно за ваквата одлука, но Крстев дополнително си ја влошил позицијата, известувајќи го клубот дека нема да дојде на тренинг, со оправдување дека е болен.

2. Димитар Караџовски

Непријатна вест, која пристигна од Исланд во 2008 година, го оквалификува македонскиот кошаркар како клептоман. Според тамошните медиуми, Караџовски оперирал во соблекувалната на својот тим Стјарнан, крадејќи вредни предмети од своите соиграчи и за тоа дури завршил во притвор. Тој подоцна се негираше, но, вистина или не, ова ја запечати неговата кариера во Исланд.

3. Љубомир Савевски

Ај, еднаш да се случи, ама трипати!? Савевски, веројатно, е единствениот тренер во светот кој дури трипати изгубил работа под притисок на своите играчи. Од Кометал ЃП си замина не можејќи да се носи со авторитетот на Валентина Радуловиќ, од машката ракометна репрезентацијата го избрка бојкотот на играчите на Металург, а недолго потоа даде отказ и од Вардар по конфликтот со Борко Ристовски.

4. Никола Илиевски-Џиџи

Бившиот селектор само еден месец го водеше прволигашот Металург, кога неочекувано беше сменет. Официјалното објаснување на клубот беше дека тоа е резултат на тогашната светска економска криза, која го погоди и спонзорот "Макстил", но шпекулациите одеа во друга насока. Клубот, наводно, не сакал повеќе да соработува со популарниот Џиџи по неговото сведочење во случајот "Победа".

5. Александар Петровиќ

Кога навивачите ќе извадат бели шамивчиња на стадионите во Шпанија, тоа е јасна порака до тренерот дека му е време да си оди. Ваква пракса досега не е видена кај нас, но навивачите на МЗТ, секако, имале свој удел кога управата му врачи отказ на тренерот Петровиќ минатата сезона. "Фемили Аеродром", наводно, не можеле да му простат пораз од лутиот ривал Работнички на домашен терен.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2011 во 23:41

ТОП 5 НЕСУДЕНИ ЕВРОПСКИ ПРВАЦИ

Тешко некој може да се мери со Дино Менегин, Давид Баруфет и Франсиско Хенто, рекордери според бројот на освоени европски титули во своите спортови, но трофејот кон кој сите се стремат во своите кариери остана недостижен за голем број врвни спортски имиња. Од македонските спортисти, него го кренаа единствено Дарко Панчев, Илија Најдоски, Горан Пандев, Петар Наумоски, Валентина Радуловиќ и ракометарките на Кометал ЃП. Некои други успеаја само да му се доближат.

1. Кире Лазаров

Најдобриот македонски ракометар повеќе од десет години игра на врвно европско ниво, но вечната потрага по најдрагоцениот трофеј уште не е дојдена до својот крај. Кире двапати играше во полуфиналето на Лигата на шампионите со унгарски Фотекс, а минатата сезона, конечно, отиде чекор подалеку со Сиудад Реал. Титулата, сепак, заврши кај Барселона, но пред Кире се уште неколку сезони на големи можности.

2. Драгана Пецевска

Во првиот тим на Кометал ЃП тешко се пробиваа домашни ракометарки, а Пецевска, конечно, доби шанса во сезоната (2004/05) во која тој стигна до своето трето европско финале. Трофејот тогаш го освои данско Слагелсе, а славните денови на ѓорчепетровки набргу згаснаа. Пецевска си ја проба среќата во Будуќност, кој минатата сезона се одработи совршено, освен полуфиналето на ЛШ со Ларвик.

3. Врбица Стефанов

Петар Наумоски се прослави со Ефес пилсен, а Врба ги доживеа своите ѕвездени моменти во дресот на Монтепаски Сиена. Заедно ја освоија првата титула шампион на Италија во 2004 година, но претходно стигнаа до завршниот турнир на Евролигата. Таму беа поразени од Бенетон во полуфиналето, но веќе следната сезона се изборија за нова шанса. Епилогот беше ист, само што овој пат беа запрени од Скипер Болоња.

4. Владо Илиевски

Монтепаски, најдоминантниот италијански клуб последниве години, е миленик на македонски кошаркари и досега ги имаше тројца во своите редови. Интересно е што и Стефанов и Илиевски и Меккејлеб играле Фајнл-фор на Евролигата со тимот од Сиена. Илиевски ја имаше својата најголема шанса да стане европски првак во 2008 година, кога Монтепаски загуби во полуфиналето од Макаби.

5. Пепи Манасков

Кога во 1997 година се врати во Пелистер, се чинеше дека тоа е крај на неговата интернационална кариера. Но, уследија, можеби, најдобрите две сезони. Пепи премина во тогаш моќниот словенечки првак Целје, кое наредните две години беше меѓу најдобрите четири екипи во Европа. Во 1999 година, Барселона беше подобра за само еден гол, а истиот противник беше видно пресилен сезона потоа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јули.2011 во 15:46

ТОП 5 ЕВРОПСКИ ФУДБАЛСКИ РАЗОЧАРУВАЊА

Целта на секоја екипа е да избори настап во европските купови, зашто тоа дава можност за дуели со големи имиња, но и ја полни клупската каса. Но, кога веќе се пласирале, тоа носи и обврска за достоен и чесен настап, без разлика кој е противникот, бидејќи, истовремено, претставува презентација на фудбалот на својата земја. Македонските екипи неретко не успевале во тоа.

1. Беласица-Лешоеш

Многумина ќе кажат дека португалската втора лига е посилна од нашата Прва лига и веројатно се во право, ама Лешоеш беше третолигаш кога ја елиминираше Беласица од Купот на УЕФА во 2002 година. Лешоеш се избори за излез во Европа како финалист на националниот куп и во двете средби со струмичани остана непоразен, 2:2 и 2:1, на голема срамота за македонскиот фудбал.

2. Ренова-Гленторан

Фудбалот во Северна Ирска има долга традиција, но и најверните љубители на овој спорт тешко можат да набројат две екипи од ова земја. Гленторан немаше победа на домашен терен во еврокуповите цели 25 години, се додека не налета на нашата Ренова пред десетина дена. Продолженијата и пенал-рулетот, несомнено, беа едно ново искуство за фудбалерите од Џепчиште.

3. Победа-Левадија

Ниското ниво на македонскиот клупски фудбал уште еднаш дојде до израз, кога тогашниот првак Победа се сретна со својот пандан од Естонија на стартот на сезоната 2007/08. Се чинеше дека прилепчани добија противник по мерка во првото квалификациско коло за Лигата на шампионите, но се виде дека нема такви екипи за нас, па беа исфрлени со само еден примен гол во двете средби.

4. Силекс-Акранес

Од шесте евросезони, кратовци, објективно, се посрамотија само еднаш. Никој не бараше од нив да ги елиминираат Борусија (М), Бриж или Шахтар, но Акранес, сепак, беа Исланѓани, па макар и 17-кратни прваци на својата земја. Овие дуели дојдоа во периодот кога Силекс се уште беше фактор на домашната фудбалска сцена и поразот од 2:0 во Акранес беше доволен рано да се заврши настапот во Купот на УЕФА во 1997 година.

5. Вардар-Бекешчаба

Историскиот прв настап на македонските клубови во еврокуповите во 1994 година заврши разочарувачки. "Црвено-црните" во тоа време беа моќни и неприкосновени, но не го покажаа тоа во двомечот со скромниот унгарски прволигаш, кој денес не е ниту тоа (впрочем, и Вардар е далеку од тоа што беше). Унгарците одиграа 1:1 во Скопје и славеа со 1:0 на свој терен.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2011 во 05:33

ТОП 5 ПРОСЛАВИ

Бившите ју-народи баш знаат да слават успеси на своите врвни спортисти. Во понеделникот, над 100.000 луѓе во Белград му се поклонија на победникот на Вимблдон, Новак Ѓоковиќ, а иста таква еуфорија претходно владееше во Загреб за Јаница и Ивица Костелиќ, како и за Горан Иванишевиќ во Сплит. Ист третман добиваа и ракометари, кошаркари, ватерполисти... А, Македонија? Ние досега не сме имале такви постигнувања, но во неколку наврати покажавме колку сме желни за нив.

1. Кометал ЃП

Плоштад Македонија никогаш, ни порано ни подоцна, не бил така полн како таа вечер на 19 мај 2002 година. Македонија го славеше својот европски шампион во ракомет и сите оние кои не можеа да влезат во "Кале" си најдоа место во центарот на градот, па макар и на некое од дрвјата. Во времето кога на плоштадот немаше ниту еден споменик, беше возможно да се соберат и 30.000 луѓе.

2. Победа

Прашањето на новиот фудбалски шампион веќе беше решено, кога Слога Југомагнат гостуваше во Прилеп на крајот на мај во 2004 година. Победа за првпат ја освои титулата и тоа мораше да се прослави на соодветен начин. А, тоа почна уште пред почетокот на средбата, кога за половина час беше изеден цел бик од половина тон, кој се печеше на врвот на трибината. Славењето продолжи на улиците на Прилеп.

3. Ракометарките на СП 1997

Сепак, ракометната еуфорија во Македонија не почна со Кометал ЃП, туку со првиот настап на женската репрезентација на големите натпреварувања. Освојувајќи го седмото место на СП 1997 во Германија, што беше до тогаш невиден резултат за македонскиот спорт, нашите најдобри ракометарки станаа национални хероини и заслужија почесен круг со автобус по плоштадот во Скопје.

4. Англија-Македонија 2:2

Единствениот фудбалски резултат кој во изминатите 18 години беше доволно голем да предизвика спонтано излегување на навивачи беше оној од Саутемптон од октомври 2002 година. Како што судијата отсвири крај, така почна да се труби и да се пее по улиците, да се веат знамиња, да се слави Артим Шаќири и да се исмева Дејвид Симан. Англичаните се прашуваа каде е Македонија и оттогаш добро знаат.

5. Ракометарите на СП 2009

Никој не очекуваше чуда од Македонија на СП во Хрватска, но таа покажа дека тие се можни кога се има Кире Лазаров во тимот. По сензационалната победа над светскиот вицепрвак Полска, секој наш нареден меч стана фешта, како на самото место во Вараждин и Задар, така и во Скопје, за оние кои не беа во можност да и се придружат на армијата навивачи во Хрватска.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2011 во 13:06

ТОП 5 НЕУСПЕШНИ ТРАНСФЕРИ

Трансфер-пазарот на спортисти е толку раздвижен, што не поминува ден, а да не сме бомбардирани со помалку или повеќе засновани шпекулации за тоа кој каде оди. Сето тоа е и еден вид реклама за клубовите, кои се натпреваруваат меѓусебе кој (фиктивно) ќе понуди повеќе за некој играч. Се разбира, секогаш е поголем бројот на неуспешните, отколку на успешните трансфери, кои пропаѓаат и кога се чини дека веќе ништо не може да ги расипа.

1. Христов во Вардар

Заминувајќи во Партизан како 18-годишник, поранешниот прв голгетер на репрезентацијата не стигна да заигра во Првата македонска лига. Желбата не му се оствари ниту на залезот на кариерата, иако еднаш беше виден со дрес на Вардар во рацете. Во февруари 2009 година, Христов, наводно, потпиша едногодишен договор со "црвено-црните", но, место на Градски, заврши во Финска.

2. Мојсоски во Вилпен

Во својот прв обид да ја продолжи кариерата во странство, еден од нашите најдобри ракометари направи таква мешаница, што заработи суспензија од ЕХФ. Мојсоски прво потпиша преддоговор со францускиот второлигаш Вилпен, па потоа се премисли и реши да остане во Пелистер, занемарувајќи дека тоа баш и не се прави така. Одговорот на ЕХФ беше шестмесечна суспензија.

3. Јалчин во Слога

Кога прволигашот од Чаир спектакуларно го претстави турскиот репрезентативец Серген Јалчин како засилување за својата екипа, тоа, всушност, беше параван за сосема друга игра. Јалчин немал намера да остане ниту ден во Слога, туку таа само требаше да му помогне да се пресели од Фенербахче во лутиот ривал Галатасарај, каде што го отстапи веднаш потоа.

4. Погорелов во Металург

Кога во 2008 година Металург спектакуларно објави дека во Автокоманда го довел поранешниот олимписки, светски и европски првак, тоа со право беше видено како најголем трансфер во историјата на македонскиот ракомет. Сепак, оние кои го виделе Русинот тврдат дека тој беше само половина играч, алудирајќи на неговата ужасна физичка подготвеност, па Металург бргу се ослободи од него.

5. Портјанко во Подравка

Како што стануваше јасно дека ситуацијата во Кометал ЃП нема да се подобри, така и играчите еден по еден си заминуваа. Турција беше само попатна станица за Портјанко кон трансфер во посоодветен клуб за нејзините квалитети и Подравка се чинеше токму таков. Но, Јуле баш немаше среќа. Само што почна со подготовките во новата средина, и хрватскиот првак сфати дека е во криза, па ги отпушти сите странски ракометарки.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2011 во 12:28

ТОП 5 АК­ТИВ­НИ РЕП­РЕ­ЗЕН­ТА­ТИВ­ЦИ СО НАЈ­ДОЛГ СТАЖ

Ма­ке­дон­ска­та фуд­бал­ска реп­ре­зен­та­ци­ја е во оче­ку­ва­ње на сво­јот 200. ју­би­ле­ен иг­рач. За ва­ка ма­ла др­жа­ва, тоа е за­вид­на број­ка фуд­ба­ле­ри кои до­би­ле шан­са да го об­ле­чат нај­дра­го­це­ни­от дрес од пр­ви­от нат­пре­вар про­тив Сло­ве­ни­ја пред не­пол­ни 18 го­ди­ни. Но, би­деј­ќи не­ма не­за­мен­ли­ви, ту­ку се ва­жи са­мо мо­мен­тал­ни­от ква­ли­тет, рет­ки се тие кои оп­ста­на­ле во на­ци­о­нал­ни­от тим по­ве­ќе од де­сет го­ди­ни и кои ус­пе­а­ле тол­ку дол­го да ја одр­жат до­вер­ба­та, без раз­ли­ка на про­ме­ни­те на се­лек­тор­ска­та клу­па.

1. Ве­ли­че Шу­му­ли­ко­ски

Де­би: 28.07 2000 про­тив Азер­беј­џан.
Ано­ни­мен за ма­ке­дон­ска­та јав­ност во вре­ме­то на де­би­то на тур­ни­рот во Вар­на, стру­жа­не­цот де­нес е не­за­мен­лив во сред­ни­от ред на на­ци­о­нал­ни­от тим, иа­ко не­го­ви­от при­до­нес во иг­ра­та е рет­ко за­бе­леж­лив. Во ме­ѓув­ре­ме, стиг­на до број­ка­та од 73 нас­та­пи и пред не­го се са­мо уш­те Ар­тим Ша­ќи­ри (75) и Го­це Сед­ло­ски (100) на веч­на­та лис­та.

2. Го­ран Пан­дев

Де­би: 23.12 2000 про­тив Ас­ту­ри­ја.
Нај­доб­ри­от ма­ке­дон­ски фуд­ба­лер има­ше са­мо 17 го­ди­ни ко­га за прв­пат го об­ле­че реп­ре­зен­та­тив­ни­от дрес, до­ду­ша на не­о­фи­ци­ја­лен нат­пре­вар, па вис­тин­ско­то де­би ус­ле­ди шест ме­се­ци по­доц­на. Се­га е на 59 нас­та­пи и 23 го­ла, што го пра­ви нај­до­бар стре­лец на ма­ке­дон­ска­та реп­ре­зен­та­ци­ја.

3. Игор Мит­ре­ски

Де­би: 28.02 2001 про­тив Чеш­ка.
Де­вет де­на от­ка­ко на­пол­ни 22 го­ди­ни, Мит­ре­ски до­би го­ле­ма од­го­вор­ност да зас­та­не во цен­та­рот на од­бра­на­та на ма­ке­дон­ски­от на­ци­о­на­лен тим и от­то­гаш ре­дов­но го гле­дав­ме во тан­дем со Го­це Сед­ло­ски. Со одиг­ра­ни 69 сред­би за реп­ре­зен­та­ци­ја­та, не­го­во­то ис­ку­ство е го­лем адут кај кој би­ло се­лек­тор.

4. Бо­бан Грн­ча­ров

Де­би: 30.12 2001 про­тив Оман.
Ка­ко 19-го­диш­ник, се нај­де ме­ѓу де­вет­те­ми­на де­би­тан­ти во реп­ре­зен­та­ци­ја­та, ко­ја со суд­ни ма­ки бе­ше сос­та­ве­на за но­во­го­диш­на­та тур­не­ја на Блис­ки­от Ис­ток. Се­пак, ви­со­ки­от де­фан­зи­вец баш и не мо­же да се по­фа­ли со не­ко­ја стан­дар­дност во ти­мот, на што и се дол­жи број­ка­та од са­мо 21 нас­тап.

5. Ацо Стој­ков

Де­би: 21.08 2002 про­тив Мал­та.
Иг­ра­чот од ко­го се оче­ку­ва­ше ка­ри­е­ра на ни­во на Го­ран Пан­дев, ис­то та­ка, за прв­пат до­би шан­са ка­ко ти­неј­џер, но ос­та­на не­до­ре­чен. Не­го­ви­от на­па­ѓач­ки учи­нок во реп­ре­зен­та­ци­ја­та из­не­су­ва 41 нас­тап и са­мо пет го­ла, си­те на ква­ли­фи­ка­ци­ски сред­би, ос­та­ну­вај­ќи во ком­би­на­ци­и­те кај си­те се­лек­то­ри.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2011 во 00:50

ТОП 5 шампиони со нов идентитет

Испаѓањето на Вардар од Првата фудбалска лига не треба да се сфати како потоп на македонскиот спорт, но секако претставува кулминација на континуираното пропаѓање на некои од нашите најпознати екипи. Денес - шампиони, утре - на раб на егзистенција, тоа е (пре)честата слика на домашната спортска сцена. На некои клубови им беше поедноставно целосно да се укинат и потоа да почнат одново, занемарувајќи ја традицијата.

1. ФК Викторија

УЕФА практично ја згасна прилепска Победа, кога во 2009 година и изрече осумгодишна забрана за натпреварување поради местење на мечот од Лигата на шампионите со Пјуник. Тоа не значеше и крај на фудбалот во овој град. Прилеп наесен повторно ќе има прволигаш - 11 Октомври, а врз темелите на поранешниот двократен првак беше создаден тимот на Викторија, кој оваа сезона стартуваше како третолигаш.

2. КК АБА

Љубителите на кошарката во Струмица не можеа да уживаат долго во успесите на својот истоимен клуб. Во 2007 година се славеше титулата, а само 12 месеци подоцна, веднаш откако загуби во финалето на плеј-офот од Фени, КК Струмица престана да постои, бидејќи беше напуштен од грчкиот спонзор. Кошарката во Струмица ја вратија Американци, кои формираа нов клуб - АБА, денес прволигаш.

3. ФК Ѓорче Петров

Бесмислената одлука на управата да се бојкотираат прволигашките средби го одведе тогаш актуелниот шампион Македонија ЃП на општинско ниво на натпреварување. Таму не останаа долго. Ѓорчепетровци прво се фузираа со тимот на Шишево, што им обезбеди напредок во Третата лига, а потоа, преку зелениот терен, се изборија за повторен настап во второлигашкото друштво, но без шампионското име Македонија.

4. РК Ѓорче Петров

Ѓорчепетровки со години ја усреќуваа нацијата, а кога спонзорот Трифун Костовски одлучи да се повлече од клубот, преку ноќ сите кренаа раце од нив. Без славната додавка Кометал, клубот едвај преживуваше и во текот на минатата сезона презеде нови чекори во обидот да опстане. Се врати во својата матична населба и се спои со школата на својот легендарен тренер Владимир Радиќ.

5. ОК Џио Струмица

Струмичката одбојка долго време имаше локални ривали во екипите на Македонија Џио и Струмица, инаку, првиот шампион во самостојна Македонија. Играчки и финансиски, тоа беше преголем товар за така мала средина, па, за да се подигне квалитетот, пред неколку години дојде до обединување на двата клуба.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2011 во 23:49

ТОП 5 ЕВРОПСКИ ФИНАЛИЊА НА МАКЕДОНСКИ СПОРТИСТИ

Лани ова време, Македонија се уште беше опиена од триумфот на Горан Пандев во Лигата на шампионите. Друг македонски спортист кој се закити со европски трофеј беше Драгана Пецевска, која славеше со Будуќност во Купот на победниците на куповите. Сезоната 2010/11 е речиси завршена, а Македонија, како ретко кога досега, може да се пофали дека имаше свои спортисти во големи финалиња, иако тие, главно, губеа во нив.

1. Наташа Илиевска

Злато од големите натпреварувања ретко доаѓа во Македонија. Наташа Илиевска ни овозможи за момент да заборавиме на овој поразителен податок, кога стана европска шампионка во карате на првенството што се одржа во Цирих. Две години откако освои сребро во Загреб, Наташа напредуваше скалило повисоко и оствари еден од најголемите успеси на македонскиот спорт воопшто.

2. Кире Лазаров

Играјќи цела деценија во елитата на европскиот ракомет, време беше да го видиме Кире и во финале на Лигата на шампионите. Услови за тоа се создадоа откако минатото лето направи трансфер во една од најдобрите европски екипи, Сиудад Реал, каде што одлично се вклопи. Сепак, како во домашното првенство така и во ЛШ, титулата му ја однесе лутиот ривал Барселона.

3. Наташа Андонова

Во сенка на големото финале помеѓу Барселона и Манчестер јунајтед, Олимпик Лион за првпат стана европски првак во фудбал во женска конк*ренција. Во финалето, одиграно на стадионот на Фулам во Лондон, Французинките го совладаа со 2:0 бранителот на трофејот, Турбине Потсдам, чиј дрес од оваа сезона носи нашата Андонова. Таа не беше во тимот за финалниот натпревар.

4. Мејси / Вилкинсон

Тројца македонски кошаркарски репрезентативци стигнаа до завршницата на Еврочеленџ купот на ФИБА, но, на крајот, сите останаа со празни раце. Спартак на Перо Антиќ беше елиминиран во полуфиналето, и тоа токму од Локомотив Кубан, за кој настапуваат двајцата Американци со македонски пасош. Џеремаја Мејси и Мајк Вилкинсон потоа го загубија трофејот од словенечка Крка.

5. Ленче Илкова

Иако и припаѓа на истата генерација на Пецевска, Црвенкоска, Мечевска... Илкова, конечно, доби постојано место во женската ракометна репрезентација по одличната европска сезона со тимот на Муратпаша. Станува збор за првиот турски клуб кој стигнал до финале на некој европски куп, со тоа што трофејот на Челенџ купот, сепак, заврши во витрините на француско Мио Бигано.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 06:09

ТОП 5 ФУДБАЛСКИ ВЕЛИКАНИ ВО ВТОРА ЛИГА

Вардар и Пелистер, двете најпознати фудбалски имиња од Македонија, следната сезона во пакет се селат во Втората лига. Сосема заслужено, ако се суди според единствениот важечки критериум - резултатите.

Истото ги снајде и поранешните шампиони Депортиво Ла Коруња во Шпанија и Сампдорија во Италија, но таму не постојат заштитени брендови во спортот, па никој не побара да се прошират Примера и Серија А. Ако се доволно добри, ќе се вратат во елитата уште следната пролет, како што правеле и други великани на европскиот фудбал.

1. Манчестер јунајтед

Само шест години откако стана првиот англиски клуб кој го освоил Купот на европските шампиони, Манчестер испадна од елитното друштво. Тоа беше кулминација на неколкуте лоши сезони по освојувањето на европската титула во 1968 година, а, во меѓувреме, си заминаа и Боби Чарлтон, Денис Ло и Џорџ Бест. Како седумкратен англиски првак, Јунајтед ја помина сезоната 1974/75 во втората лига.

2. Валенсија

Векот го почна со две финалиња на Лигата на шампионите, но 80-ите, несомнено, беа период за заборав за еден од најпопуларните клубови во Шпанија. Преживувајќи тешка резултатска и финансиска криза, Валенсија го допре дното во 1985 година, кога не успеа да обезбеди опстанок во Примера. Сепак, бргу се консолидираше и по само една сезона се врати меѓу најдобрите.

3. Атлетико Мадрид

Под водство на контроверзниот претседател Хесус Хил, Атлетико успеа да ја прекине 12-годишната доминација на Барселона и Реал Мадрид и да ја освои својата деветта шампионска титула во 1996 година. Но, кога тој се најде зад решетки три години подоцна, клубот буквално се растури и уште истата сезона испадна од Примера. Во Сегунда остана наредните две сезони.

4. Лацио

"Дербито на Рим" не беше во програмата на Серија А баш секоја сезона. И додека Рома само еднаш играше надвор од елитата (1951/52), Лацио имаше далеку потурбулентни периоди во својата историја и неколкупати испаѓаше во Серија Б, а во 1987 година беше на чекор и до Серија Ц. Тоа како да ги освести римјаните, па се вратија во елитата наредната година и почнаа да освојуваат и домашни и европски трофеи.

5. Борусија (М)

Златната ера на денес помалку популарната Борусија се одвиваше во 70-ите години од минатиот век, кога ги освои сите свои пет титули во Бундеслигата и стигна до финале на КЕШ. Со тек на годините станувајќи просечен прволигаш, Борусија за првпат заврши во понизок ранг во 1999 година и оттогаш постојано гравитира меѓу првата и втората Бундеслига. Така беше и сезонава, кога едвај се спаси.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.