![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9495969798 242> |
Автор | ||
bratljube ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ti se javuvas so prasanja makarie? uste li tragas na koj sobor bila kanonizirana biblijata? tvojava konsultacija izgleda odi do carigrad, a i tamu se zbuneti od prasanjeto izgleda.
|
||
![]() |
||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|
Вака.. пред некој ден на Евангелос му поставив две прашања. Прашањата не беа мои, туку на измислениот лик отец Анатолиј од филмот Остров на Павел Лунгин. Еве една кратка анализа:
„Да ты ж меня любишь, отец Иов?“ („Ме љубиш ли отец Јов?“) - во еден момент прашува отец Анатолиј. Во друг момент, отец Анатолиј вели: „за что Каин, брата своего Авеля убил.“ („Зошо Каин го уби брата си Авел“) На крајот следи заклучокот: „Да ведь ты меня, не любишь, отец Иов.“ („Ти не ме сакаш, отец Јов“), со што му ја открива лицемерната љубов на Јов. Во оваа болна состојба денеска, се наоѓаме безмалце повеќето. Нема потреба некој да не запраша: Ме сакаш ли? - зошто денеска, многу лесно е да се констатира: Ти не ме сакаш. ![]() |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Vkusi go Vistinskiot Bog i ce vidis kolku e blag...(samo ti se nadovrzuvam)
![]() |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
bratljube ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
|
tokmu toa i go sakaat tie duhovni aristokrati, zarobeni vo sredniot vek. togas, kompletno ke se podlozis na bezmilosta na nivnite manipulacii. Tie toa go sakaat, da imaat neuk narod, so koj lesno se manipulira. Seti se, sepak, deka i Sv. Apostol Pavle koga propovedase, negovite slusateli ne odea da se konsultiraat so drugi Sv. OTci, da vidat dali e vo pravo, tuku samite tie "секој ден го проверуваа Писмото, за да се уверат, дали е тоа така." Niv Sv. Pismo gi narekuva poblagorodni od Solunjanite bas zaradi toa. Ako Sv. Apostol Pavle nemal problem da bide proveruvan od 'duhovni laici' dali e vo pravo ili ne, sto se zamisluvaat denesnite Vladici? Tie li se vozdignaa nad nego? |
||
![]() |
||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
|
Добра мисла која ја слушнав денеска: Дојди и пробај
![]() |
||
![]() |
||
|
nekoi duri i go isfrlaat zborot hristijanin skros na skros. taka imame MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA Koj ke se zasrami od Hrista, i on ke se zasrami od niv na Sudniot den. |
||
![]() |
||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
|
,,Од Павле, повикан од Бог да Му биде апостол на Исус Христос, и од нашиот брат Состен.
2 До Божјата црква во Коринт, до вас, кои Бог ве повика да бидете Негов свет народ и ве направи свети преку Исус Христос, и вас, и сите христијани насекаде, сите што го повикуваат името на Исус Христос, нивни и наш Господ.’’(1.Кор. 1:1,2) ,, Од Павле, одбран од Бог да му биде апостол на Исус Христос, до Божјиот свет народ во Ефес, до верните следбеници на Исус Христос.’’(Ефешаните 1:1) ,,1 Од Павле, избран од Бог да Му биде апостол на Исус Христос, и од нашиот брат по вера Тимотеј, 2 до христијаните во градот Колос, до нашите пријатели, верни следбеници на Христос. Бог, нашиот Татко, нека ви биде благонаклонет и нека ви даде мир.’’(Кол. 1:1,2) Како што гледаме Писмата биле испраќани до луѓе- Христијани а не исклучиво до ,,Светите Отци’’. |
||
![]() |
||
vesnaa ![]() Група ![]() Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
|
Biblijata e Bozja poraka do sekoj covek na planetava i sekoj sto ja cita so otvoreno i cisto srce kje ja razbere. Taa e pisuvana na naroden jazik, so prosti zborovi, so prekrasni prikazni sto duri i najneukite gi razbiraat dokolku go otvorat svoeto srce za Isus.
A dokolku nekoj go zatvori svoeto srce za vistinata, togas nego ne mu pomagaat nikakvi tolkuvaci na Biblijata. |
||
![]() |
||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
|
Браво Весне!
|
||
![]() |
||
vesnaa ![]() Група ![]() Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
|
Isus ne bese ni pravoslaven, ni katolik, ni protestant. Isus e Isus, a negovite sledbenici se hristijanite. Sekoj sto stava dopolnitelni zborcinja pred ili po zborot hristijani, dokazuva deka ne e hristijanin.
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
No...no...
Eve jas na primer sekoj den si citnuvam po nesto od Biblijata.
Jas nemam moznost postojano da se konsultiram so nekogo dali ona sto sum go procitala sum go sfatila pravilno ili ne.
Dali toa znaci da ne ja citam Biblijata sama?
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
|
Па Исус не рече дека е само со овие или со оние, туку со оние кои во Него веруваат.
|
||
![]() |
||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
|
А зошто мислиш дека нема „вистински“ верници во сите тие деноминации? Јас имам сретнато луѓе кои се ревносни пентакосталци, ревносни православни, ревносни баптисти... Значи, сите тие се вистински верници затоа што веруваат во нивната вероисповед. Дали со сите нив е Духот?
|
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
![]() |
||
|
Духот е со вистинските верници!
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9495969798 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |