IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 184>
Автор
Порака Обратен редослед
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 12:40
Originally posted by fstak fstak напиша:

I drugi drzavi bile prinudeni da go smenat imeto ...

Жити мајка! голема%20насмевка
Ај те молам дај ми само еден единствен пример каде и кога тоа се случило? Прифаќам пример и од пред времето на Џингис кан!намигнување

... Evropska unija nema problem so imeto

Кој ти вика?збунетост
Напротив, Таа има!
Штом една нејзина конститутивна членка има проблем, значи и заедницата во целина го има истиот тој проблем. Доказ?! Самото наше условување од нивна (ЕУ) страна.не Ако не е така (значи, ако не се бранат интересите на секоја поединечна членка од страна на заедницата), тогаш која е суштината на таа заедница?
Или ако сакате поинаку, ако некој ја нападне Грција (или друга земја членка на ЕУ), дали тоа нема да претставува проблем на целата ЕУ? Дали тогаш ЕУ нема да застане зад нападнатата земја и да ја брани?
И, да ве запрашам нешто!
Што е (по)важно во тие високо развиени (но само од технички аспект) земји т.е. во тие меѓународни институции? Дали Правото или Политиката?
Ако правото го сметаат за примарно (што според мене е сосема во ред), тогаш ние требаше уште пред 19 години да бидеме признаени под уставното име. Но (и) во овој наш случај „меѓународните“ не си достојуваат на тоа за што (само декларативно) се залагаат и ги прекршуваат правните акти што самите ги донеле (резолуции, декларации, повелби (во ООН) ... извештаи (Бадинтер)...)
Од друга страна, кога веќе се решиле да ги погазат правните акти и да ни’ наметнат политички начин за „решавање“ на случајот со нас, наметнувајќи ни’ политичка солуција - привремено име, тогаш зошто повторно ескивираат т.е. избегнуваат применување на истото тоа решение кое самите тие ни’ го наметнале? Зошто не не’ примаат во меѓународните организации под тоа (наметнато) „привремено“ име?
И зарем за влез во такви непринципиелни ( да не речам к*рвински) организации да си го промениме вековното име? Да си погазиме на сопственото национално достоинство. Но и на личното, сопственото достоинство. Да те „вртат“ како сакаат, а ти да си траеш. Иако кубурата ти е на појасот!губитник

И на крај, зарем навистина мислите дека ако прифатиме друго име, ќе не’ примат во ЕУ? Чисто се сомневам. Ќе дојде друг проблем, повторно од Грција, па од Бугарија, во меѓувреме можеби и од Албанија, Косово ... Хм, иако се сомневам, можеби и од Србија!збунетост

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
fstak Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 31.Октомври.2010
Поени: 99
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 08:59
Originally posted by Maznik Maznik напиша:

Odamna, ushte vo tursko vreme, makedonskite prerodbenici i togashni patrioti, se izborija za Makedonskiot nacionalen identitet shto podrazbira : jazik; etnichki identitet i drzhava.
Nemale tie togash dilemi koi se i za shto se borat, NE smeeme nitu nie sega da si gi postavuvame nametnatite dilemi.
Imala i ke ima i vo idnina ovaa drzhava i narod svoi neprijateli, no kako vo minatoto, taka vo segashnosta a sigurno i vo idnina, ke znae kako shto i znaela na svoj svojstven nachin MIROLJUBIVO da gi pobedi.
E, bash i po toa najmnogu se razlikuva nashiot makedonski narod od drugite narodi na Balkanot i vo svetot, pa zatoa i go zasluzhuva i opravduva svoeto postoenje vo drushtvoto na narodite na svetot.
Inaku sekade vo svetot onie koi nemoralno se prodavaat sebesi za odredena korist se narekuvaat so edno pogrdno ime i se smetaat za nemoralni otpadnici od civilizaciskite ; chovechkite i kulturnite dostignuvanja.

Makedonskata drzhava samo so pet-shest novi zakoni vo parlamentot mozhe da ja nadmine ekonomskata kriza i da go napravi standardot na gragjanite megju najgolemite na Balkanot, NO seushte ne e vreme za takvi radikalni potfati, za koi patem recheno, dokolku gi prevzememe, nash*te "prijateli" od Evropskata Unija ne bi bile najsrekni.
Tuka mislam na zakonsko reshenie spored koe i fizichki lica od stranstvo ke se smetaat za stranski investitori i za koi ne e potrebno dokazhuvanje na potekloto na parite vo visina na godishno prosechna isplatena bruto plata vo EU.- neshto slichno kako vo R. Crna Gora ili Shvajcarija;Andora;Kipar;Malta;i drugi Eu drzhavi
Znachi, prikazni se site tvrdenja deka R. Makedonija se naogja vo ekonomska bezizlezna sostojba dokolku ne stane chlenka na NATO ili EU po sekoja cena.
Nasheto chlenstvo vo NATO i EU i toa kako e potrebno i strateshko za drzhavata, NO samo so ravnopraven tretman od ovie alijansi i sojuzi. Vprochem za kakvo unijatstvo so evropejcite stanuva zbor ako prifatime razooblichuvanje??? Togash => NIKAKVO = neutralnost.

Ispolnuvanjeto na Evropskite kriteriumi za chlenstvo, najmnogu ke mu koristat na narodot na Republika Makedonija i toa najdirektno preku podobruvanjeto na kvalitetot na sekojdnevnoto zhiveenje.

Zatoa spokojno i trpelivo. Reshenijata se blisku.

<<BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>>

Ti blagodaram za blagoslovot i se IZVINUVAM na Makedonskiot narod ,za moment go zagubiv trpenieto,no ponekogas.....
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 08:53
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

а европска унија од кога постои? замисленост

Evropska unija nema problem so imeto

Изменето од Анастеа - 14.Ноември.2010 во 01:48
Кон врв
Maznik Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 03.Декември.2009
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maznik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 01:48
Odamna, ushte vo tursko vreme, makedonskite prerodbenici i togashni patrioti, se izborija za Makedonskiot nacionalen identitet shto podrazbira : jazik; etnichki identitet i drzhava.
Nemale tie togash dilemi koi se i za shto se borat, NE smeeme nitu nie sega da si gi postavuvame nametnatite dilemi.
Imala i ke ima i vo idnina ovaa drzhava i narod svoi neprijateli, no kako vo minatoto, taka vo segashnosta a sigurno i vo idnina, ke znae kako shto i znaela na svoj svojstven nachin MIROLJUBIVO da gi pobedi.
E, bash i po toa najmnogu se razlikuva nashiot makedonski narod od drugite narodi na Balkanot i vo svetot, pa zatoa i go zasluzhuva i opravduva svoeto postoenje vo drushtvoto na narodite na svetot.
Inaku sekade vo svetot onie koi nemoralno se prodavaat sebesi za odredena korist se narekuvaat so edno pogrdno ime i se smetaat za nemoralni otpadnici od civilizaciskite ; chovechkite i kulturnite dostignuvanja.

Makedonskata drzhava samo so pet-shest novi zakoni vo parlamentot mozhe da ja nadmine ekonomskata kriza i da go napravi standardot na gragjanite megju najgolemite na Balkanot, NO seushte ne e vreme za takvi radikalni potfati, za koi patem recheno, dokolku gi prevzememe, nash*te "prijateli" od Evropskata Unija ne bi bile najsrekni.
Tuka mislam na zakonsko reshenie spored koe i fizichki lica od stranstvo ke se smetaat za stranski investitori i za koi ne e potrebno dokazhuvanje na potekloto na parite vo visina na godishno prosechna isplatena bruto plata vo EU.- neshto slichno kako vo R. Crna Gora ili Shvajcarija;Andora;Kipar;Malta;i drugi Eu drzhavi
Znachi, prikazni se site tvrdenja deka R. Makedonija se naogja vo ekonomska bezizlezna sostojba dokolku ne stane chlenka na NATO ili EU po sekoja cena.
Nasheto chlenstvo vo NATO i EU i toa kako e potrebno i strateshko za drzhavata, NO samo so ravnopraven tretman od ovie alijansi i sojuzi. Vprochem za kakvo unijatstvo so evropejcite stanuva zbor ako prifatime razooblichuvanje??? Togash => NIKAKVO = neutralnost.

Ispolnuvanjeto na Evropskite kriteriumi za chlenstvo, najmnogu ke mu koristat na narodot na Republika Makedonija i toa najdirektno preku podobruvanjeto na kvalitetot na sekojdnevnoto zhiveenje.

Zatoa spokojno i trpelivo. Reshenijata se blisku.

<<BOG DA JA BLAGOSLOVI MAKEDONIJA I NEJZINITE ZHITELI>>

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 22:25
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Проблемот не е Македонија, проблемот се тие кои треба да одлучат за неа и нејзиното интегрирање во ЕУ и НАТО. Зарем не е страм за нив во извештајот да не го спомнат името под кое ја признале. Значи Хрватска можело да ја спомнуваат 180 и кусур пати, а за Македонија да пишуваат земјата, државата, граѓаните...Значи не ја именуваат земјатаизненадување а камоли да не признаат под уставното име.

nemas ekonomija -nemas mok.Politicarite na smetka "imeto ne go davame" se obogatija i ja osiromasija drzavata .
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 19:38
Проблемот не е Македонија, проблемот се тие кои треба да одлучат за неа и нејзиното интегрирање во ЕУ и НАТО. Зарем не е страм за нив во извештајот да не го спомнат името под кое ја признале. Значи Хрватска можело да ја спомнуваат 180 и кусур пати, а за Македонија да пишуваат земјата, државата, граѓаните...
Значи не ја именуваат земјатаизненадување а камоли да не признаат под уставното име.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 18:14

Originally posted by fiks fiks напиша:

Не е криво името за ова што ни се случува.Македонија имаше ресурси за да си ја има во најмала рака основата за добар старт во почетокот на деведесетите кога настапу пруларизмот и капиталистичко општество но тогашната власт и нивната криминална приватизација спроведена со закон донесен од тогашниот парламентарен состав ни ја замеша оваа кажа со економијата и овај апсурден проблем со името.Сега ја кркаме се уште таа иста каша благодарејќи на ликовите изгубени во просторот кои не убедуваат дека решението го носат во џебот.
тоа сакав да го кажам, затоа не е криво името

Makedonija ne postoi od 1991 god. I prethodno imalo problemi so imeto so nacionalnosta so jazikot.Samo vo SFRJ Makedonija se odmori malku od toa da se dokazuva koja e i sto e .
а европска унија од кога постои? замисленост
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 18:09

I drugi drzavi bile prinudeni da go smenat imeto i so toa sto go smenile ne im se desilo tragedija.Ako nekoj veruva deka ke gi dobie nazad delovite koj Makedonija gi izgubila ,togas cel svet treba da e vo vojna po svojte nekogasni delovi.Ne sonuvajte .Toa sto e izgubeno ,izgubeno e da go zadrzime toa sto go imame.Nie sme saka narod,Teritorijata na drzavava e kolku eden pogolem grad vo Evropa ,kako ke ni svirat taka ke igrame dodeka ekonomski ne staneme bogati priblizno kolku niv.Koga siromaviot postavuval uslovi?

Кога тоа се случувало ? Во времето на Џингис-кан ли? Има држави што си менувале име ДОБРОВОЛНО заради тоа што претходно некој со СИЛА им ги менувал. Во еден цивилизиран свет тоа не би требало да биде дел ни од најболна фантазија а не пак реалност .
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:42
Originally posted by abnormalen abnormalen напиша:

ма името не го давам!далутина
I jas ne bi go dala ,ama denes se vojuva so diplomatska vestina ,a ne gradi vo gradi.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:40
I drugi drzavi bile prinudeni da go smenat imeto i so toa sto go smenile ne im se desilo tragedija.Ako nekoj veruva deka ke gi dobie nazad delovite koj Makedonija gi izgubila ,togas cel svet treba da e vo vojna po svojte nekogasni delovi.Ne sonuvajte .Toa sto e izgubeno ,izgubeno e da go zadrzime toa sto go imame.Nie sme saka narod,Teritorijata na drzavava e kolku eden pogolem grad vo Evropa ,kako ke ni svirat taka ke igrame dodeka ekonomski ne staneme bogati priblizno kolku niv.Koga siromaviot postavuval uslovi?
Кон врв
abnormalen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 05.Април.2009
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај abnormalen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:39
ма името не го давам!далутина
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:32

Не е криво името за ова што ни се случува.Македонија имаше ресурси за да си ја има во најмала рака основата за добар старт во почетокот на деведесетите кога настапу пруларизмот и капиталистичко општество но тогашната власт и нивната криминална приватизација спроведена со закон донесен од тогашниот парламентарен состав ни ја замеша оваа кажа со економијата и овај апсурден проблем со името.Сега ја кркаме се уште таа иста каша благодарејќи на ликовите изгубени во просторот кои не убедуваат дека решението го носат во џебот.
тоа сакав да го кажам, затоа не е криво името

Makedonija ne postoi od 1991 god. I prethodno imalo problemi so imeto so nacionalnosta so jazikot.Samo vo SFRJ Makedonija se odmori malku od toa da se dokazuva koja e i sto e .
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:30

Vrakanje nazad nema sega sto praime ?
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fstak Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2010 во 15:26

Види лебати колку сте паметни,одма решение извадивте и тоа од многу широк ракав.Па да се прекрстиме во Ескимија,да се пишеме дека Ескими кои дошле од северен пол од еди некаде и одма мед и млеко ќе ни протече.

I onaka so vekovi ne ne esapele
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.